Icoana Maicii Domnului „a Bucuriei”-7 noiembrie

Trimite acest articol mai departe!

Icoana Maicii Domnului „a Bucuriei” este o reprezentare  a iubirii materne a Maicii Domnului; privind această  icoană, ne amintim de marea jertfă pe care a adus-o Iisus Hristos și de suferința pe care a îndurat-o împreună cu el Preasfânta Maica Sa.

 

Fragment din Evanghelia zilei: Evanghelia după Luca Cap. 12, 31:

"Căutaţi mai întâi împărăţia Lui. Şi toate acestea se vor adăuga vouă."

Locație

În prezent o copie a aceastei sfinte icoane se află în Mănăstirea Sfântul Nicolae – Ugreski, din eparhia Moscovei.

Mănăstirea Nikolo-Ugreshsky este un loc uimitor unde sunt adunate altare ortodoxe din toată lumea. Mănăstirea este situată în orașul Dzerzhinsky pe malul abrupt al râului Moscova.
Locatia-Google maps

Icoane asemănătoare se află în Mănăstirea Novodevichy din Moscova,  în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, precum și la Galeria de Stat Tretiakov, din Moscova.

Mănăstirea Novodevichy-Moscova

Prăznuire

Icoana Maicii Domnului „a Bucuriei” (Vzigranie) este prăznuită pe 7 noiembrie.

Iconografie

În aparență, icoana Maicii Domnului „a Bucuriei” se aseamănă icoanei Macii Domnului „Pelagonitissa”, o variantă a icoanei Maicii Domnului „Glikophilousa” („Dulcea sărutare”), sau cea de tip „Eleusa”.

Pruncul Iisus este ținut de Fecioară pe mâna dreaptă, având obrazul lipit de al Mamei Sale, într-un gest spontan de alint și bucurie.

Istoric

Icoana Maicii Domnului „a Bucuriei” (Vzigranie) a fost descoperită lângă Moscova, în satul Gremiacevo, pe 7 noiembrie 1795. Nu se știe nimic din istoricul icoanei dinaintea aflării ei.

Timp de mulți ani, icoana a fost unul dintre simbolurile Mănăstirii Sfântul Nicolae – Ugresh. După Revoluția din Rusia, icoana a dispărut atunci când mănăstirea a fost jefuită.

La începutul secolului XXI, mai exact în anul 2003, credincioși care și-au păstrat anonimatul, au donat Mănăstirii Sfântul Nicolae o copie a acestei sfinte icoane. Acum această icoană este păstrată în altarul Catedralei Schimbarea la Față.

Din mila lui Dumnezeu, una dintre copiile Icoanei Maicii Domnului „a Bucuriei”, pictată în 1814, a fost păstrată. Astăzi, această icoană veche face parte din colecția Galeria de Stat Tretiakov, din Moscova.

Icoana Maicii Domnului „a Bucuriei” (Vzigranie) este numită uneori și icoana Maicii Domnului „Pruncul săltând de bucurie”.

Minuni

Icoana Maicii Domnului „a Bucuriei” este una dintre cele mai iubite, cinstite și multiplicate icoane ale rușilor ortodocși, înaintea căreia se roagă cu precădere femeile care doresc să aibă un copil, precum și cele însărcinate.

Prin rugăciunile făcute în fața acestei sfinte icoane, în chip miraculous, multe femei s-au vindecat de infertilitate.

Înaintea icoanei sunt adresate către Dumnezeu și Maica Domnului, cereri pentru: oferirea de copii, ducerea la bun sfârșit a sarcinei,  naștere reușită,  sănătatea bebelușului și a mamei sale.

Cuvântul Domnului și Rugăciuni

Evanghelia după Luca Cap. 12, 13-15, 22-31:

 1. Zis-a Lui cineva din mulţime: Învăţătorule, zi fratelui meu să împartă cu mine moştenirea.
 2. Iar El i-a zis: Omule, cine M-a pus pe Mine judecător sau împărţitor peste voi?
 3. Şi a zis către ei: Vedeţi şi păziţi-vă de toată lăcomia, căci viaţa cuiva nu stă în prisosul avuţiilor sale.

 1. Şi a zis către ucenicii Săi: De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru viaţa voastră ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca.
 2. Viaţa este mai mult decât hrana şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea.
 3. Priviţi la corbi, că nici nu seamănă, nici nu seceră; ei n-au cămară, nici jitniţă, şi Dumnezeu îi hrăneşte. Cu cât mai de preţ sunteţi voi decât păsările!
 4. Şi cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot?
 5. Deci dacă nu puteţi să faceţi nici cel mai mic lucru, de ce vă îngrijiţi de celelalte?
 6. Priviţi la crini cum cresc: Nu torc, nici nu ţes. Şi zic vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia.
 7. Iar dacă iarba care este azi pe câmp, iar mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu aşa o îmbracă, cu cât mai mult pe voi, puţin credincioşilor!
 8. Şi voi să nu căutaţi ce veţi mânca sau ce veţi bea şi nu fiţi îngrijoraţi.
 9. Căci toate acestea păgânii lumii le caută; dar Tatăl vostru ştie că aveţi nevoie de acestea;
 10. Căutaţi mai întâi împărăţia Lui. Şi toate acestea se vor adăuga vouă.

Rugăciuni

„Sfântă Fecioară, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, cercetează și  miluiește-te pe roaba lui Dumnezeu (numele) și ajut-o să ducă la bun sfârșit sarcina pe care o poartă în pântecele sale. O, atotmilostivă Preasfântă Stăpână, chiar dacă nu ai cerut ajutor la nașterea Fiului lui Dumnezeu, dă ajutor acestei slujitoare a Domnului, care are nevoie de ajutor, mai ales de la Tine. Dăruiește-i acum binecuvântare să nască prunc sănătos, care la vremea potrivită să primească prin botez pecetea duhului sfânt. Cădem la tine, Născătoarea Dumnezeului Prea Înalt, rugându-ne: Fii milostivă cu această mamă (numele)  și roagă-l pe Hristos Dumnezeul nostru, care s-a întrupat din Tine, să o întărească cu puterea Lui de sus. Amin".

Bibliografie

https://doxologia.ro
https://sfintisiicoane.wordpress.com
https://www-pravmir-ru
https://www.oca.org

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact