Această sfântă icoană, cu o îndelungată tradiție, este una din cele mai cunoscute icoane ale Maicii Domnului, fiind cinstită nu doar în rândul creștinilor ortodocși, ci și de către romano-catolici.
Fragment din Evanghelia zilei: Matei XXV-31
“Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale.”
În prezent cea mai reprezentativă icoana a Maicii Domnului „a Pătimirilor” se găsește spre închinare în Biserica Învierii lui Hristos din Sokolniki, Moscova.
Biserica Învierii lui Hristos din Sokolniki (Biserica Kedrovskaya) este o biserică ortodoxă din districtul administrativ de Est al Moscovei. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1908, construcția a fost finanțată prin donații, iar sfințirea a avut loc cinci ani mai târziu, în 1913.
În Rusia sunt cunoscute mai multe icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului „a Pătimirilor", dintre care amintim pe cea din Biserica Zămislirea Sfintei Anna din Moscova, cea care se află în Catedrala Nașterea Domnului din Lipetsk și pe cea din satul Enkaeva, din episcopia Tambov.
O astfel de icoană a Maicii Domnului, foarte veche, poate fi găsită de credincioși în bisericuța care adăpostește moaștele întregi ale Sfantului Gherasim Kefalonitul , situată în Insula Kefalonia, Grecia.
Ziua de sărbătorire a acestei icoane este 30 aprilie, și în a șasea duminică de după Paști (Duminica Orbului), spre aducerea aminte a minunilor care au avut loc.
De asemenea, icoana este sărbătorită pe 13 august (26 august pe rit vechi) în cinstea mutarii acesteia la Moscova, în anul 1641.
Icoana Maicii Domnului „a Pătimirilor” reprezintă în fapt o variație a tipului iconografic Hodighitria (Îndrumătoarea).
Această icoană a Maicii Domnului și-a primit numele „a Pătimirilor” deoarece de-a dreapta și de-a stânga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu se află câte un înger ținând în mână uneltele Pătimirilor Domnului: Crucea, sulița și buretele.
În această sfântă icoană, Maica Domnului îl are în brațe pe partea stângă pe Pruncul Hristos, având capul ușor înclinat spre El.
Cu propriile sale mâini, Pruncul Dumnezeu ține mâna dreaptă a Fecioarei Maria: cu mâna dreaptă îi ține degetul mare, iar cu stânga îi strânge mâna. Chipul Divinului Prunc, înfricoșat, este întors spre imaginea suferinței sale viitoare pe cruce. Aceasta este prezentată sub forma a doi îngeri înfățișați de fiecare parte a Maicii Domnului. Instrumentele viitoarelor pătimirii sunt puse în mâinile îngerilor - Crucea, buretele și suliță. și buretele.
După cum arată înscrisul de pe icoană, îngerii care o însoțesc pe Maica Domnului și pe Prunc sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Originea icoanei este necunoscută.
Cea mai veche icoană a Patimilor din Rusia a Maicii Domnului este cunoscută încă din secolul al XIV-lea, ca icoana chiliei a Sfântului Dimitrie de Prilutsk.
O altă mențiune referitoare la o astfel de icoană, datează din timpul domniei lui Ivan cel Groaznic. În Moscova la acea vreme existau foarte multe construcții făcute din lemn, așa că incendiile teribile au distrus de mai multe ori cartiere întregi.
Ivan cel Groaznic
Pe 20 februarie 1547, două incendii puternice au mistuit aproape întregul Kitay-Gorod (cartier central al orașului). Dar - iată! – o casă particulară a rămas neavariată. Acolo era o icoana a Maicii Domnului „a Pătimirilor” .
Auzind despre acest eveniment, suveranul, convins că această icoană a Maicii Domnului este cu adevărat capabilă să facă minuni, a ordonat într-un final să fie așezată pentru închinare în catapeteasma unei bisericii dedicate Sfintei Ana, aflată nu departe de locul unde a avut loc minunea din timpul incendiului .
A doua mențiune semificativă referitore la Icoana Maicii Domnului „a Pătimirilor” , se referă la o o femeie evlavioasă, pe nume Ecaterina, din satul Palets, care după căsătorie a început să aibă apucături demonice, manifestate prin accese de nebunie. A fugit în pădure și a avut tentative de suicid de mai multe ori.
Într-un moment de luciditate ea s-a rugat Maicii Domnului și i-a promis că, dacă o va vindeca, va intra în mănăstire și își va dedica viața slujirii lui Dumnezeu.
Rugăciunile Ecaterinei au fost auzite, ea și-a revenit, dar a uitat de jurământul ei.
Într-o zi, în timpul rugăciunii, Ecaterina, amintindu-și brusc de jurământul ei, a simțit o asemenea teamă încât epuizată mental, s-a culcat. În aceeași noapte i s-a arătat Preasfânta Maica Domnului și i-a spus: „Ecaterina! De ce nu ți-ai îndeplinit jurământul în ritul monahal de a sluji Fiului Meu și lui Dumnezeu? Mergi acum, spune tuturor despre înfățișarea Mea față de voi și spuneți celor care trăiesc în lume să se abțină de la mânie, invidie, beție și orice necurăție, să rămână în castitate și iubire neprefăcută unii pentru alții, cinstând duminica și sărbătorile .”
Un fenomen asemănător s-a mai repetat de două ori, dar Ecaterina, de teamă că nimeni nu o va crede, nu a îndeplinit porunca și a fost pedepsită îngrozitor pentru neascultarea ei: capul i s-a întors într-o parte, gura i s-a răsucit și a căzut complet în agonie.
Cu toate acestea, Maica Domnului nu a părăsit-o pe nefericita femeie.
La un moment dat, într-un vis, Ecaterina a auzit o voce misterioasă poruncindu-i să meargă imediat la Nijni Novgorod, la pictorul de icoane Grigore, care avea o icoana a Maicii Domnului: „ Când te rogi înaintea acelei icoane cu credință, tu și mulți alții vor primi vindecare .” Ecaterina a împlinit porunca, găsind la acel pictor Icoana Maicii Domnului „a Pătimirilor”. După o rugăciune fierbinte în fața sfintei icoane, femeia a scăpat de boală. Din acel moment au început să se producă numeroase minuni și vindecări la icoana Maicii Domnului, numită „a Pătimirilor”.
Proprietarul moșiei Nijni Novgorod, princepele Boris Lykov, după ce a aflat despre icoana miraculoasă, a mutat-o la biserica satului.
În anul 1641, la ordinul țarului Mihail Fedorovich Romanov, icoana a fost mutată din satul Palets la Moscova.
În cinstea acestei mutări a fost stabilită ca o zi națională de sărbătoare a Icoanei Pătimitoare a Maicii Domnului ziua de 26 august (pe rit vechi).
Icoana a fost întâmpinată solemn la Poarta Tverskaya a Moscovei.
La locul întâlnirii sale solemne cu țarul a fost ridicat, în anul 1646, pentru prima dată o un templu cu cinci cupole cu cruci de fier aurit. Acolo a fost amplastă Icoana Maicii Domnului „a Pătimirilor” .
Construcția bisericii a fost finalizată sub Alexei Mihailovici, care în 1654 a ordonat ca la templul ridicat inițial să fie construită o mănăstire-Mănăstirea Strastnoy (Pătimitoarea).
În anul 1680, în satul Palets, domnitorul Fiodor Urusov a construit o biserică de piatră cu trei altare, spre cinstea icoanei. După ce aceasta a fost transferată la Mănăstirea Pătimirilor din Moscova, o copie miraculoasă a sfintei icoane a rămas în templul din Palets. În anii sovietici, templul a fost închis, iar clădirea bisericii a fost folosită ca depozit și grânar.
După revoluția din 1919, Mănăstirea Strastnoy (Pătimitoarea) din Moscova a fost desființată. În 1931, Piața Strastnaya, unde era amplastă fosta Mănăstire Strastnoy, a fost redenumită Pușkinskaya, iar în 1937, în timpul reconstrucției străzii Gorki și a Pieței Pușkinskaia, clădirile Mănăstirii Strastnoy au fost distruse.
În condițiile în care mănăstirea Strastnoy a fost desființată, s-a reușit salvarea sfintei icoane a Maicii Domnului, care după 1919 a ajuns în Biserica Învierii lui Hristos din Sokolnikia, unde dealtfel se află în prezent.
Icoana Maicii Domnului „a Pătimirilor” este considerată ocrotitoarea multor țări și orașe din întreaga lume precum: Boston, New York, Belfast, Cracovia, Singapore, Manila.
În Rusia, faptele miraculoase legate de Icoana Maicii Domnului „a Pătimirilor” au apărut în secolele al XVI-lea și al XVII-lea.
Prima minune atribuită acestei sfinte icoane s-a petrecut în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic la Moscova, când în urma unui incendiu teribil, singura casă nemistuită de foc a fost aceea în care la acel moment era Icoana Maicii Domnului Pătimitoarea.
Următorul miracol este legat de vindecarea unei femei care a suferit timp de 7 ani de accese de nebunie. Practic, după săvârșirea acelei minuni, au început să se producă numeroase alte minuni și vindecări la această sfântă icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Icoana Maicii Domnului este izbăvitoare de molime
În 1831 o epedimie de holeră severă a făcut ravagii în Lipetsk și districtul său. În acel moment, mulți locuitori din Lipetsk și-au amintit de icoana miraculoasă a Maicii Domnului. O variantă a Icoanei Maicii Domnului „a Pătimirilor” a fost scoasă din biserică, purtată prin oraș cu procesiune a crucii și dusă din casă în casă. Potrivit legendei, rata mortalității prin holeră a scăzut după aceasta, iar epidemia s-a oprit curând. În prezent această icoană se află în Catedrala Nașterea Domnului din Lipetsk.
Vindecătoare de boli grele
În satul Artyomovo, raionul Pușkin, regiunea Moscovei, se află Biserica Icoanei Pătimitoarea a Maicii Domnului. Maica Domnului prin chipul Icoanei „a Pătimirilor” arată mijlocirea oamenilor care vin la ea în rugăciune și cer ajutor. Au fost înregistrate cazuri de vindecare de cancer. Maica Domnului a ajutat mamele îndurerate pentru copiii lor aflați în necaz.
În satul Enkaevo, raionul Temnikovsky, provincial Tambov, un slujitor al latifundiarului Nesterov, în timpul viiturii râului Ermisha, a găsit o Icoana Maicii Domnului „a Pătimirilor” plutind pe apă. Un orb și câțiva paralizați au primit curând vindecare de la sfânta icoană.
Rugăciunea smerită și cu credință în fața acestei sfinte icoane a Maicii Domnului, ajută oamenii în tot felul de nevoințe ale vieții:
-scăparea de gândurile vicioase, în special de gândul de a-ți întrerupe singur drumul vieții;
-dobândirea sănătatii mintale;
-protejarea împotriva incendiilor și a altor dezastre;
-vindecarea de boli grave;
-iertarea păcatelor.
Evanghelia zilei: Matei 24
36. Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.
37. Şi precum a fost în zilele lui Noe, aşa va fi venirea Fiului Omului.
38. Căci precum în zilele acelea dinainte de potop, oamenii mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie,
39. Şi n-au ştiut până ce a venit potopul şi i-a luat pe toţi, la fel va fi şi venirea Fiului Omului.
40. Atunci, din doi care vor fi în ţarină, unul se va lua şi altul se va lăsa.
41. Din două care vor măcina la moară, una se va lua şi alta se va lăsa.
42. Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru.
43. Aceea cunoaşteţi, că de-ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte vine furul, ar priveghea şi n-ar lăsa să i se spargă casa.
44. De aceea şi voi fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul Omului va veni.
45. Cine, oare, este sluga credincioasă şi înţeleaptă pe care a pus-o stăpânul peste slugile sale, ca să le dea hrană la timp?
46. Fericită este sluga aceea, pe care venind stăpânul său, o va afla făcând aşa.
47. Adevărat zic vouă că peste toate avuţiile sale o va pune.
48. Iar dacă acea slugă, rea fiind, va zice în inima sa: Stăpânul meu întârzie,
49. Şi va începe să bată pe cei ce slujesc împreună cu el, să mănânce şi să bea cu beţivii,
50. Veni-va stăpânul slugii aceleia în ziua când nu se aşteaptă şi în ceasul pe care nu-l cunoaşte,
51. Şi o va tăia din dregătorie şi partea ei o va pune cu făţarnicii. Acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.
Matei 25:
1. Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare, care luând candelele lor, au ieşit în întâmpinarea mirelui.
2. Cinci însă dintre ele erau fără minte, iar cinci înţelepte.
3. Căci cele fără minte, luând candelele, n-au luat cu sine untdelemn.
4. Iar cele înţelepte au luat untdelemn în vase, odată cu candelele lor.
5. Dar mirele întârziind, au aţipit toate şi au adormit.
6. Iar la miezul nopţii s-a făcut strigare: Iată, mirele vine! Ieşiţi întru întâmpinarea lui!
7. Atunci s-au deşteptat toate acele fecioare şi au împodobit candelele lor.
8. Şi cele fără minte au zis către cele înţelepte: Daţi-ne din untdelemnul vostru, că se sting candelele noastre.
9. Dar cele înţelepte le-au răspuns, zicând: Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă şi nici vouă. Mai bine mergeţi la cei ce vând şi cumpăraţi pentru voi.
10. Deci plecând ele ca să cumpere, a venit mirele şi cele ce erau gata au intrat cu el la nuntă şi uşa s-a închis.
11. Iar mai pe urmă, au sosit şi celelalte fecioare, zicând: Doamne, Doamne, deschide-ne nouă.
12. Iar el, răspunzând, a zis: Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi.
13. Drept aceea, privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.
14. Şi mai este ca un om care, plecând departe, şi-a chemat slugile şi le-a dat pe mână avuţia sa.
15. Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, altuia unul, fiecăruia după puterea lui şi a plecat.
16. Îndată, mergând, cel ce luase cinci talanţi a lucrat cu ei şi a câştigat alţi cinci talanţi.
17. De asemenea şi cel cu doi a câştigat alţi doi.
18. Iar cel ce luase un talant s-a dus, a săpat o groapă în pământ şi a ascuns argintul stăpânului său.
19. După multă vreme a venit şi stăpânul acelor slugi şi a făcut socoteala cu ele.
20. Şi apropiindu-se cel care luase cinci talanţi, a adus alţi cinci talanţi, zicând: Doamne, cinci talanţi mi-ai dat, iată alţi cinci talanţi am câştigat cu ei.
21. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău.
22. Apropiindu-se şi cel cu doi talanţi, a zis: Doamne, doi talanţi mi-ai dat, iată alţi doi talanţi am câştigat cu ei.
23. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău.
24. Apropiindu-se apoi şi cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am ştiut că eşti om aspru, care seceri unde n-ai semănat şi aduni de unde n-ai împrăştiat.
25. Şi temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ; iată ai ce este al tău.
26. Şi răspunzând stăpânul său i-a zis: Slugă vicleană şi leneşă, ştiai că secer unde n-am semănat şi adun de unde n-am împrăştiat?
27. Se cuvenea deci ca tu să pui banii mei la zarafi, şi eu, venind, aş fi luat ce este al meu cu dobândă.
28. Luaţi deci de la el talantul şi daţi-l celui ce are zece talanţi.
29. Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua.
30. Iar pe sluga netrebnică aruncaţi-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.
31. Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale.
32. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre.
33. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.
34. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.
35. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit;
36. Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.
37. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei?
38. Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat?
39. Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?
40. Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.
41. Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui.
42. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau;
43. Străin am fost şi nu M-aţi primit; gol, şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat.
44. Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit?
45. El însă le va răspunde, zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut.
46. Şi vor merge aceştia la osândă veşnică, iar drepţii la viaţă veşnică.
Matei 26:
1. Iar după ce a sfârşit toate aceste cuvinte, a zis Iisus către ucenicii Săi:
2. Ştiţi că peste două zile va fi Paştile şi Fiul Omului va fi dat să fie răstignit.
Acatistul Icoanei Maicii Domnului "a Pătimirilor"
Troparul către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu (glas 4):
Izvor de minuni s-a arată cinstita icoana Ta, Născătoare de Dumnezeu. Ne rugăm cu dragoste și cădem în fața ei, prăznuind luminos și din adâncul sufletului strigăm ție: mântuiește-ne, Stăpână, pe cei ce cu credință se închină icoanei Tale celei sfinte și tămăduitoare; mulțumindu-Ți Te mărim ca pe Maica lui Dumnezeu. Mântuiește pe arhiereii ortodocși și păzește țara noastră, și pe toți creștinii dreptmăritori, care Te cinstesc pe Tine, aducând laudele noastre Ție Cea plină de har îți Strigăm: Bucură-te, Fecioară, lauda creștinilor!
Condacul 1
Celei alese dintre toate fiicele neamurilor, binecuvântatei Fecioarei Maria Născătoarei de Dumnezeu, Îi aducem închinare smerită în fața Preacuratului Ei Chip. Primește, o, Preanevinovată și rugăciunea nevrednicilor robilor Tăi, care cinstesc Patimile ce le-a îndurat pe Cruce Fiul Tău și Dumnezeul nostru, și cu umiliniță strigăm Ție: Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Icosul 1
Îngerii au stat înaintea Fiului Tău și Dumnezeului nostru, Care era ținut în brațele Tale, și i-au arătat semnul Crucii, iar noi cu frică ne închinăm patimilor Fiului Tău și strigăm:
Bucură-te, Mirarea îngerilor;
Bucură-te, Slujitoarea Tainelor Dumnezeiești;
Bucură-te, că Duhul Sfânt a pogorât peste Tine și puterea Celui Preaînalt Te-a umbrit;
Bucură-te, că Cel născut din Tine este Fiul lui Dumnezeu;
Bucură-te, că sămânța feciorească a Ta a zdrobit capul diavolului ascuns în șarpe;
Bucură-te, că prin Tine iadul s-a întristat și moartea s-a omorât;
Bucură-te, Pântecele dumnezeieștii Întrupări ;
Bucură-te, Mireasa Pururea Fecioară!
Condacul 2
Văzând, Preanevinovata, că Domnul a venit pe pământ, din milă, să pătimească pentru păcatele celor care vor crede în EL și vor striga către Dânsul: Aliluia!
Icosul 2
Înțelegând, Preacurată, cuvintele dreptului Simeon: prin sufletul Tău va trece sabie, ca să se descopere gândul multor inimi, de aceea cu umilință strigăm Ție:
Bucură-te, ceea ce ești mai strălucită decât heruvimii;
Bucură-te, ceea ce ai îndurat toate scârbele de la Irod și iudei;
Bucură-te, că prin nașterea Ta cea preacurată, ai primit îndoială de la Iosif;
Bucură-te, că în ieslea necuvântătoarelor, pe Dumnezeu L-ai pus și L-ai înfășat;
Bucură-te, că Tu cu Fiul Tău și Dumnezeu n-ai avut unde să plecați capul;
Bucură-te, că prin Tine omul se face Dumnezeu, ca Dumnezeu pe Adam să-l izbăvească;
Bucură-te, că prin Tine s-a înălțat firea omenească;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 3
Fiind întărită cu putere de sus, ai suferit toată scârba și întristarea, cuprinzând cu dragoste pe Fiul Tău, cu Arhanghelii ai strigat: Aliluia!
Icosul 3
Având sfânta Ta icoana, din localitatea Otcenasovca, numita “Pătimitoarea”, ca pe un crin binemirositor și ca pe o comoară de mult preț, noi smeriți ne închinăm Ție, strigând:
Bucură-te, Ocrotitoarea ținutului Podoliei;
Bucură-te, ceea ce ai binevoit ca icoana Ta să fie pictată și adusă acolo;
Bucură-te, că ai insuflat blagocestivului ctitor să zugrăvească icoana Ta la Muntele Athos;
Bucură-te, că ești Zid nesurpat pentru cei credincioși;
Bucură-te, monahilor Ajutătoare pentru mântuire;
Bucură-te, Rugătoare pentru toată lumea neobosită;
Bucură-te, Ceea ce ne călăuzești spre îndreptare și pocăință;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 4
Fiind înconjurați de viforul păcatelor și cuprinși de somnul nepăsării, cădem către icoana Ta cea sfântă, îți mulțumim că ne-ai vizitat cu milostivire prin icoana Ta, în locul acesta, și-I cântăm neîncetat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 4
Primind dreptmăritorii creștini din Otcenasovca mare binecuvântare de la Muntele Athos, au dobândit prin Icoana “Pătimitoarea” ajutor de la Însăși Stăpâna Cerului și a pământului. Pentru aceasta, întâmpinând-o în slăvitul oraș Odesa, cu bucurie au strigat:
Bucură-te, că ai dăruit binecuvântarea Ta localității Otcenasovca;
Bucură-te, înțelepțirea binecredincioșilor ctitori;
Bucură-te, glas dumnezeiesc al Sfintei Treimi;
Bucură-te, amintirea Patimilor lui Hristos;
Bucură-te, Ceea ce pe Fiul Tău L-ai îngropat cu suferință;
Bucură-te, încredințarea învierii tuturor;
Bucură-te, Cedru înalt al nemuririi noastre;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 5
Steaua cea dumnezeiască îți arată calea Ție și Pruncului Tău Preacurat. Iar noi, cu mintea împreună cu Iosif, ne închinăm, cântând Domnului Celui Născut și Ție: Aliluia!
Icosul 5
Vezi, Preanevinovată, părerea de rău a noastră față de păcat, și că nu avem altă ajutătoare și mijlocitoare, afară de Tine, Ceea ce ai primit harul de a te ruga pentru noi, de aceea cu credință strigăm:
Bucură-te, bucuria și mântuirea noastră;
Bucură-te, Ceea ce cu rugăciunile Tale, ne izbăvești pe noi de focul gheenei;
Bucură-te, Rugătoare pentru toată lumea la Crucea lui Hristos;
Bucură-te, Ceea ce alungi de la oameni patimile;
Bucură-te, Ceea ce luminezi pe toată lumea cu lumina preacuratului Tău suflet;
Bucură-te, Ceea ce uimești pe îngeri prin sfințenia Ta;
Bucură-te, că demonii se cutremura la auzul Preacuratului Tău nume;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 6
Aflându-te lângă Crucea Fiului Tău și Dumnezeului nostru, prin sufletul Tău a trecut sabie, văzând cum pe Golgota L-au răstignit pe Dătătorul de Viață între doi tâlhari și cum ostașii L-au dezbrăcat de haine iar pentru cămașă Lui au aruncat la sorți. Atunci cei care au rămas credincioși au strigat: Aliluia!
Icosul 6
Strălucind ca o lumânare lângă Crucea Fiului Tău, arzând cu iubirea Ta de mamă, ai zis: “Deși Te văd suferind pe Cruce, totuși Te știu pe Tine a fi născut mai înainte de luceafăr”. Vezi, Preacurată, cum îți cântă Ție toată făptura:
Bucură-te, că ai fost cu sufletul și cu trupul lângă Crucea Fiului și Făcătorului Tău;
Bucură-te, că nu te-ai despărțit de Domnul până în ceasul morții Lui;
Bucură-te, că aflându-te lângă Cruce, ai zis: “tot pământul plânge amarnic, căci pe Dătătorul de viață îl vedem mort”;
Bucură-te, Dătătoarea bucuriei noastre veșnice;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 7
Celor care doresc să preaslăvească patimile Fiului Tău, ajuta-le Stăpână, și nu-i lasă pe toți care se roagă în fata icoanei Tale, cântând din adâncul sufletului: Aliluia!
Icosul 7
Ai arătat lumii o nouă milă Stăpână, că din icoana Ta numită “Pătimitoarea” din localitatea Otcenascova izvoraște mir de mult preț, prin care se tămăduiesc toți care se roagă fierbinte, cântând ție:
Bucură-te, Mijlocitoarea și Scăparea noastră;
Bucură-te, Ceea ce alungi de la noi toată scârba și întristarea;
Bucură-te, binecuvântarea tuturor marginilor pământului;
Bucură-te, că ai purtat în pântece pe Mântuitorul celor robiți;
Bucură-te, îmblânzirea Judecătorului celui drept;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 8
Străină și preaslăvită minune a milostivirii Tale cele bogate, ne arăți nouă, nevrednicilor, ce cu dragoste ne închinăm icoanei Tale Sfinte și strigăm: Aliluia!
Icosul 8
Toate neamurile te fericesc, văzându-Te pe Tine, cum suferi și Te rogi pe timpul patimilor de pe Cruce ale Fiului tău și strigi către Dânsul: “Din coasta Ta străpunsă, Dulcele Meu Fiu, izvorăște nemurirea”. Pentru aceasta cu umilință strigăm Ție:
Bucură-te, Ceea ce dăruiești robilor Tăi viață veșnică;
Bucură-te, că le pregătești locuințe cerești celor care viețuiesc binecredincios;
Bucură-te, Dătătoarea bucuriei veșnice celor ce Te cinstesc pe Tine;
Bucură-te, mântuirea și apărătoarea monahilor, care Ție se roagă neîncetat;
Bucură-te, Ceea ce acoperi cu harul Tău tot universul;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 9
Suferind lângă Cruce și strigând către Domnul răstignit: “Te duci de bună voie spre pătimire, Fiul Meu, ca de patimi și păcate să-l izbăvești pe Adam și pe cei născuți din Adam. Cu cei fărădelege Te-ai socotit, ca pe oameni să-i eliberezi de fărădelege și să-i mântuiești pe toți cei ce-Ți cântă Ție: Aliluia!”
Icosul 9
Ritorii cei mulți vorbitori nu pot să slăvească patimile Tale lângă Cruce. Tu însă, Preacurată, bătându-te în piept, ai strigat dureros: “Fiule, primește Duhul Meu și nu mă lăsa de una singură”. Pentru aceasta noi, nevednicii, cu umilință strigăm Ție:
Bucură-te, că ajuți în ceasul morții pe cei credincioși;
Bucură-te, că însoțești pe creștinii care trec vămile văzduhului;
Bucură-te, că ne eliberezi pe noi de robia diavolească;
Bucură-te, Ocrotitoarea creștinilor la Judecata Înfricoșătoare a Domnului;
Bucură-te, Mijlocitoarea tuturor celor care-și doresc sfârșit creștinesc;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 10
Cerându-ne nouă mântuire, Preacurată, Îți întinzi mâinile către Fiul Tău Celui Multmilostiv zicând: “Pe cei care cinstesc Patimile Tale, primește-i ca pe tâlharul cel credincios, și-i mântuiește pe toți care-Ți cântă: Aliluia!”
Icosul 10
Zid nebiruit, lumii Scăpare, Comoară de milostivire, ești Preacurată. Primește rugăciunea robilor Tăi, ce se închină Cinstitului Tău chip și cu umilință strigă Ție:
Bucură-te, sălașul înțelepciunii lui Dumnezeu;
Bucură-te, Fericită, Care pururea ești lăudată;
Bucură-te, păcătoșilor și smeriților Scăpare;
Bucură-te, Octrotitoarea fecioarelor și a sărmanelor;
Bucură-te, oamenilor puternică Ajutătoare;
Bucură-te, a arhiereilor tainică Înțelepțire;
Bucură-te, a preoților cucernici Îndrumătoare;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 11
Cântare de umilință și laudă învrednicește-ne să aducem înaintea icoanei Tale, Mireasă Dumnezeiască, și nu-ți întoarce fața Ta de la cei care I-ți cântă Ție și lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 11
Ca un soare luminos a strălucit în biserica din satul Otcenasovca, Preacurată, icoana Ta “Pătimitoarea”, sfințindu-i, mântuindu-i și ferindu-i din toate nevoile pe cei care cântă Ție cu dragoste:
Bucură-te, cheia Împărăției lui Hristos;
Bucură-te, Ocrotitoarea mănăstirilor;
Bucură-te, Ajutătoarea puternică în lupta cu patimile;
Bucură-te, Apărătoarea celor obijduiți și întristați;
Bucură-te, Bucuria săracilor și neputincioșilor;
Bucură-te, Întărirea și Tămăduitoarea celor bolnavi;
Bucură-te, Povățuitoarea tinerilor;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 12
Harul Tău trimite-l nouă, Preabinecuvântată, celor care proslăvim icoana Ta Sfințită și ne închinăm Preacuratelor Patimi ale Fiului Tău cântând cu credință: Aliluia!
Icosul 12
Cântând neîncetat în fața icoanei Tale Celei Sfinte, ne închinăm cu frică, sărutând chipul făcător de minuni, și cu bucurie strigăm:
Bucură-te, Sfântă care ești mai mare decât toți sfinții;
Bucură-te, veșnica noastră Bucurie;
Bucură-te, Comoara noastră ce ne-ai dăruit învierea;
Bucură-te, că ne eliberezi din adâncul patimilor;
Bucură-te, aflarea celor pierduți și a celor fară de minte înțelepțire;
Bucură-te, Ceea ce îndeplinești rugăciunile credincioșilor;
Bucură-te, că celor ce nădăjduiesc în Tine le dăruiești iertarea păcatelor;
Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Condacul 13
O, Preacântată Maică, primește rugăciunea nevrednicilor robilor Tăi, și caută spre cei care stau în fața icoanei Tale și se închină cu sârguință Precuratelor Patimi ale Fiului Tău, cerând izbăvire din muncile veșnice și strigând Ție: Aliluia! (acest Condac se spune de trei ori)
Icosul 1
Îngerii au stat înaintea Fiului Tău și Dumnezeului nostru, Care era ținut în brațele Tale, și i-au arătat semnul Crucii, iar noi cu frică ne închinăm patimilor Fiului Tău și strigăm:
Bucură-te, Mirarea îngerilor;
Bucură-te, Slujitoarea Tainelor Dumnezeiești;
Bucură-te, că Duhul Sfânt a pogorât peste Tine și puterea Celui Preaînalt Te-a umbrit;
Bucură-te, că Cel născut din Tine este Fiul lui Dumnezeu;
Bucură-te, că sămânța feciorească a Ta a zdrobit capul diavolului ascuns în șarpe;
Bucură-te, că prin Tine iadul s-a întristat și moartea s-a omorât;
Bucură-te, Pântecele dumnezeieștii Întrupări ;
Bucură-te, Mireasa Pururea Fecioară!
Condacul 1
Celei alese dintre toate fiicele neamurilor, binecuvântatei Fecioarei Maria Născătoarei de Dumnezeu, Îi aducem închinare smerită în fața Preacuratului Ei Chip. Primește, o, Preanevinovată și rugăciunea nevrednicilor robilor Tăi, care cinstesc Patimile ce le-a îndurat pe Cruce Fiul Tău și Dumnezeul nostru, și cu umiliniță strigăm Ție: Bucură-te, Mireasă Pururea Fecioară!
Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu înaintea icoanei “Pătimitoarea”
O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ești mai înaltă decât toți Îngerii și Arhanghelii, și mai cinstită decât toată făptura, Ajutătoarea celor objduiti, Nădejdea celor deznădăjduiți, Mijlocitoarea celor neajutorați, scârbiților Mângâiere, celor flămânzi Hrănitoare, celor goi Acoperământ, bolnavilor tămăduire, păcătoșilor Izbăvitoare, tuturor creștinilor Ajutătoare și Mijlocitoare. Mântuiește și miluiește, Stăpână pe robii Tăi și pe preasfințiții mitropoliți, arhiepiscopi și episcopi și pe tot cinul preoțesc și călugăresc și pe conducerea binecredincioasă, pe conducătorii de oști, pe mai marii orașelor, pe iubitoarea de Hristos oaste și pe toți măritorii creștini îi acoperă cu cinstitul Tău acoperământ și roagă-L Stăpână Preamilostivă pe Dumnezeul nostru care s-a născut din Tine fară de sămânță, ca să ne înarmeze cu Puterea Sa de sus asupra tuturor vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, Preamilostivă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, scoate-ne pe noi din adâncul păcatului și ne izbăvește pe noi de grindină, de cutremur și de pototp, de foc și de sabie, de năvălirea celor străini, de vifor, și de rană ucigătoare și de tot răul. Dă-ne nouă, Stăpână, pace, sănătate robilor Tăi, și tuturor creștinilor dreptcredincioși, luminează-ne mintea și ochii sufletului spre mântuire; și ne învrednicește pe noi păcătoșii robii Tăi, să ajungem în Împărăția Fiului Tău, a lui Hristos Dumnezeul nostru; căci stăpânirea Lui este binecuvântată și preaproslăvită împreună cu Cel fară de început al Său Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață Făcătorul Duh acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Rugăciunea a doua:
O, Preasfântă, Stăpână Născătoare de Dumnezeu Fecioară! Primește rugăciunea și închinarea noastră în fața icoanei Tale, și ne dăruiește milă robilor tăi celor smeriți. Nu ne lăsa să ne pierdem în păcatele noastre, Fii Ajutătoare și Mijlocitoare tuturor drepmăritorilor creștini, și în ceasul sfârșitului nostru ajută-ne, O, Preanevinovată! Miluiește-ne pe noi cu mila Fiului Tău și Dumnezeului nostru Iisus Hristos și cu mijlocirea Ta de Maică, ne învrednicește să ne izbăvim de moartea cea veșnică. Amin.
https://doxologia.ro
https://www.facebook.com
https://preasfantafecioaramaria
https://dzen.ru
https://ikona--radoneg-ru
https://monasterium-ru
https://sunlight-net
https://ru-m-wikipedia
https://ru-m-wikipedia
https://ru-m-wikipedia
https://www-deva--maria-ru