Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți”

Trimite acest articol mai departe!

În data de 5 februarie este cinstită icoana făcătoate de minuni a Maicii Domnului "Aflarea celor pierduți", care din vremuri îndepărtate îi ajută îndeosebi pe cei pierduți, pe cei aflați în necazuri grele, stăpâniți de  vicii sau patimi grele, pe bolnavii incurabil, ori rătăciți de la dreapta credință.

Locație

În Rusia există mai multe copii ale icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți”, dintre care le amintim pe cele care se află în Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vrazhka,  Biserica Învierii Domnului, în Mănăstirea Vysotsky și în Catedrala Nikolsky din Serpukhov.

Mănăstirea Vysotsky  din Serpukhov

Locatia-Google maps

Prăznuire

Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți” este prăznuită în calendarul ortodox  în data de 5 februarie.

Iconografie

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este înfățișată în chip deosebit în această icoană, ținându-L pe Fiul ei în brațe, având mâinile împreunate în semn de rugăciune. Pruncul Iisus are  brațul drept îndreptat către iubita Sa mamă, în semn de dragoste și ascultare a rugilor ei pentru toată lumea.

Istoric

Oficial nu se cunoaște originea și vechimea icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți”. Câteva informații apar prin sec. VII, în relatările lui Teofil de Adan, când această icoană este amintită cu numele actual.

Există mai multe icoane vechi făcătoare de minuni cu acest nume, prin care Maica Domnului și-a arătat mila față de cei aflați în pericol de moarte.

Prima minune consemnată s-a petrecut pe la jumătatea secolului al XVIII-lea în Rusia. Un om din satul Bor(Kaluga), pe nume Teodor Obukov, se pornise cu sania trasă de cal spre biserică în ziua de Bobotează, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Viscolul puternic l-a abătut în altă direcție și rătăcindu-se, a ajuns pe marginea unei prăpastii. Din pricina oboselii, calul s-a oprit, iar Teodor a rămas în sanie, riscând să înghețe de frig. Nu avea nici o scăpare decât rugăciunea către Maica Domnului, izbăvitoarea tuturor creștinilor. “Maica Domnului, scapă-mă, și voi aduce icoana ta, Căutătoarea celor pierduți, în satul nostru!”

Aceasta făgăduind, îndată s-a arătat ajutorul minunat al Maicii Domnului. Căci în momentul când el se ruga, un om care stătea în apropiere, a auzit o voce la fereastră care îi spunea cu glas mare: „ Ia-l înăuntru!"

Ieșind afară din casă, s-a uitat împrejur și l-a văzut pe Teodor aproape înghețat.

Mulțumit că a scăpat cu viață, Teodor și-a împlinit promisiunea făcută Maicii Domnului și a comandat o copiei a icoanei „Aflarea celor pierduți” pentru  biserica Sfântului Gheorghe din oraşul Bolkov, guberia Orlov.

De atunci, icoana Maicii Domnului s-a proslăvit prin săvârșirea de nenumărate minuni.

În Rusia există o tradiție care miresele să se roage înainte de nuntă în fața acestei icoane ca Maica Domnului să le binecuvânteze cu o căsnicie fericită.

Desigur, la această icoană se roagă toţi cei copleşiţi de probleme, venind ca nişte copii necăjiţi la mama lor: cei care sunt pe marginea prapastiei aproape în pragul morții, cei în depresie acută, cei care sunt în disperare și nu știu cui să ceară ajutor.

Cuvântul „pierdut” în acest context nu înseamnă „decedat". O persoană „pierdută” este cea care este la un pas de moarte spirituală sau fizică. Aceștia sunt oameni care și-au întors singuri spatele Domnului, nu simt credință în ei înșiși, nu văd nimic bun în viață. De asemenea cer ajutor cei grav bolnavi  și simt că nu pot face față fără ajutorul sfinților si ajutorului Maicii Domnului.

Maica Domnului are o dragoste nemarginită pentru oameni și dorința de ai ajuta pe toți cei care se pierd pe cărările vieții.

Minuni

Fiecare copie a icoanei „Aflarea celor pierduţi” s-a dovedit a fi făcătoare de minuni, cu cei care au cerut ajutor din partea Maicii Domnului în situaţii extreme.

Una dintre acestea s-a arătat făcătoare de minuni în anul 1770, în satul Malizhino, din guberia Harkov, izbăvindu-i pe locuitori de holeră de trei ori. O altă icoană, în satul Krasnoe, din guberia Cernigov, și altele în Voronej și Kozlov din guberia Tambov.

În 1835 a fost târnosită o biserică în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Căutătoarea celor pierduţi”, la Institutul pentru orfani Alexandrov, din Moscova.

Icoana Maicii Domnului aflată în biserica Naşterii Domnului din Moscova a fost mutată la biserica Palaşevsk, de unde a fost luată de un bogătaş care curând după primirea acesteia a rămas văduv şi pe punctul de a sărăci. După rugăciuni fierbinţi către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, fiicele sale s-au căsătorit, iar el a simțit că nu este vrednic pentru a ține această icoană făcătoare de minuni în casa lui, așa că a înapoiat-o bisericii.

În anul 1812, biserica Palaşevsk a fost jefuită și devastată de soldații lui Napoleon. Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi” a fost găsită ruptă în trei bucăţi, printre dărâmături. Îndată după descoperirea icoanei făcătoare de minuni, s-au săvârșit numeroase minuni.

Tot mai mulţi oameni veneau să se închine dinaintea icoanei: cei cuprinşi de patima beţiei, pierind de sărăcie sau suferind de boli fără leac, toţi veneau precum fiii pierduţi și primeau alinare şi izbăvire de la Maica Domnului.

Rugăciuni

Acatistul Icoanei Maicii Domnului “Aflarea celor pierduti”

Condacul 1

Prin icoana Ta prea cinstită ne-a fost data eliberare aleasă și minunată, Doamnă Nascatoare de Dumnezeu, caci inaltand cu sufletul rugăciuni calde către Tine înaintea ei ne scapi de pierderea vesnica a vietii noastre, iar noi Îi aducem un cantec recunoscător Fiului Tau Iisus Hristos, si pe Tine te chemam cu tandrețe: Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Icos 1

Îngerii și puterile cerești Te laudă, ca mijlocitoare a creștinilor, Maica Domnului, iar noi ne bucuram de chipul si Harul Tău izvorand din icoana si iti strigam:

Bucură-te, că prin tine se împlinește bucuria strălucitoare;

Bucură-te, că prin mijlocirea Ta durerile sunt distruse;

Bucură-te, mântuire pentru cei ce pier;

Bucură-te, Mama milostivă și Ocrotirea celor care au încredere în Tine;

Bucură-te, transformând în bucurie deznadejdea celor căzuți;

Bucură-te, căci prin Tine se dă îndreptarea vieții noastre păcătoase;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 2

Toate puterile cerești sunt uimite când văd mijlocirea Ta pentru creștini către Fiul Tău. Iar noi, păcătoșii, luminați de chipul Tău prin Har, primim ajutor rapid si Te lăudăm, lui Dumnezeu cantandu-I: Aliluia.

Icos 2

Dă-ne ajutor caci pierim în durerea noastră, zeloasă mijlocitoare Maica Domnului, îmbrățișeaza-i cu vălul îndurării Tale pe cei care Te cheamă cu tandrețe:

Bucură-te, caci în ceasul durerii te cobori la noi si ne alini;

Bucură-te, cea care ii vindeci cu milă pe cei care sunt copleșiți de patimi și bolnavi de inimă;

Bucură-te, depășirea rapidă a ispitelor păcătoase;

Bucură-te, cea ce ii izbăvești din patima betiei pe cei care vin la Tine;

Bucură-te, că ii duci pe păcătoși la o viață de har;

Bucură-te, ajutor plin de mangaiere în toate necazurile noastre;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 3

Puterea Domnului Iisus Hristos te insoteste, Maica Domnului, si ii cauti pe toți cei care pier în necazuri și întristări și care cer ajutorul Tău. Ți s-a dat harul de a vindeca toate necazurile care ne stau în față, ca fiind mântuiti de Tine sa strigam către Dumnezeu: Aliluia.

Icos 3

Având o mare milă pentru neamul omenesc, Tu, Doamna Mireasă, ii acoperi cu vălul bunătății Tale pe toți cei care ți se închină și Ti se roagă pentru mijlocire. Întinde-ne o mână de ajutor si noua, celor ce plângem cu afecțiune:

Bucură-te, îndepărtând reproșurile și clevetirea;

Bucură-te, distrugând sfatul nedrept;

Bucură-te, mântuindu-te de condamnarea nedreaptă;

Bucură-te, izbăvitoare de legături și temnițe;

Bucură-te, întorcându-ne din exil;

Bucură-te, ajutându-i pe toți cei care îți cer milă;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 4

Ne copleseste furtuna de necazuri și dureri in viața de zi cu zi, Regină cerească, dar avand speranța mijlocirii Tale ne închinăm icoanei Tale miraculoase, căci credem ca ne cauti pe noi cei ce pierim și Il chemăm pe Dumnezeu: Aliluia.

Icos 4

Am auzit despre mijlocirile Tale la Domnul pentru noi, Maica Domnului, caci Tu ne îndeplinești cererile cele bune. Pentru aceasta, noi, păcătoșii, în durerile noastre pieritoare, privind la sfânta Ta icoană, îndrăznim să spunem:

Bucură-te, caci dai rodul pantecelui familiilor neroditoare;

Bucură-te, mângâierea mamelor îndurerate;

Bucură-te, educația nevazuta a orfanilor;

Bucură-te, îndreptare tinerilor căzuți și a fecioarelor;

Bucură-te, cea ce dezvălui celor cu minte slaba înțelepciunea învățăturii;

Bucură-te, Soare strălucitor, încălzindu-ne cu raze de milă și recompensă;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 5

Ca o stea dată de Dumnezeu Tu ne-ai descoperit sfânta ta icoană, Maica Domnului, ajutandu-i pe cei care au ratacit in lumea aceasta pieritoare si în întunericul păcătos, dar care strigă Mântuitorului nostru: Aliluia.

Icos 5

Văzând rugăciunile Tale calde către Dumnezeu pentru toți cei suferinzi și bolnavi, iti mulțumim Ție, fericita noastra Vindecătoare, si bucurosi Iti aducem aceasta laudă:

Bucură-te, primindu-i pe cei care ți-au fost lăsați în grijă de către medici;

Bucură-te, vindecând bolile incurabile ale trupului;

Bucură-te, eliberând sufletul de întuneric;

Bucură-te, vindecand prin pocainta lacrimile si inimile amărâte;

Bucură-te, trimițându-ne dureri vremelnice spre îndreptare;

Bucură-te, scoțându-ne din adâncurile păcătoase;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 6

Oamenii te laudă și te slăvesc pe Tine, Fecioara Maria, pe profeți, pe apostoli și pe toți sfinții, iar noi, păcătoșii care ne rugam la sfânta ta icoană, Ii strigăm lui Dumnezeu pentru tine: Aliluia.

Icos 6

Ai strălucit cu bunăvoință milostivă față de noi, Maica Domnului, din lumina neinserata a Fiului și Dumnezeului Tău, Care, cu razele Harului, îi încălzește pe toți cei care lucrează și sunt împovărați, si care te cheamă pe Tine:

Bucură-te, ziditoare priceputa de case, dandu-ne stabilitate vietii;

Bucură-te, binecuvântarea faptelor bune;

Bucură-te, calauzitoarea fecioarelor;

Bucură-te, insotirea mireselor lui Hristos;

Bucură-te, dătătoare de pace duhovniceasca;

Bucură-te, mijlocitoare a veșnicei bucurii pentru noi;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 7

Vrand să ne arăți minunile ce curg din sfânta ta icoană „Aflarea celor cei pierduți”, tu, Doamna Nascatoare de Dumnezeu, ne-ai poruncit să cântam un cântec de rugăciune în fața ta și le-ai cerut celor care au primit vindecare să propovaduiasca mila Ta si celorlalti oameni. La fel, nu ascundem binecuvântările Tale cântându-I cu recunoștință lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 7

Minunatul și mântuitorul har al Domnului s-a arătat în aparitia chipului Tău miraculos, Maica Domnului. Din acest motiv, fiind onorați de nenumăratele tale binecuvântări, sărutăm cu respect icoana, strigând cu recunoștință catre Tine:

Bucură-te, cea ce prin icoana Ta ne-ai dat o descoperire minunată;

Bucură-te, mântuire de frig și murdărie a celor care pier;

Bucură-te, păzind copiii prin rugăciunile mamelor;

Bucură-te, stingând certurile din familie;

Bucură-te, îndreptățire rapidă pentru cei care au suferit pentru adevăr;

Bucură-te, mijlocitoare la Dumnezeu, izbăvind lumea de necazuri;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 8

Rătăcitorii și străinii vin de departe și de aproape la biserica Ta, Preacurată Fecioară, și se roagă cu lacrimi: miluiește-i pe toți păcătoșii astfel încât răul să piară, si mântuiti de Tine sa strigam către Creatorul tuturor: Aliluia.

Icos 8

Ii ridici cu milă pe toți cei căzuți, Maica Domnlui mijlocitoare; îndeplinește si acum cererea noastra a celor care pier, și care iti inalta umile rugăciuni, strigând către Tine asa:

Bucură-te, Bucuria noastră, care ne mângâi prin icoana Ta;

Bucură-te, cea ce nu ii disprețuiești pe toți cei umiliti și respinși;

Bucură-te, Bucuria tuturor, caci ii imbratisezi pe cei prigoniti pentru adevăr;

Bucură-te, mijlocitoare a celor jigniti;

Bucură-te, ajutor rapid;

Bucură-te, împăcarea tuturor păcătoșilor cu Dumnezeu;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 9

Esti slăvita de toate puterile cerești, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Mijlocitoarea noastra cereasca, arată-ne milă maternă, da-ne bucurie și mângâiere iar noi, fericiti, sa strigăm către Dumnezeu: Aliluia.

Icos 9

Ritorii cei mult graitori sunt nedumeriți de miracolele Tale nenumarate săvârșite prin icoanele Tale sfinte, Maica Domnului. Ne minunăm de acest lucru, dar iti spunem cu recunostinta:

Bucură-te, dătătoare de multe daruri celor care cer;

Bucură-te, ajutorul celor orfani, văduvi si săraci;

Bucură-te, întărirea bătrânețiilor slabite;

Bucură-te, speranța pentru cei disperați;

Bucură-te, carte de rugăciune caldă pentru cei care s-au îndepărtat de credința ortodoxă;

Bucură-te, refugiu liniștit pe marea obosita de furtuni a vieții;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 10

Maica Domnului, tu ne vindeci de neputinte și ne calauzesti pe toți pe calea mântuirii, cântând cu tandrețe Creatorului nostru cu o inimă calda: Aliluia.

Icos 10

Ascultă gemetele și strigătele noastre a celor care pierim, O Născătoare a Domnului nostru, ai milă și izbăveste-ne de nenorociri si dureri, iar noi strigăm cu mulțumire catre Tine:

Bucură-te, insuflând smerenie în sufletele noastre;

Bucură-te, liniștind valurile de patimi păcătoase din inimile noastre;

Bucură-te, că alini mamele care plang;

Bucură-te, cea ce ii duci pe credincioși la viața sfântă;

Bucură-te, dându-ne un sfârșit creștinesc bun;

Bucură-te, deschizându-ne porțile cerului;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 11

Iti aducem cantare plina de iubire si Te rugăm, Fecioară Maria: nu disprețui glasul robilor Tăi, caci alergam către Tine în moarte și in întristare, și înaintea Ta în necazurile noastre vărsăm lacrimi, cântând lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 11

Te vedem, Sfânta Fecioară, ca o flacara ce dă lumină celor care se află în întunericul păcatului și al descurajării. Te rugam luminează întregul univers cu razele minunilor Tale, iar noi iti aducem cu recunoaștinta aceste laude:

Bucură-te, afirmare puternică a credinței ortodoxe;

Bucură-te, mijlocitoare de încredere pentru patria noastră;

Bucură-te, slava conducătorilor ortodocși;

Bucură-te, binecuvântarea sfinților evlavioși și a păstorilor;

Bucură-te, protejându-ne cu pace și dragoste de luptele dintre noi;

Bucură-te, aparându-ne de dușmanii vazuti si nevazuti;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 12

Cere pentru noi Harul dumnezeiesc de la Fiul Tău și Dumnezeu, Maica Domnului, întinde-ne o mână de ajutor, caută-ne pe noi care pierim și adu-ne sub acoperemantul veșnic al Imparatiei Cerurilor, ca noi bucurându-ne sa Ii cântăm lui Dumnezeu care ne mântuiește prin Tine: Aliluia.

Icos 12

Cântând despre minunile Tale din icoana Ta „Aflarea celor pierduți”, credem ca ne dai bucurie, iar noi iti aducem laude din inima:

Bucură-te, speranță care nu ii rușinezi pe creștini;

Bucură-te, Mântuitoarea si Acoperamantul credincioșilor;

Bucură-te, speranță sigură;

Bucură-te, eliberare rapidă de toate necazurile;

Bucură-te, bucurie în ziua morții;

Bucură-te, caci in Tine avem speranță și după moarte;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 13

O, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care ai dat naștere Bucuriei vesnice! Primeste rugăciunea noastra si elibereaza-ne de orice nevoie și întristare, arăta-ne ajutorul tau rapid și da bucurie celor disperați, vindecare celor suferinzi, ridica-i pe cei căzuți, salveaza-i pe cei pierduți, ca noi mantuiti si feriti de pieire, sa strigam către Dumnezeu: Aliluia. (Acest Condac de spune de 3 ori)

Icos 1

Îngerii și puterile cerești Te laudă ca mijlocitoare a creștinilor, Maica Domnului, iar noi ne bucuram de chipul si Harul Tău izvorand din icoana si iti strigam:

Bucură-te, că prin tine se împlinește bucuria strălucitoare;

Bucură-te, că prin mijlocirea Ta durerile sunt distruse;

Bucură-te, mântuire pentru cei ce pier;

Bucură-te, Mama milostivă și Ocrotirea celor care au încredere în Tine;

Bucură-te, transformând în bucurie deznadejdea celor căzuți;

Bucură-te, căci prin Tine se dă îndreptarea vieții noastre păcătoase;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Condacul 1

Prin icoana Ta prea cinstită ne-a fost data eliberare aleasă și minunată, Doamnă Nascatoare de Dumnezeu, caci inaltand cu sufletul rugăciuni calde către Tine înaintea ei, ne scapi de pierderea vesnica a vietii noastre, iar noi Îi aducem un cantec recunoscător Fiului Tau Iisus Hristos, si pe Tine te chemam cu tandrețe: Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, mântuindu-i pe toți cei ce pier!

Prima Rugăciune

O, Preasfântă și Prea Fericită Fecioară, Doamnă Născătoare de Dumnezeu! Vedem ochii Tăi milostivi asupra noastră, a celor care stăm înaintea sfintei Tale icoane și cu tandrețe Te rugam sa ne ridici din adâncurile păcătelor, sa ne lumineazi mintea cea întunecată de patimi și sa ne vindeci rănile trupurilor si ale sufletelor. Nu am cautat un alt ajutor, nu avem altă speranță decat numai in Tine, Stapana noastra, Tu poți purta toate slăbiciunile și nelegiuirile noastre, de aceea alergam la Tine și strigăm: Nu ne lăsa caci suntem pe moarte! Tu esti ajutorul nostru ceresc și milostiv!

Indreapta viața noastra păcătoasa și salveaza-ne de dureri, necazuri și boli, de moarte disperată, de iad și chinuri veșnice. Tu ești Maica Domnului, Regină și Doamnă, ajutor și mijlocitoare pentru toți cei care vin la tine și un acoperamant puternic pentru păcătoșii care se pocăiesc. Te rugam sa ne dai sfârșit creștinesc al vieții noastre, fara durere, neinfruntat si în pace, sa ne bucuram vesnic de lacasurile cerului, glasuind neîncetat si sărbătorind cu bucurie aducand lăuda Preasfintei Treimi, Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, acum și în vecii vecilor. Amin.

A doua rugăciune

Mijlocitoare si Binecuvântata Maica Domnului, alerg la Tine eu, om blestemat și mai pacatos decât toți, ascultă glasul rugăciunii mele, ascultă strigătul și plansul meu, curata-mi nelegiuirea și ajuta-ma sa îmi ispășesc păcatul. Doamna cea Milostivă, nu mă disprețui, caci sunt disperat și pier în păcate! Miluiește-mă pe mine care mă pocăiesc de faptele mele rele și adu-mi sufletul înșelat și blestemat pe calea cea dreaptă. In Tine, Suverana mea Maică a lui Dumnezeu, îmi pun toată speranța. Tu, Născătoare de Dumnezeu, păzeste-mă sub acoperamantul Tău, acum și și în vecii vecilor. Amin.

A treia rugăciune

Apărătoare osârdnică, Preaîndurată Maică a Domnului! La tine alerg eu, ticălosul, care am păcătuit mai mult decât toţi oamenii: ia aminte glasul rugăciunii mele, auzi plângerea şi suspinul meu. Că fărădelegile mele au întrecut capul meu şi ca o corabie în adânc stau sa mă scufund în marea păcatelor mele. Ci tu, Preabună şi Milostivă Stăpână, nu mă trece cu vederea pe mine, ticălosul care mă pierd în păcatele mele: miluieşte-mă pe mine, cela ce mă căiesc pentru răutăţile mele, şi la calea dreaptă întoarce ticălosul şi rătăcitul meu suflet. La tine, Stăpâna mea de Dumnezeu Născătoare, imi pun toată nădejdea mea. Tu, Maică a lui Dumnezeu, păzeşte-mă şi acoperă-mă sub acoperământul tău, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești cea mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită, fară de asemănare, decât Serafimii, care, fară stricăciune, pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Pentru rugăciune Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin!

Bibliografie

https://doxologia.ro
https://sfintisiicoane.wordpress.com
https://jurnalspiritual.eu
https://acoperamantulmaiciidomnului

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact