Icoana Maicii Domnului de la Kazan, sărbătorită în data de 22 noiembrie, este cea mai cinstită icoană făcătoare de minuni de pe întreg cuprinsul Rusiei, fiind practic întâlnită în casa fiecărui credincios creștin și considerată ocrotitoarea orașului Kazan și a poporului rus.
Originalul acestei sfinte icoane, descoperită în orașul rus Kazan, a dispărut în circumstanțe neclare în anul 1904, moment de la care nu se mai știe nimic de existenta lui.
În Rusia existau, înaintea revoluţiei bolşevice, peste 10 milioane de copii ale icoanei şi sute de biserici care erau închinate în cinstea acesteia.
Cele mai vestite copii ale icoanei Maicii Domnului de la Kazan, le găsim la:
Catedrala Înălțării Sfintei Cruci, fosta Mănăstire a Maicii Domnului din Kazan, unde se păstrează copia acestei icoane, primită în anul 2004 de la Papa Ioan al II-lea
Biserica cu hramul Sfinții binecredincioși cneji Feodor, David și Constantin, din orașul Kazan, o biserică deși nu foarte impunatoare, totuși foarte cinstită de credincioși
Catedrala Maicii Domnului de la Kazan, din Sankt Petersburg, icoană adusă de Petru I de la Moscova
Icoana este sărbătorită pe 8 iulie (21 iulie pe stil vechi) ziua descoperiri sale şi pe data de 22 octombrie ( 4 noiembrie stil vechi), cu ocazia eliberării Moscovei în anul 1612 de către armata populară rusă condusă de Minin şi Pojarski , cu ajutorul minunat al Maicii Domnului, punându-se astfel capăt crizei politice foarte severe care a apărut în anul 1598 după moartea ultimului conducător din dinastia Riurik, ţarul Fiodor.
Icoana Maicii Domnului de la Kazan mai este denumită Icoana cu o singură mână şi aparține din punct de vedere iconografic, tipului intitulat de iconari Odighitria, adică Îndrumătoarea.
Această icoană a Maicii Domnului cu Pruncul este unică prin faptul că în ea este reprezentată o singură mână, cea a lui Hristos, care binecuvântează. Mâinile Maicii Domnului şi mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veşminte.
Conform tradiției, icoana a fost pictată de Sf. Apostol şi Evanghelist Luca, fiind adusă în Rusia de la Constantinopol, în secolul al XIII-lea, neexistand însă dovezi clare care să susţină aceste afirmații.
După ce tătarii au asediat și cucerit orașul Kazan, transformandu-l în capitala Hanatului lor în anul 1438, icoana Maicii Domnului din Kazan nu a mai fost menționată în nici o cronică istorică.
Informații despre icoană încep să apară la câțiva ani după eliberarea orașului de sub stăpânirea tătară, de către Ivan cel Groaznic, în anul 1552.
După eliberarea orașului, Maica Domnului s-a arătat unei fetițe de 9 ani, Matrona, spunându-i să scoată la lumină icoana de sub ruinele uneia dintre casele arse.
Vedenia s-a repetat de mai multe ori şi Matroana , cu ajutorul unui preot, Grigorie, a descoperit icoana pe data de 8 iulie 1579, în locul arătat de Maica Domnului. Se spune că icoana descoperită era strălucitoare și frumoasă, ca și cum ar fi fost nouă. Aceasta a devenit din prima clipă, foarte iubită de ruşi pentru frumuseţea ei tulburătoare.
„Fiind înţelepţită prin întreita arătare a Maicii lui Dumnezeu, o fecioară înţeleaptă a mărturisit mai marilor cetăţii despre această minunată arătare”-Acatistul Icoanei, Icosul 2.
După descoperire, icoana a fost așezată în Biserica „Sfântul Nicolae” din Kazan, unde un bărbat care era orb s-a vindecat chiar în acea zi. Mai apoi icoana a fost mutată în Catedrala Buna Vestire din Kazan și a fost stabilită ca zi de prăznuire, ziua de 8 iulie.
Acolo, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a săvârșit numeroase tămăduiri sufletești și trupești prin sfântă icoana sa. Despre aceste evenimente aflăm din Cronicile lui Ermoghen, care au fost scrise la cererea țarului, în anul 1595.
Amintim că Ermoghen nu este altul decât preotul care a participat alaturi de Matrona la descoperirea icoanei, care s-a călugărit, devenind ulterior Patriarhul Moscovei (martirizat în anul 1612 şi canonizat în anul 1913).
Minunile care au avut loc imediat după descoperirea icoanei l-au determinat pe ţarul Ivan cel groaznic să construiască pe locul unde a fost găsită, o mănăstire-Mănăstirea Maicii Domnului. Matrona (devenită ulterior călugăriță cu numele de Mavra) şi mama acesteia au fost primele vieţuitoare ale sfântului locaş.
În Acatistul Icoanei sunt descrie foarte plastic minunile întâmplate: „Râuri de minuni ai izvorât credincioşilor din cetatea Kazan din preacurata ta icoană, Stăpână. Celor orbi le-ai dat vederea, pe cei întunecaţi la suflet i-ai luminat cu lumina cunoaşterii lui Dumnezeu, iar cei feciorelnici au aflat liman liniştit la umbra icoanei tale. ”.
Ţarul a împodobit sfânta icoană cu aur, pietre preţioase şi perle şi, mai târziu, ţarina Ecaterina a dăruit o ferecătură foarte scumpă şi a zidit o Catedrală care a fost terminată în anul 1808.
Icoana Maicii Domnului de la Kazan a avut un rol important în rezolvarea crizei dinastice dintre anii 1598-1612, care risca să ducă la distrugerea Rusiei.
Această perioadă de timp, cunoscută în istoriografie sub denumirea de „ vremurile tulburi” , a fost una extrem de grea pentru ruşi datorită luptelor pentru succesiune care au dus la apariţia unui adevărat război civil.
Marile puteri vecine cu Rusia, profitând de anarhie, au invadat ţara, astfel încât, în anul 1612, Moscova era invadată de polonezi şi statul rus era ameninţat cu dispariţia totală. Situația de criză, fără precedent, i-a făcut pe ruşi să îşi întoarcă, plini de pocăinţă, faţa către Dumnezeu, cerând fierbinte Maicii Sale ca să îi ajute să îşi salveze ţara.
Sfântul Serghie de Radonej i s-a arătat Sfântului Arsenie, spunandu-i că Moscova va fi eliberată dacă oamenii se vor ruga în continuare Maicii Domnului.
La sfatul Sfântului Arsenie, armata populară de eliberare a patriei a luat ca protectoare Icoana Maicii Domnului de la Kazan, după cum ne este arătat şi în Acatistul icoanei: „Având descoperire de la cuviosul părinte Serghie că prin această icoană a Maicii Domnului avea să se izbăvească pământul rusesc de cotropirea celor de alt neam, sfântul ierarh Arsenie a vestit oastei celei iubitoare de Hristos despre această taină. Şi purtând ostaşii sfânta icoană ca pe un steag aducător de izbândă au curăţit cetatea de păgâni” –Icosul 4.
Astfel, sub conducerea negustorului novgorodean Kuzma Minin și a cneazului Dmitri Pojarski a izbucnit un război patriotic de eliberare, luând cu ei ca ajutor în luptă icoana Maicii Domnului de la Kazan.
Timp de trei zile, înainte de atacul final asupra Moscovei, întreaga armată s-a rugat fierbinte în faţa acestei sfinte icoane pentru alungarea cotropitorilor din oraş. Cele trei zile de post şi rugăciune au fost rânduite de Sfântul Ermoghen, care era întemniţat de către polonezii care ocupau capitala ţării.
În Acatistul Icoanei ni se relatează : „Vrând să potolească viforul tulburărilor ridicat de agareni, fericitul Erghemon, scriitorul minunilor icoanei tale, Fecioară, cu lacrimi s-a rugat şi a avut descoperire că această sfântă icoană scut de biruinţă este, pentru care întărit fiind în credinţă, până la sfârşitul vieţîi sale a cântat lui Dumnezeu: Aliluia”. –Condacul 4
Când armata poloneză a fost în cele din urmă izgonită din Moscova, la 22 octombrie 1612, victoria a fost atribuită mijlocirii Maicii lui Dumnezeu, prin icoana din Kazan. Ziua de 22 octombrie a fost stabilită ca o altă zi de prăznuire a sfintei icoane.
După victoria rușilor din anul 1612, Cneazul Dmitri Pojarski, deoarece făcuse legământul că va înălţa o biserică în mijlocul Moscovei, dacă va ieşi biruitor, a ridicat o biserică din lemn, în cinstea Maicii Domnului din Kazan, în Piaţa Roşie din Moscova, unde a așezat celebra icoană, unde va rămâne timp de doua secole.
După ce această primă bisericuţă a ars, în anul 1632, ţarul Mihail I a ordonat reconstruirea acesteia, din caramidă. Ulterior au avut loc mai multe lucrări de restaurare şi de înfrumuseţare ale acestei catedrale, mai ales în anii 1801,1805 şi 1865.
În anul 1936 ea a fost dărâmată de Stalin şi după anul 1990, în contextul noilor schimbări politice, a fost printre primele Biserici reconstruite de ruşi.
Sfântul Mitrofan i-a dat țarului Petru cel Mare (domnie: 7 mai 1682–8 februarie 1725), atunci când acesta a vrut să construiască oraşul Sankt Petersburg, următorul sfat: „Atâta timp cât Icoana Maica Domnului Kazan este în capitală și creștinii ortodocși se roagă în fața ei, inamicul nu va păși în oraș”.
Țarul, a ascultat sfatul Sfântului Mitrofan al Voronejului şi a adus în anul 1708, una din copiile Icoanei Maicii Domnului de la Kazan, la Sankt Petersburg, într-o Biserică de lemn.
În faţa acestei icoane s-a rugat armata rusă înaintea victoriei împotriva suedezilor în bătălia de la Poltava din anul 1709.
În anul 1811 pe locul Bisericii de lemn din Sankt Petersurg, s-a ridicat o catedrală maiestuoasă construită în stil occidental. Ajutorul dat țarului Petru cel Mare în războiul Nordic a fost ilustrat şi în Acatistul Icoanei: „Văzând minunile care se făceau prin harul lui Dumnezeu, la icoana Maicii Domnului, ţarul Petru a luat această icoană conducătoare oastei sale în lupta cu duşmanii, pe care cu ajutorul Născătoarei de Dumnezeu învingându-i, a cinstit sfânta icoană şi a aşezat-o în mijlocul cetăţii de scaun drept temelie, scut şi îngrădire.”-Icosul 5.
Mareşalul Kutuzov, comandantul şef al războiului împotriva lui Napoleon, s-a rugat îndelung înaintea Icoanei Maicii Domnului de la Kazan, obţinând prima victorie împotriva francezilor chiar pe data de 22 octombrie, ziua prăznuirii icoanei.
După victoria obţinută împotriva francezilor mareşalul Kutuzov a împodobit Catedrala cu argintul obținut ca pradă de război de la trupele invadatoare.
În 1813 Kutuzov va fi înmormântat în Catedrala Maicii Domnului de la Kazan din Sankt Petersburg, găsindu-şi locul de odihnă lângă icoana pe care a iubit-o atât de mult.
Secolul XIX va fi caracterizat în Rusia de scăderea treptată a credinţei, mai ales la nivelul elitelor, sub influenţa curentelor filozofice moderne venite din occident. Scăderea sentimentului religios explică succesul cunoscut, în secolul XX, de mişcările revoluţionare conduse mai ales de comunişti şi de nihilişti care se vor concretiza prin revoltele masive din anii 1904-1905 şi, într-un final, prin succesul revoluţiei bolşevice din 1917.
În anul 1904, în circumstanţe neclare, în contextul unui atac al revoluţionarilor, a dispărut icoana originală a Maicii Domnului de la Kazan.
În faţa unui asemenea eveniment nefericit, venit parcă ca un semn de la Dumnezeu, pe fondul decăderii trăirii religioase, întreaga naţiune a reacţionat totuși cu indolenţă.
Legat de dispariţia acestei sfintei icoane au existat mai multe scenarii; cert este faptul că până în prezent exemplarul original al icoanei Maicii Domunului de la Kazan nu a mai fost găsit.
O Icoană a Maicii Domnului de la Kazan, despre care s-a afirmat că ar fi cea originală, a fost cumpărată de către "Armata Albastră" a Doamnei Noastre din Fatima şi dusă în Portugalia.
În 1993 icoana din Fatima a fost daruită Papei Ioan al II-lea, care a dus-o la Vatican, păstrând-o vreme de unsprezece ani.
Mulţi spun că icoana cu Maica Domnului de la Kazan deținută de Papă, ar fi o copie a originalului, pictată după cum spun experţii, în jurul anului 1730. Chiar și o expertiză condusă de mai mulți specialiști ai Ministerului Culturii din Rusia, a concluzionat că icoana păstrată la Roma nu este cea originală, ci a fost pictată în secolul al XVIII-lea la Moscova.
Papa Ioan Paul al II-a, dorind să înapoieze icoana Bisericii Ortodoxe Ruse, a rânduit, în data de 26 august 2004, să scoată icoana deținută spre închinare în altarul Catedralei Sfântul Petru, iar peste două zile, avea să o ofere poporului rus.
În lipsa oricărui sentiment de pocăinţă, Bunul Dumnezeu a respectat alegerea oamenilor şi a permis comuniştilor să preia puterea în Rusia, în anul 1917. Neascultarea şi modul în care întreaga naţiune s-a raportat la Hristos au dus la apariţia unei perioade foarte negre în istoria poporuui rus, care a dus la o mulțime de victime făcute de oamenii fără Dumnezeu, care au preluat conducerea ţării.
Chiar dacă după anul 1917 oamenii, în marea lor majoritate, au renunţat la credinţă, Bunul Dumnezeu nu şi-a părăsit de tot poporul; în timpurile dificile din al doilea război mondial, ruşii şi-au adus aminte de ajutorul Maicii Domnului şi au înălţat rugăciuni fierbinţi către aceasta.
Conducerea comunistă, realizând că are nevoie de ajutorul Bisericii, a permis redeschiderea locaşurilor de cult, reluarea slujbelor şi a procesiunilor, iar ajutorul Maicii Domnului nu s-a lăsat aşteptat, ruşii obţinând o victorie strălucită împotriva nemţilor.
Chiar şi după acestă victorie prigoanele împotriva creştinilor nu au încetat, iar relaţia comuniştilor cu Biserica a rămas una complicată.
Suferinţa poporului care a trecut prin calvarul comunist, a dus la peste 40 de milioane de victime în lagărele comuniste, făcându-i pe oameni mai credincioşi şi mai sensibili, așa încât, încet, încet, evlavia populară a dus la căderea comunismului şi la renaşterea Bisericii.
Semnul renaşterii religioase a fost dat de sărbătorirea cu fast de către autorităţi, a 1000 de ani de creştinism, în anul 1988.
După anul 1990 a avut loc o înflorire a trăiri creştine şi o reântoarcere la valorile care au fondat ţara. Prima dintre Catedralele reconstruite este cea a Maicii Domnului din Kazan din Moscova ca o dovadă a dorinţei oamenilor de renaştere a ţării.
Pe lângă această Catedrală s-au făcut foarte multe biserici noi de o frumuseţe extraordinară, mare parte din ele având hramul şi fiind inchinate Maicii Domnului de la Kazan:
Catedrala Maicii Domnului de la Kazan din oraşul Irkutsk
Biserica Maicii Domnului de la Kazan din oraşul Rostov
Catedrala Maicii Domnului din Kazan-Diveevo, unde se gasesc moaştele Sfântului Serafim de Sarov
Caterala Maicii Domnului Kazan –Mănăstirea Shamordino a Sfântului Ambrozie de la Optina
Această sfântă icoană, atât de iubită de poporul rus, a făcut de-a lungul timpului, numeroase vindecări şi minuni, intervenind, în mod providenţial, în momentele de cumpănă ale istoriei Rusiei, așa cum deatfel am menționat mai sus.
Foarte multe minuni s-au făcut nu numai prin icoana originală, dar şi prin nenumăratele copii, care au împânzit întreaga Rusie, arătând dragostea lui Dumnezeu faţă de cei care se închină cu credinţă Maicii, devenind foarte cunoscută şi cinstită în toată lumea ortodoxă.
Una din dovezile de dragoste și evlavie pe care oamenii o au față de această sfântă icoană, este faptul că la ruși icoana Maicii Domnului de la Kazan este cel mai prețios dar de nuntă, oferit în special mireselor, tradiție care dăinuie de e câteva sute de ani.
În continuare vom prezenta o parte din nenumăratele minuni legate de icoana Maicii Domnului de la Kazan.
Sfânta icoană a Maicii Domnului de la Kazan este considerată ocrotitoare a Rusiei şi apărătoare împotriva ereziilor, datorită faptului că ea a fost descoperită la scurt timp după cucerirea Kazanului şi că, prin minunile sale, mulţi tătari au renunţat de bunăvoie la credinţa lor şi s-au convertit la Ortodoxie.
Sfântul Ermoghen care a fost martor ocular la vindecările făcute cu ocazia descoperiri icoanei, a relatat în cartea sa, Cronicile lui Ermoghen, mai multe minuni, printre care amintim:
Minunea în urma căreia s-a întemeiat Mănăstirea de călugări - Maica Domnului « Kazanskaia – Jadovskaia »
La sfârşitul secolului al 17-lea, în satul Ivanov, trăia un oarecare bătrân pe nume Tihon, care de 20 de ani era foarte bolnav stând, majoritatea timpului, neputincios în pat şi care avea nevoie de sprijinul altor persoane pentru a se deplasa. Maica Domnului a răspuns rugăciunilor acestuia spunându-i : „Scoală-te robul lui Dumnezeu Tihon şi du-te în satul Jadov în poiana care se află la izvorul Samarodka. Acolo, la cheile izvorului vei vedea icoana Maicii Domnului din Kazan. Ia din acest izvor apă, bea şi vei primi eliberare de îndelungata ta suferinţă”.
Tihon a găsit Icoana, în locul indicat, şi s-a vindecat în chip miraculos.
Apoi Tihon şi-a clădit o colibă mică la locul găsirii icoanei, şi a început să vieţuiască în ea. Tradiţia spune că alături de bătrân s-au instalat alţi câţiva creştini cucernici. Aşa a răsărit o comunitate mică. În anul 1711, sub conducerea colonelului Ioan Petrovici Obrihov, a fost finalizată construcţia unei mari biserici închinată Icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Kazan.
Vedenia unui diacon
Un diacon de la Mănăstirea Znamenski din Tobolsk a avut o vedenie, în care i s-au arătat mai mulți sfinți, care i-au poruncit să construiască timp de trei zile o nouă biserică pentru icoana Maicii Domnului de la Kazan şi să mute acolo icoana din catedrală ca oraşul să fie cruţat de dezastrele naturale care ameninţau comunitatea .
Urmând sfatului primit, în chip minunat, toţi oamenii din oraş s-au mobilizat şi au înălțat biserica în trei zile şi, cu procesiune sărbătorească, au mutat icoana în noua biserică. După sfințirea locașului, ploile au încetat, apa în râu a scăzut, câmpurile s-au zvântat şi recoltele au fost salvate.
După anul 1990, una dintre cele mai mari minununi legate de icoana Maicii Domnului din Kazan, este cea privitoare la copia acestei icoane aflată în biserica din satul Log, regiunea Volgograd.
Din anul 2004 preotul paroh a observat apariţia, pe fata Maicii Domnului, a unor pete roşietice şi a unor picături de mir, ca si când icoana ar sângera. Localnicii spun că, dacă te rogi cu inima curată la această icoana, Maica Domnului este grabnic ajutătătoare, devenind astfel foarte cunoscută in Rusia.
-Eu, roaba lui Dumnezeu Olga, am primit tămăduire de la untdelemnul din candela icoanei Maica Domnului din Kazan, care se află în Biserica Sfinţii apostoli Petru şi Pavel, din satul Log, raionul Ilovlinski. În iunie 2004, cu voia lui Dumnezeu, m-am închinat pentru prima oară la sfânta icoană şi am cerut de la aceasta tămăduirea ochilor mei, pentru că eram oarbă - o peliculă îmi acoperea ochii, iar medicii nu au putut să-mi stabilească un diagnostic precis; după o săptămână de ungere cu ulei sfinţit de la icoană, pelicula a căzut, astfel încât medicul a putut doar să constate că rămăsese numai o amprentă neînsemnată, ca după un traumatism ocular.
În curând, şi această urmă a dispărut. În august, în acelaşi an, la picioare mi-au apărut mai multe răni – un cancer de piele. Nici un tratament nu mi-a ajutat vreme de trei luni, astfel că în luna noiembrie am mers la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi m-am rugat, în Log, către Maica Domnului, primind vindecare de la untdelemnul sfinţit de la icoana ei.
Despre acest fapt mărturisesc înaintea lui Dumnezeu - o minune a vindecării la icoana Maica Domnului de la Kazan. Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi! (Moiseeva Olga Gheorghievna, Volgograd)
-Vindecarea Anei Dennisova
Ana Dennisova, o femeie în vârstă, care locuia în Log, s-a ars cu o supă fierbinte. Atât de rău încât pe piele se formase o crustă solidă. În chiar seara când s-a petrecut incidentul, a venit la biserică şi a cerut să fie unsă peste arsură cu untdelemn sfinţit de la candela icoanei Maicii Domnului de la Kazan.
Părintele a fost împotriva acestui fapt, amintindu-i că efectul ar putea să fie chiar unul negativ. A fost însă nevoit pur şi simplu să-i ungă mâinile femeii cu untdelemn, la insistenţele acesteia. A doua zi, credincioasa nu mai avea nici urmă de arsură , doar pielea dintre degetele mai avea o nuanţă roşiatică, acolo unde nu reuşise să fie unsă cu untdelemn de la candelă!
-Rugăciunea către Maica Domnului o salvează pe fiica unei femei dintr-un teribil accident
Eu, roaba lui Dumnezeu Irina, mulţumesc lui Dumnezeu şi mă închin înaintea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Pe data de 4 august 2007, am fost şi m-am rugat în biserică, înaintea icoanei Maicii Domnului din Log, pentru sănătatea celor apropiaţi şi pentru mine, ca să fim feriţi de orice rău. Peste o săptămână, pe data de 11 august, fiica mea mai mică a suferit un teribil accident de maşină.
Din maşină a rămas doar spatele capotei, însă fiica mea şi prietenii ei s-au ales doar cu zgârieturi, cu răni uşoare şi cu câteva vânătăi. Astăzi, 16 august, am venit din nou ca să mă închin Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi să-i mulţumesc pentru salvarea fiicei mele… (Irina Abakumova, Astrahan, 16.08.2007).
-Fiul meu, Nikolai, în vârstă de 7 se simţea foarte rău şi nu s-a mai ridicat din pat. Eu şi soțul meu nu ştiam ce să-i mai facem. Abia către seară i-am dat câteva înghițituri din agheasma Maicii Domnului de la Diveevo, iar după aceea l-am pus să se închine la icoana Maicii Domnului de la Kazan din Log. El, atunci, a sărit din pat și a vomat. Boala a dis părut ca și cum n-ar fi fost. (17.07.2005)
-Eu, roaba lui Dumnezeu Tamara, am venit la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel pe data de 26 mai 2005, la părintele duhovnic Alexandru. Ungându-mă cu untdelemn sfințit de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Kazan, m-am tămăduit.
Mâinile mele s-au curățit, încât nu le-am mai recunoscut. Venind pe data de 17 iunie 2005 şi ungându-mǎ cu untdelemn sfințit la ochi, pot spune că m-am tămăduit, că pot să citesc fără ochelari, deși înainte nu puteam să citesc fără aceștia.
Nu pot decât să-i mulţumesc Maicii Domnului, care m-a tămăduit la icoana sa. (17.07.2005 )
- Eu, roaba lui Dumnezeu Galina, mărturisesc despre tămăduirea de o formă gravă de rujeolă a nepotului meu Roman, în vârstă de 18 ani. Având temperatura 42°, el se afla la reanimare. Toată noaptea mama lui s-a rugat la icoana Maica Domnului de la Kazan și l-a închinat în chipul crucii pe fiul ei cu untdelemn sfințit de la icoană.
Către dimineață, temperatura a scăzut, iar erupțiile cutanate au început să dispară. După patru zile, Roman a fost externat din spital pe deplin sănătos. Medicii au ridicat din umeri: ,,E o minune!”
Slavă ție, osârdnică mijlocitoare a neamului creștinesc! Maica lui Dumnezeu, roagă-te Fiului tău pentru noi, păcătoşii! (05.09.2005)
- Eu, roaba lui Dumnezeu Galina, mărturisesc despre minunatul sprijin primit, cu voia lui Dumnezeu, după rugăciunea făcută înaintea icoanei făcătoarei de minuni a Maicii Domnului de la Kazan.
Soţul fiicei mele, singurul care lucra și întreținea familia, a rămas fără serviciu, după ce s-au redus 170 de posturi la unitatea lor. A fost un dezastru deoarece familia lui a rămas fără venituri. Dupǎ zece zile de rugăciune a fost sunat acasă și i s-a propus să se întoarcă la lucru. A fost singurul din cei 170 de oameni disponibilizați.
Preasfântǎ Născătoare de Dumnezeu, slavă ție! (02.02.2006)
-Tatăl meu, robul lui Dumnezeu Evghenie, pe data de 10.01.2006 a fost internat în stare gravă la spital (comă diabetică). Mama mea, roaba lui Dumnezeu Valentina, a mers la Biserica Sfinții Apostoli Petru şi Pavel ca să-i ceară ajutor Maicii Domnului, la icoana sa de la Kazan. A cerut să i se facă rugăciuni și a primit untdelemn sfințit după rugăciune. Tatăl meu, după trei zile, şi-a revenit, recuperându-se rapid.
La control, după o examinare amănunțită, s-a dovedit că totul era normal, procentul de zahăr, de la 27, a scăzut la 5,4. Medicii n-au ştiut să răspundă cum de s-a ajuns la aceasta. Spuneau că din cauza stressului, însă nu a fost vorba de stres. Toți din familie credem în puterea tămăduitoare a icoanei Maicii Domnului şi a untdelemnului sfințit de la icoană. Maica Domnului l-a ajutat pe tata.
Slavă ție, fierbinte mijlocitoare a neamului crestinesc! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii! (06.02.2006)
-Eu, roaba lui Dumnezeu Liubov, mărturisesc despre minunatul ajutor primit prin untdelemnul sfințit la rugăciunile făcute înaintea icoanei Maica Domnului de la Kazan după ce, în urmă cu zece ani, am fost diagnosticată cu tumoare la creier. Folosind untdelemn sfințit durerile de cap au dispărut, în prezent mă simt mult mai bine şi nu mai iau medicamente.
Slavă ție, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, pentru minunatul tău ajutor! (04.04.2006)
- Fiica mea cea mică a avut epilepsie. A început să folosească untdelemn sfințit, iar crizele au încetat. Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mă închin înaintea ta! Familia mea nu încetează să-ți mulțumească, pentru milostivirea şi grija pe care ne-o porți. Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii! Fiica mea cea mare, Natalia, suferea de dilatare și rupere varicoasă a venelor.
Ea s-a vindecat tot cu untdelemn sfintit. Nu demult, o cunoștință de-a mea, pe nume Elena, mi-a povestit că soțului ei, Alexandru, care suferea de diabet zaharat, i s-au amputat degetele de la picioare. Rănile nu se vindecau nicicum, puroind tot timpul. Am sfătuit-o să meargă la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel și să ia untdelemn sfințit.
Ziua următoare, Alexandru a simțit o ușurare, iar rănile s-au vindecat în chip minunat. Slavă ție, fierbinte mijlocitoare pentru neamul creştinesc! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii! (04.04.2006)
- Eu, roaba lui Dumnezeu Elena, am venit la icoana izvorâtoare de mir a Maicii Domnului în luna martie. Am luat de la biserică untdelemn sfințit şi m-am uns cu el pentru a fi ajutată în durerile pe care le aveam. Acest untdelemn sfințit şi credința mea mi-au ajutat mult. (23.04.2006)
- Eu, roaba lui Dumnezeu Liudmila, am venit cu familia mea la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în luna iulie 2005. Mă dureau articulațiile, fusesem operată la piept. Am luat untdelemn sfințit de la icoana Maica Domnului de la Kazan, ungându-mă mai multe luni la rând cu acesta şi, în chip minunat, am primit uşurare în boala mea. (09.05.2006)
- Eu, roaba lui Dumnezeu Vera, vreau să-I mulțumesc Domnului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru binecuvântarea și ajutorul primit în aflarea unui loc de muncă. Am venit la biserică într-o duminică, la sfârșitul lui noiembrie, și am cerut să mi se facă rugăciuni pentru a-mi găsi un loc de muncă. Slavă Ție, Doamne! Pe 1 decembrie am găsit de lucru. (04.02.2007, Kadocikina Vera, Log)
- Eu, roaba lui Dumnezeu Tatiana, îi multumesc Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru vindecarea finului meu Dionisie. În vara anului 2007 a fost diagnosticat de către medici cu tumoare malignă. Am venit la biserică, ne-am rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, am luat untdelemn sfințit, o iconiță a Maicii Domnului de la Kazan şi apă sfințită.
Dionisie a fost uns locul bolnav cu untdelemn sfințit, a fost atins de iconița Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a băut cu apă sfințită. Când medicii au vrut să-l opereze, nu au găsit nici urmă de cancer. Acum, Dionisie este sănătos. Îți mulțumesc ție, ocrotitoare și tămăduitoare! (30.03.2008, Şapkina Tatiana Vladimirovna)
- Maica Domnului din Korobeinikov
Această copie a Maicii Domnului din Kazan a fost pierdută, după distrugerea Mănăstirii în anul 1930, a fost găsită mult mai târziu şi se afla într-o stare avansată de degradare deoarece ea se afla căzută pe pământ şi peste ea se călca, fiind plină de murdărie. Având în vedere starea în care se afla icoana restauratorii au refuzat să se ocupe de ea. Din 1994 ea a început să se cureţe singură înaintea celor care se aflau de faţă, în urma acestei minuni ea fost redată Mănăstirii Maica Domnului din Kazan.
Mărturiile Părintelui Ciprian Stanca din Constanţa
Parohul bisericii „Sfântul Haralambie” din Constanța, unde se păstrează copia icoanei Maicii Domnului din Kazan, povesteste:
De fiecare dată când intru în biserică văd cât de mult această icoană îi bucură pe creștinii care se închină la ea. Odată au venit doi tineri foarte supărați unul pe altul și când au ajuns în biserică, iar înainte de a vorbi cu ei le-am spus să se închine la Maica Domnului.
Apoi, soția a zis: Părinte mi-a trecut, pentru tot ce mi-a făcut îl iert. Aceasta a fost din minunile care m-a impresionat imediat ce a ajuns icoana Maicii Domnului la noi, la biserica Sfântul Haralambie de Constanța. După aceea mi-au povestit cât de mult s-au certat și că nu se înțelegeau deloc și astăzi, acei tineri vin și spun că această icoană a Maicii Domnului face parte din familia lor, că ea i-a împăcat, că ea le-a trimis gând bun și i-a luminat.
Sunt foarte multe minuni pe care Maica Domnului le săvârșește cu noi toți, cei care ne punem încrederea curată în fața ei.
Încă o minune care m-a impresionat foarte tare a fost aceea, când iarăși, doi tineri jurnaliști, ea de 42 de ani și el de 43, nu puteau să aibă copii. Rugându-se la această icoană, după un an de zile le-a dăruit Domnul le-a dăruit un copil.
Astăzi, au deja doi copii.
Îndemnăm pe toți credincioșii să vină cu inimă curată, cu sufletul curat, cu nădejde tare că Maica Domnului îi va asculta și va duce rugăciunea lor înaintea lui Dumnezeu pentru a le rezolva toate problemele pe care le au fiecare dintre ei în familiile și în viața lor.
Maica Domnului de la Kazan de schitul Huţa-Bihor a plans
În 29 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este marcată în zona Beiuşului, prin hramul Schitului Huta. După terminarea slujbei religioase dintr-o icoană a Maicii Domnului de la Kazan a izvorât mir frumos mirositor. Credincioşii aflaţi la faţa locului au rămas până târziu cântând cântece închinate Sfintei Fecioare.
Părintele Iustin Pârvu, duhovnic şi reputat apărător al dreptei credinţe, vorbind depre această minune a spus : “Până acum a fost vremea mărturisirii, de acum nu mai e mult până ce va veni vremea muceniciei”. Părintele a mai spus că ceea ce s-a petrecut la Huta este “o mângâiere din partea Maicii Domnului pentru credincioşii din zonă”.
Rugăciunile începătoare, apoi:
Condacul 1
Celei alese dintre toate neamurile, Apărătoarei neamului creştinesc, cântare de mulţumire aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, pentru sfânta ta icoană. Iar tu, ca o milostivă şi ajutătoare a celor ce aleargă spre tine, apără-ne pe noi de tot necazul şi de toată nevoia, ca să strigăm ţie:
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Icosul 1
Îngerul cel înainte-stătător a fost trimis să zică “Bucură-te” Născătoarei de Dumnezeu, atunci când Dumnezeu-Cuvântul s-a sălăşluit în pântecele Fecioarei; şi noi păcătoşii preamărind arătarea cea minunată a icoanei ei şi a Dumnezeiescului Prunc Hristos Mântuitorul cu umilinţă strigăm celei pline de har:
Bucură-te, Copilă de Dumnezeu aleasă;
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu;
Bucură-te, împărăteasa cerului şi a pământului;
Bucură-te, podoaba cea strălucitoare a Bisericii cereşti şi pământeşti;
Bucură-te, ceea ce eşti cinstită de îngeri;
Bucură-te, ceea ce eşti cântată de serafimi;
Bucură-te, plinirea cea luminoasă a proorocilor;
Bucură-te, lauda apostolilor;
Bucură-te, mărturisirea mucenicilor;
Bucură-te, cununa cuvioşilor;
Bucură-te, bucuria drepţilor;
Bucură-te, nădejdea păcătoşilor;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 2
Din înălţimea lăcaşului ceresc al slavei Fiului tău, Preacurată, ai căutat spre necazurile robilor tăi din cetatea Kazan, în care răucredincioşii agareni necinsteau credinţa în Hrisos, ai binevoit să le arăţi lor această icoană, proslăvită prin facerea de minuni, ca cei iubitori de Hristos să se încredinţeze în semnele Harului şi să cânte lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul 2
Fiind înţelepţită prin întreita arătare a Maicii lui Dumnezeu, o fecioară înţeleaptă a mărturisit mai marilor cetăţii despre această minunată arătare şi despre mustrarea ta cea înfricoşătoare; iar noi minunându-ne de cele auzite, cu evlavie cântăm celei Preabinecuvântate:
Bucură-te, ceea ce dai slavă lui Dumnezeu prin buze nevinovate;
Bucură-te, ceea ce descoperi credincioşilor tainele lui Dumnezeu;
Bucură-te, lauda vestită a credincioşilor;
Bucură-te, fulger care înfricoşezi pe cei necredincioşi;
Bucură-te, ceea ce luminezi mintea credincioşilor prin măreţia minunilor tale;
Bucură-te, ceea ce ruşinezi credinţa cea rea a agarenilor;
Bucură-te, zdrobirea trufiei necredincioşilor;
Bucură-te, întărirea credinţei creştineşti;
Bucură-te, ceea ce sfinţeşti cinstirea sfintelor icoane;
Bucură-te, ceea ce prefaci necazul nostru în bucurie;
Bucură-te, ceea ce ne înveseleşti prin nădejde neîndoielnică;
Bucură-te, ceea ce ne încurajezi prin făgăduinţe neamăgitoare;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 3
Puterea Celui Preaînalt prin harul Născătoarei de Dumnezeu a încurajat pe fecioara cea preaînţeleaptă spre aflarea darului lui Dumnezeu cel fără de preţ, care cu încredere în Domnul s-a străduit a găsi îngropată în pământ comoara – sfânta icoană a Maicii lui Dumnezeu, pentru care a strigat cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul 3
Râuri de minuni ai izvorât credincioşilor din cetatea Kazan din preacurata ta icoană, Stăpână. Celor orbi le-ai dat vederea, pe cei întunecaţi la suflet i-ai luminat cu lumina cunoaşterii lui Dumnezeu, iar cei feciorelnici au aflat liman liniştit la umbra icoanei tale. Pentru aceasta şi noi îţi cântăm ţie:
Bucură-te, ceea ce ai împrăştiat întunericul necredinţei cu arătarea icoanei tale;
Bucură-te, ceea ce luminezi pe toţi prin strălucirea minunilor tale;
Bucură-te, vederea celor orbi;
Bucură-te, luminarea celor întunecaţi cu mintea,
Bucură-te, mărirea Ortodoxiei,
Bucură-te, liman liniştit al celor dornici de mântuire;
Bucură-te, Maica fecioriei;
Bucură-te, acoperământul şi îngrădirea celor neprihăniţi;
Bucură-te, că de tine se bucură mulţimea credincioşilor;
Bucură-te, că de tine se înfricoşează mulţimea demonilor;
Bucură-te, ajutătoarea tuturor creştinilor;
Bucură-te, bucuria tuturor scârbiţilor;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 4
Vrând să potolească viforul tulburărilor ridicat de agareni, fericitul Erghemon, scriitorul minunilor icoanei tale, Fecioară, cu lacrimi s-a rugat şi a avut descoperire că această sfântă icoană scut de biruinţă este, pentru care întărit fiind în credinţă, până la sfârşitul vieţii sale a cântat lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul 4
Având descoperire de la cuviosul părinte Serghie că prin această icoană a Maicii Domnului avea să se izbăvească pământul rusesc de cotropirea celor de alt neam, sfântul ierarh Arsenie a vestit oastei celei iubitoare de Hristos despre această taină. Şi purtând ostaşii sfânta icoană ca pe un steag aducător de izbândă au curăţit cetatea de păgâni, cântând apărătoarei tuturor creştinilor:
Bucură-te, Maica Celui Preaînalt,
Bucură-te, ceea ce rogi pe Hristos Dumnezeu pentru toţi;
Bucură-te, ceea ce mântuieşti pe cei care aleargă spre atotputernicul tău omofor;
Bucură-te, Apărătoarea celor ce se află în necazuri şi în boli;
Bucură-te, ceea ce dăruieşti cele de folos celor ce se roagă cu inima înfrântă inaintea cinstitei tale icoane;
Bucură-te, ceea ce izbăveşti de rele pe cei ce au în tine încredere tare;
Bucură-te, liman bun şi liniştit;
Bucură-te, Ajutătoare grabnică;
Bucură-te, acoperământul cel cald al mântuirii;
Bucură-te, izvorul cel nesecat al milei;
Bucură-te, ceea ce nu întârzii spre ajutor;
Bucură-te, ceea ce izbăveşti de toate nevoile;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 5
Stea cu dumnezeiască mergere s-a arătat icoana ta de Dumnezeu Născătoare, care înconjurând pământul rusesc a luminat cu razele sale pe cei ce rătăceau pe marea vieţii. Bezna necazurilor şi negura bolilor ai împrăştiat şi la calea cea mântuitoare ai îndreptat pe cei ce alergau la tine cu credinţă şi strigau lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul 5
Văzând minunile care se făceau prin harul lui Dumnezeu, la icoana Maicii Domnului, ţarul Petru a luat această icoană conducătoare oastei sale în lupta cu duşmanii, pe care cu ajutorul Născătoarei de Dumnezeu învingându-i, a cinstit sfânta icoană şi a aşezat-o în mijlocul cetăţii de scaun drept temelie, scut şi îngrădire. Pentru aceasta strigăm celei Preacurate:
Bucură-te, locaş şi templu a lui Hristos, Dumnezeul nostru;
Bucură-te, vas al slavei Lui necuprinse;
Bucură-te, cetate împărătească pururea însufleţită;
Bucură-te, palat preaînfrumuseţat;
Bucură-te, bucuria oraşelor şi satelor;
Bucură-te, apărătoare şi îngrădire a creştinilor în necaz;
Bucură-te, lauda Bisericii Ortodoxe,
Bucură-te, întărirea pământului rusesc;
Bucură-te, ajutătoarea oastei celei iubitoare de Hristos;
Bucură-te, biruinţă asupra duşmanilor;
Bucură-te, izbăvire în necazuri;
Bucură-te, ceea ce ne cercetezi cu îndurările tale de Maică;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 6
Cinul arhieresc, călugării şi mirenii, rugându-se înaintea cinstitei tale icoane, binevestesc mila ta cea mare, Stăpână de Dumnezeu Născătoare, căci tu îngrădeşti oraşele, acoperi mănăstirile şi păzeşti satele şi ştiindu-te pe tine apărătoare nebiruită, cu lacrimi aduc ţie rugăciuni, ca să-ţi înalţi către Fiul tău mâinile tale cele de Dumnezeu purtătoare pentru robii tăi şi să izbăveşti de toată nevoia şi necazul pe cei care cu mulţumire cântă lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul 6
Răsărit-ai de demult lumina adevărului şi ai alungat înşelăciunea agarenilor din cetatea Kazanului, iar acum străluceşti cu lumina minunilor în toate oraşele ruseşti. Cei ce aleargă cu credinţă la icoana ta primesc vindecare de boli şi izbăvire de necazuri şi învrednicindu-se de toată bucuria îţi cântă stăruitor aşa:
Bucură-te, izvor nesecat al sfinţeniei;
Bucură-te, râu curgător al Harului lui Dumnezeu;
Bucură-te, împăcarea celor păcătoşi cu Dumnezeu;
Bucură-te, curăţirea păcatelor noastre;
Bucură-te, călăuza cucerniciei;
Bucură-te, ajutor şi întărire în lucrurile cele bune;
Bucură-te, ceea ce primeşti făgăduinţele cele bune;
Bucură-te, ceea ce înlesneşti începuturile cele frumoase;
Bucură-te, ceea ce distrugi pornirile cele rele;
Bucură-te, ceea ce împrăştii cursele vrăjmaşului;
Bucură-te, ceea ce nu întârzii a ajuta pe oameni;
Bucură-te, ceea ce din plin reverşi asupra noastră milele lui Dumnezeu;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 7
Minunată biserică a zidit poporul rusesc cel drept credincios în cinstea sfintei icoane, spre vestirea milelor Preabinecuvântatei Împărătese a Cerului şi a pământului, Căreia, după putinţă, a adus cântare de mulţumire pentru izbăvire de venire asupra sa a celor de alt neam, ca toţi să-şi amintească de minunile Maicii lui Dumnezeu şi să cânte lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul 7
Apărătoare neînfricată s-a arătat cetăţii de scaun icoana ta, Născătoare de Dumnezeu, ca şi oarecând în Constantinopol, căci către tine aleargă oamenii la vreme de necaz cerându-ţi ajutor şi ţie îţi aduc mulţumiri pentru izbândă. Înaintea cinstitei tale icoane se roagă şi pe tine Ajutătoare şi Apărătoare tare te mărturisesc. Pentru aceasta şi noi îţi cântăm cu mulţumire:
Bucură-te, Acoperământul Rusiei;
Bucură-te, întărirea şi îngrădirea Ortodoxiei în pământul rusesc;
Bucură-te, scut nezdruncinat al oastei iubitoare de Hristos;
Bucură-te, platoşă tare a ostaşilor;
Bucură-te, ceea ce descoperi uneltirile vrăjmaşilor;
Bucură-te, ceea ce sfâşii urzeala duşmanilor;
Bucură-te, mustrarea necinstei;
Bucură-te, distrugerea vicleşugurilor;
Bucură-te, ceea ce izbăveşti de rătăcire pe cei tineri;
Bucură-te, mângâierea bătrânilor;
Bucură-te, ceea ce destrami învăţăturile cele păgubitoare;
Bucură-te, dăruirea învăţăturilor celor de suflet folositoare;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 8
Străin este celor necredincioşi să priceapă minunile care izvorăsc de la cinstita ta icoană. Iar noi, ca unii ce cunoaştem că harul tău şi puterea ta este asupra sfintelor tale icoane, mărturisim despre harul şi puterea icoanei tale din Kazan, pe care o sărutăm cu evlavie şi prin ea ne închinăm ţie, căci darul tău face semne şi minuni celor ce aleargă la tine cu credinţă şi cântă lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 8
Ceea ce ai fost înălţată la cer şi în cele de sus locuieşti, Născătoare de Dumnezeu, pe cei de pe pământ nu-i părăseşti prin mijlocirile tale, ca una ce ai îndrăznire de maică către Hristos, Dumnezeul nostru. Pentru aceasta te rugăm: îngrădeşte cu pace viaţa celor drept credincioşi şi cele de folos pururea dăruieşte robilor tăi, că mărindu-te pe tine să-ţi cântăm:
Bucură-te, ceea ce ai încăput în pântecele tău pe Cel neîncăput;
Bucură-te, ceea ce eşti umbrită cu puterea Celui Preaînalt;
Bucură-te, că din tine a răsărit Spicul cel Ceresc;
Bucură-te, că tu izbăveşti lumea de foamea cea păgubitoare a sufletelor;
Bucură-te, ceea ce pururea mijloceşti pentru neamul nostru;
Bucură-te, că mult poate rugăciunea ta înaintea Fiului tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce ne-ai înfiat pe noi lângă Crucea lui Hristos;
Bucură-te, ceea ce pururea ai către noi dragoste de maică;
Bucură-te, mijlocirea veşnicilor bunătăţi;
Bucură-te, ceea ce nu ne lipseşti nici de bunătăţile cele pământeşti;
Bucură-te, scăparea noastră la vreme de încercare;
Bucură-te, mângâierea noastră în necazuri;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 9
Mai înaltă decât toată firea îngerească te-ai arătat, Preasfântă Fecioară, căci tu ai purtat în pântecele tău pe Dumnezeul tuturor şi cu trupul L-ai născut. Pe braţe ai purtat pe Cel ce poartă în palma Sa întreaga lume, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii pe tine te mărim şi lui Dumnezeu Îi cântăm: Aliluia!
Icosul 9
Pe ritorii cei mult-vorbitori îi vedem tăcând, ca pe nişte peşti fără de glas, despre tine, Născătoare de Dumnezeu, căci cu neputinţă este oamenilor să te mărească pe tine după cuviinţă, Stăpână, ci ca ceea ce eşti bună, primeşte de la noi, cei ce-ţi cântăm ţie, glasul Arhanghelului:
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har;
Bucură-te, căci cu tine este Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce eşti binecuvântată între femei;
Bucură-te, ceea ce ai aflat har înaintea lui Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce ai născut pe Mântuitorul lumii;
Bucură-te, Maica Fiului lui Dumnezeu;
Bucură-te, Născătoarea Împăratului Celui Veşnic;
Bucură-te, că din tine a crescut rodul vieţii;
Bucură-te, ceea ce eşti sfinţită de Duhul Sfânt;
Bucură-te, ceea ce eşti umbrită de puterea Celui Preaînalt;
Bucură-te, slugă credincioasă a Domnului;
Bucură-te, că pe tine te fericesc toate neamurile;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 10
Vrând să mântuieşti pe mulţi de tot răul, de necaz şi de durere, ne-ai dăruit nouă sfânta ta icoană, Născătoare de Dumnezeu, prin care orbii văd, şchiopii umblă, slăbănogii se ridică, cei stăpâniţi de duhuri necurate se vindecă, oamenii se izbăvesc de rănile cele aducătoare de moarte, pământului se dă roadă la bună vreme, casele şi oraşele sunt păzite de foc. Pentru aceasta preamărim pe Dumnezeu, Cel ce varsă asupra noastră milele Sale şi-i cântăm cu stăruinţă: Aliluia!
Icosul 10
Zid eşti Născătoare de Dumnezeu pământului rusesc, oraşelor eşti slavă şi îngrădire, oastei celei drept măritoare eşti izbândă asupra vrăjmaşilor. Pentru aceasta, mulţumindu-ţi, îţi cântăm:
Bucură-te, ceea ce preamăreşti pe cei ce te preamăresc pe tine;
Bucură-te, ceea ce ruşinezi pe cei ce te necinstesc pe tine;
Bucură-te, înfricoşarea duşmanilor;
Bucură-te, izbăvire de venire asupra noastră a celor de alt neam;
Bucură-te, tăria ostaşilor;
Bucură-te, îngrădirea celor ce luptă;
Bucură-te, livadă purtătoare de viaţă, care înveseleşti inimile credincioşilor;
Bucură-te, armă de care se cutremură demonii;
Bucură-te, mir mântuitor, cel ce ungi rănile păcătoşilor care se pocăiesc;
Bucură-te, nădejdea noastră cea fierbinte;
Bucură-te, aşteptarea noastră cea neîndoielnică;
Bucură-te, liman bun şi liniştit;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 11
Cântare de laudă aducem şi de mulţumire aducem ţie, Stăpână, înaintea icoanei tale cădem şi cu dragoste o sărutăm. Sub atotputernicul tău omofor, cinurile feciorelnicilor viaţă paşnică petrec şi spre tine nădăjduiesc, iar lui Dumnezeu îi cântă: Aliluia!
Icosul 11
Făclie primitoare de lumină vedem icoana ta cea preacinstită, Stăpână, care aprinzând în sine focul cel nematerialnic al Harului tău, împrăştie lumină celorlale multor chipuri asemănătoare, din care lumină împărtăşindu-se acestea, strălucesc cu minunile, povăţuind la calea mântuirii pe toţi care te laudă aşa:
Bucură-te, Mireasă, pururea fecioară;
Bucură-te, Maică – fecioară de Dumnezeu aleasă;
Bucură-te, călăuza cea bună a fecioriei;
Bucură-te, paza celor doritori de curăţie;
Bucură-te, lauda femeilor;
Bucură-te, mărirea fecioarelor;
Bucură-te, apărătoarea văduvelor;
Bucură-te, mângâierea orfanilor;
Bucură-te, hrănitoare săracilor;
Bucură-te, veşmântul celor goi;
Bucură-te, bucuria celor scârbiţi;
Bucură-te, veselia celor întristaţi;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 12
Vrând să dai har celor ce te cinstesc cu dragoste, Născătoare de Dumnezeu, ai revărsat puterea harului tău asupra sfintelor tale icoane. Acest har dumnezeiesc dăruieşte vindecare neputinţelor celor ce aleargă la tine cu credinţă şi se roagă ţie cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 12
Cântând minunile tale cele de demult şi cele de acum, te lăudăm pe tine, ca ceea ce eşti izvor purtător de viaţă al Harului şi râu nesecat al minunilor. Spre tine, adâncul milei şi al îndurărilor punem, după Dumnezeu, toată nădejdea noastră şi, preamărindu-te pe tine în această viaţă şi în viaţa viitoare îţi cântăm:
Bucură-te, aşteptarea cea neruşinată a creştinilor;
Bucură-te, scăparea mântuitoare a credincioşilor;
Bucură-te, nădejdea celor fără de nădejde;
Bucură-te, mântuirea celor mâhniţi;
Bucură-te, baie care speli conştiinţa;
Bucură-te, rouă care înviezi sufletele;
Bucură-te, vindecarea cea fără plată a bolilor;
Bucură-te, izbăvirea cea grabnică din nevoi;
Bucură-te, ceea ce ne scoţi din adâncurile pieirii;
Bucură-te, bucuria noastră în ziua morţii;
Bucură-te, nădejdea noastră de după moarte;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul 13
Maică prealăudată, care ai născut pe Cuvântul, Cel ce este mai sfânt decât toţi sfinţii, primeşte acum de la noi această puţină rugăciune şi pentru măreţia bunătăţilor şi îndurărilor tale, să nu pomeneşti păcatele noastre cele multe, ci plinind spre bine cererile noastre, dăruieşte-ne sănătate trupului, mântuie sufletului, izbăvire de tot necazul şi durerea şi ne fă moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor pe noi, cei ce cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (de 3 ori).
Apoi se zice iarăşi Icosul 1 și Condacul 1
O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare cu frică, cu credinţă şi cu dragoste căzând înaintea sfintei tale icoane, te rugăm: Nu întoarce faţa ta de la noi, cei ce ne cucerim ţie, Maică milostivă, roagă pe Fiul tău şi Domnul Dumnezeul nostru, Iisus Hristos, să dăruiască pace ţării noastre.
Sfânta sa Biserică să o păzească neclintită de necredinţă, de eresuri şi de dezbinare, căci nu avem alt ajutor, nici altă nădejde afară de tine, Născătoare de Dumnezeu Tu eşti ajutătoarea şi apărătoarea cea atotputernică a neamului creştinesc, izbăveşte pe cei care se roagă ţie de căderea în păcat, de asuprirea oamenilor răi, de toată nevoia şi ispita, de tot necazul şi de moartea cea năprasnică.
Dăruieşte-ne nouă duhul smereniei, inimă înfrântă, curăţia cugetelor, ca lăudând cu mulţumire măreţia ta să ne învrednicim toţi de Împărăţia Cerurilor şi acolo împreună cu toţi Sfinţii să prea mărim prea cinstitul şi de mare cuviinţă nume al Tatălui şi al Fiului, şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!