Această icoană făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este o icoană veche de câteva secole, cunoscută și sub denumirea de Icoana Maicii Domnului „Konevițkaia”, Icoana Maicii Domnului „Akafistnaia”, Icoana Maicii Domnului „Sviatogorskaia”, sau Icoana Maicii Domnului „Golubițkaia”.
Icoana Maicii Domnului din Koneviț se află la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului de pe insula Konevskiy, situată foarte aproape de malul lacului Ladoga, regiunea Leningrad, districtul Priozersky, Rusia.
Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Konevskiy este una dintre cele mai faimoase mănăstiri din nordul Rusiei, cu o istorie de peste șase secole.
Insula și mai târziu mănăstirea, și-au primit numele de la un uriaș bolovan glaciar - un monument natural uimitor. Localnicii o numeau "Piatra Calului" pentru asemănarea cu capul unui cal. În Evul Mediu, pe insulă exista un sanctuar păgân al triburilor finlandeze, iar piatra a servit ca loc de ritualuri și sacrificii. A devenit un simbol nu întâmplător - dimensiunile sale sunt cu adevărat impresionante - 9 x 6 metri. Piatra atinge o înălțime de 4 metri, iar greutatea să depășește 750 de tone.
Mănăstirea de pe insulă a fost fondată în 1393 de reverendul Arsenie, un călugăr din Republica Novgorod. Potrivit legendei, când călugărul se afla pe Muntele Athos, i s-a descoperit o altă cale - să se întoarcă în locul său natal și să găsească o mănăstire în numele Preasfintei Maicii Domnului. Arsenie a pornit de-a lungul Volhovului spre nord, Lacul Ladoga și Vuoksa, în căutarea unui loc retras pentru a întemeia o mănăstire, iar de două ori nava pe care a navigat a ajuns în mod miraculos pe insula Konevets.
În noiembrie 1991, în timpul reconstrucției de sub podeaua bisericii inferioare, au fost găsite moaștele Sfântului Arsenie - lăcășul principal al mănăstirii. Moaștele au rămas acolo timp de aproximativ 400 de ani, fiind ascunse de călugări încă din 1577, când a existat amenințarea unui atac suedez.
Icoana Maicii Domnului din Koneviț este prăznuită pe 10 iulie și pe 3 septembrie.
Icoana Maicii Domnului din Koneviț este de tip „Hodighitria” (Îndrumătoarea), în care Maica Domnului ţine Pruncul în mâna stângă, iar cu mâna dreaptă ni-L prezintă și ne călăuzește către Iisus Hristos, "Dumnezeu Cel mai înainte de veci", drept "Calea" spre măntuire.
Diferit la această icoană, este faptul că, că în locul tradiționalului pergament înfășurat care simboliza Evanghelia, Pruncul Hristos de această dată ține în mâini doi porumbei albi.
Această sfântă icoană a fost oferită în anul 1393 de egumenul Ioan de la Muntele Athos, ca binecuvântare pentru Sfântul Arsenie Koneviț (prăznuit pe 12 iunie), care fusese plecat din Novgorod în Sfântul Munte de dragul ascezei severe și a exemplelor de viață monahală de acolo. După trei ani petrecuri în Muntele Athos, Arsenie a revenit în Rusia, pe insula Konevets.
Totuși, o parte a acelei insule era locuită de păgâni care se închinau unui idol - o uriașă „piatră de cal”. Aflând despre aceasta, Sfântul Arsenie a făcut o procesiune în jurul pietrei cu icoana Maicii Domnului, și s-a întâmplat o minune: demonii au fost alungați din idol - au zburat, transformându-se în corbi. De atunci, „Calul de piatră” a devenit un simbol al victoriei creștinismului asupra păgânismului, iar icoana a fost numită Konevskaya.
Primind binecuvântare, Sfântul Arsenie Koneviț a fondat și a ridicat Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Koneviț (Konevițkaia).
foto-Sfântul Arsenie Koneviț
Sfânta icoană care s-a proslăvit prin numeroase minuni, a fost așezată în Catedrala „Nașterea Maicii Domnului”, unde a rămas până în anul 1610.
În anul 1610, în timpul unei invazii a suedezilor, icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost mutată, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Isidor de Novgorod, de la Mănăstirea Konevițkaia, la Mănăstirea Derevianiț din Novgorod.
foto-Mănăstirea Derevianiț din Novgorod
În fiecare an pe 10 iulie, la această mănăstire era ziua de prăznuire a icoanei Maicii Domnului din Koneviț.
În anul 1799, cu binecuvântarea Mitropolitului Gavriil de Novgorod și Sankt Peterburg (†26 ianuarie 1801), icoana făcătoare de minuni a fost întoarsă la mănăstirea Koneviț.
Revenirea icoanei la Mănăstirea Koneviț este prăznuită pe 3 septembrie.
În Mănăstirea Derevianiț a rămas o copie a icoanei Maicii Domnului „Konevițkaia”, care a fost ferecată într-o îmbrăcăminte de argint. De asemenea, copii ale icoanei din Koneviț se mai găsesc în Catedrala „Buna Vestire” din Kremlin - Moscova, Catedrala Învierii din Torjok și în Biserica Mănăstirii „Noul Valaam” din Finlanda.
foto-Catedrala „Buna Vestire” din Moscova
Icoana din Koneviț este cinstită ca făcătoare de minuni în Biserica Ortodoxă din Rusia și Biserica Ortodoxă din Finlanda, fiind considerată ca patroana casei celor născuți de ziua ei.
Odată Sfântul Arsenie s-a dus din nou la Athos, iar în absența lui frații au început să mormăie, pe măsură ce proviziile se apropiau de sfârșit. Unul dintre călugări, Ioachim, s-a întors cu o rugăciune înflăcărată către Maica Domnului; aceasta i s-a arătat în vis și a poruncit fraților să nu mormăie și să nu se împrăștie de la mănăstire, căci în curând Arsenie avea să se întoarcă și să dea tot ce trebuia. Și așa s-a întâmplat.
Sfântul Arsenie a trecut la Domnul la 12 iunie 1444. După moartea sa, i s-a arătat în vis unui orb, caruia i-a poruncit să meargă la Mănăstirea Konevsky pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru a primi vindecare. Orbul a făcut ceea ce s-a spus și și-a primit vederea.
Secole de-a rândul, icoana a arătat multe minuni și mulți închinători au primit de la ea vindecare de afecțiuni ale sufletului și trupului. Se crede că în special această sfântă icoană îi ajută pe cei care suferă de boli oculare, obiceiurile grele și alte patimi.
Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz şi strâmtorare îmi umplu sufletul o, întru-tot Sfântă Maică, linişteşte sufletul meu cu pacea Fiului tău şi alungă deznădejdea şi întristarea sufletului meu cu harul Său. Potoleşte furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc şi stinge-i flăcările.
Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică şi împrăştie ceaţa nelegiuirilor mele de la faţa mea, căci acestea mă împresoară şi mă tulbură. Luminează-mă cu lumina Fiului tău.
Sufletul meu se simte sfârşit; totul îmi este greu, chiar şi rugăciunea. Iată-mă, rece ca piatra. Buzele mele şoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă. Necazurile m-au împresurat de pretutindenea. Topeşte gheaţa din jurul sufletului meu şi încălzeşte-mi inima cu dragostea ta.
Nu-mi pun nici o încredere în apărarea venită de la oameni, ci îngenunchez dinaintea ta, o, Prea Sfântă Maică şi Fecioară. Nu mă alunga de la faţa ta, ci primeşte rugăciunea robului tău.
Tristeţea m-a cuprins. Nu mai pot răbda năvălirile diavolilor. Nu am nici o apărare, nici nu aflu loc de refugiu, om nenorocit ce sunt. Sunt pururea biruit în lupta aceasta şi nu am altă mângâiere decât în tine, Preasfântă Maică. O, nădejde şi apărarea tututror credincioşilor, nu trece cu vederea rugăciunea mea!
Preasfântă Maică a lui Hristos, Preacurată, Preabinecuvântată Maică a lui Dumnezeu, vezi cum satana mă izbeşte precum valurile mării lovesc corăbiile! El mă urmăreşte ziua şi mă tulbură noaptea.
Nu am pace – sufletul meu se pleacă, duhul meu se cutremură.
Grăbeşte, Preaslăvită Maică şi mă ajută! Roagă-L pe dulcele Domn Iisus Hristos să aibă milă de mine şi să-mi ierte păcatele pe care le-am săvârşit.
O, Preasfântă Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, bunătatea ta cea plină de iubire este nesfârşită şi este cel mai mare vrăjmaş al puterilor iadului. Chiar atunci când cel mai mare păcătos cade în străfundurile iadului, împins de forțe diabolice, dacă acesta strigă către tine, tu eşti gata să-l eliberezi din legăturile iadului. Slobozeşte-mă şi pe mine! Priveşte cum satana vrea să mă facă să mă împiedic şi să-mi zdrobească credinţa, dar eu îmi pun toată nădejdea în Domnul.
Slavă ţie, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii! Amin.
https://konevets-ru.
https://doxologia.ro
https://monasterium.ru
https://kvsspb.ru
https://lt-sputniknews-ru