Icoana Maicii Domnului din Lida (26 iunie)

Trimite acest articol mai departe!

Icoana Maicii Domnului din Lida, conform tradiței,  nu a fost pictată de mână omenească, fiind poate cea veche sfântă icoană în care este înfățișată Preasfântă Născătoare de Dumnezeu.

Locație

Această sfântă icoană a existat în primele secole ale creștinismului într-o biserică închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, aflată în orașul Lida, actualmente orașul Lod din Israel.
Locatia-Google maps

Iconografie

Icoana a Maicii Domnului din Lida aparține tipului de icoană Îndrumătoarea, în care Maica Domnului este prezentată dreaptă, maiestuoasă, cu privirea gravă aţintită spre privitor. Ea ţine Pruncul în mâna stângă, iar cu mâna dreaptă ni-L prezintă și ne călăuzește către Iisus-Emanuel, "Dumnezeu Cel mai înainte de veci", drept "Calea" spre măntuire.

Iisus are în mâna stângă un sul simbolizând Evanghelia, iar cu dreapta binecuvântează.

Prăznuire

Icoana Maicii Domnului din Lida este prăznuită pe 12 martie și 26 iunie.

Istoric

Conform tradiției, în anul 35, Sfinții Apostoli Petru și Pavel predicau în orașul Lida, lângă Ierusalim. Au construit acolo o biserică închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, după care au mers la Ierusalim și au rugat-o să vină la sfințirea bisericii. Ea le-a promis că va fi acolo şi i-a trimis înapoi la Lida.

Întorşi la biserica ce urma a fi sfinţită, sfinţii apostoli au găsit zugrăvit pe un perete chipul Maicii Domnului. Alte surse spun că icoana nefăcută de mână omenească a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a apărut pe un stâlp al bisericii din Lida. Imediat după aceasta, a venit și Maica Domnului, care s-a bucurat văzând mulțimea oamenilor ce era adunată acolo. Ea a binecuvântat icoana, înzestrând-o cu darul facerii de minuni.

Împăratul Iulian Apostatul (361-363) a auzit despre icoana Maicii Domnului și a încercat să o distrugă. Meșterii trimiși de împărat pentru a distruge icoana nu au reușit să îndeplinească fărădelegea: cu cât ciopleau icoana, culorile ei pătrundeau și mai adânc în piatră. Imediat după aceasta, vestea s-a răspândit în tot ținutul și mulțime de oameni au venit să cinstească icoana Maicii Domnului.

Printre cele mai vechi surse care menționează despre icoana nefăcută de mână omenească a Maicii Domnului din Lida se numără un document atribuit Sfântului Andrei Criteanul, din anul 726, și o scrisoare scrisă de trei patriarhi din Răsărit, adresată împăratului iconoclast Teofil (829-842) în anul 839, precum și o lucrare a lui Gheorghe Călugărul, din 886.

Sfântul Gherman, viitorul patriarh al Constantinopolului, a trecut într-una dintre călătoriile sale prin Lida și, văzând frumusețea icoanei Maicii Domnului, a comandat o copie a acesteia.  Odată finalizată copia, a  luat-o cu el în Constantinopol, iar atunci când a devenit patriarh,  a oferit-o Mănăstirii Heleopatra.

La începutul persecuției iconoclaste a împăratului Leon al III-lea, acea replica a sfintei icoane a Maicii Domnului din Lida, a fost trimisă în secret de către Sfântul Gherman la Roma, Papei Grigorie al III-lea.

Icoana  a fost așezată timp de 106 ani în Basilica „Sfântul Petru” din Roma, fapt pentru care aceasta mai este numită în sinaxarele rusești și icoana Maicii Domnului „Romana”.

După mulți ani, la începutul secolului al XV-lea,  copia  icoanei Maicii Domnului din Lida a ajuns la Mănăstirea Neamț, unde a rămas neantrerupt până în prezent. Icoana Maicii Domnului Lidianca de la Mănăstirea Neamț, este consiederată cea mai valoroasă și mai veche icoană făcătoare de minuni din țara noastră .

Minuni

Conform tradiției, unele surse spun că  Icoana Maicii Domnului din Lida este o icoana nefăcută de mână omenească, apărand în chip minunat pe stâlpul unei biserici închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Însăși Maica Domnului a binecuvântat icoana, înzestrând-o cu darul facerii de minuni.

În istoria acestei sfinte icoane este consemnată minunea în care împăratul Iulian Apostatul (361-363) auzind despre icoana Maicii Domnului, a încercat să o distrugă; meșterii trimiși de împărat pentru a distruge icoana nu au reușit să îndeplinească fărădelegea, deoarece cu cât ciopleau icoana, mai mult culorile ei pătrundeau și mai adânc în piatră.

Vestea acestei minuni s-a răspândit în tot ținutul și mulțime de oameni au venit să cinstească icoana Maicii Domnului.

Rugăciuni

Această icoană făcătoare de minuni este menționată în slujba icoanei Maicii Domnului din Kazan - Kazanskaya (22 octombrie), în cea de-a treia cântare a Canonului.

Slujba Icoanei Maicii Domnului din Kazan

...

S e d e a l n a glasul al 8-lea: Podobie:

Pe înţelepciunea şi Cuvîntul...,
Dumnezeieştii Apostoli ai Cuvîntului, vestind Evanghelia lui Hristos cu mare glas la toată lumea, au zidit dumnezeiacă biserică întru Preasfîntul tău nume, Născătoare de Dumnezeu şi, venind către tine, Doamnă, te-au rugat să mergi că să o sfinţeşti pe aceea. Iar tu, o, dumnezeiască Maică ai zis: “Mergeţi cu pace şi eu sînt cu voi acolo”. Iar ei, mergînd, au aflat acolo pe zidul bisericii asemănarea chipului tău, Stăpînă, scris cu dumnezeiască putere întocmai. Şi, văzînd, s-au închinat ţie, şi au preaslăvit pe Dumnezeu, cu care şi noi ne închinăm icoanei tale celei dumnezeieşti, cerînd de la tine ca să dăruieşti iertare de greşeli robilor tăi, una blagoslovită.

Slavă..., Şi acum...

.....

Bibliografie

https://doxologia.ro
https://www.sarbatori-crestine.ro
https://www.facebook.icoana-maicii-domnului-din-Lida

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact