Theotokos din Vladimir, sau Sfânta Fecioară din Vladimir, sărbatorită de mai multe ori pe an, este una din cele mai cinstite icoane ortodoxe aparținând iconografiei bizantine, fiind privită ca protectoarea sfântă a Rusiei.
Fragment din Evanghelia zilei-26 aug-Matei Cap.24, 42
"Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru."
Icoana se află în prezent expusă în biserica construită în incinta Galeriei Tretyakov, Lavrushinsky Ln, 10, din Moscova, Rusia.
Sărbători în cinstea Icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir întâlnim de mai multe ori pe parcursul anului: 21 mai, 23 iunie si 26 august (respectiv 3 iunie, 6 iulie, 8 septembrie, in bisericile ortodoxe ruse)
Însă mai importantă sărbătoare are loc pe 26 august, dată stabilită în cinstea mutării icoanei de la Vladimir la Moscova.
Icoana este o versiune a tipului Eleusa (greacă: Ἐλεούσα – tandră sau milostivă), cu copilul Iisus lipindu-și obrazul de al mamei sale.
Privirea blândă a Maicii Domnului este îndreptată spre umanitate, având în ochi o urmă de tristețe din cauza proorociei lui Simeon: „Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri. Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi” (Le. 2, 33-35).
În același timp, pruncul Iisus încearcă parcă să o liniștească și să îi dea speranță. Cuprinzându-i gâtul mamei Sale cu mâna stângă, își apropie obrazul de obrazul Fecioarei, într-un minunat gest de tandrețe (de unde și numele de "Eleusa" - „Maica Domnului Mângâietoarea”).
Chipul Pruncului este deja chipul unui adult, cu trăsături precise, a cărui frunte amplă reflectă înțelepciunea dumnezeiască. Veșmântul Său, himationul (Mantie amplă purtată, prinsă cu o agrafa pe piept sau pe umăr), roșu purpuriu, are sclipiri de aur, așa cum se cuvine lui Dumnezeu: este lumina cea neînserată."
Eterna legătură dintre mamă și prunc este perfect surprinsă în pictura acestei icoane care îi preamărește pe amândoi deopotrivă, nedespărțiți.
O trăsătură distinctivă a icoanei Vladimir față de alte icoane de tip Tandrețe: piciorul stâng al Pruncului Hristos este îndoit în așa fel încât să fie vizibilă talpa piciorului, „călcâiul”.
Icoana Maicii Domnului din Vladimir a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, din blatul de la masa la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Pururea Fecioara Maria și Dreptul Iosif.
Maica Domnului, văzând icoana, a exclamat: “Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Harul Fiului meu și al meu va fi cu această icoană”.
Icoana Preasfintei Stăpâne până în anul 450 s-a aflat la Ierusalim, iar apoi a fost dusă la Constantinopol.
În anul 1131, Patriarhul Constantinopolului, Luca Hrisoverga, a dăruit această icoană Marelui Cneaz Gheorghe Vladimirovici al Kievului, numit și Yuri Dolgoruki, care a așezat-o inițial în Mănăstirea Devici din Vîșgorod (Ucraina), vechiul oraș al Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei și cea întocmai cu Apostolii.
Fiul lui Gheorghe Dolgoruki, Sfântul Andrei Bogoliubsky, a adus icoana în orașul Vladimir în 1155 și a așezat-o în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” pe care o ctitorise. Din acest moment, icoana a primit numele de „Icoana Maicii Domnului din Vladimir” (Vladimirskaia).
Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Vladimir
În anul 1395, temutul cuceritor mongol Tamerlan („Timur cel Șchiop”) a ajuns până la hotarul Riazan, cucerind orașul Elț și, avansând către Moscova, s-a apropiat de malurile râului Don.
Marele Cneaz Vasile Dimitrievici a mers cu o armată la Kolomna și i-a oprit pe malurile râului Oka. El s-a rugat la Sfinții Ierarhi ai Moscovei și Sfântului Serghie pentru eliberarea patriei, și a scris Mitropolitului Ciprian al Moscovei, rugându-l ca în postul Adormirii Maicii Domnului, care era în curs, să fie înălțate rugăciuni stăruitoare pentru milă și pocăință.
Preoții au fost trimiși la Vladimir, unde era vestita icoană a Maicii Domnului. După ce au săvârșit Sfânta Liturghie și Paraclisul Adormirii Maicii Domnului, preoții au luat icoana și au adus-o la Moscova. De-a lungul drumului, pe ambele părți, nenumărați oameni se rugau în genunchi:„O, Maica lui Dumnezeu, salvează pământul Rusiei!”.
La Moscova, după ce sfânta icoana a fost întâmpinată de o mulțime de oameni formată din clerici, prinți, boieri, tineri, săraci, aceasta a fost așezată în dreapta porții împărătești, în Biserica Adormirii Maicii Domnului din Kremlin, care atunci a primit numele de Casa a Maicii Domnului.
Biserica Adormirii Maicii Domnului din Kremlin
În timpul în care oamenii din Moscova întâmpinau icoana Maicii Domnului din Vladimir pe câmpul Kucikov, Tamerlan dormea în cortul său. Dintr-odată, el a văzut în vis un munte mare, în vârful căruia se aflau Sfinții Ierarhi cu toiege de aur, venind spre el. Deasupra lor, într-o aureolă strălucitoare, era o femeie impunătoare. Ea i-a poruncit să părăsească pământurile Rusiei.
Trezit de spaimă, Tamerlan a întrebat despre sensul viziunii. Tălmacii au răspuns că doamna strălucitoare e Maica Domnului, marea protectoare a creștinilor. Atunci Tamerlan a dat ordin trupelor sale să se retragă.
În amintirea acestei eliberări minunate a pământului Rusiei de Tamerlan, moscoviții, au construit o biserică la locul întâlnirii icoanei Vladimir, iar mai târziu, a fost ridicată aici Manastirea Sretenski.
Așa se face ca la 26 august (8 septembrie in bisericile ortodoxe ruse), în ziua de pomenire a Sfinților Mucenici Adrian si Natalia, întreaga Rusie sărbătorește întâmpinarea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir.
În anul 1478, deși era datoare Hoardei de Aur, Rusia nu a mai plătit tributul cuvenit. Atunci tătarii, conduși de Ahmad, au năvălit pământurile rusești, însă Ioan al III-lea mergând la Moscova și rugându-se Întrutotmilostivului Mântuitor, la Maica Domnului și la sfinții făcători de minuni, a reușit într-un final, ajutat fiind și de oștile lui Nogai și ale hanului Siberian Ibak, să scape de cotropitori.
În anul 1492 Hoarda de Aur a fost distrusă de hanul Mehgli Ghirai din Crimeea, astfel Dumnezeu și Preacurata Născătoare de Dumnezeu izbăvind de păgâni pământurile dreptmăritorilor.
În amintirea acestor evenimente a fost hotărâtă prăznuirea icoanei din Vladimir și pe data de 23 iunie (6 iulie în bisericile ortodoxe ruse), cu o procesiune de la Biserica Adormirii Maicii Domnului, până la Mănăstirea Sretenski.
Mănăstirea Sretenski
În anul 1512 hanul tătar Mehmet Ghirai a stricat pacea și a intrat în hotarale rusești, fiind pe cale să cucerească și Moscova. Atunci preasfintitul Varlaam, Marele Cneaz și mulțime de popor se rugau neâncetat Domnului, cerând ajutorul Preacuratei Născătoare de Dumnezeu.
Însuși Arhiepiscopul Ioan de Rostov, și fericitul Vasile cel nebun pentru Hristos se rugau la Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului pentru izbăvirea de vrăjmași.
Deodată s-a făcut un zgomot puternic, uşile bisericii s-au deschis şi de la icoana Maicii Domnului din Vladimir s-a auzit glas: "Pentru păcatele oamenilor eu am poruncă de la Fiul meu ca împreună cu sfinții ruşi făcători de minuni să părăsesc această cetate!"
În acelaşi ceas icoana Maicii Domnului a căzut de la locul său, iar biserica s-a umplut de foc. Și s-a arătat Dumnezeu, spunând că, pentru a-i întoarce harul Său, oamenii trebuie să prisosească cu rugăciuni către Preacurata Maica Sa.
Și atunci săvârşind litie și mulțime de rugăciuni înaintea icoanei Maicii Domnului, Domnul a trimis oştire îngerească, umplând de frică pe războinicii tătari, astfel că ei s-au întors în tabăra. Și a doua, și a treia oară a trimis hanul pe oamenii săi, însă ei, fiind înfricoşati de asemenea vedenii, de frică au fugit din nou. În aceeaşi zi a venit veste despre fuga nelegiuiților tătari.
Primejdia care îngrozea Moscova a fost îndepărtată. Puterea lui Dumnenezeu i-a izgonit pe ei prin mijlocirile Preacuratei Născătoare de Dumnezeu și prin rugăciunile tuturor sfinților.
De această dată, pentru procesiune s-a hotărât ziua de 21 mai 1514 (3 iunie in bisericile ortodoxe ruse), pentru pomenirea salvării Moscovei din mâinile lui Mehmet Ghirai.
De-a lungul timpului evenimente foarte importante în istoria Bisericii Ruse au avut loc înaintea icoanei Maicii Domnului din Vladimir: alegerea și înscăunarea Sfântului Ioan, susținătorul Autocefaliei Bisericii Ruse (1448), și a Sfântului Iov, primul Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii (1589), și a Preafericitului Patriarh, Sfântul Tihon (1917). Și înscăunarea Preafericitului Pimen, Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii, a avut loc într-o zi de sărbătoare a icoanei Maicii Domnului din Vladimir, pe 21 mai 1971.
Sfântului Iov, primul Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii
În anul 1918, icoana a fost mutată din Catedrala Adormirii Maici Domnului în clădirea bibliotecii Patriarhiei, pentru a fi restaurată.
În anul 1926, după ce s-a finalizat restaurarea sfintei icoane, aceasta a fost transferată la Muzeul National de Istorie, unde s-a aflat până în anul 1930, când a fost strămutată la Galeriile Tretiakov, unde se află și în prezent.
În anii din urmă, prin noile condiții create privind libertatea religioasă din Rusia, la Galeriile Tretiakov s-au făcut mai multe schimbări în bine. Astfel s-a deschis o biserică - paraclis unde Sfânta Icoană a fost transferată în luna ianuarie 2020 într-un chivot special, dotat cu un sistem de păstrare a unui microclimat specific.
În anul 1514, marele cneaz Vasilie, sfătuindu-se cu Mitropolitul Varlaam, a hotărât să înnoiască și să înfrumusețeze icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir. Având adâncă credință, el însuşi a lucrat cu sfințenie la icoană, în palatele sale.
De asemenea, Mitropolitul Athanasie, urmașul Preasfințitului Macarie in scaunul mitropolitan de la Moscova, a făcut in anul 1566 o nouă restaurare a icoanei.
Nu se poate ignora atenția acordată icoanei Maicii Domnului din Vladimir de către Sfințitul Patriarh Nikon, bun cunoscător și iubitor al artei bisericești. Prin porunca sa, în anul 1568, aurarului Petru Ivanovici i s-a comandat refacerea îmbrăcămintei de aur - aceasta si cu cheltuiala Mitropolitului grec Fotie.
Doar aceste două ferecături au rămas după ordinul lui Petru I, din 1722. Atunci, de la icoană au fost luate „,colierele date de împăratul Mihail Fedorovici, marele diamant cu cinci rubine, cele cinci pietre de smarald şi cele unsprezece spinele cu încrescături aurite; cele şase caturi de aur; patru panaghii; şaisprezece cruci cu perle și pietre prețioase şi pe deasupra cerceii și câteva rase-în total, un număr de 152 de obiecte. În acea vreme icoana a pierdut o mare parte din podoabele sale.
Un moment foarte important în cronica icoanei Maicii Domnului din Vladimir l-a reprezentat degajarea ei de ultimele înscrisuri şi restaurarea acesteia. În anul 1918, la cererea Departamentului pentru protecția monumentelor de artă şi antichități, icoana a fost scoasă din chivotul său pentru o examinare.
În anul 1895, cu ocazia urcării pe tron a ultimului descendent din casa Romanovilor, țarul mult pătimitor Nicolae, s-a făcut o nouă restaurare a sfintei icoane.
În anul 1918, s-a constatat ca un strat gros de lac, dat în timpul restaurării din 1895, acoperise icoana din pricina unei restaurări neconforme. Pe ea apăruseră ciuperci, care s-au extinseseră, pictura începuse să se deterioreze, iar culorile să se întunece și să se scorojească.
Ca urmare, stratul de aur prețios, cu mulțime de briliante şi perle, a fost scos de pe icoană și predat spre păstrare temporară la Palatul armurăriei din Kremlin.
Pe data de 20 decembrie 1918, în timpul protoiereului Serghei Ermonski, icoana a fost mutată din Catedrala Adormirii Maici Domnului în clădirea bibliotecii Patriarhiei, pentru o nouă restaurare.
Pe data de 22 februarie 1919 s-a încheiat restaurarea feței icoanei. În aceeaşi zi au început să lucreze pe spatele icoanei, unde se afla zugrăvită crucea. Pe data de 6 martie restaurarea a fost încheiată pe deplin.
Lucrările de restaurare şi zugrăvirea au fost realizate de către vestitul maestru G.O. Cirikov.
În anul 1926 icoana a fost transferată la Muzeul National de Istorie, unde s-a aflat până în anul 1930, când a fost strămutată la Galeriile Tretiakov.
De menționat este și faptul că un detaliu din ochiul stâng și nasul Fecioarei din Vladimir constituie logo-ul casei de producție cinematografică „Icon Productions”, fondată de actorul și regizorul Mel Gibson.
În anul 1395, temutul cuceritor mongol Tamerlan („Timur cel Șchiop”) cucerise mai multe teritorii si ajunsese in apropierea Moscovei. Atunci preoții au mers si au adus Icoana Maicii Domnului din Vladimir la Moscova, unde a fost intampinata de o mulțime de oameni formată din clerici, printi, boieri, tineri si oameni saraci.
De-a lungul drumului, pe ambele părți, nenumărați oameni se rugau în genunchi: „O, Maica lui Dumnezeu, salvează pământul Rusiei!”.
În timpul în care oamenii din Moscova întâmpinau icoana Maicii Domnului din Vladimir pe câmpul Kucikov, Tamerlan dormea în cortul său. Dintr-odată, el a văzut în vis un munte mare, în vârful căruia se aflau Sfinții Ierarhi cu toiege de aur, venind spre el. Deasupra lor, într-o aureolă strălucitoare, era o femeie impunătoare. Ea i-a poruncit să părăsească pământurile Rusiei.
Trezit de spaimă, Tamerlan a întrebat despre sensul viziunii. Tălmacii au răspuns că doamna strălucitoare e Maica Domnului, marea protectoare a creștinilor. Atunci Tamerlan a dat ordin trupelor sale să se retragă.
Astfel în anul 1478, atunci când Rusia nu și-a mai plătit tributul cuvenit către Hoarda de Aur, a fost cotropită tătarii, conduși de Ahmad.
Atunci Ioan al III-lea mergând la Moscova și rugandu-se Intrutotmilostivului Mântuitor, la Maica Domnului și la sfinți făcători de minuni, a reușit într-un final, ajutat fiind și de ostile lui Nogai și ale hanului Siberian Ibak, să scape de cotropitori.
În anul 1492 Hoarda de Aur a fost distrusă de hanul Mehgli Ghirai din Crimeea, astfel Dumnezeu și Preacurata Născătoare de Dumnezeu izbăvind de păgâni pământurile dreptmaritorilor creștini.
De asemenea, în anul 1512 hanul tătar Mehmet Ghirai a stricat pacea și a intrat în hotarale rusești, fiind pe cale să cucerească și Moscova. Atunci presfintitul Varlaam, Marele cneaz și mulțime de popor se rugau neancetat Domnului, cerând ajutorul Preacuratei Născătoare de Dumnezeu.
Însuși Arhiepiscopul Ioan de Rostov, și fericitul Vasile cel nebun pentru Hristos se rugau la Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului pentru izbăvirea de vrăjmași.
Deodată s-a făcut un zgomot puternic, uşile bisericii s-au deschis şi de la icoana Maicii Domnului din Vladimir s-a auzit glas: „Pentru păcatele oamenilor eu am poruncă de la Fiul meu că impreună cu sfinții ruşi făcători de minuni să părăsesc această cetate!"
În acelaşi ceas icoana Maicii Domnului a căzut de la locul său, iar biserica s-a umplut de foc. Și s-a arătat Dumzeueu, spunând că, pentru a-i întoarce harul Său, oamenii trebuie să prisosească cu rugăciuni către Preacurata Maica Sa.
Și atunci săvârşind litie și mulțime de rugăciuni înaintea icoanei Maicii Domnului, Domnul a trimis oştire îngerească, umplând de trică pe războinicii tătari, astfel că ei s-au întors în tabără. Și a doua, și a treia oară a trimis hanul pe oamenii săi, însă ei, fiind înfricoşati de asemenea vedenii, de frică au fugit din nou. În aceeaşi zi a venit veste despre fuga nelegiuiților tătari.
Primejdia care îngrozea Moscova a fost îndepărtată. Puterea lui Dumnenezeu i-a izgonit pe ei prin mijlocirile Preacuratei Născătoare de Dumnezeu și prin rugăciunile tuturor sfinților.
În anul 1547 un incendiu foarte mare a cuprins Moscova, când au ars în întregime Piața cea Mare, multe biserici și palate.
În dimineața zilei de 13 aprilie, în miercurea din Săptămâna Mare, din palatul de lângă oraş, la Kremlin a venit țarul Ivan cel Groaznic și „,a intrat în biserica Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu, în cinstea Adormirii sale, și a şezut la icoana făcătoare de minuni a Macii Domnului din Vladimir, și mult s-a rugat, şi lacrimi din destul a vărsat. Că a rămas această biserică nevătămată de incendiu, la rugăciunile Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoare."
În timpul incendiului, Mitropolitul Macarie a săvârșit rugăciuni în Biserica Adormirii Maicii Domnului. Acoperişul bisericii arsese, pietrele albe se prefăcuseră în scrum, iar in biserică era atâta jar, că dacă ai fi stat înăuntru ar fi fost foarte primejdios.
Mitropolitul abia a izbutit să iasă din biserică, încercând să salveze icoana Maicii Domnului Petrovskaia și cartea de pravilă a Mitropolitului Ciprian. Când însă acesta a vrut să scoată și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, „nu a fost cu putință nici măcar să o mişte din locul în care se afla. Maica Domnului a păzit-o și a avut grijă nu doar de preacinstita ei icoană, ci și de întreaga biserică".
1. Prinderea hoțului din Biserica Maicii Domnului
Odată, în timpul slujbei Vecerniei, în Biserica Adormirii Maicii Domnului a intrat un meşteşugar. Văzând lucrurile de preț ale sfintelor icoane, atât s-a aprins inima lui, că s-a hotărât să pună mâna pe pietrele prețioase.
Slujba s-a terminat, iar hoțul aştepta ca, după ce toți vor ieşi din biserică, să fure metalele prețioase. La umbra întunericului, el a ieşit din ascunzătoarea sa şi a păşit către icoana Maicii Domnului din Vladimir.
Numai ce hoțul a început să dezbrace sfințeniile de aur, că s-a auzit un zgomot neobişnuit şi el a văzut venind din altar în întâmpinarea lui un bărbat luminos. De teamă, hoțul a leşinat si vreme de câteva ceasuri a zăcut pe podeaua bisericii. Când s-a trezit, s-a ascuns din nou după sobă.
Dimineața, când cel care ținea cheile împreună cu străjile au deschis ca de obicei biserica, a văzut lângă pe hoțul rămas închis peste noapte.
Sosind în acea vreme, Mitropolitul Macarie a oprit ca cel vinovat să fie pedepsit. Şi, mai mult decât atât, a poruncit ca nimeni să nu-i facă vreun rău, rugând străjile să-l însoțească afară din oraş.
Ajungând la Biserica Tuturor Sfinților din Kulişki, hoțul a început să strige puternic şi, de atâtea strigăte, și-a dat duhul.
Astfel s-a împlinit cuvântul Scripturii: „A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul (Rom. 12, 19)
2.Vindecarea unui paralitic
Un om oarecare suferea din pricina fierbințelilor, de pe urma cărora el a rămas mut și o mână i s-a uscat. Întremând-se puțin din boala sa, omul a încept să facă semne cu mâna sănătoasă. Rudele s-au gândit că vrea să meargă la Sfântul Nicolae, pentru că în apropiere se afla biserica acestui mare sfânt ierarh. L-au dus la Sfântul Nicolae, dar bolnavul a făcut semn cu mâna ca să-l ducă undeva, în apropiere de biserică.
Rudele nu l-au înțeles, aşa că el singur a mânat caii în oraş către Biserica Maicii Domnului, ajungând acolo în timpul Utreniei. Bolnavul a stat în biserica Născătoarei de Dumnezeu înaintea altarului, iar la sfârşitul Utreniei a leşinat. Cei de față credeau că omul a leşinat din pricina bolii grele; I-au scos în pridvor și l-au lăsat acolo până la prânz. Venind în fire, el a povestit că a văzut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şezând în apropierea sa: ,„Am văzut-o pe ea în apropiere și m-am prăbuşit însă mai mult nu am văzut." Acestui om nu i se cunoaşte numele.
A început Sfânta Liturghie. Bolnavul a intrat în biserică și a început să se roage înaintea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, vrând să sărute icoana Stăpânei noastre. Şi-a aşezat mâna bolnavă la icoană. Preasfânta Stăpână i-a luat mâna lui în mâna ei. Aceasta au văzut-o toți cei care se aflau în biserică – cneazul Andrei și preotul Nestor, alături de mulțime de popor. Şi a ținut aceasta de la începutul şi până la sfârşitul Liturghiei. Apoi preotul Nestor a adunat clerul şi a poruncit preoților să se îmbrace în veşminte. Au luat crucile și în trei rânduri au ocolit biserica. lar omul acela rămăsese singur în biserică.
După aceea, preotul a făcut praznic, chemând la sine pe cneaz și pe boieri, iar celui tămặduit i-au dat mulțime de daruri și l-au slobozit. A fost în acea zi mare bucurie în cetatea Vladimirului.
3. Naşterea cea bună a cneaghinei
După o vreme a venit ziua praznicului Stăpânei noastre. Cneazul Andrei stătea în biserică la Utrenie și cânta împreună cu tot poporul, având însă inima plină de supărare, deoarece cneaghina nu putea să nască: de două zile suferea chinuri nespuse. După ce slujba a luat sfârşit, el a afundat în apă icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și acea apă a trimis-o cneaghinei. Aceasta a băut din apă și a născut un copil sănătos, ea însăşi făcându-se pe dată sănătoasă, la rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
4. Tamăduirea de puroi la ochi
Cineva, din insuflare diavolească, a făcut vrăji cu un ou. lar un tânăr, luând acel ou, l-a mâncat. Si i-a ieşit lui un urcior mare la ochi: curgea puroi ca dintr-un nor din ochiul lui şi i se prelingea pe față. Mulți credeau că tânărul va muri. Alții credeau că va rămâne fără vedere. Şi au înmuiat în apă icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, aducându-i apă sfințită; l-au şters cu acea apă și a scăzut urciorul, durerea la părăsit și tânărul s-a făcut sănătos, fără ca privirea lui să-i fie în vreun fel vătămată.
5. Însănătoşirea dintr-o boală cumplită
O femeie din Murom suferea de o boală de inimă. Ea a auzit de icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care izvora mulțime de minuni. A trimis un preot la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu din cetatea Vladimir cu mulțime de podoabe și a cerut apă de la icoana Maicii Domnului. Când i-a adus ei apă, aceasta a băut şi s-a făcut pe dată sănătoasă, încetând să mai simtă vreo durere de inimă.
6. Vederea egumenei oarbe
În Pereislav, la Mănăstirea Slaviatin, s-a călugărit Maria, fiica lui Jidiaslav. Pentru viața ei virtuoasă i s-a încredințat egumenia mănăstirii întemeiate de unchiul său. Maria s-a îmbolnăvit la ochi, rămânând oarbă; a trimis un preot la fratele ei Boris.
Întrebând Boris despre sora sa, preotul i-a răspuns: „I S-au îmbolnăvit ochii, apoi ea a orbit şi sunt trei ani de când merge doar însoțită de cineva." Boris a chemat atunci un preot pe nume Lazăr și i-a cerut să-i aducă apă în care a fost cufundată icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Preotul a mers și i-a adus lui apă sfințită. Boris a turnat apa sfințită într-un vas, închizându-l bine, și a trimis-o la Pereislav, la sora sa.
Preotul, ajungând la ea, i-a vorbit despre minunile pe care le face acea apă sfințită luată de la icoană. lar călugărița, prinzând nădejde, i-a spus preotului: „Când îmi aduci și mie acea apă?" Preotul i-a răspuns atunci că îi adusese apă sfințită. Ea a băut din acea apă și s-a şters și la ochi. Chiar în acea clipă a văzut, ca și cum nu ar fi suferit vreodată cu ochii.
lată ce mare minune a săvârşit icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir!
7. Vindecarea de o boală de inimă care dura de şapte ani
O altă minune a Preasfintei Născatoare de Dumnezeu s-a petrecut cu o femeie pe nume Eufimia. Ea suferea de şapte ani de o boală de inimă și în multe locuri căutase însănătoşire, dar nu o dobândise. L-a chemat pe preotul Lazăr şi i-a spus: „Ce mi-ar putea ajuta în această boală?" lar preotul a răspuns: „Dacă nu te izbăveşte pe tine Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, nu te vei izbăvi nicidecum de această boală."
Ascultând de la el de minunile petrecute cu apa adusă de la icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ea l-a trimis pe preot la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu din Vladimir cu cerceii și brățările sale de aur, cerându-i acea apă sfințită. Când preotul a adus apa, Eufimia a băut și în aceeaşi zi s-a tămăduit de boala ei, mâncarea și băutura căpătând din nou gust pentru ea.
8. Dezlegarea de sarcină după o făgăduință făcută Maicii Domnului
Aceasta S-a petrecut în oraşul Tver. O femeie nu putea să nască de trei zile. A venit părintele Lazăr cu încă un preot şi au rămas alături de ea. Rudele i-au cerut preotului să facă rugăciuni pentru sănătatea femeii. El însă le-a răspuns: Sănătate, însă nu multă, căci boieroaica noastră este aproape de moarte."
Pe când ei vorbeau, a venit rugăminte de la ea: „Părinte, veniți!" Şi le-a spus: ,„Nu vă ruşinați, căci sunt aproape de moarte." Preotul Lazăr i-a spus femeii: Dacă nu vei face făgăduință Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir, nu te vei înzdrăveni."
lar ea a făcut făgăduință și a spus apoi preoților: ,„ Mergeți acum de aici!" Și a dat poruncă să le dea lor să mănânce și să bea. Îndată a venit veste de la ea că a născut un fiu şi că este sănătoasă.
Apoi a trimis, după cum făgăduise, podoabe de aur și cerceii săi la icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir.
1. „Scoală-te și umblă"
Străbunica mea locuia la conacul ei din gubernia laroslav. De mai bine de zece ani zăcea la pat nemişcată, întrucât nu-și mai simțea picioarele. Într-un colț, la cặpătâi, atârna icoana Maicii Domnului din Vladimir, către care femeia făcea adesea rugăciuni.
Într-o zi, străbunica a auzit un zgomot, ca și cum ar fi căzut ceva, și un glas: „Scoală-te și umblă!" Privind în jur, şi-a dat seama că nu era nimeni. „Am auzit totuşi!", şi-a spus ea. Apoi a auzit din nou cuvintele: „Scoală-te și umblă!" A fost cuprinsă de frică și de mirare: "Cum să mă scol, când de atâția ani zac nemişcată?" Şi a treia oară a auzit glasul, puternic, ca pe o poruncă: ,„Ție îți spun, scoală-te și umblă!"
Atunci ea a simțit în sine o putere, şi-a pus picioarele pe podea și a păşit către acel colț de unde auzise glasul. Și ce credeți că a văzut? Icoana (fără ferecătură, doar de lemn, însă pictată foarte frumos - cu chipul parcă viu) zăcea pe podea, ruptă în două bucăți. De frică, femeia s-a aplecat, a luat icoana și a unit cele două jumătăți, iar icoana s-a făcut ca şi cum ar fi fost dintr-o singură bucată. Imediat ce a unit cele două jumătăți, chipul Maicii Domnului s-a schimbat.
De atunci străbunica s-a făcut bine. A luat icoana și a dus-o la biserică, unde acea icoană săvârşeşte mulțime de minuni.
2. Ajutorul icoanei Maicii Domnului din Vladimir
Mama mea a fost o femeie foarte evlavioasă și adesea primea în casă pelerini. Îmi amintesc că odată a venit un bătrân – un părinte cu plete albe și lungi, îmbrăcat cu un frumos anteriu de pânză de in. El purta în spate o geantă grea, de parcă ar fi fost plină cu pietre, și în mână un toiag de fier, atât de greu, că noi, copiii, nu puteam să-l ridicăm.
Tata murise, iar mama a rămas singură cu şase copii mici. Mama a hotărât să deschidă un atelier de lenjerie, ca să-și întrețină copiii. A luat bani cu împrumut, a cumpărat material, a angajat croitorese, iar la intrare a atârnat o firmă prin care anunța că primeşte comenzi.
A început aşteptarea comenzilor, însă acestea nu mai veneau. Luna s-a încheiat, croitoresele trebuiau plătite, iar bani nu erau. Mama era deznădăjduită.
Deodată, a sosit pe nepusă masă acel pelerin, mama i-a povestit cu lacrimi în ochi necazul ei: „Nu te amărî, Ulianuşka, i-a spus pelerinul, am să-ți dau o mare ajutătoare, care nu se dă înapoi de la comenzi. Vino să iei acest ajutor."
Mama a trimis după mătuşa noastră și au adus o icoană mare a Maicii Domnului din Vladimir de la chilia pelerinului. Acesta stătea puțin în chilia sa, căci umbla deseori pe la locurile sfinte. Pelerinul a poruncit să fie agățata icoana în atelier și înaintea ei să ardă neîncetat o candelă.
Când au atârnat icoana Maicii Domnului pe perete și au aprins candela, mama ne-a adunat pe toți copiii. Părintele a citit rugăciuni. Ne-am rugat și noi îndelung. Mama s-a rugat cu lacrimi. Apoi, părintele ne-a binecuvântat pe noi toți, i-a spus mamei să nu deznădăjduiască și a plecat.
Îndată au început să curgă comenzile. Cerere după cerere; până la prânz am primit douăsprezece comenzi. lar în ziua următoare am întrerupt pentru un timp preluarea comenzilor: luasem comenzi într-o zi cât pentru o lună întreagă. În scurt timp a trebuit chiar să mărim atelierul.
3. Înnoirea icoanei și vindecarea de paralizie
Această minune s-a petrecut în jurul datei de 26 august 1925, cu o copie a icoanei Maicii Domnului din Vladimir, la Harbin, unde mai înainte fusese o mănăstire rusească. Icoana se afla într-o stare avansată de degradare și se dorea ca ea să fie scoasă din biserică.
Însă în ziua praznicului icoanei Maicii Domnului din Vladimir, praznic închinat izbăvirii Rusiei de către hoardele lui Tamnerlan, înaintea ochilor egumenului Rufin și a încă şase oameni icoana a început să strălucească. Aceasta s-a petrecut la ora 14. Chipul ei s-a curățat singur de colb şi de murdărie, depuse în timp. După două-trei minute, chipul Maicii Domnului era ca și cum ar fi fost pictat atunci, cămaşa icoanei strălucea nespus. Acolo unde se aflaseră pete întunecate s-a petrecut o adevărată minune.
Pe data de 30 septembrie, în acel an, la Harbin, după rugăciuni, s-a vindecat fiica unei rusoaice, care de mai bine de jumătate de an zăcea la pat, fără să se poată mişca. Vindecarea paraliticei, care era lipsită și de darul vorbirii, s-a petrecut în clipa în care bolnavei i s-a adus o năframă trecută pe la icoana reînnoită. Aceasta a fost prima minune de vindecare a icoanei, care mai apoi a izvorât mulțime de minuni (acum, icoana se află în Mănăstirea Maicii Domnului din Vladimir din San Francisco, California).
4. Am fost bolnavă cu ochii
Cândva, am cumpărat de la biserică o carte Viața pământească a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în care sunt descrise sfintele icoane făcătoare de minuni. Am citit-o cu mare plăcere. Îmi place, în general, să citesc cârti duhovnicești.
Treptat, am ajuns să citesc despre minunile pe care le fac icoanele (tocmai trecusem printr-o congestie cerebrală, mergeam greu, ochiul meu stâng aproape că era închis, dar citeam chiar și cu ochii bolnavi). M-am atins de icoana Maicii Domnului din Vladimir și am simțit ceva mătăsos pe ochiul stâng.
Ochiul s-a deschis şi-au început să-mi curgă lacrimi. N-am putut să citesc mai mult. Am aşezat cartea într-o parte și am adormit. Dimineața vedeam deja bine. Cititul a devenit uşor și interesant. Aceasta s-a petrecut în anul 1998.
5. Candela
Înaintea rugăciunilor de dimineață de la chilie am aprins candela la icoana Maicii Domnului din Vladimir. La dreapta ei se afla icoana Preacuviosului Serghie de Radonej. Aş fi vrut ca și la preacuviosul să ardă candela.
Am mutat candela la icoana lui. Am stat pe gânduri și am aşezat iarăşi candela la icoana Maicii Domnului, cu părere de rău că nu am decât o singură candelă și nu pot să o împart în două. Deodată, în partea dreaptă, o „plută" de candelă s-a aprins, cu o flacără de exact aceeași mărime ca şi flacăra principală a candelei. Și a luminat aceasta chipul Sfântului Serghie de Radonej pe parcursul întregii zile.
Atunci, alături de mine, la rugăciune, stătea sârbul Saşa un om cu putină credință. Cu mare nedumerire a privit la focul candelei care ardea în mâna cea neomenească, şi a spus: ,„,Cum? Cum poate oare să sẹ petreacă una ca aceasta?"
Saşa m-a rugat să-l iau și pe el la Troița Sergheeva Lavra, la moaştele Sfântului Serghie. Astfel, de la flacăra cea mică a candelei s-a aprins flacăra cea mare a credinței în inima celui care se îndoia.
Maria, Moscova, aprilie 1999
6. Întâmplarea cu fiul meu
Pentru păcatele mele și pentru îngăduința mea cea mare, băiatul meu s-a chinuit mult. S-a îmbolnăvit de multe boli: la 18 ani s-a operat. I-au extirpat un lipom de la cap; a rămas orb de un ochi, iar cu cel de-al doilea vedea destul de prost; avea tensiune mare la 30 de ani a făcut comoție cerebrală. Mâna stângă o folosea greu, piciorul nu putea să-l folosească deloc.
Am mers cu el la spital. Avea patul pus pe coridor. Era sfârşitul lui septembrie și era frig. Noaptea m-am hotărât să ung locurile bolnave ale fiului meu cu untdelemn sfințit de la icoana Maicii Domnului din Vladimir-Oranska. Am luat o cruciuliță și am atins-o de el. Deodată, la ora zece și un minut, fiul meu a fost cuprins de un râu de transpirație (ca şi cum ar fi ieşit din baie).
M-am temut să nu răcească și l-am acoperit cu ce aveam la îndemână. Stăteam nedumerită lângă el, pe o băncuță. Ce poate să fie asta? Apoi mi-am spus: ,lată, Maica Domnului îl ajută pe el!". Ziua următoare a început să-şi folosească mâna, să-și mişte piciorul şi să se ridice. Ne-au transferat într-un alt salon. Medicul, la vizită, mi-a spus în particular: „Nu pot înțelege absolut nimic: cum s-a făcut bine atât de repede?"
Astfel, cu ajutorul Maicii Domnului, fiul meu și-a revenit după comoția cerebrală.
…
Condacul 1
Stăpână preaslăvită, privind la icoana ta cea dintăi, cantare de laudă iți aducem noi, robii tăi, Maica a lui Dumnezeu. Și, că ceea ce ai putere nebiruită, păzește și mântuiește pe cei ce cu adâncă mulțumire îți cantă ție: Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Icosul 1
Toate Puterile cerești neîncetat te laudă pe tine, Preacurată, luând aminte la slava ta cea cerească prin care Fiul tău te-a preaslăvit pe tine; dar nici pe noi, pe pământ, nu ne-ai părăsit, ci ca o lumină ne-ai dăruit icoana ta, pe care Sfântul Luca a pictat-o dintăi. Despre ea odinioară ai spus: “Cu această icoană harul și puterea mea să fie!”. De aceea noi, credincioșii robii tăi, întotdeauna și în tot locul luând aminte la îndeplinirea cuvântului tău, către icoana ta cea tămăduitoare alergăm și, ca și când ai fi mereu cu noi, îți cântam:
Bucură-te, Împărăteasă îngerilor;
Bucură-te, Stăpânitoarea a toată lumea;
Bucură-te, a cerului pe veci slăvită;
Bucură-te, că și pe pământ ești marită;
Bucură-te, că har icoanei tale ai dăruit;
Bucură-te, că spre mântuirea oamenilor pe aceasta o ai așezat;
Bucură-te, dăruitoare grabnică a orice bunătate;
Bucură-te, a rugăciunilor noastre fierbinte ascultătoare;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 2
Văzând mulțimea minunilor tale, revărsate de la sfânta ta icoană ce se află la Vasgrad, binecredinciosul cneaz Andrei s-a aprins cu duhul și s-a rugat să-i arăți voia ta și să-l binecuvântezi pe el cu venirea în hotarele Rostovului. Pentru aceasta, implinindu-și dorința și icoana ta luând, a mers în drumul său, bucurandu-se și cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 2
A înțeles toată lumea minunata ta venire, Împărăteasa cerului, din Kiev până în pământul Rostovului, cei bolnavi facandu-se sănătoși și alte semne și minuni făcând tuturor celor ce cu credință alergau la icoana ta. Pentru aceasta cu credință îți cântam ție:
Bucură-te, că te-ai făcut vestită prin venirea minunată a icoanei tale;
Bucură-te, a multor neputințe vindecare;
Bucură-te, că suspinele noastre nu le îndepărtezi;
Bucură-te, primitoare a rugăciunilor noastre celor nevrednice;
Bucură-te, ceea ce ne reverși îndurările tale de Maică;
Bucură-te, că prin icoana ta ne faci atâtea binefaceri;
Bucură-te, că în împrejurări de secetă grabnic ajutor ne dăruiești;
Bucură-te, întoarcerea nădejdii celor deznădăjduiți;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 3
Cu puterea ta ocrotit fiind, binecredinciosul cneaz Andrei în hotarele Vladimirului a ajuns și a cunoscut astfel bunavoirea ta, Stăpână. Noaptea în vedenie lui i te-ai arătat, poruncindu-i că din acel loc să nu plece și icoata ta cea făcătoare de minuni aici, în cetatea Valdimirului, să o așeze, ca să fie ținuturile dinspe miazănoapte binecuvântate și oamenii ocrotiți, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 3
Având comoară plină de har icoana ta din Vladimir, au izbândit din putere în putere părțile noastre. În zile de greutăți și năpaste nu ne-ai lăsat pe noi, Stăpână, iar în vremuri bune aproape ai fost, preaputernică ocrotitoare celor credincioși facandu-te prin mijlocirea ta celor ce-ți cantă ție:
Bucură-te, că mânia lui Dumnezeu cea pornită cu dreptate asupra noastră ai potolit;
Bucură-te, că pe Domnul L-ai plecat cu mila spre noi;
Bucură-te, că rugăciunile smerite ale robilor tăi nu le-ai trecut cu vederea;
Bucură-te, că mângâierile tale te grăbești să ni le dăruiești;
Bucură-te, că prin icoana ta din toate nevoile noastre ne ocrotești;
Bucură-te, că nimicești toate uneltirile cele diavolești;
Bucură-te, că în ceasul necazurilor pe cei credincioși îi întărești;
Bucură-te, că viață liniștită și fară de griji lor le dăruiești;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 4
Vifor de gânduri pline de îndoială i-au venit în minte binecredinciosului cneaz Andrei, de mulțimea vrăjmașilor oarecând fiind cuprins. Tu însă, Prealaudata, în chip minunat din icoana slavei tale semn de preaslăvită biruință i-ai vestit lui mai dinainte. Pentru aceasta, cu credință tare și numele tău pomenind, cântam lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 4
S-a auzit de uciderea în răzmeriță a binecredinciosului cneaz Andrei, și cetatea Vladimirului a început să fie prădată tălhărește, însă, îndată ce icoana ta cea făcătoare de minuni a fost scoasă pe străzile cetății, s-a văzut cum oamenii își umileau inimile și în genunchi au căzut ei cu fierbinte pocăință. Iar cei evlavioși unele ca acestea văzând, la arătarea binecuvântatei tale icoane s-au bucurat, cântare de mulțumire cântând ție:
Bucură-te, a războaielor între frați liniștire;
Bucură-te, a inimilor împietrite înmuiere;
Bucură-te, întoarcerea celor rătăciți pe calea dreptății;
Bucură-te, că de smintelile cele deșarte ne aperi pe noi;
Bucură-te, a pierderilor nimicire;
Bucură-te, îndreptătoarea din învățătură cea vătămătoare de suflet;
Bucură-te, căci calea către Împărăția cerurilor în chip slobod ne arați nouă;
Bucură-te, pacea cea veșnică și care ne dăruiești nouă bucuria;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 5
Stea cu dumnezeiască mergere pentru părinții noștri s-a arătat a fi icoana ta, Stăpână, căci în chip luminat i-ai condus, în multe rânduri biruind împărații, întarindu-i întru neputință, întorcând din cale oștirile străine și calea biruinței pământești aflând-o ei prin tine. Pentru aceasta, acum o slăvește pe ea pământul Rusiei, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 5
Văzând oarecând locuitorii din Vladimir în vedenie minunata cetatea lor ridicată în văzduh și icoana ta deasupra ei, asemenea soarelui strălucind, plini de umilință au înțeles, Stăpână, nemijlocitul tău acoperământ asupra cetății lor și purtarea ta de grija cea atotmilostiva strălucind, și au cântat ție:
Bucură-te, Maica preaindurata;
Bucură-te, izvor al minunilor;
Bucură-te, păzitoare îndrăzneață a noastră;
Bucură-te, al cetății noastre acoperământ;
Bucură-te, cea care înalți mintea noastră către comorile cerești;
Bucură-te, săditoare a dragostei către Dumnezeu în inimile celor credincioși;
Bucură-te, celor puțin credincioși inteleptitoare;
Bucură-te, luminătoarea celor necredincioși;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 6
Propovăduitoare a minunilor tale celor de negrăit, Stăpână, s-a arătat în biserica ta din cetatea Vladimirului sfânta ta icoana cea împodobită. Îngăduit fiind însă de Dumnezeu, toată podoaba ei în foc a pierit, însă sfânta icoana ta ca un rug nears s-a arătat, că, văzând și luând aminte la minunile tale, cei credincioși să cânte: Aliluia!
Icosul 6
A strălucit iarăși sfânta ta icoana, Stăpână, în zilele cumplitei năvăliri a lui Bataiev. Astfel, necurații agarieni au dat foc bisericii tale și cetății Sfântului Vladimir, iar oamenii care se aflau în biserică au murit, pierind cu toții, însă icoana ta a rămas și acum nevătămată, ca noi cu osârdie să-ți cântam:
Bucură-te, rug nestins;
Bucură-te, comoara nespusă;
Bucură-te, zid nesurpat;
Bucură-te, scăpare a tuturor celor care nădăjduiesc întru tine;
Bucură-te, căci icoana ta și în văpaia focului a fost păzite pe de-a-ntregul;
Bucură-te, că noua ca mângâiere și mântuire pe aceasta ne-o ai lăsat;
Bucură-te, că ești noua puternică apărătoare;
Bucură-te, tuturor celor blagocestivi neîncetată bucurie;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 7
Vrând marele cneaz Vasile să te dobândească apărătoare a cetății sale de scaun, a poruncit că icoana ta din Vladimir să fie strămutată la Moscova. Și în întâmpinarea ei cu osârdie a ieșit cneazul cu Preasfințitul Ciprian al Moscovei, cu sfințit sobor și multă mulțime de norod, închinandu-se până la pământ înaintea acesteia, ca ție însăți, Preacurată; iar cei ce au ieșit întru întâmpinare strigau tie: “O, Maica lui Dumnezeu, mântuiește hotarele noastre!” și cântau lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 7
Nou semn ai făcut, Preanevinovata, în ziua de praznic a întâmpinării icoanei tale din Vladimir la Moscova: cu vedenie groaznică, ca o Împărăteasă preaputernică, cu mulțime de oștiri cerești înconjurată fiind, cu sfinții Moscovei te-ai arătat necuratului han agarean și din hotarele Rusiei i-ai poruncit să plece. Atunci cei credincioși pe vrăjmaș l-au văzut rușinat și pus pe fugă, și plini de veselie au cântat ție:
Bucură-te, biruință nebiruită;
Bucură-te, Împărăteasă Puterilor cerești;
Bucură-te, rușinarea groaznică a vrăjmașului;
Bucură-te, a robilor tăi bucurie neașteptată;
Bucură-te, nădejdea celor lipsiți de nădejde;
Bucură-te, mântuirea celor pogorați în adâncul iadului;
Bucură-te, că prin venirea icoanei tale Moscova se veselește;
Bucură-te, că de ocrotirea ta nici cetatea Vladimirului nu a fost lipsită;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 8
Minunata ta biruință și preaputernicul tău ajutor, Stăpână, fară luptă săvârșită, până astăzi Biserica Ortodoxa în chip luminos o preaslăvește, Întâmpinarea icoanei tale din Vladimir prăznuind și toți fii cei credincioși chemând îndurările tale, cu mulțumire mărturisesc aceasta, iar Fiului tău și Dumnezeului nostru Îi cantă: Aliluia!
Icosul 8
Întru totul ai fost sfințită, Preanevinovata, și Maica a Domnului nostru fiind, că scăpare nouă ai fost pregătită și ca acoperământ tuturor te-ai dăruit. Pentru aceasta, din pământ smerit și necunoscut ai mărit cu binecuvântare cetatea Moscovei, care cu evlavie icoana ta o cinstește; și nu doar plebea rusească, ci și alte neamuri dimprejur și din depărtare – de la o margine la alta – și chiar până la marginile pământului cei ce cred în Hristos aduc laudă și îți cantă ție:
Bucură-te, a hotarelor noastră păzitoare;
Bucură-te, întărirea Bisericii;
Bucură-te, lauda rugăciunilor noastre;
Bucură-te, mântuirea celor credincioși;
Bucură-te, înfricoșarea dușmanilor;
Bucură-te, că oștirile străine departe le-ai alungat;
Bucură-te, că tu păstrezi Rusia ortodoxă;
Bucură-te, căci neamul cel creștinesc laudă aduce ție;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 9
Toată firea îngerească te laudă pe tine, Născătoare de Dumnezeu, și la prestolul Fiului tău stând, pentru noi și pentru întreagă creștinătate te rogi. Iar noi, cei credincioși ție, la ajutorul rugăciunilor tale cădem cu înțelepciune, către icoana ta cea făcătoare de minuni cu dragoste alergam și cântând Domnului: Aliluia!
Icosul 9
Nici o cântare pământească nu poate după vrednicie să te laude pe tine, Preasfântă și întru totul nevinovată Fecioară, și nici minunile icoanei tale să le socotească. Bisercia Ortodoxa te mărește, cetatea noastră se întărește și toți creștinii cu evlavie se veselesc. Pentru aceasta, pentru mulțimea dragostei tale către noi și pentru întreagă ta milă, primește de la noi această cântare de laudă:
Bucură-te, căci sobor de sfinți în țara noastră a strălucit, înconjurandu-te pe tine și slavindu-te;
Bucură-te, întaistatatoare a sfinților făcători de minuni care ne primesc rugăciunile;
Bucură-te, că prin mijlocirile tale pentru noi lui Dumnezeu Îl milostivești;
Bucură-te, căci cu cinstitul tău acoperământ pururea ne adumnbresti;
Bucură-te, a ținuturilor noastre preaslăvită ocrotitoare;
Bucură-te, celor ce te cheamă pe tine grabnică ajutătoare;
Bucură-te, celor ce se trudesc binecuvântată întărire;
Bucură-te, a păcătoșilor care se pocăiesc grabnica mântuire;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 10
Mântuire căutând, către tine alergăm, Maică preaîndurata, și înaintea icoanei tale făcătoare de minuni cazând, toate îndurările tale pe care părinților noștri le-ai arătat cu dragoste le pomenim acum. Să nu rămână deșartă, Stăpână, nici nădejdea noastră, neputinței noastre fii îndurătoare și mântuiește pe cei ce-I cantă lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 10
Zid și ocrotitoare ești tuturor celor care cu credință aleargă la tine, întrutotfericita Fecioara, căci întotdeauna îndurările tale neamului celui creștinesc ai arătat și părinților noștri în multe rânduri și în multe chipuri ai dăruit binefaceri, de năvălirea altor neamuri și din toate necazurile și nevoile pe ei izbavindu-i. Nu-ți întoarce fața de la noi acum, Stăpână, cumplitele răscoale cele pline de păcat potolindu-le și norul ispitelor care ne împresoară imprastiindu-l, că după cuviință să-ți cântam ție:
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu care ne acoperi pe noi, păcătoșii, cu dragostea ta de Maică;
Bucură-te, că prin puterea ta neputință o plinești;
Bucură-te, căci prin indurarea lui Dumnezeu ne înțelepțești pe noi, neștiutori;
Bucură-te, căci către fapta îndurării și pe noi ne îndemni;
Bucură-te, căci teama de Dumnezeu în inimile celor credincioși sădești;
Bucură-te, chemarea celor păcătoși la pocăință;
Bucură-te, îndelung-răbdătoarea neștiinței și păcatelor noastre;
Bucură-te, ceea ce ne ridici din somnul lenevirii;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 11
Cântare de laudă au cântat cei credincioși din Moscova, de mântuirea ta oarecând bucurandu-se, când deasupra cetății te-ai arătat în vesmânt prealuminos îmbrăcată și biserica ta și cetatea Moscovei de focul aprins cu acoperământul tău apărând. Cu stăruință să fii, Preaputernică, veghetoarea hotarelor noastre și dăruitoare de izbăvire și astăzi, că umpandu-ne de veselie să cântam: Aliluia!
Icosul 11
Sfânta bucurie ai răsărit, Stăpână, din zilele cele de demult, împodobind prin icoana ta Biserica Ortodoxă. Pe patriarhi, pe mitropoliți, pe episcopi, pe păstori și pe rugători tu îi întărești și astăzi. Prin icoana ta din Vladimir, Preacurată, prin sorții alegerii, întâistătător Bisercii din Rusia dăruiești și oile cele cuvântătoare în staulul Bisericii le aduni. Pentru aceasta îți cântam ție:
Bucură-te, bucuria celor scârbiți;
Bucură-te, liman al celor năpăstuiți;
Bucură-te, că în năpaste nu ne-ai lăsat pe noi;
Bucură-te, căci în umilințele noastre cu lumina nădejdii ne-ai luminat;
Bucură-te, a smereniei luminătoare;
Bucură-te, mărirea celor smeriți;
Bucură-te, laudă a Bisericii Ortodoxe;
Bucură-te, veselie celor credincioși;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 12
Harul tău să nu se întunece din pricina noastră izvorul milostivirilor, căci din zilele cele grele ale Preafintitilor noștri Iov și Ermogen ascultătoare te-ai făcut nouă, pământul Rusiei de la răpiri fară de seamăn ai păzit și credința ortodoxă în el de la pierzare o ai mântuit, ca pentru izbăvire Dumnezelui nostru să-I cântam: Aliluia!
Icosul 12
Către cei ce te laudă pe tine, din vremurile cele de demult, ai arătat și până acum că nu ai împuținat mila ta, că să te slăvim pe tine, Preacurată, ca pe o osârdnică păzitoare a noastră și ocrotitoare, care cu dragostea ta de Maică către turma Fiului tău ne-ai dus, ca astfel cu îndrăzneală și fară de preget să-ți cântam ție noi, robii tăi:
Bucură-te, laudă Ortodoxiei de pretutindeni;
Bucură-te, că adevărul credinței tu îl întărești;
Bucură-te, a părinților noștri păzitoare a blagocestiei;
Bucură-te, căci neputința noastră nu o ai lepădat;
Bucură-te, întărirea noastră cea de nezdruncinat;
Bucură-te, nădejdea noastră cea nerușinată;
Bucură-te, caldă rugătoare a noastră;
Bucură-te, mijlocitoare a noastră osârdnică;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 13
O, întru tot lăudată Maică, ocrotitoare preamilostivă, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, după obișnuita ta îndurare primește puțina noastră rugăciune, și, precum odinioară, așa și acum miluiește hotarele noastre și din toate nevoile pe robii tăi îi izbăvește, pe cei ce-ți cântă: Aliluia! (acest Condac se spune de 3 ori)
Icosul 1
Toate Puterile cerești neîncetat te laudă pe tine, Preacurată, luând aminte la slava ta cea cerească prin care Fiul tău te-a preaslăvit pe tine; dar nici pe noi, pe pământ, nu ne-ai părăsit, ci ca o lumină ne-ai dăruit icoana ta, pe care Sfântul Luca a pictat-o dintăi. Despre ea odinioară ai spus: “Cu această icoană harul și puterea mea să fie!”. De aceea noi, credincioșii robii tăi, întotdeauna și în tot locul luând aminte la îndeplinirea cuvântului tău, către icoana ta cea tămăduitoare alergăm și, ca și când ai fi mereu cu noi, îți cântam:
Bucură-te, Împărăteasă îngerilor;
Bucură-te, Stăpânitoarea a toată lumea;
Bucură-te, a cerului pe veci slăvită;
Bucură-te, că și pe pământ ești marită;
Bucură-te, că har icoanei tale ai dăruit;
Bucură-te, că spre mântuirea oamenilor pe aceasta o ai așezat;
Bucură-te, dăruitoare grabnică a orice bunătate;
Bucură-te, a rugăciunilor noastre fierbinte ascultătoare;
Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Condacul 1
Stăpână preaslăvită, privind la icoana ta cea dintăi, cantare de laudă iți aducem noi, robii tăi, Maica a lui Dumnezeu. Și, că ceea ce ai putere nebiruită, păzește și mântuiește pe cei ce cu adâncă mulțumire îți cantă ție: Bucură-te, Preacurată, care din icoana ta izvorasti nouă mulțime de milostiviri!
Rugăciune înainte icoanei Maicii Domnului din Vladimir
Preacurată Fecioară, ceea ce cu nașterea ta ai veselit cetele îngerești și ai depărtat întristarea de la oamenii cei ce se primejduiau întru furtuna necazurilor, pleacă-ți urechea ta cea blândă și spre noi, cei ce am căzut în multe păcate și suntem înconjurați de multe ispite.
O, Preaminunata Ocrotitoare cerească a întregii Ortodoxii, primește rugăciunile noastre pe care cu smerenie către tine le îndreptăm. Păzește-ne pe noi de vrăjmașii văzuți și nevăzuți și abate norul mâniei lor de la noi, că întru pace să-ți dăruim rugăciunile noastre.
Tu, care pe scaunul slavei celei cerești ai fost așezată de Cel căruia te-ai făcut scaun preaînalt a toată desăvârșirea, de acolo veghează, o, Împărăteasă, asupra poporului tău și pe îngeri îi trimite că să păzească pe robii tăi de toată vătămarea protivnicilor noștri. Sub lumina privirii tale iubitoare de Maică ajuta-ne să punem început bun pocăinței noastre și să deprindem virtutea. Pe cei din primejdii îi acoperă cu harul tău, pe cei întristați îi povățuiește la limanul păcii celei dumnezeiești, pe noi, pe toți, ne întărește întru mărturisirea dreptei credințe prin cuvânt dar mai ales prin faptele cele bune izvorâte din inimă smerită și plină de dragoste.
Cu sabia rugăciunii tale taie toate gândurile patimilor noastre și tulburarea viforului ispitelor de pe marea vieții o potolește, că întru pace să petreacă robi tai în toate zilele în așteptarea Împăratei celei cerești. Zdrobește cu gânduri smerite pe vrăjmașii care caută să ne prăbușească în prăpastia răutății. Ridicând mâinile tale la rugăciune, dobândește pentru noi surparea gândurilor întunecate și strălucește mintea noastră cu lumina Soarelui înțelepciunii.
Nu avem pocăință cea mântuitoare și nici nu știm a ne ruga pentru a primi mila Stăpânului, dar nu ne lăsa pe noi, Maica preacinstită, ci cu rugăciunea ta deschide ușa milei cele dumnezeiești. Împacă viață noastră și în ceasul sfârșitului vieții noastre pământești să ne întâmpini cu chip luminos și cu nădejdea mântuirii, alungând de la noi toată frica, spre a te lauda cu bucurie în vecii vecilor. Amin!
Rugăciunea a doua
O, Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, ceea ce ești mai presus decât Heruvimii și mai cinstită decât Serafimii. Fecioara de Dumnezeu aleasă, bucuria tutror celor necăjiți, dă-ne nouă mângâiere, tuturor celor ce suntem în necazuri și în nevoi, căci în afară de tine altă scăpare și ajutor nu avem. Tu ești mijlocitoarea bucuriei noastre. Ca Maica lui Dumnezeu și Maica milostivirii, stând înaintea stolului Preasfintei Treimi, poți să ne ajuți nouă, căci nimeni dintre cei ce se roagă ție cu credință nu este rușinat. Auzi-ne și acum, în ziua necazului nostru, pe noi, cei ce cădem înaintea icoanei tale din Vladimir, și cu lacrimi ne rugăm ție. Alungă de la noi toate necazurile, toate bolile și nevoile care vin asupra noastră în viata aceasta vremelnică, prin atotputernica ta mijlocire; și nu ne lipsi pe noi nici de veșnica și nesfârșita bucurie întru Împărăția Fiului tău și Dumnezeului nostru în vecii vecilor. Amin!
Rugăciunea a treia
Împărăteasă mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria scârbiților și acoperatoarea necăjiților, vezi-mi nevoia, vezi-mi scârba, ajuta-mă ca pe un neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, și nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună, ci numai pe tine, o, Maica a lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi în vecii vecilor. Amin!
Rugăciunile începătoare
Troparul
Apărătoare nebiruită a poporului rus, lauda neîncetată a cetelor îngereşti, slava ierarhilor şi cununa poporului binecredincios, pe tine te ştim, Preacurată, ceea ce prin naşterea ta ai adus în lume bucuria izbăvirii din tirania păcatului, iar nouă ne dăruieşti neîncetat îndurările milostivirii tale.
Slavă... Și acum...
asemenea:
Nu vom tăcea, de Dumnezeu Născătoare, a spune pururea puterea ta noi, nevrednicii, că de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi scăpat pe noi de atâtea primejdii, sau cine ne-ar fi păzit pe noi până acum slobozi? Noi de la tine, Stăpână, nu ne vom depărta, că tu mântuieşti pe robii tăi pururea din toate nevoile.
Psalmul 50
Canonul Maicii Domnului
Cântarea 1
Pe Faraon, cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui ,,Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind şi despărţind marea şi pe Israel fugăritul şi mergătorul pedestru l-a izbăvit; pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Pe vrăjmaşii poporului rus totdeauna ai biruit, plecând urechea ta la rugăciunile celor ce cu lacrimi cereau ţie ajutor în necazurile şi primejdiile lumeşti.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Multe suflete au aflat slobozire din războiul patimilor, aducând înaintea icoanei tale jertfe de rugăciuni.
Stih: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Inima mea cea cumplit rănită de sabia păcatului o tămăduieşte Preacurată, cu roua bunătăţii tale celei negrăite.
Stih: Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Născut-ai pe Cel fără de ani sub umbra anilor, ca să slobozească pe cei învechiţi în păcate de tirania patimilor.
Cântarea a 3-a
Tu eşti tăria mea, Doamne, Tu şi puterea mea, Tu, Dumnezeul meu, Tu bucuria mea, Cel Ce n-ai lăsat sânurile părinteşti şi a noastră sărăcie ai cercetat-o. Pentru aceasta, cu profetul Avacum, strig către Tine: Slavă puterii Tale, iubitorule de oameni.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Pe mulţi bolanvi ai tămăduit, deci, nu mă lipsi nici pe mine de milostivirea ta, ci vindecă neputinţele trupului meu, ca să te măresc pe tine totdeauna cu credinţă.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Apărătoare grabnică eşti poporului binecredincios, care cu mare credinţă se închină icoanei tale, cerând ajutorul tău în vreme de război.
Stih: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Patimile sufletelor noastre le vindecă preacurată, ceea te ai născut pe Cel Ce a videcat rana căderii lui Adam.
Stih: Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Cu darul rugăciunii tale soleşte-ne nouă iertare de păcate şi adăpostire întru lumina darurilor tale.
Apoi aceste stihiri:
Ploaia darurilor tale să ne curăţească mintea de toată răutatea şi să ne dăruiască acoperământul păcii lui Hristos. Maica Vieţii, izbăveşte-mă pe mine, păcătosul, de marea necazurilor ce mă tulbură şi îmi dă a rămâne neclintit pe piatra poruncilor Domnului.
Sedealna
Pe mulţi ai tămăduit de neputinţe cumplite şi ai făcut să înflorească nădejdea mântuirii în inimile cele greu tulburate de valurile deznădăjduirii.
Cântarea a 4-a
Nepăzind poruncile Tale Stăpâne, cu mintea mea intrând în patimile desfătărilor, am fost golit de har şi pentru răni zac gol; ci mă rog Ţie, Mântuitorule, mântuieşte-mă!
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Înspăimântat-ai pe vrăjmaşii care căutau să cucernească pământul rusesc, chiar şi păgânii recunoscând puterea ta cea nebiruită.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Dă-ne nouă ajutor în lupta cea duhovnicească, Stăpână, ca să biruim pe cei ce caută să ne tragă în întunericul păcatului.
Stih: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Liniştea celor înviforaţi, călătorilor ocrotitoare şi celor sărmani bogăţie neîmpuţinată, nu uita pe robii tăi cei cufundaţi în adâncul grijilor lumeşti.
Stih: Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Cu frumuseţile fecioriei tale pe îngeri foarte i-ai minunat, iar pe noi ne-ai plecat a mări minunile milostivirii tale, Preacurată Fecioară.
Cântarea a 5-a
Căutând cu ochiul Tău cel neadormit, milostiveşte-Te spre mine, cel cuprins de dormitarea trândăviei, şi care slujesc somnului desfătărilor în patul patimilor; Cel Ce ţi-ai plecat capul pe Cruce şi Te-ai trezit de bunăvoie, micşorând Hristoase, noaptea păcatului, Cel Ce eşti lumina dreptăţii.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Ca o Maică ai ţinut în braţe pe Cel Ce poartă toată făptura prin părinteasca dragoste a Tatălui ceresc, către Care roagă-te să ne întoarcem noi, fiii cei rătăciţi.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Toată suflarea îngerească măreşte minunea naşterii tale, căci fără de sămânţă ai născut pe Cel mai presus de îngeri.
Stih: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Zi şi noapte cetele îngereşti înconjoară icoana ta cu cântări cereşti, mărind bogăţia milostivirii tale faţă de fiii cei căzuţi ai lui Adam.
Stih: Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Oraşul tău cu dragoste îl păzeşti de toate zvonurile de tulburare, iar sufletele robilor tăi le păzeşti cu sabia rugăciunii Tale.
Cântarea a 6-a
Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul şi Lui voi spune mâhnirile mele; că sufletul meu s-a umplut de răutăţi şi viaţa mea s-a apropiat de iad. Dar ca Iona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Talanţii darurilor tale cu milostivire îi împarţi celor ce te cinstesc pe tine, izbăvindu-i pe ei de cumplita sărăcie duhovnicească.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Seceta patimilor m-a lipsit de bogăţia darurilor lui Hristos, dar vino în ajutorul meu Stăpână, cu mângâierea rugăciunii tale.
Stih: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
De tirania păcatului ce stăpâneşte întru mine mă izbăveşte, ceea ce ai călcat semeţia vrăjmaşului, născând pe Cel Ce i-a zdrobit capul în adânc.
Stih: Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Cu darul facerii de minuni ai fost cinstită de Împăratul slavei, pe Care Îl roagă să mă arate pe mine împărat peste patimi.
Apoi aceste stihiri:
Cu dragoste porţi în braţe pe Pruncul Cel ceresc, Care lumea o a izbăvit de răutate, dorind a o aduce la nevinovăţia pruncilor.
Preacurată, care, prin cuvânt, negrăit ai născut pe Cuvântul în zilele cele mai de apoi, roagă-te Lui, ca Una Ce ai îndrăznire de Maică.
Condacul
Cu curgerile rugăciunii tale adapă pământul cel însetat al inimilor noastre, ca întru ostenelile smereniei să aducem rod bogat de mântuire spre slava Ziditorului a toate.
Prochimenul :
Evanghelia
Stih: Miluiește-mă, Dumnezeule...
Slavă... glas 2:
Pentru rugăciunile Apostolilor Tăi, Milostive, curaţeşte mulţimea greşelilor noastre.
Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Milostive, curaţeşte mulţimea greşelilor noastre.
Stih: Miluieşte-ne, Dumnezeule, după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale curăţeşte fărădelegile noastre.
Ca o apărătoare nebiruită a popoarelor ortodoxe totdeauna ai stat împotriva năvalei vrăjmaşilor, smerind pe cei ce se semeţeau cu stăpânirea cea pământească.
Mântuieşte, Dumnezeule, poporul Tău şi binecuvîntează moştenirea Ta, cercetează lumea Ta cu milă şi cu îndurări, înalţă fruntea creştinilor ortodocşi şi trimite peste noi milele Tale cele bogate; pentru rugăciunile Preacuratei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci; cu ocrotirile cinstitelor, cereştilor netrupeşti Puteri; pentru rugăciunile cinstitului, măritului Prooroc, Înaintemergătorului şi Botezatorului Ioan; ale Sfinţilor, măriţilor şi întru tot lăudaţilor Apostoli; ale tuturor sfinţilor sfinţiţilor ierarhi; ale sfinţilor, măriţilor şi bunilor biruitori mucenici; ale preacuvioşilor şi de Dumnezeu purtătorilor Părinţilor noştri, ale Sfinţilor , a căror pomenire o săvârşim, ale sfinţilor şi drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana şi pentru ale tuturor sfinţilor; rugămu-ne, Mult-milostive Doamne, auzi-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm Ţie, şi ne miluieşte pe noi.
Doamne, miluieşte (de 12 ori).
Cântarea a 7-a
Chipului celui de aur neînchinându-se tinerii lui Avraam, s-au lămurit ca aurul în topitoare; că, în cuptorul cel de foc, ca într-o cămară luminată, dănţuiau, cântând: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri!
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Inimile noastre cele otrâvite de păcat le vindecă cu doctoria rugăciunii tale, Izvorule al milostivirii.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Marea vieţii ajută-mă Stăpână, să o trec fără împiedicare şi să ajung la limanul cel binecuvântat al pocăinţei mai înainte de sfârşitul meu pământesc.
Stih: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Păzeşte-mă de săgeţile celui viclean, ceea ce cu naşterea ta ai scos lumea de sub osânda morţii celei veşnice.
Stih: Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Sufletul meu însetat de adevăr îl adapă cu ploaia darurilor tale celor aducătoare de înţelepciune duhovnicească.
Cântarea a 8-a
Văzându-Te soarele întins pe Cruce, şi-a strând razele şi tot pământul s-a clătinat cu cutremur, Împărate al tuturor, văzându-Te de voie pătimind, Cel Ce eşti din fire nepătimitor. Pentru aceasta, Te rog Hristoase: Tămăduieşte ca un doctor patimile sufletului meu!
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Cei tămăduiţi de tine cu bucurie au adus ţie mulţumiri, iar noi nădăjduim să aflăm prin tine mare milă.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Pe cei bântuiţi de duhuri necurate i-ai vindecat şi pe toţi ai adus către limanul cel netulburat al mântuirii.
Stih: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Înfricoşătoare privire demonilor eşti şi credincioşilor dulceaţă nesfârşită, căci nu încetezi a te ruga pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dragoste.
Stih: Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Aprinde candela inimii mele cu focul rugăciunii tale şi îmi dă mie a trece fără de primejdia osândirii marea cea sărată a acestei vieţi.
Cântarea a 9-a
Eva adică, prin păcatul neascultării, blestem înăuntru a adus, iar tu Fecioară de Dumnezeu Născătoare, prin odrasla purtării în pântece, lumii binecuvântare ai înflorit; pentru aceasta toţi te slăvim.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Păzitoare eşti fecioarelor şi maicilor bucurie neîncetată, căci pe toţi ocroteşti sub acoperământul rugăciunilor tale.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Ceea ce eşti lauda fecioarelor şi tuturor grabnică ajutătoare în toate nevoile, nu ne uita nici pe noi, cei cu minte întinată de multe păcate.
Stih: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu lapte ai hrănit pe Cel Ce hrăneşte toată suflarea cu milostivirea Sa necheltuită, iar acum ne hrăneşti pe noi cu îndurările tale.
Stih: Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Fă să înceteze furtuna patimilor ce domneşte în mine şi dă-mi să trec fără tulburare vămile văzduhului.
Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, Cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.
Bucură-te, slava Rusiei, păzitoarea neostenită a Ortodoxiei, lumina bucuriei îngerilor, monahilor călăuzitoare şi tuturor creştinilor neîncetată păzitoare în vremea primejdiilor.
Întru tine naşterea şi fecioria s-au îmbrăţişat, ca oamenii cei muritori să moştenească viaţa cea nesfârşită.
Pe mulţi ai întors la drepata credinţă, ca să lucreze în via lui Hristos, cu nădejdea mântuirii în viaţa cea veşnică.
După naştere fecioară ai rămas şi după a ta adormire te-ai arătat şi mai mult apărătoare neamului omenesc, izbăvindu-l din toate tulburările veacului trecător.
Păzeşte moştenirea ta cu a ta rugăciune neîncetată, de care nu ne lipsi nici pe noi, cei ce flămânzim prin deşertul acestei vieţi.
Pe Făcătorul a toate ai născut şi lumea o ai scos de sub robia celui rău, de ale cărui curse păzeşte-ne şi pe noi.
Cetele puterilor netrupeşti, cu Botezătorul, cu Apostolii lui Hristos şi cu Născătoarea de Dumnezeu Maria, faceţi rugăciune ca să ne mântuim.
Sfinte Dumnezeule...Preasfânta Treime...Tatăl nostru...
Bucuria monahilor şi tuturor casă de mântuire, măcar că ai adormit, vie eşti spre apărarea poporului dreptcredincios, pentru care pururea mijloceşte iertarea păcatelor de la Hristos, şi mare milă.
Cu făclii de cântări îngerii se pleacă înaintea icoanei tale, iar noi ne bucurăm avându-te sprijinitoare în toate nevoile noastre.
Stăpână, primeşte rugăciunile robilor tăi şi ne izbaveşte pe noi de toată nevoia şi necazul.
Toata nădejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeşte-mă sub sfânt acoperământul tău. Amin!
https://doxologia.ro
https://ro.wikipedia.org
https://doxologia.ro
https://www.activenews.ro
https://www.sarbatori-crestine.ro