Icoana Maicii Domnului „Ostrobramsk - Vilnius” (Ostrobramskaya) - 15 februarie

Trimite acest articol mai departe!

Icoana Maicii Domnului din Vilnius este un dar neprețuit din vremuri de demult, la chipul cel  preacurat al Maicii Domnului, venind să se închine spre mângâiere, nu doar localnicii, ci și pelerinii din multe alte țări.

Fragment din Evanghelia zilei: Luca XX, 46

"Păziţi-vă de cărturari, cărora le place să se plimbe în haine lungi, care iubesc plecăciunile în pieţe şi scaunele cele dintâi în sinagogi şi locurile cele dintâi la ospeţe"

Locație

Icoana originală se află în capela „Poarta Zorilor” („Ostra Brama” în limba polonă) din capitala Lituaniei, orașul Vilnius, pe strada Aušros Vartų.

Această bisericuță închinată Maicii Domnului face parte din ansamblu arhitectural intitulat Poarta Zorilor, unul dintre cele mai importante monumente istorice, culturale și religioase din Vilnius, singura poartă supraviețuitoare a vechiului zid de apărare al orașului.

O copie după această icoană, alături de alte trei alte icoane ale Maicii Domnului, mai poate fi găsită  spre închinare și în Capela „Maica Bunului Sfat” din Catedrala „Providența Divină” din Chișinău. Aceasta a fost dăruită comunității din Chișinău de Ana Bordzinskaia la 18 iulie 1862.

Copiile icoanei Maicii Domnului «Ostrobramskaia» ocupă un loc de seamă atât în bisericile din Lituania, cât şi în casele credincioşilor.

Prăznuire

Sfântul odor din Vilnius se cinsteşte atât de credincioşii ortodocşi, cât şi de cei catolici.

Astfel, Icoana Maicii Domnului „Ostrobramsk Vilnius” este înscrisă ca zile de prăznuire în calendarul ortodox, în datele de 15 februarie și 26 decembrie.

Catolicii cinstesc sfânta icoană în 16 noiembrie, când la Vilnius are loc un pelerinaj unde se adună zeci de mii de credincioşi; au loc slujbe, şi fiecare pelerin urcă scările capelei la icoană.

Iconografie

Acest tip de reprezentare a Maicii Domnului este cunoscut sub numele de Agiosoritissa, în care Fecioara Neprihănită este arătată fără Fiul lui Dumnezeu; poziția corpului este ușor într-o parte, cu mâinile în rugăciune.  Se crede că Dumnezeu este prezent într-o astfel de icoană în mod invizibil - lui i se adresează rugăciunea Maicii Domnului.

Fecioara Maria este înfățișată în momentul Bunei Vestiri. Icoana a făcut parte, probabil, dintr-un diptic (icoană dublă), care îl avea  pe Arhanghelul Gavriil de o parte, şi pe Maica Domnului în cealaltă parte.

Pe părțile laterale exterioare ale icoanei, sunt statui aurite ale lui Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria.

Maica Domnului singură este încoronată şi are un cerc de stele în jurul capului. Un alt aspect neobişnuit este voalul foarte mare al Fecioarei, care îi acoperă îmbrăcămintea. Forma de semilună, din partea de jos a icoanei, este unică şi reprezintă un dar făcut în anul 1849 de către un credincios care a primit ajutor în urma rugăciunilor săvârșite înaintea sfintei icoane, fiind  gravat în poloneză: „Îți mulțumesc, Născătoare de Dumnezeu, că ai ascultat cererile mele, mă rog Ție, Maica milei, păstrează-mă în harul și grija Ta preasfântă. WJJ 1849."

Icoana originală nu a avut podoabe de aur şi argint. Abia din 1670 s-a început decorarea ei, ca semn al cinstirii sale. Ferecătura este decorată cu cel puţin zece tipuri diferite de flori. Ele simbolizează puritatea Maicii Domnului şi pururea fecioria ei („grădina închisă” din Cântarea Cântărilor).

Coroana dublă este un alt semn distinctiv al icoanei din Vilnius.

Coroana cea mai mică este din cupru aurit, modelat, din jurul anului 1700. Coroana mai mare este din argint aurit, datată undeva la 1750. La 5 iulie 1927, icoana a fost impdobită cu noi coroane, binecuvântate de Papa Pius al XI-lea: copii exacte ale coroanelor vechi, realizate din aur donat de credincioşi catolici. Însă coroanele binecuvântate de Papă au dispărut la începutul celui de-al doilea război mondial. Este posibil să fi fost ascunse undeva şi uitate.

Începând cu secolul XVIII, tipul acestei icoane a fost încorporat în iconografia Maicii Domnului din Biserica Romano-Catolică.

Istoric

Există mai multe opinii cu privire la provenienţa şi vechimea Icoanei Ostrobramsk a Maicii Domnului.

După cea mai cunoscută versiune, această icoană ortodoxă foarte veche a fost adusă în Lituania de către Marele Duce Algirdas, în anul 1363. În fapt, în jurul anului 1363, Marele Duce Olgerd Gediminovici (Algirdas) din Lituania a cucerit oraşul Cherson (Korsun).

Printre capturile de război s-a aflat şi această icoană a Maicii Domnului, pe care Marele Duce a dus-o Iulianiei, soţia sa. Aceasta a aşezat icoana în mănăstirea Sfintei Treimi, nou construită la acea vreme.

În secolul al XV-lea, în jurul orașului Vilnius a fost construit un zid de apărare din piatră, prevăzut cu 9 porți de intrare.

În acele timpuri era obiceiul ca la porțile zidului de apărare să fie  dispuse icoane pe zid, ale Mântuitorului, Maicii Domnului şi Sfinţilor. Din când în când, icoanele se schimbau, dacă se deteriorau. Rostul acestor icoane era atât de protecţie a oraşului, cât şi de întâmpinare a vizitatorilor. Spre exemplu, în cazul Icoanei Ostrobramsk, mulţi consideră că atitudinea Maicii Domnului din icoană, cu mâinile pe piept, poate fi interpretată şi ca un gest de bunăvoinţă şi salut al Preacuratei Fecioare, faţă de cei ce intră în oraş.

Așa se face că deasupra porții principale de intrare (Poarta Ostrý-o poartă cu formă ascuțită) a fost ridicată o capelă de lemn unde au așezat icoana Maicii Domnului din Korsun. Această capelă se afla doar la câtiva zeci de metri distanță de Biserica Sfintei Treimi, unde sfânta icoană fusese până atunci.

De-a lungul anilor, numele vechi Icoana Maicii Domnului din Korsun, a fost uitat, iar sfânta icoană a început să fie numită Icoana Maicii Domnului „Ostrobramskaya” (de la „Ostru” – ascuţit, şi „brama”, care înseamnă „poartă” în poloneză).

După anul 1500 icoana Maicii Domnului Ostrobramskaya a fost dată uitării pentru o perioadă de timp.

În vremea uniunii, când biserica «Sfânta Treime » a fost recuperată de la ortodocşii uniaţi, icoana « Porţile ascuţite» a fost scoasă de către ortodocşi şi aşezată într-una dintre bisericile parohiale.

Apoi, în anul 1609 s-a pătruns în fortă de uniaţii bisericii «Sfântul Nicolae», astfel încât biserica odată ocupată, a dus la reinstalarea icoanei Maicii Domnului în capela “Porţile ascuţite” sub îngrijirea bazilienilor care s-au instalat în faţa bisericii «Sfânta Treime».

În jurul anului 1624, chiar în Porţi s-a întemeiat mănăstirea din Karmeliţki, cu templul Sfânta Tereza. După o vreme, carmeliţii, romano-catolici, folosindu-se de îngrijirea bazilienilor, au acaparat atât capela cât şi icoana.

Astfel a reînceput cinstirea icoanei Maicii Domnului «Ostrobramskaia».

În anul 1671, carmeliţii au construit pe vechiul loc un nou paraclis în care au amplasat icoana, întorcându-i chipul spre interior, către templu şi oraş.

În anul 1714, în urma cumplitului incendiu din Vilnius, icoana a fost mutată în templul Sfintei Tereza, însă în anul 1744, odată cu reînoirea paraclisului, ea a fost reaşezată deasupra Porţilor, fiind desemnată în 1773, de către Papa Clement al XVI-lea, drept protectoare a pontificatului său, devenind un simbol şi o mângâiere pentru întreg oraşul Vilnius.

Capela Maicii Domnului de la Poarta Zorilor din Vilnius 1847

La începutul secolului al XIX-lea, bazilienii erau preocupaţi de recuperarea icoanei. Dezbaterea acestui aspect a ajuns până la Roma şi Papa a hotărât că icoana să rămână în posesia carmeliţilor.

Se pare că în sec XIX, chair și  autorităţile ruse au luat această sfântă icoană de la catolici. Dar, pentru că populaţia a reacţionat, au returnat-o.

În anul 1812, icoana a fost distrusă într-o oarecare măsură de către francezi.

În anul 1829, ea a fost restaurată. În vremea efectuării lucrării, în momentul în care veşmântul a fost scos, pe icoană a apărut scrisă cu litere slavone, mult lăudata cântare a Maicii Domnului “Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii …”

În anul 1832, odată cu închiderea mănăstirii din oraşul Karmelitski, templul Sfânta Tereza a fost modificat în “Ostrobramskii” (Porţile ascuţite), rămânând sub jurisdicţia catolică a duhovnicilor din Roma, fiind  cinstită atât de catolici, cât şi de credincioşii ortodocşi.

În zilele noastre, slujbele dumnezeieşti înaintea icoanei «Ostrobramskaia»  se săvârşesc după orânduirea romano-catolică, dar spre închinare şi rugăciune la această icoană, vin şi ortodocşi.

Minuni

Aşa cum am amintit deja, în afară de ferecătură, icoana este împodobită cu bijuterii primite de la credincioşi, în semn de recunoştinţă pentru minuni: inimi mici, figurine cu oameni rugându-se, imagini cu ochi, picioare şi mâini vindecate.

Prima podoabă oferită a fost în 1671, în legătură cu minunea unui copil înviat. În jurul altarului şi al icoanei au fost agăţate tot mai multe forme din aur şi argint, semne ale minunilor întâmplate. În 1844 erau 785 obiecte. În 1856 , ajunsesera la 1438 obiecte. Un inventar din perioada 1884-1927 a numărat 2539 obiecte dăruite numai atunci. În total, până azi s-au strâns aproximativ 8000 de obiecte dăruite. Foarte multe dintre ele fuseseră donate în timpul războaielor. Unele dintre ele au fost topite, cu scopul de a obtine vase şi obiecte liturgice.

Numeroasele ofrande au fost si un semn de mulţumire pentru ajutorul acordat, în împrejurări precum: recuperare din boli grave, ieşire din necazuri, ajutor în luptele duhovniceşti, venirea la credinţă a celor dragi, primirea darului discernământului şi a mângâierii sufleteşti. Semiluna de sub icoană, după cum spuneam, a fost donată de un polonez necunoscut, care a lăsat inscripţia „Mulţumesc, Maică a Domnului, că mi-ai ascultat rugăciunile; Maica Milostivirii, păstrează-mă în paza ta, te rog. WJJ 1849”.

În cartea sa despre minunile Maicii Domnului, carmelitul Hillarie (1761) a relatat câteva dintre acestea, confirmate de martori oculari.

În 1671, în timpul unei procesiuni cu icoana, un copilaş de doi ani a căzut de la etaj pe piatră şi a murit. Părinţii au luat copilul neînsufleţit şi l-au adus în faţa icoanei, convinşi că rugăciunile lor ar putea avea răspuns. L-au lăsat acolo peste noapte. A doua zi, l-au găsit sănătos, fără nici cea mai mică vânătaie.

La 18 mai 1706, în ziua Cincizecimii – a limbilor de foc ale Duhului Sfânt – a izbucnit un incendiu în oraş. El s-a extins, ameninţând şi capela cu icoana. Cu toate acestea, doi călugări, Zaharia şi Urban, au reuşit să scoată Icoana Maicii Domnului. Din acel moment, focul a scăzut în intensitate şi s-a stins. Dar de la icoană, unii au văzut ieşind o strălucire.

De multe ori, Maica Domnului a pedepsit pe cei care au încercat să profaneze biserica sau Icoana.

Astfel, în 1708, un soldat rus a vrut să fure ferecătura. În momentul când mâna lui a atins icoana, a fost proiectat de perete. Acest eveniment a înfricoşat armata rusă, ce venise în Vilnius. La 14 aprilie, porţile Ostra, de mari dimensiuni, au căzut cu zgomot, din senin, asupra armatei suedeze, ce ocupase oraşul Vilnius şi batjocorise icoana.

Rugăciunile în fața acestei sfinte icoane a Maicii Domnului, săvârșirea Acatistului icoanei, ajută pe oricine care se roagă cu credință, pentru izbăvirea de boli și nevoințe de tot felul, Maica Domnului fiind grabnic ajutătoare și mijlocitoare pentru cei ce pătimesc și sunt în necaz.

Cuvântul Domnului și Rugăciuni

Evanghelia zilei

Luca XX, 46-47

46. Păziţi-vă de cărturari, cărora le place să se plimbe în haine lungi, care iubesc plecăciunile în pieţe şi scaunele cele dintâi în sinagogi şi locurile cele dintâi la ospeţe,
47. Mâncând casele văduvelor şi de ochii lumii rugându-se îndelung; aceştia vor lua mai mare osândă.

Luca XXI, 1-4

1. Şi privind, a văzut pe cei bogaţi, aruncând darurile lor în vistieria templului.
2. Şi a văzut şi pe o văduvă săracă, aruncând acolo doi bani.
3. Şi a zis: Adevărat vă spun că această văduvă săracă a aruncat mai mult decât toţi.
4. Căci toţi aceştia din prisosul lor au aruncat la daruri, aceasta însă din sărăcia ei a aruncat tot ce avea pentru viaţă.

Acatistul la Icoana Maicii Domnului ”Ostrobramsk” din Vilnius

(Traducere din limba rusă)

Tropar, tonul 4

Să alergăm acum cu sârguință la Maica Domnului, păcătoșii și smeriții și să cădem strigând cu pocăință din adâncul sufletului nostru: Doamnă, ajută-ne, miluiește-ne pe noi, grăbește, că pierim din mulțimea păcatelor, nu întoarce pe robii tăi în deșert, că pe Tine, singură nădejde te-am câștigat.

Condacul, Tonul 6

Alt ajutor nu avem, nu avem altă nădejde, decât pe Tine, Doamnă, ajută-ne, nădăjduim în Tine și ne lăudăm cu Tine, că suntem robii Tăi, să nu fim rușinați.

Condacul 1

Conducătorului ales și Mijlocitor minunat al neamului creștinesc, revărsând din sfânta Ta icoană izvoare de milostive vindecări, noi, slujitorii Tăi, îți scriem laude, Maica Domnului; Tu, ca Bună Mijlocitoare a celor ce Te cinstesc, izbăvește-ne de toate necazurile, ca să strigăm către Tine: Bucură-te, Doamnă, care prin icoana Ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Icos 1

Un înger a fost trimis din Cer să-i spună Maicii Domnului: Bucură-te! Noi, cei muritori, minunându-ne de întruparea Fiului lui Dumnezeu din Tine, îndrăznim să-ți cântăm astfel:

Bucură-te, Preacurată Fecioară Maria.

Bucură-te, Preafericită dintre femei.

Bucură-te, că pe Mântuitorul sufletelor noastre l-ai născut.

Bucură-te, după cum ne-ai descoperit nouă Libertatea.

Bucură-te, Împărteasa Cerului și a pământului.

Bucură-te, că ești mai presus de toată creația.

Bucură-te, cea cinstită mai presus de Îngerii din Ceruri.

Bucură-te, slăvită de oamenii de pe pământ.

Bucură-te, că venind la Elisabeta, tu însăți ai proorocit: „Căci iată că de acum înainte toate neamurile mă vor ferici”.

Bucură-te, căci cu adevărat ai fost binecuvântată pe veci.

Bucură-te, că esti grabnic ajutătoare celor care te măresc cu credincioșie.

Bucură-te, că icoanele tale făcătoare de minuni strălucesc ca soarele.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 2

Văzând, Prea Preacurată Doamnă, întristarea și osteneala vieții noastre, ai vrut să ne arăți mila Ta, prin chipul Tău miraculos dând mângâiere celor îndurerați, tămăduind pe cei bolnavi, ajutând pe cei necăjiți, pentru ca, văzând o asemenea mare milă a Ta, cu buze recunoscătoare să cântăm cu toții lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 2

Apostolii lui Hristos, înțelegând în duh că este dorită pentru credincioși icoana celei mai sfinte fețe a Preasfintei Fecioare Maicii Domnului, au ales dintre ei pe cel care era pictor vechi. Și acesta, după ce a cerut binecuvântarea Preasfintei Născătoare, ajutat de post și rugăciune, după ce a pictat prima ta icoană, Doamnă, ai spus: cu această icoană vor fi harul și puterea mea. Din acest motiv, cu evlavie și dragoste, îți cântăm::

Bucură-te, scară înaltă, văzută de Iacov din vechime.

Bucură-te, cea care unești pământul cu Raiul.

Bucură-te, cea care l-ai purtat în pântecele tău pe Dumnezeu, pe care l-ai dat oamenilor de pe pământ.

Bucură-te, că tu, ca rugul aprins, ai rămas nestricăciosă.

Bucură-te, nor purtător de lumină, din care Stăpânul tuturor, ca ploaia peste lâna lui Ghedeon a coborât pe pământ.

Bucură-te, Rod minunat, împodobind capetele credincioșilor cu virtuți.

Bucură-te, Izvorul dătător de viață.

Bucură-te, Maica Domnului celui Preaînalt.

Bucură-te, cea care ai născut Mulțumirea celor flămânzi și însetați de adevărul veșnic.

Bucură-te, cea ce ne saturi sufletele cu Pâinea nemuririi.

Bucură-te, că cei ce se roagă Ție sunt feriți de tot răul.

Bucură-te, că cinstitele tale icoane sunt slăvite prin minuni.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 3

Puterea Celui PreaÎnalt umbrește orice om care vine cu credință la icoana Ta tămăduitoare, pe care ai dat-o oamenilor spre mângâiere. De aceea, privind cu evalvie la chipul Tău cel sfânt, ca și când ar fi viu cu noi, strigăm din adâncul inimii noastre: Acoperă-ne pe noi, orfanii și neputincioșii, ca să cântăm Domnului, care Te-a slăvit: Aliluia.

   Icos 3

Având în Tine, Prea Milostivă Maică, Mijlocitoare pentru neamul creștin înaintea Fiului Tău preaiubit și Dumnezeului nostru, toți ne bucurăm, căci ne rugăm Lui să nu ne piardă din pricina păcatelor noastre, ci să ne călăuzească într-o viață plină de virtuți. De aceea, căzând înaintea chipului Tău, îndrăznim să ridicăm la Tine glas de laudă și mulțumire, strigând astfel:

Bucură-te, Mijlocitoarea tuturor creștinilor.

Bucură-te, mântuirea lumii întregi.

Bucură-te, cea care ne ajuți să facem voia lui Dumnezeu.

Bucură-te, cea care ne înveți să slăvim pe Domnul.

Bucură-te, împăcarea noastră cu Dumnezeu.

Bucură-te, că ai fost înălțată în Împărăția Cerurilor.

Bucură-te, iluminare a minții noastre.

Bucură-te, vindecare a sufletelor și trupurilor noastre.

Bucură-te, cea care ne înveți răbdarea.

Bucură-te, cea care ne umpli inimile de evlavie.

Bucură-te, cea care  ne întăreşti credinţa.

Bucură-te, cea care ne luminezi cu blândețe.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 4

Văzând furtuna vieții noastre pământești dureroase în slăbiciuni și boli, Prea Milostiva Născătoare de Dumnezeu s-a îndurat să-și descopere chipul pentru mângâierea tuturor celor ce suferă. De aceea, cu nespusă bucurie cădem înaintea Ta, Doamnă, și din adâncul sufletului îți mulțumim, Minunată a noastră mijlocitoare, cântând despre Tine lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 4

Auzind minunile minunate de la sfânta Ta icoană, Preacurată, cei de aproape și de departe au venit cu mare râvnă la chipul Tău tămăduitor, primind de la ea darurile nenumăratelor Tale binecuvântări. De aceea, noi, deși suntem nevrednici, cu evlavie și bucurie ne închinăm înaintea acestui chip minunat și Te binecuvântăm cu cuvenite cântări:

Bucură-te, prețioasă comoară a milei.

Bucură-te, singură nădejde a celor disperați.

Bucură-te, refugiu liniștit pentru cei aflați în necazuri.

Bucură-te, Mijlocitoarea și Întărirea celor osteniți.

Bucură-te, cea care ne mângâi în cele mai mari suferințe.

Bucură-te, cea care ne îngrijești mereu pe noi, păcătoșii.

Bucură-te, Stăpâna tuturor celor ce vin la Tine.

Bucură-te, cea care dai toate cele de trebuiță celor ce se roagă ție.

Bucură-te, ajutor în pornirile noastre cele de folos.

Bucură-te, cea care distrugi apucăturile noastre întru rele.

Bucură-te, Călăuză bună în zilele călătoriei noastre pământești.

Bucură-te, cea care ne călăuzești la limanul cel bun.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 5

Ca o stea strălucitoare, icoana ta făcătoare de minuni a strălucit asupra noastră, Fecioară Născătoare de Dumnezeu, luminând cu strălucirea minunilor tale cele mai luminoase pe cei ce vin la tine cu credință. De aceea, plecând genunchii inimii noastre, mulțumind pentru aceasta lui Dumnezeu, Făcătorul de minuni, strigăm către El: Aliluia.

Icos 5

Văzând minunatele minuni săvârșite nu numai de icoana Ta, Maica Domnului, revelată în orașul Vilnius, ci și de semnele miraculoase care apar din icoanele pictate după asemănarea acestui chip, cădem înaintea Ta, Doamnă, și, încrezându-ne în ajutorul Tău atotputernic, strigăm cu umilință:

Bucură-te, cea care dai sănătate celor slabi.

Bucură-te, cea care vindeci boli grele.

Bucură-te, cea care primești sub ocrotirea ta pe cei părăsiți de medici.

Bucură-te, cea care ne ridici din patul nostru de moarte.

Bucură-te, cea care ne alini durerile.

Bucură-te, cea care transformi întristările noastre în bucurie.

Bucură-te, nădejdea celor fără speranță.

Bucură-te, nădejdea noastră nerușinată.

Bucură-te, cea care vindeci slăbiciunile sufletului.

Bucură-te, cea care călăuzești pe cei rătăciți pe calea cea dreaptă.

Bucură-te, cea care iei murdăria păcatului.

Bucură-te, baie care spală conștiința.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 6

Stând înaintea icoanei Tale, Preasfântă Fecioară, ierarhii, preoții, monahii și tot poporul vestesc nenumăratele Tale binecuvântări, pe care le revarsă din belșug peste toți cei ce vin la Tine cu credință. De aceea, noi păcătoșii, rugându-ne înaintea icoanei Tale făcătoare de minuni, credem și nădăjduim că toate cele bune și folositoare le vei cere de la Fiul Tău și Dumnezeul nostru, Căruia cu îndrăzneală strigăm: Aliluia.

Icos 6

Harul a strălucit din icoana Ta tămăduitoare de la Ostra Brama, în fața căreia ne plecăm genunchii și inimile și ne rugăm: alungă de la noi, Doamnă, norii necazurilor și ispitelor care au venit peste noi, ca să strigăm cu bucurie către Tine:

Bucură-te, bucuria Îngerilor.

Bucură-te, slavă a tuturor celor drepți.

Bucură-te, Nașterea Împăratului Veșnic.

Bucură-te, binecuvântată în Rai și pe pământ.

Bucură-te, manifestare a iubirii divine.

Bucură-te, împlinire de minuni mărețe.

Bucură-te, cea care domnești în veci cu Fiul tău.

Bucură-te, cea care ai îndrăzneală maternă față de El.

Bucură-te, cea care potolești mereu plânsul și lacrimile.

Bucură-te, cea care deschizi tuturor porţilor spre mântuire.

Bucură-te, nădejdea celor fără speranță.

Bucură-te, mângâierea celor triști.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 7

Dorind să-și arăte marea Sa dragoste față de oameni, Domnul, Iubitorul de Oameni, Te-a dăruit pe Tine, Maica Sa, neamului creștin pentru ajutor, ocrotire și apărare, pentru ca Tu să fii mângâiere celor întristați, bucurie celor îndurerați, nădejde celor disperați, izbăvind de chinul veșnic prin mijlocirea Ta și conducând la bucuria cerească pe toți cei ce laudă neîncetat: aleluia.

Icos 7

Minunat arăți, Preasfântă Fecioară, tuturor credincioșilor, și cu sfânta Ta icoană a Porții Zorilor săvârșești minuni slăvite: pe orbi îi luminezi, pe slăbănog îi întărești, pe bolnavi îi vindeci și arăți grabnicul Tău ajutor tuturor celor ce vin la icoana Ta tămăduitoare, îndemnându-i să strige către Tine:

Bucură-te, cea care mângâie pe cei îndurerați și suferinzi.

Bucură-te, cea care primești cu milă pe cei ce vin alergând sub ocrotirea ta.

Bucură-te, cea care vindeci cu milă rănile păcatului.

Bucură-te, cea care ne curăți păcatele cu durerile noastre.

Bucură-te, cea care îmbogățesti pe cei răbdători în suferință cu daruri ale Harului.

Bucură-te, cea care ne chemi la pocăință.

Bucură-te, cea care nu înlături rugăciunile noastre.

Bucură-te, cea care împlinești dorințele lui Dumnezeu.

Bucură-te, cea care dai bucurie grabnică.

Bucură-te, cea care privești la cei smeriți.

Bucură-te, cea care biruiești pe vrăjmașii noștri, văzuți și nevăzuți.

Bucură-te, cea care eliberezi de toate necazurile pe cei ce te iubesc și te cinstesc.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 8

Rătăcind în această vale pământească și îndurerată de lacrimi, unde putem găsi bucurie și mângâiere dacă nu în Tine, Preacurată? De aceea, ne rugăm: călăuzește-ne, Doamnă, pe calea mântuirii, izbăvindu-ne de toate relele și împrejurările, ca să cântăm cu recunoștință lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 8

Lumea întreagă este umplută, precum stelele lui Dumnezeu, de icoanele Tale făcătoare de minuni, Fecioară Născătoare de Dumnezeu, în care, ca soarele strălucitor, având Luna ca așternut și înconjurată de semnele stelelor, icoana Ta Ostra Brama strălucește cu milă cu minuni minunate și ne încălzește inimile reci cu semnele milei Tale și purtării Tale de grijă pentru noi. Din acest motiv cinstim icoana chipului Tău cel precurat și strigăm către Tine înaintea ei:

Bucură-te, Bună Ocrotitoare a cuvioşilor călugări şi călugăriţe.

Bucură-te, lauda cuvioşilor preoţi.

Bucură-te, Ajutor grabnic în zilele vieții noastre dureroase pe pământ.

Bucură-te, Atotputernică Ocrotitore în toate necazurile și nenorocirile.

Bucură-te, Hrănitoarea celor flămânzi.

Bucură-te, Băutură nesecată pentru cei însetați de viață.

Bucură-te, Învățătorul nevăzut al orfanilor.

Bucură-te, ocrotirea văduvelor.

Bucură-te, scară cerească pe care s-a pogorât Dumnezeu la noi.

Bucură-te, punte, conducând pe cei de pe pământ la Rai.

Bucură-te, cheia Împărăției lui Hristos.

Bucură-te, cea care ne deschizi porțile Raiului.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 9

Ești mai presus de oșitirile îngerești, Fecioară Născătoare de Dumnezeu, mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită decât Serafimii, căci stând înaintea Fiului Tău în Ceruri, Te rogi neîncetat pentru neamul creștin. Nu înceta să mijlocești pentru noi, cei nevrednici, înaintea Tronului Celui Atotputernic, ca să strigăm cu bucurie către Domnul: Aliluia.

Icos 9

Niciodată nu vom putea lăuda cu vrednicie toate minunile izvorâte din sfânta Ta icoană, și fiecare dintre noi suntem ...de Tine, Maica Domnului. Iar tu, ca o Bună, primește această cântare din partea noastră:

Bucură-te, cea care te rogi cu ardoare Fiului tău pentru creștini.

Bucură-te, cea care acoperi țara noastră cu cinstitul tău omofor.

Bucură-te, cea care ne ridici mintea către Dumnezeu.

Bucură-te, cea care stârpești gândurile noastre rele.

Bucură-te, cea care ne aprinzi inimile cu dragoste pentru Dumnezeu.

Bucură-te, cea care ne îndrepți spre bine dorințele noastre.

Bucură-te, cea care stingi repede mânia lui Dumnezeu, cu dreptate îndreptat împotriva noastră.

Bucură-te, cea care distrugi uneltirile duhurilor rele.

Bucură-te, ocrotitoare de atacurile lor.

Bucură-te, ajutătoare puternică în ispitele pământești și duhovnicești.

Bucură-te, grabnică ridicare a celor căzuți.

Bucură-te, îndrăzneala noastră față de Dumnezeu.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 10

Căutând mântuirea, apelăm la Tine, Maică Milostivă, și stând acum înaintea sfintei Tale icoane, pe aceasta o cinstim cu evlavie și credință, căci Tu ajuți grabnic tuturor celor ce vin alergând la Tine și împlinești cererile folositoare ale tuturor celor ce Te cinstesc. De aceea, amintindu-ne de minunile Tale nenumărate, strigăm către Dumnezeul Atotputernic: Aliluia.

Icos 10

Tu ești un zid care ocrotește de toate necazurile și bolile pe toți cei ce Te cheamă cu credință în ajutor, Preasfântă Fecioară, căci dai vindecare bolnavilor și celor ce suferă mult, îi mângâi pe cei îndurerați și te grăbești să-i ajuți pe cei nevoiași. Pentru aceasta, slăvind mila Ta de mamă, strigăm către Tine cu buze recunoscătoare din adâncul sufletului nostru:

Bucură-te, cea care vindeci boli grele.

Bucură-te, cea care dai tot ce este de folos și de bine.

Bucură-te, cea care nu respingi pe nimeni.

Bucură-te, mijlocitoare pentru cei ce Te cheamă.

Bucură-te, cea care ai adus pacea în familii.

Bucură-te, cea care ajuți pe mame întru naștere grabnică și fără durere.

Bucură-te, cea care cu bunăvoință îi protejezi pe copiii lor.

Bucură-te, cea care ajuți pe toți cei ce te cheamă.

Bucură-te, cea care ne mântuiești de atacurile vrăjmașului.

Bucură-te, cea care ne ferești de calomnii și supărări.

Bucură-te, ocrotitoarea locuințelor noastre.

Bucură-te, cea care care ne rânduiești bine viața.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 11

Cântarea noastră, chiar dacă ar fi făcută cu multă osteneală, n-ar fi de ajuns pentru a slăvi cu vrednicie îndurările Tale, Atotlăudată Doamnă, pe care Tu neîncetat le reverși asupra neamului omenesc. Dar, ca să nu ne arătăm nerecunoscători înaintea Ta, după puterea noastră, să-ți scriem laude cu dragoste, strigând către Dumnezeu: Aliluia.

Icos 11

Vedem cinstita Ta icoană ca pe o lumânare primitoare de lumină, Preasfântă Fecioară, aprinzând în sufletele noastre focul nematerial al iubirii pentru Tine, Preabună. Primește-ne credința și râvna, îndreaptă-ne calea către cărările adevărului, roagă-te Domnului și Fiului Tău ca El să ne mântuiască, prin căile Lui cunoscute, ca să nu pierim în necăința pentru păcatele noastre și să ascultăm rugăciunea celor ce strigă către Tine:

Bucură-te, că prin icoana ta ne aduci bine.

Bucură-te, cea care revarsă asupra noastră bunătatea ta maternă.

Bucură-te, cea care alungi cu putere gândurile păcătoase.

Bucură-te, cea care luminezi pe cei slabi-credincioși.

Bucură-te, cea care luminezi mințile celor necredincioși.

Bucură-te, cea care ne ajuți să înțelegem puterea lui Dumnezeu.

Bucură-te, cea care insufli frica de Dumnezeu în inimile credincioșilor.

Bucură-te, cea care ne ridici din somnul lenei.

Bucură-te, cea care mângâi cu bucurie duhovnicească pe cei care au grijă de bisericile lui Dumnezeu.

Bucură-te, cea care luminezi pe cei întunecați cu lumina cunoașterii lui Dumnezeu și a evlaviei.

Bucură-te, binecuvântare pământească, învață-ne să disprețuim pe cele deșarte și trecătoare.

Bucură-te, cea care ne ridici mintea și inimile spre comorile cerești și veșnice.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta

Condacul 12

Dorind să ne dăruiască Har, Domnul ne-a dăruit icoana ta tămăduitoare, înaintea căreia, aducând rugăciuni fierbinți, ne ridicăm mințile la Creator. Tie, Prea Binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, te rugăm să ne dăruiești lucruri bune și folositoare în această viață vremelnică, iar în viitor – fericire nesfârșită, ca să cântăm împreună cu toți îngerii și sfinții din ceruri: Aliluia

Icos 12

Cântând minunile Tale, pe care din belșug le-ai revărsat asupra noastră din sfânta Ta icoană, Te lăudăm, Preasfântă Doamnă, și stând înaintea chipului Tău cel preacurat cu lacrimi, cu sufletul blând și cu inima smerită, strigăm către Tine:

Bucură-te, zeloasă Mijlocitoare a neamului creștin.

Bucură-te, Maica Domnului și Maica și Ocrotitoarea noastră.

Bucură-te, cea care revarsă îndurări din belșug peste noi toți.

Bucură-te, cea care  scapi de toate necazurile pe robii Tăi buni și cu frică de Dumnezeu.

Bucură-te, sănătatea trupurilor noastre.

Bucură-te, mântuirea sufletelor noastre.

Bucură-te, că te rogi pentru toți Fiului tău și Dumnezeului nostru.

Bucură-te, că ajuți pe toți să se mântuiască.

Bucură-te, izbăvire de toate relele.

Bucură-te, cea care dai bine tuturor.

Bucură-te, căci pe Tine te avem singura noastră nădejde.

Bucură-te, că Tu ești ocrotirea divină a slujitorilor Tăi.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 13

O, Preacântată Maică, care ai născut Cuvântul Sfânt al tuturor sfinților, după ce ai primit această jertfă de față, privește către nevoile și durerile noastre, roagă-l pe Fiul Tău să trimită asupra noastră mila și bunătatea Ta, izbăvește-ne de necazurile trecătoare și de chinurile veșnice, pentru ca prin mijlocirea Ta să moștenim Împărăția Sfintelor Ceruri,  dăruind cu vrednicie lauda: Aliluia. (acest Condac se spune de trei ori, , apoi icos 1 și condacul 1)

Icos 1

Un înger a fost trimis din Cer să-i spună Maicii Domnului: Bucură-te! Noi, cei muritori, minunându-ne de întruparea Fiului lui Dumnezeu din Tine, îndrăznim să-ți cântăm astfel:

Bucură-te, Preacurată Fecioară Maria.

Bucură-te, Preafericită dintre femei.

Bucură-te, că pe Mântuitorul sufletelor noastre l-ai născut.

Bucură-te, după cum ne-ai descoperit nouă Libertatea.

Bucură-te, Împărteasa Cerului și a pământului.

Bucură-te, că ești mai presus de toată creația.

Bucură-te, cea cinstită mai presus de Îngerii din Ceruri.

Bucură-te, slăvită de oamenii de pe pământ.

Bucură-te, că venind la Elisabeta, tu însăți ai proorocit: „Căci iată că de acum înainte toate neamurile mă vor ferici”.

Bucură-te, căci cu adevărat ai fost binecuvântată pe veci.

Bucură-te, că esti grabnic ajutătoare celor care te măresc cu credincioșie.

Bucură-te, că icoanele tale făcătoare de minuni strălucesc ca soarele.

Bucură-te, Doamnă, care prin icoana ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Condacul 1

Conducătorului ales și Mijlocitor minunat al neamului creștinesc, revărsând din sfânta Ta icoană izvoare de milostive vindecări, noi, slujitorii Tăi, îți scriem laude, Maica Domnului; Tu, ca Bună Mijlocitoare a celor ce Te cinstesc, izbăvește-ne de toate necazurile, ca să strigăm către Tine: Bucură-te, Doamnă, care prin icoana Ta Ostra Brama ne arăți harul și mila ta.

Bibliografie

https://doxologia.ro
https://www.mgargenti.ro
https://icoanemaicadomnului.ro
https://www-orthodoxy-lt.
https://ru-m-wikipedia-org
https://catolicmold.md
https://yantar.ua
https://www-pravoslavie

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact