Icoana Maicii Domnului „Potirul Nesecat” -5 mai

Trimite acest articol mai departe!

Această sfântă icoană, revelată ca icoană făcătoare de minuni în anul 1878, este izbăvitoare pentru cei care se roagă cu credință,  de patima alcoolului, a țigărilor,  a drogurilor și a altor  feluri de dependențe.

Fragment din Evanghelia zilei Ioan, Cap. 6, 51:

Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu.”

Locație

Icoana originală  a fost pierdută în jurul anului 1929.

În prezent există două copii miraculoase ale icoanei Maicii Domnului “Potirul Nesecat”, ambele în orașul  Serpuhov, regiunea Moscova, Rusia.

Una dintre copii este la Mănăstirea  Vysotsky, iar cealaltă la Mănăstirea  Vvedensky Vladychny.

Mănăstirea  Vysotsky a fost întemeiată de Vladimir Andreevici cel viteaz (1353-1410) și sfințită în 1374 de Serge de Radonège,  denumirea sa venind de la icoana  Arhanghelului Gabriel de Visotsky.

Mănăstirea Vladychny a fost ctitorită în anul 1360 de Alexis (Byakont), Mitropolitul Kievului și al Întregii Rusii, cu permisiunea specială a Maicii Domnului: „Alexie! Se cuvine să întemeiezi o mănăstire în numele Meu, dar și în amintirea ta în orașul Serpuhov, acolo iubesc un loc pentru mântuirea multor suflete omenești! ". Călugărul Varlaam a fost binecuvântat pentru această ascultare – să fie ziditorul mănăstirii în cinstea Intrării în Biserica Preasfintei Maicii Domnului.

Prăznuire

La începuturi, în secolul al XIX-lea, icoana „Potirul nesecat” era sărbătorită pe 27 noiembrie,  în aceeași zi cu icoana Maicii Domnului a „Semnului”, întrucât ambele icoane sunt asemănătoare în iconografie.

Icoana Maicii Domnului a „Semnului”

La sfârșitul secolului al XX-lea, după restaurarea cinstirii icoanei Potirul Nesecat, celebrarea sa a fost programată să coincidă cu ziua morții călugărului Varlaam de Serpuhov - 5 mai (18 mai pe rit vechi), călugăr care a mijlocit descoperirea acestei sfinte icoane.

Iconografie

După intriga iconografică și conținutul ideologic, icoana Maicii Domnului „Potirul nesecat” este deosebit de apropiată de icoana de la Niceea, care a devenit faimoasă pentru minuni în anul 304, menționată chiar și de către Sfinții Părinți prezenți la Primul Sinod Ecumenic (325), care au stabilit să se cânte înaintea icoanei imnul: „Pântecele Tău a devenit Masa Sfântului Altar, prin lucrarea Sfântului Duh…”.

Potrivit iconografiei icoana „Potirul nesecat” aparține tipului uneia dintre cele mai vechi imagini ale Maicii Domnului - „Oranta”, doar Pruncul Divin este pictat în picioare într-un vas, binecuvântând cu ambele mâini.

Acest vas simbolizează Potirul Împărtășaniei - o sursă inepuizabilă de bucurie și mângâiere spirituală. Preasfânta Maica Domnului se roagă pentru toți păcătoșii și proclamă că nesecabilul Potir al ajutorului și milei cerești este pregătit pentru fiecare suferind.

Istoric

Icoana Potirul Nesacat a fost desoperită în Rusia, în anul 1878.

Cum s-a petrecut minunea: un soldat în rezervă din Tula obișnuia să-și dea toată pensia pe alcool, distrugându-și astfel sănătatea și mântuirea. Deși a ajuns să nu mai poată merge, el continua să bea peste măsură.

Într-o noapte, un bătrân cu chip de sfânt i-a apărut în vis sfătuindu-l să meargă la Mănăstirea Maicii Domnului din Serpuhov. Cuviosul i-a spus: "Mergi în orașul Serpuhov, la Mănăstirea Maicii Domnului. Acolo este o icoana a Maicii Domnului Potirul Nesecat, roagă-l pe părintele să slujească înaintea ei o rugăciune și vei fi sănătos cu trupul și cu sufletul."

Pentru că nu avea nici un ban și nici nu putea să meargă, omul nu a luat în seamă visul. Dar sfântul i-a apărut și a doua și a treia oară, îndemnându-l mai aspru să meargă la mănăstirea de care i-a spus și să se închine icoanei amintite. Atunci, înspăimântat de cele ce i se întâmplase, bătrânul a plecat în “4 picioare”, până când a  ajuns în satul învecinat. Acolo s-a oprit la casa unei femei bătrâne, care i-a întărit picioarele, pentru a putea merge mai departe, iar bărbatul a început să se simtă mai bine. În ziua următoare el a pornit din nou la drum, la început cu două cârje, iar mai apoi de unul singur, până ce a ajuns la mănăstirea Maicii Domnului Vvedensky Vladychny, din orașul Serpuhov.

La mănăstire le-a povestit călugărilor visul său, dar nici unul din ei nu părea să știe de existența vreunei astfel de icoane. În cele din urmă, unul dintre monahi  și-a amintit de o icoană în care era pictat un potir. "Oare nu-i icoana care se află în trecerea din catedrală la veșmântărie?" Cercetând acel loc, într-adevăr au găsit icoana, iar pe spatele ei scria "Potirul Nesecat".

De asemenea, în icoana Sfântului Cuvios Varmaam, de la Serpuhov, țăranul  i-a recunoscut chipul sfântului care i se arătase în vis, în fapt ziditorul acelei mănăstiri.

Călugărul Varlaam de Serpuhov

Sfânta icoană a  fost așezată în biserică și înaintea acesteia au fost săvârșite rugăciuni. După toate acestea, țăranul  s-a întors acasă complet sănătos, nu numai de neputința picioarelor, ci  și de patima de neînvins a alcoolului.

Minunea cu sfântul purtător de grijă și cu minunea din fața icoanei s-au răspândit cu repeziciune și mulți suferinzi de patima beției, împreună cu familiile lor, veneau să se roage în fața icoanei "Potirul Nesecat". Mulți dintre ei se reîntorceau să aducă mulțumiri Maicii Domnului pentru vindecare și pentru că a răspuns la rugăciunile lor.

Icoana a fost cinstită la acea vreme,  în special la Serpuhov. În centrul orașului, la biserica Prințului Drept-Credincios Alexandru Nevski, a fost creată o Frăție. În fiecare duminică, cu o mulțime de oameni în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Potirul nesecat”, se făceau rugăciuni cu citirea unui acatist, culminând de obicei cu conversații de natură religioasă și morală.

Icoana l-a inspirat pe scriitorul I. S. Shmelev să scrie povestea „Potirul nesecat” (1918) .

În anii post-revoluționari din Rusia, mănăstirile și bisericile din Serpuhov, precum și din toată țara, au început să se închidă. După închiderea Mănăstirii Vvedensky Vladychny, icoana făcătoare de minuni a fost transferată în Catedrala Sfântul Nicolae cel Alb.

La cererea credincioșilor, cu binecuvântarea episcopului Manuil de Serpuhov, au fost realizate 8 exemplare ale acestei icoanei făcătoare de minuni.

În 1929, Catedrala Sf. Nicolae a fost închisă, toate sanctuarele sale au fost arse pe malul râului Nara. În acele vremurile grele, icoanele înfățișând imaginea Maicii Domnului „Potirul nesecat”, inclusiv originalul, au dispărut fără urmă, iar slujbele de rugăciune au încetat.

În 1990, arhimandritul Iosif, a inițiat deschiderea Mănăstirii Vysotsky, din Serpuhov.

Devenit rector, arhimandritul Iosif a reluat slujba de rugăciune la icoana „Potirul nesecat” din Mănăstirea Vysotsky, iar în anul următor, cu binecuvântarea sa, celebrul pictor de icoane rus Alexander Sokolov a pictat icoana cunoscută acum în întreaga lume ortodoxă.

Pictura a fost ornată cu decorațiuni din argint, iar mai târziu a fost introdusă în colțul din stânga jos al icoanei o mică raclă cu o parte din brâul Preasfintei Maicii Domnului. Această pictură a Maicii Domnului a câștigat repede dragostea poporului ortodox, căci Împărăteasa Cerurilor și-a înzestrat cu generozitate icoana ei cu har, care din primele zile este dăruit din belșug tuturor celor care vin la ea cu credință și nădejde.

Multe daruri prețioase care împodobesc sfânta icoană sunt dovada ajutorului plin de har primit de la icoana făcătoare de minuni a  Maicii Domnului.

În Mănăstirea Vysotsky, pentru prima dată, a fost întocmit o slujbă și a fost publicat un acatist la icoana Maicii Domnului „Potirul nesecat”, care exista anterior în mai multe manuscrise diferite.

La 30 mai 1997, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Patriarh, icoana „Potirul nesecat” a fost inclusă pentru prima dată în calendarul bisericii ortodoxe, care a fost recunoașterea oficială a venerării întregii Ruse a acestei icoane a Maicii Domnului.

Cu un an mai devreme, pe 6 mai 1996, în Mănăstirea Episcopului Serpuhov Vvedensky, în locul în care icoana originala a apărut în secolul al XIX-lea, a fost sfințită o altă copie a acestei icoanei făcătoare de minuni.

Multe copii ale icoanei Maicii Domnului „Potirul Nesecat” au fost distribuite în întreaga lume ortodoxă, unele dintre ele sunt slăvite prin curgerea de smirnă și sângerare, care este un semn vizibil al harului divin.

În fiecare duminică, la Mănăstirea Serpuhov Vysotsky, se citește molitfa (rugăciunea) și Acatistul Potirul Nesecat, în fața icoanei, pentru cei suferinzi de patima beției. În mănăstirea unde se află icoana zilnic se săvârșesc slujbe de sfințirea apei și se înalță rugăciuni pentru toți cei ce pătimesc, cerând ajutor de la Împărăteasă Cerului, înaintea Sfintei sale icoane.

Nenumărați pelerini vin la sfânta mănăstire, cerând vindecare pentru soți, frați, surori și tot sufletul ce suferă de patimi trupești și sufletești. Cea mai solemnă slujbă înaintea icoanei Maicii Domnului se săvârșește în ziua  hramului sfintei icoane.

Minuni

Se crede că cei care se roagă înaintea acestei icoane pot primi vindecare de patima alcoolului,  de dependența de droguri, sau alte  patimi.

Maica Domnului, ridicând mâinile Preacurate, se roagă Fiului Său și lui Dumnezeu pentru toți păcătoșii, dorește ca toți să fie mântuiți și cheamă la un izvor nesecat de bucurie și mângâiere duhovnicească, anunțând că este pregătit un pahar nesecat de ajutor și milă cerească. pentru toți cei care au nevoie.

Iată câteva mărturii vii despre minunile care se săvârșesc prin rugăciunile pline de credință în fața icoanei Maicii Domnului “Potirul Nesecat”.

Dacă bei, vei muri

Am ajuns la mănăstirea voastră cu o credință profundă că Maica Domnului „Potirul Nesecat” îl va ajuta pe soțul meu să facă față bolii beției. Avea o mare dorință de a scăpa de această boală, dar nu avea suficientă voință pentru ca, după o lungă pauză de abstinență de la consumul de alcool, să nu mai încerce un pahar.

Dar după un pahar, corpul cerea din ce în ce mai mult, iar soțul era bolnav de alte boli, în care trebuia   să nu mai bea. După ce a băut alcool  mai multe zile la rând, boala s-a agravat și a fost nevoie de tratament de specialitate la doctor.

Și așa, în luna mai 2002, am venit la mănăstire cu convingerea fermă că va avea un rezultat. Mi-am comandat un material textil, am luat ulei din icoana Maicii Domnului „Potirul Nesecat” și apa sfințită.

La sosirea acasă, am citit o rugăciune timp de patruzeci de zile, iar soțul și-a uns fruntea cu ulei în fiecare dimineață (a pus o cruce).

Și soțul a avut o vedenie în care Maica Domnului  i-a spus: „Dacă bei, vei muri. Dacă nu bei, vei trăi”. I-a spus câți ani și-ar dori să trăiască.

A rezistat de atunci.

Am revenit la mănăstire să aduc mulțumire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din partea mea și a soțului meu, rugându-mă pe mai departe icoanei  Maicii Domnului „Potirul Nesecat”.

2 iunie 2003 G. M. A., Teritoriul Krasnodar

În vis a apărut icoana Maicii Domnului "Potirul Nesecat"

Am început să beau la vârsta de șaisprezece ani și am ajuns în punctul în care am început să beau fără măsură. În 1998, s-a căsătorit, dar a continuat să bea mult și a băut așa timp de doi ani.

În anul 2000, de sărbătoarea Mijlocirii Preasfintei Maicii Domnului, soției mele i s-a spus că pentru vindecarea mea trebuie să meargă la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Potirul Nesecat”.

Soția mea a mers imediat la Serpuhov, a stat trei zile, a adus ulei, apă sfințită și m-a convins să nu mai beau. Dar nu i-am acordat nicio importanță.

În februarie 2001, soția mea a mers pentru a treia oară, iar când s-a întors, am avut un vis noaptea. Maria Egipteanca mi-a apărut în vis și mi-a spus că nici un narcolog nu m-ar ajuta.

Și după aceste cuvinte, a apărut însăși icoana Maicii Domnului „Potirul Nesecat”. M-am trezit cu uimire. Nu am îndrăznit să merg imediat, dar nu m-am putut liniști până nu am ajuns la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Potirul nesecat”.

Sosind, m-am simțit ușurat, m-am rugat cu sufletul calm și am făcut un jurământ cu hotărâre - să nu mai pui niciodată acestă mizerie în gură.

Îi mulțumesc Împărătesei  Cerului că nu m-a lăsat în necaz.

24 martie 2001 Alexey, Moscova

Rugăciunile soției i-au adus tămăduire din patima beţiei

În iarna anului 1994, mi s-a întâm­plat ceva neobişnuit. Fiind constructor, m-am deprins să beau zdravăn. Odată, după salariu, împreună cu toţi prietenii am băut şi am adormit pe schelă, la locul de muncă. Era frig. Ca prin minune însă nu am îngheţat şi nu am murit. Am adormit.

Deoda­tă am simţit că cineva mă atinge peste umăr. Deşteptându-mă, am văzut o femeie înaltă, frumoasă, în haine albe, strălucitoare, purtând o pelerină care îi acoperea capul. Aceasta mi-a spus: „Du-te repede acasă, căci te aşteaptă soţia, care acum se roagă!”. Era în ju­rul orei trei dimineaţa. M-am întrebat de unde putea să vină acea femeie pe şantier. Când am vrut să o întreb cine este, nu am mai văzut nimic în jurul meu. Rebegit de frig, m-am întors acasă şi i-am povestit totul soţiei. În acel timp, soţia mea mergea la bise­rică şi se ruga Maicii Domnului îna­intea icoanei sale „Potirul nesecat”.

Deşi eram botezat, nu aveam credin­ţă, la biserică nu mergeam şi nu vo­iam să ştiu de aceasta. După un timp, împreună cu soţia mea am mers pentru prima oară la Mănăstirea Vâsoţki. Când am văzut icoana Maicii Dom­nului „Potirul nesecat”, am recunos­cut pe loc acea femeie. Nu mi-a venit să cred ochilor şi de atunci am înţe­les că Maica Domnului e cea care m-a salvat. Am continuat să beau, însă pe ascuns. Patima s-a agravat. Soţia mea m-a luat iarăşi la mănăstire şi apoi am început să merg împreună cu ea la biserică, să mă spovedesc şi să mă împărtăşesc. Am stat la rugăciunile făcute înaintea icoanei Mai­cii Domnului „Potirul nesecat”. Cu timpul, am simţit că nu mai am nici o atracţie faţă de alcool. Astfel că am re­nunţat să mai beau.

Sunt recunoscă­tor nespus Maicii Domnului şi Mân­tuitorului nostru Iisus Hristos pentru salvarea mea.

aprilie 2002 Nikolai, Serpuhov

Cuvântul Domnului și Rugăciuni

Evanghelia zilei, Ioan, Cap. 6, 48-54 

  1. Eu sunt pâinea vieţii.
  2. Părinţii voştri au mâncat mană în pustie şi au murit.
  3. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare.
  4. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu.
  5. Deci iudeii se certau între ei, zicând: Cum poate Acesta să ne dea trupul Lui să-l mâncăm?
  6. Şi le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi.
  7. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.

Acatist către Maica Domnului, pentru izbăvirea de patima beției, înaintea icoanei „Potirul Nesecat”

Troparul:

Veniţi, drept-măritorilor creştini, la dumnezeiescul şi minunatul chip al Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, care satură inimile celor credincioşi din Potirul Nesecat al milostivirii sale şi arată minuni poporului celui binecinstitor. Acestea văzând şi auzind, cu duhul prăznuind, cu căldură să strigăm: Stăpână Preamilostivă, tămăduieşte neputinţele şi patimile noastre, rugând pe Fiul tău, Hristos, Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre!

Condacul 1

Cinstitul tău chip, Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ne-a fost dăruit ca o izbăvire aleasă şi minunată, căci prin descoperirea Lui ne eliberează de neputinţele sufleteşti şi trupeşti şi de întâmplările cele mâhnitoare. Pentru aceasta, laudă îţi aducem Apărătoare Preamilostivă. Tu, dar, Stăpână, numită de noi „Potirul Nesecat”, aplecându-te cu bunăvoinţă spre suspinele şi strigătele noastre cele izvorâte din inimă, dăruieşte izbăvire celor ce suferă de boala beţiei, ca să-ți cântăm cu credinţă: Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Icosul 1

Oştile îngereşti şi cetele drepţilor te slăvesc neîncetat, Împărăteasă de Dumnezeu Născătoare, mijlocitoarea multpăcătosului neam creştinesc, pe care văzându-l cufundat în nelegiuiri şi păcate, îi dăruieşti spre mângâiere şi mântuire, milostivire prin osebitele tale icoane făcătoare de minuni, care precum stelele cerului pot fi văzute în tot pământul. Văzând noi pe aceea dintre ele numită „Potirul Nesecat”, din adâncul sufletului te chemăm astfel:
Bucură-te, sălaşul Dumnezeirii cel neajuns
Bucură-te, mirarea cea neîncetată a oamenilor
Bucură-te, ceea ce prin mâhniri cureţi păcatele noastre
Bucură-te, căci prin întristări tămăduieşti neputinţele noastre
Bucură-te, că ne trimiţi de sus milostivire prin icoanele tale făcătoare de minuni
Bucură-te, căci prin descoperirea lor înveseleşti inimile noastre cele mâhnite
Bucură-te, împăcarea preaminunată a oamenilor cu Dumnezeu
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 2-lea

Văzând, Preasfântă Stăpână, întristarea inimii, chinurile duhovniceşti şi pocăinţa nemincinoasă a celor ce sunt supuşi patimii celei pierzătoare a beţiei, ai binevoit să arăţi oraşului celui plăcut lui Dumnezeu, Serpuhov, milostivirea ta prin descoperirea icoanei tale prea minunate, „Potirul Nesecat”, pentru ca toţi cei ce cad la ea cu credinţă şi cu inimă smerită, dobândind vindecare de cumplita lor boală să Îi strige din adâncul inimilor lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Înţelegând prin întreita arătare în vis a Cuviosului Varlaam, porunca de a merge în oraşul cel iubit de Dumnezeu, Serpuhov, un oarecare om supus patimii beţiei a aflat acolo în mănăstire sfânta ta icoană, numită „Potirul Nesecat”. Drept aceea, văzând atâta purtare de grijă pentru noi, păcătoşii, cu evlavie îţi grăim unele ca acestea:
Bucură-te, că prin oamenii cei evlavioşi ne descoperi mărirea minunilor tale
Bucură-te, călăuză clarvăzătoare care le arăţi unora ca aceştia calea mântuirii
Bucură-te, îndrumătoarea noastră cea bună, care cu dragoste ne apropii de tine
Bucură-te, căci ne îndemni la recunoştinţă pentru binefacerile tale
Bucură-te, ceea ce preschimbi întristarea noastră în bucurie
Bucură-te, că ne înveseleşti cu nădejde neclintită
Bucură-te, căci nimiceşti patimile noastre cele pierzătoare
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 3-lea

Puterea Celui Preaînalt şi harul Stăpânei l-au întărit pe un oarecare om cuprins de patima beţiei atunci când, având picioarele slăbănogite, mergea în oraşul Serpuhov, împlinind astfel porunca Maicii Domnului vestită lui în vis de Cuviosul Varlaam, stareţul mănăstirii de acolo; ajungând el în acest oraş, a aflat icoana Preacuratei care l-a vindecat îndată de suferinţa sa duhovnicească şi trupească, plecându-l să-i strige din adâncul sufletului, cu mulţumire lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Având ca izvor pururea curgător Potirul cel Nesecat al râurilor cereşti, nu numai credincioşii din Serpuhov, ci şi dreptslăvitorii creştini din alte oraşe şi locuri, care au venit către minunatul tău chip, numit „Potirul Nesecat”, primind înaintea lui tămăduire, ți s-au închinat cu graiuri pline de recunoştinţă ca acestea:
Bucură-te, scăldătoare în care se află toate necazurile noastre
Bucură-te, potirul prin care primim bucuria mântuirii
Bucură-te, ceea ce vindeci neputinţele noastre duhovniceşti şi trupeşti
Bucură-te, că ne stingi patimile prin puterea rugăciunilor tale
Bucură-te, că dai cele de folos celor care îţi cer ajutorul
Bucură-te, că dăruieşti tuturor daruri nenumărate
Bucură-te, că ne deschizi comoara milostivirii
Bucură-te, că ai inima plină de milă faţă de cei căzuţi
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 4-lea

Vifor de gânduri necredincioase având întru sine, dar cu pocăinţă sinceră venind la nespusa ta milostivire, cei cuprinşi de patima beţiei capătă tămăduire şi, din adâncul inimii, spun Celui născut de tine, Mântuitorul nostru: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Auzind Domnul mâhnirea adâncă, vaiete şi plânsul soţiilor şi mamelor, copiilor şi rudelor celor tulburaţi cu firea de patima beţiei, le-a dăruit, Stăpână, icoana ta prin care toţi cei care se apropie, capătă mângâiere duhovnicească şi-ți grăiesc cu lacrimi unele ca acestea:
Bucură-te, mieluşeaua care ai născut Mielul Cel care a ridicat păcatele lumii
Bucură-te, potir ce pentru noi te umpli de bucurie din Izvorul cel fără de moarte
Bucură-te, că eşti mângâierea mamelor celor cuprinse de mâhnire
Bucură-te, nădejdea celor fără de nădejde
Bucură-te, apărătoarea plină de har a celor ce vin la tine
Bucură-te, bucuria şi înveselirea celor necăjiţi
Bucură-te, ceea ce potoleşti patimile cele izvorâte din beţie
Bucură-te, că întinzi mâna celor ce au nevoie de ajutorul tău
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 5-lea

Ca pe o stea de la Dumnezeu purcezătoare ne-ai arătat nouă, o, împărăteasă a lumii, prea cinstita ta icoană pe care, văzând-o, ne rugăm din inimă cu credinţă, grăindu-ţi: Născătoare de Dumnezeu, tămăduieşte beţia şi orice altă boală sufletească şi trupească a celor aflaţi în suferinţă, iar pe cei credincioşi învaţă-i să-I aducă lui Dumnezeu cântarea de laudă: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Văzând, Maică de Dumnezeu Născătoare, minunile preaslăvite şi semnele uimitoare venite nu numai de la icoana ta cea descoperită în oraşul Serpuhov, ci şi de la cele zugrăvite întocmai cu această icoană, cădem la ele cu smerenie şi zicem:
Bucură-te, grabnică mijlocitoare, ajutătoarea celor ce aleargă la tine cu sârguinţă
Bucură-te, ceea ce asculţi cu bunăvoinţă rugăciunile noastre
Bucură-te, ceea ce ai luminat oraşul Serpuhov cu binecuvântarea ta
Bucură-te, că împrejmuirile Moscovei au arătat slava minunilor tale
Bucură-te, comoară nesecată de tămăduiri pentru toţi cei aflaţi în nevoi
Bucură-te, ocrotitoare atotputernică a celor ce lucrează pentru dobândirea trezviei
Bucură-te, bună ajutătoare a celor ce luptă împotriva lumii, a trupului, a diavolului şi a beţiei
Bucură-te, apărătoare grabnică a drept credincioşilor celor ce trăiesc în lume
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 6-lea

Propovăduind, Născătoare de Dumnezeu, minunile săvârşite prin icoana ta cea numită „Potirul Nesecat”, te rugăm cu lacrimi: O, Preacurată, izbăveşte-ne pe noi toţi de patima băutului fără de măsură, de căderea în păcat şi învaţă-ne înfrânarea pe noi, cei ce ne sârguim să-I cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Străluceşti de lumina slavei dumnezeieşti, Fecioară, pruncă dumnezeiască, uitându-te cum Copilul, Dumnezeu Cel mai înainte de veci, Domnul nostru Iisus Hristos stă în cupă că într-un Potir Nesecat, precum te vedem zugrăvită în icoana „Potirul Nesecat” care este sortită ca, în chip tainic, să dăruiască izbăvire de patima beţiei celor ce cu credinţă vin să i se închine. De aceea, cu lacrimi îţi aducem aceste rostiri neîncetate:
Bucură-te, cea de care se bucură şi pe care o prăznuieşte neamul omenesc
Bucură-te, că slava ta este mai mare decât ţi-o pot aduce laudele celor pământeşti şi celor cereşti
Bucură-te, că prin chipul tainic al Fiului în potir ne descoperi taina Dumnezeieştii Euharistihii
Bucură-te, ceea ce ne arăţi în chip minunat Mielul Cel ce se mănâncă pururea şi niciodată nu se sfârşeşte
Bucură-te, potir al vieţii şi al nemuririi, care ne duci la porţile vieţii veşnice
Bucură-te, că adapi sufletele noastre cele însetate din izvorul nestricăciunii şi al bucuriei
Bucură-te, căci în bunătatea ta nemărginită nu lepezi nici pe cei mai dispreţuiţi şi mai prigoniţi
Bucură-te, căci din milostivirea ta îi răpeşti din groapa pieirii pe cei fără de nădejde
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 7-lea

Vrând un oarecare om să-ţi mulţumească, Stăpână, Maica lui Dumnezeu pentru vindecarea de suferinţa beţiei, a împodobit icoana ta prea minunată ce se găseşte în oraşul Serpuhov, cântând din toată inima sa: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Minune nouă vedem, Stăpână, prin sfânta ta icoană, căci un oarecare om, cuprins de suferinţa beţiei, robul lui Dumnezeu Ştefan, venind la mijlocirea ta cea de Maică, s-a izbăvit de boala lui cea grea, pentru aceasta, cu mulţumire, ți-a împodobit icoana cu daruri de mult preţ şi căzând la ea, cu lacrimi grăia unele ca acestea:
Bucură-te, că eşti izvorul cel dătător de Viaţă al vindecării
Bucură-te, potirul ceresc al darurilor dumnezeieşti
Bucură-te, râu de vindecare de-a pururea curgător
Bucură-te, că eşti marea care îneci toate patimile noastre
Bucură-te, ceea ce cu mâinile tale ridici pe cei ce cad zdrobiţi de greutatea păcatului beţiei
Bucură-te, că primeşti darurile recunoştinţei
Bucură-te, căci înveseleşti inimile celor binecredincioşi
Bucură-te, că împlineşti toate cererile noastre cele bune
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 8-lea

Străin lucru şi cu anevoie de crezut le este tuturor celor necredincioşi să audă că la sfânta ta icoană „Potirul Nesecat” se săvârşesc minuni şi tămăduiri dumnezeieşti. Noi însă, bineştiind cuvântul tău ce l-ai rostit către întâia icoană ce te înfăţişa, anume că: „Harul Celui Ce s-a născut din mine şi al meu vor fi cu această icoană”, credem că şi din cea numită „Potirul Nesecat” izvorăşte harul Tău. De aceea, plecându-ne cu evlavie, o sărutăm, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Toată nădejdea lor în tine şi-o pun, Stăpână, cei ce suferă de patima beţiei. Pogoară-te spre neputinţele şi patimile noastre, căci cine ne va scoate pe noi, păcătoşii, din groapa pieirii, a sărăciei duhovniceşti şi trupeşti, fără numai tu, Stăpână. De aceea, plecându-ne genunchii în faţa preacuratului tău chip, îţi grăim unele ca acestea:
Bucură-te, ceea ce nu îţi întorci faţa de la rugăciunile păcătoşilor
Bucură-te, căci trimiţi ajutorul tău ceresc celor ce te cheamă
Bucură-te, ceea ce arăţi adâncimea milostivirii tale către toţi păcătoşii
Bucură-te, ceea ce îi îmbărbătezi pe cei fără de nădejde şi cu totul deznădăjduiţi
Bucură-te, căci întinzi mână de ajutor celor supuşi patimilor pricinuite de beţie
Bucură-te, căci prin daruri pline de har îi mângâi pe cei ce suferă cu răbdare
Bucură-te, ceea ce vindeci neputinţele noastre sufleteşti şi trupeşti
Bucură-te, că ne-ai învăţat să socotim întru nimic bucuriile cele deşarte ale acestei lumi
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 9-lea

Toată firea cea îngerească se minunează, Doamne, de lucrarea Ta cea plină de milostivire, căci ai dăruit mult păcătosului neam omenesc o apărătoare şi ajutătoare prea puternică. Ea se pleacă spre neputinţele noastre şi ne slobozeşte de groaznica patimă a beţiei, învăţând pe cei credincioşi să-I cânte lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 9-lea

Ritorii cei înţelepţi nu ştiu, Stăpână, să laude după cuviinţă slăvita descoperire a icoanei tale. Cu atât mai mult noi, păcătoşii, cu buzele noastre întinate, nu vom putea să aducem apărătoarei noastre laude după cuviinţă. Însă, văzând nenumăratele minuni înfăptuite prin icoana ta, bucurându-ne cu duhul şi cu inima, îţi zicem:
Bucură-te, ceea ce izvorăşti minuni de la sfântul tău chip
Bucură-te, că degrab ne izbăveşti de nenorociri şi de întristări
Bucură-te, că îi ruşinezi pe cei ce nu te primesc pe tine
Bucură-te, că îi păzeşti de orice rău pe cei cad la tine
Bucură-te, ceea ce cu blânda ta strălucire izgoneşti întunericul păcatului şi ceaţa patimilor noastre
Bucură-te, ceea ce umpli sufletele noastre de iubire pentru tine şi pentru Fiul tău
Bucură-te, că ne îndreptezi cu înţelepciune pe calea pocăinţei
Bucură-te, că ne eşti mijlocitoare osârdnică pentru răspunsul cel bun înaintea Dreptului Judecător
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 10-lea

Vrând să mântuieşti, o, Maică a lui Dumnezeu, mulţimea ce suferă de boala beţiei, ne-ai dăruit icoana ta cea preaminunată pentru ca toţi cei cuprinşi de această patimă să poată veni la chipul tău făcător de minuni şi primind lecuire, cu umilinţă să-I cânte lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Zid şi pavăză, o, Maică a lui Dumnezeu, celor ce suferă de boala beţiei şi tuturor celor ce vin la Tine cu grăbire şi cinstesc cu evlavie sfânta ta icoană. Căci ne-a dăruit-o Domnul Dătătorul bunătăţilor spre ajutor şi vindecare de patimile aducătoare de moarte, îndemnându-ne astfel să îţi cântăm acestea:
Bucură-te, alinarea mâhnirilor noastre şi nădejdea celor deznădăjduiţi
Bucură-te, vindecarea suferinţelor noastre sufleteşti şi trupeşti
Bucură-te, ceea ce prin curăţia ta cureţi întinăciunea noastră
Bucură-te, căci prin harul tău luminezi nemernicia noastră
Bucură-te, că îmbraci în nestricăciune stricăciunea noastră cea trupească
Bucură-te, ceea ce prin mijlocirea ta ne întăreşti în rugăciune;
Bucură-te, că întăreşti toată neputinţa noastră;
Bucură-te, că grabnic risipeşti norul patimilor ce ne înconjoară;
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 11-lea

Cântarea noastră, ce cu smerită dragoste şi cu osârdie o aducem ție, n-o trece cu vederea, Preacurată şi nu-ți întoarce faţa de la cei fără nădejde ce pătimesc din pricina beţiei, ci  ajută-i pe ei şi pe noi să ne curăţim de toată întinăciunea păcatului şi să putem cânta cu vrednicie şi cu dreptate lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Făclie dătătoare de lumină te vedem, Preasfântă Fecioară, căci sfântul tău chip goneşte cu razele harului tău ceaţa păcatelor şi ne îndrumă pe calea luminoasă a virtuţii pe noi, cei ce cu credinţă îţi grăim acestea:
Bucură-te, căci prin acoperământul Tău ne izbăveşti de deşertăciunea acestei lumi mult răzvrătite;
Bucură-te, că ne ajuţi să alungăm neliniştea patimilor trupeşti
Bucură-te, ceea ce pui în inimile noastre gândurile cele bune
Bucură-te, că aduci lumină în cugetul cel întinat
Bucură-te, că îi izbăveşti pe cei cuprinşi de suferinţa chinuitoare a beţiei
Bucură-te, că îi chemi pe aceştia la pocăinţă nefăţarnică
Bucură-te, ceea ce îmbunezi sufletele celor înrăiţi
Bucură-te, că mântuieşti pe cei ce te cheamă în ajutor şi slăvesc numele tău
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 12-lea

Harul lui Dumnezeu care este dăruit prin icoana ta, „Potirul Nesecat”, îi apropie de ea, Stăpână, pe toţi cei întristaţi şi oropsiţi: văduve, bătrâne şi mai ales pe toţi cei cuprinşi de suferinţa beţiei, care niciodată nu pleacă deşerţi de la tine, Preacurată, de la Potirul Nesecat al darurilor tale dumnezeieşti, o, preamilostivă, şi vindecare deplină primind de la chipul tău făcător de minuni, Îi cântăm cu mulţumire Domnului: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Cântând minunile şi marea ta milostivire arătată celor cuprinşi de patima beţiei, te rugăm, Stăpână, mântuieşte şi povăţuieşte-ne pe cărarea cea dreaptă şi nu ne lăsa pe noi, cei care căutăm ocrotirea ta şi îţi zicem acestea:
Bucură-te, Ceea ce chemi pe toţi la înfrânarea de la beţie
Bucură-te, că prin roua milostivirii Tale îi slobozeşti pe aceştia de patima băutului fără măsură a vinului
Bucură-te, ceea ce eşti tămăduirea veşnică a celor ce suferă din pricina greului păcat al beţiei
Bucură-te, ajutătoare grabnică a celor ce se chinuiesc din pricina patimilor
Bucură-te, îmbărbătarea minunată a celor împuţinaţi cu duhul
Bucură-te, că eşti bucuria negrăită a celor buni la suflet
Bucură-te, că îi smereşti pe cei trufaşi
Bucură-te, ceea ce ridici pe cei smeriţi şi le doreşti tuturor mântuirea
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 13-lea

O, Preamilostivă Maică a Preadulcelui nostru Domn Iisus Hristos, ascultă această rugăciunea a noastră şi ne izbăveşte de toate nevoile sufleteşti şi trupeşti, dar mai ales slobozeşte-i pe cei cuprinşi de suferinţa beţiei, pe robii tăi (numele), ca să nu piară aceştia cuprinşi de rău, ci, mântuiţi fiind prin tine, să-I aducă lui Dumnezeu cântarea: Aliluia! (Acest condac se citește de de trei ori.)

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1:

Icosul 1

Oştile îngereşti şi cetele drepţilor te slăvesc neîncetat, Împărăteasă de Dumnezeu Născătoare, mijlocitoarea multpăcătosului neam creştinesc, pe care văzându-l cufundat în nelegiuiri şi păcate, îi dăruieşti spre mângâiere şi mântuire, milostivire prin osebitele tale icoane făcătoare de minuni, care precum stelele cerului pot fi văzute în tot pământul. Văzând noi pe aceea dintre ele numită „Potirul Nesecat”, din adâncul sufletului te chemăm astfel:
Bucură-te, sălaşul Dumnezeirii cel neajuns
Bucură-te, mirarea cea neîncetată a oamenilor
Bucură-te, ceea ce prin mâhniri cureţi păcatele noastre
Bucură-te, căci prin întristări tămăduieşti neputinţele noastre
Bucură-te, că ne trimiţi de sus milostivire prin icoanele tale făcătoare de minuni
Bucură-te, căci prin descoperirea lor înveseleşti inimile noastre cele mâhnite
Bucură-te, împăcarea preaminunată a oamenilor cu Dumnezeu
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul 1

Cinstitul tău chip, Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ne-a fost dăruit ca o izbăvire aleasă şi minunată, căci prin descoperirea Lui ne eliberează de neputinţele sufleteşti şi trupeşti şi de întâmplările cele mâhnitoare. Pentru aceasta, laudă îţi aducem Apărătoare Preamilostivă. Tu, dar, Stăpână, numită de noi „Potirul Nesecat”, aplecându-te cu bunăvoinţă spre suspinele şi strigătele noastre cele izvorâte din inimă, dăruieşte izbăvire celor ce suferă de boala beţiei, ca să-ți cântăm cu credinţă: Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Rugăciune către Maica Domnului

Preamilostivă Stăpână! La acoperământul tău alergăm acum: rugăciunile noastre nu le trece cu vederea, ci ne auzi cu milostivire pe noi – soţii, copii şi mame – , şi vindecă-i pe fra­ţii şi pe surorile şi pe rudeniile noastre, câţi sunt stăpâniţi de greaua patimă a beţiei, iar din această pricină cad de la maica lor, Biserica lui Hristos.

O, Milostivă Maică a lui Dumnezeu! Atinge-te de inimile lor şi degrab ridică-i din căderile pă­cătoase, adu-i pe ei la înfrânarea mântuitoare. Roagă-L pe Fiul tău, pe Hristos Dumnezeul nos­tru, ca să ne ierte nouă greşelile noastre şi să nu abată milele Sale de la norodul Său, ci să ne întă­rească în trezvie şi curăţie. Primeşte, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile maicilor care varsă lacrimi pentru copiii lor, ale soţiilor care se tânguiesc pentru soţii lor, ale copiilor săr­mani care sunt părăsiţi de cei rătăciţi, şi ale noas­tre, ale tuturor celor ce cădem la icoana ta, şi să ajungă această strigare a noastră, cu rugăciuni­le tale, la Tronul Celui Preaînalt.

Acoperă-ne şi ne păzeşte de vânarea celui viclean şi de toate cursele vrăjmaşului, iar în ceasul cel cumplit al ieşirii noastre, ajută-ne să trecem fără poticnire prin vămile văzduhului şi cu rugăciunile tale ne izbăveşte de osânda cea veşnică, ca să ne acope­re pe noi mila lui Dumnezeu, în vecii cei nesfârşiţi. Amin.

Rugăciune pentru izbăvirea de patima beției, înaintea icoanei „Potirul nesecat”

Preamilostivă Stăpână! La acoperământul tău alergăm acum: rugăciunile noastre nu le trece cu vederea, ci ne auzi cu milostivire pe noi – soţii, copii şi mame – , şi vindecă-i pe fra­ţii şi pe surorile şi pe rudeniile noastre, câţi sunt stăpâniţi de greaua patimă a beţiei, iar din această pricină cad de la maica lor, Biserica lui Hristos.

O, Milostivă Maică a lui Dumnezeu! Atinge-te de inimile lor şi degrab ridică-i din căderile pă­cătoase, adu-i pe ei la înfrânarea mântuitoare. Roagă-L pe Fiul tău, pe Hristos Dumnezeul nos­tru, ca să ne ierte nouă greşelile noastre şi să nu abată milele Sale de la norodul Său, ci să ne întă­rească în trezvie şi curăţie. Primeşte, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile maicilor care varsă lacrimi pentru copiii lor, ale soţiilor care se tânguiesc pentru soţii lor, ale copiilor săr­mani care sunt părăsiţi de cei rătăciţi, şi ale noas­tre, ale tuturor celor ce cădem la icoana ta, şi să ajungă această strigare a noastră, cu rugăciuni­le tale, la Tronul Celui Preaînalt.

Acoperă-ne şi ne păzeşte de vânarea celui viclean şi de toate cursele vrăjmaşului, iar în ceasul cel cumplit al ieşirii noastre, ajută-ne să trecem fără poticnire prin vămile văzduhului şi cu rugăciunile tale ne izbăveşte de osânda cea veşnică, ca să ne acope­re pe noi mila lui Dumnezeu, în vecii cei nesfârşiţi. Amin.

 Bibliografie

Minunile Icoanei Maica Domnului „Potirul Nesecat”, Editura Sophia
https://doxologia.ro
https://www.crestinortodox.ro
https://www.ortodoxia.md
https://ru.wikipedia.org
https://azbyka.ru
https://pravoslavie-ru

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact