Icoana Maicii Domnului „Șapte Lacuri” (Sedmiezerskaya)-28 iulie

Trimite acest articol mai departe!

Icoana „Șapte Lacuri” a este o icoană a Maicii Domnului, cinstită ca fiind miraculoasă, îndeosebi prin marile  minuni săvârșite în secolul al XVII-lea.

Fragment din Evanghelia zilei: Matei, Cap. 17-12

"Eu însă vă spun vouă că Ilie a şi venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au făcut cu el câte au voit; aşa şi Fiul Omului va pătimi de la ei."

Prăznuire

Icoana Maicii Domnului „Șapte Lacuri” este prăznuită pe 26 iunie28 iulie și 13 octombrie.

Ziua pomenirii acestei icoane este sărbătorită solemn în Mănăstirea Maicii Domnului „Șapte lacuri” Sedmiezerskaya, precum și în Kazan, de-a lungul regiunilor Kama și Volga.

Locație

În prezent această sfântă icoană se află în Catedrala Petru și Pavel din Kazan (strada Musa Jalil, Kazan, Rusia)

Locatia-Google maps

Icoana Maicii Domnului „Șapte Lacuri” este păstrată în altarul catedralei, fiind scoasă in fiecare săpătămână pentru slujbă.

Iconografie

Această icoană este o copie a Icoanei Maicii Domnului  din Smolensk, care mai este cunoscută și sub numele „Cea care arată calea”, deoarece Maica Domnului ne arată calea mântuirii, indicând cu mâna dreaptă spre Fiul ei, Fiul lui Dumnezeu.

Icoana Maicii Domnului  din Smolensk

Deosebirea este că în Icoana Maicii Domnului „Șapte lacuri”,  alături de Pruncul Iisus binecuvântează  și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Dimensiunea icoanei este de 71,4 × 61,4 cm.

Istoric

Chipul miraculos al Maicii Domnului a fost dăruit Mănăstirii Maicii Domnului “7 Lacuri” de către întemeietorul sfântului lăcaș, monahul Eftimie.

Acesta s-a născut la sfârșitul secolului al XVI-lea în orașul Veliky Ustyug. După ce și-au îngropat părinții, Eftimie și fratele său s-au mutat la Kazan pentru a locui. Fiind un om evlavios și tăcut, a decis să găsească un loc pentru singurătate. Așa că, la 17 mile de oraș, înconjurat de șapte lacuri,  și-a construit o colibă. Acolo, într-una dintre nopți a văzut un stâlp de foc, realizând în acest fel, că acela  nu era un loc simplu, ci a fost ales de Dumnezeu însuși, așa încât a ridicat o cruce și a așezat o chilie lângă ea.

Zvonurile despre viața evlavioasă a lui Eftimie s-au răspândit în tot districtul și oamenii au fost atrași de el. Călugării și novicii au început să se stabilească în apropiere și foarte curând a fost deschisă oficial o mănăstire în acest loc.

După o vreme monahul i-a cerut mitropolitului să-i binecuvânteze o icoana miraculoasă strămoșească pentru a o transfera  mănăstirii nou înființate. Astfel, Eftimie, din dragoste de oameni, s-a despărțit, cu greu, de icoana pe care familia sa o avea din generație în generație, dăruind-o în data de  13 octombrie 1615 noii mănăstiri, care a luat numele de “Șapte Lacuri” (Sedmiezerskaya).

În prezent, cele șapte lacuri au fuzionat într-un singur lac mare.

În  luna iunie 1654, orașul Kazan și mare parte din Rusia au fost cuprinse de o epidemie ciumă. În scurt timp au murit aproape toți locuitorii orașului, aproximativ 48000 de oameni.

Pentru a vindeca epidemia, autoritățile au decis să aducă la Kazan, Icoana Maicii Domnului „Șapte Lacuri”, care devenise deja celebră pentru minunile sale.

După ce au înconjurat zidul de piatră al orașului, icoana a fost așezată în Biserica Buneivestiri. După privegherea de toată noaptea și Liturghia de a doua zi, icoana a fost purtată în procesiune printre casele din lemn ale orașului.

Șapte zile de rugăciuni și procesiuni au fost necesare pentru ca ciuma să se îndepărteze.

După trecerea epidemiei, monahii au cerut că icoana să se întoarcă în mănăstire. Ei au săvârșit o  priveghere de toată noaptea în cinstea icoanei, și au hotărât să o ducă în procesiune înapoi la mănăstire.

Dar când se pregăteau să scoată icoana din biserică, au fost împiedicați de o furtună de zăpadă. Acest fapt s-a repetat de trei ori, și de aceea s-a decis ca sfânta icoană să rămână în Kazan pentru un timp.

Când totul s-a liniștit, oamenii au văzut că mâna stângă a Maicii Domnului de pe icoană și-a schimbat poziția - a fost înfățișată sub forma unui gest de binecuvântare.

Icoana s-a întors la Mănăstirea „Șapte Lacuri” abia în anul 1655.

Însă  în anul următor ciuma a reapărut la Kazan și a făcut ravagii și mai mari. Vara, epidemia a revenit. De ambele ori, locuitorii au adus icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea „Șapte Lacuri”, iar acest lucru a salvat orașul de epidemie.

În 1771, ciuma a reapărut la Moscova și Kazan. Locuitorii au apelat din nou la ajutorul icoanei lor și au purtat-o prin oraș și prin toate casele, după care ciuma a încetat din nou. În amintirea eliberării de epidemie, Icoana “7 Lacuri”-Sedmiezerskaya a fost adusă la Kazan în fiecare an la 26 iunie (după stilul vechi) timp de o lună întreagă.

Într-o procesiune a crucii de la Mănăstirea Sedmiezerny, Icoana ”Șapte Lacuri” a fost dusă la Kazan, iar de acolo credincioșii au ieșit în întâmpinare ei cu Icoana Maicii Domnului de la Kazan. La locul de întâlnire al celor două icoane s-a făcut o slujbă de rugăciune, iar în fața închinătorilor s-a întâmplat o minune: Maica Domnului din icoana de la Mănăstirea Șapte Lacuri i-a binecuvântat pe credincioși, iar mâna ei dreaptă a rămas pe icoană cu semn de binecuvântare, iar toți cei de față s-au închinat lui Dumnezeu.

În anul 1980 Icoana ”Șapte Lacuri” a fost furată. Atunci credincioșii s-au rugat fierbinte în biserica Mănăstirii Sedmiezerny, iar rugăciunea lor le-a fost ascultată de Domnul; hoții au fost prinși iar sfânta icoană s-a întors din nou  acasă.

Minuni

Icoana Maicii Domnului “7 Lacuri” a fost purtată în mai multe procesiuni pentru  izbavirea de  epidemii de ciumă în secolul al VII-lea.

În 1804, comandantul Kazanului, generalul Castelius, a fost vindecat de o boală la picioare de la icoana Sedmiezernaya .

Din consemnările minunilor acestei icoane, reiese clar că orbii, paralizii, stăpâniți de demoni erau vindecați în jurul ei prin rugăciuni.

Deasemenea icoana este considerată ocrotitoarea și ajutătoarea femeilor care și-ai pierdut pruncii, celor singuri și uitați de lume, celor și bolnavi și neputincioși.

O copie a sfintei icoane a fost dusă și la biserica Petyal din Rusia, și în timpul rugăciunilor a apărut un izvor de apă într-o râpă, într-un loc arid. De atunci în fiecare an se face slujba de sfințire a apei la izvorul care are darul de a tămădui bolile nervoase și mentale.

Cuvântul Domnului și Rugăciuni

Evanghelia zilei-28 iulie: Matei Cap. 17, 10-18:

10. Şi ucenicii L-au întrebat, zicând: Pentru ce dar zic cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie?

11. Iar El, răspunzând, a zis: Ilie într-adevăr va veni şi va aşeza la loc toate.

12. Eu însă vă spun vouă că Ilie a şi venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au făcut cu el câte au voit; aşa şi Fiul Omului va pătimi de la ei.

13. Atunci au înţeles ucenicii că Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezătorul.

14. Şi mergând ei spre mulţime, s-a apropiat de El un om, căzându-I în genunchi,

15. Şi zicând: Doamne, miluieşte pe fiul meu că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă.

16. Şi l-am dus la ucenicii Tăi şi n-au putut să-l vindece.

17. Iar Iisus, răspunzând, a zis: O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi pe voi? Aduceţi-l aici la Mine.

18. Şi Iisus l-a certat şi demonul a ieşit din el şi copilul s-a vindecat din ceasul acela.

Acatistul Icoanei Maicii Domnului ”Șapte Lacuri”

Condacul 1

Celei mai alese și mai sfinte Stăpâne și pururea Fecioare, Maicii Dumnezeului nostru îi aducem aceste cântări. Iar tu, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, te rugăm primește cuvintele noastre și te strigăm: Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Icosul 1

Ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare cu Serafimii, iar Îngerii din Ceruri te slăvesc cu glasurile lor ce cântă bucuria, Maica Domnului. Caută și spre noi, care ce ne închinăm Ție și preacintitei tale Icoane ”Șapte Lacuri”, și te lăudăm:

Bucură-te, însuflețirea celor căzuți;

Bucură-te, ridicarea lor din păcat;

Bucură-te, alinarea lacrimilor de durere;

Bucură-te, mângâierea suspinelor de tristețe;

Bucură-te, sprijinul celor singuri și uitați de lume;

Bucură-te, ocrotitoarea femeilor ce și-ai pierdut pruncii;

Bucură-te, liniștirea inimilor zbuciumate de neîmplinire;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 2

Preacurata ta Icoană ”Șapte Lacuri” a fost singura moștenire de familie a cuviosului Eftimie, fiind o copie a Icoanei tale din Smolensk, Maica Domnului, iar acesta a luat-o cu el când a părăsit casa părintească pentru a-și închina viața Domnului Hristos prin călugărie, să Îl cheme toată viața: Aliluia!

Icosul 2

Găsindu-și lăcaș de rugăciune în pustiul Kazanului într-un loc înconjurat de șapte lacuri, cuviosul Eftimie s-a bucurat și s-a închinat Icoanei Tale, Maica Domnului, iar noi te lăudăm:

Bucură-te, călăuzitoarea monahilor spre locul lor de mântuire;

Bucură-te, alegându-ți loc binecuvântat în pustie;

Bucură-te, că după venirea Sfintei Tale Icoane, cele șapte lacuri s-au contopit într-unul singur;

Bucură-te, că noaptea Eftimie s-a rugat fierbinte la Dumnezeu;

Bucură-te, că a văzut în vis un foc urcând la cer din locul unde era el;

Bucură-te, că în locul acela a ridicat o cruce;

Bucură-te, că lângă și-a construit chilia;

Bucură-te, că mai târziu el ridicat o mănăstire denumită Sedmiezerny;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 3

Nu departe de mănăstire era un stejar, Maica Domnului, care era venerat ca un idol de locuitorii din împrejur. Aceștia făceau jerfte de animale, sacrificând cai și boi și atârnând piele lor pe ramurile copacului, că nu știau să Îi cânte lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3

Nesuferind cuviosul Eftimie o astfel de urâciune, s-a rugat lui Dumnezeu și Icoanei tale, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, să pună capăt la nelegiuire iar Dumnezeu a pornit o furtună atât de mare că a smuls stejarul din rădăcini, distrugându-l cu totul. Te rugăm, Maica Domnului, să ne ocrotești și pe noi să înceteze ispitele și atacurile demonilor, și te slăvim:

Bucură-te, cea ce sfințești locul unde credincioșii ți se roagă;

Bucură-te, curățând de întinăciune pământurile noastre;

Bucură-te, smulgând răul din rădăcină;

Bucură-te, luminând casele noastre cu harul tău;

Bucură-te, alungând demonii care ne tulbură viața;

Bucură-te, stingând vederea celor care ne pândesc din întuneric;

Bucură-te, acoperind urechile celor care ne aud din umbră;

Bucură-te, apărătoarea tainelor duhovnicești;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 4

Harul care izvora din Sfânta Icoană l-a cuprins pe cuviosul Eftimie, Stăpână Născătoare de Dumnezeu, devenind monah îmbunătățit și vas ales al Duhului Sfânt, și pentru viața lui evlavioasă  a fost mutat cu viețuirea în orașul Kazan, luând icoana cu el și rugându-se mereu lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

Monahii rămași în pustiu la mănăstirea Sedmiezerny au continuat să alerge la el pentru sfat, Maica Domnului, și pentru a fi mângâiați le-a trimis înapoi Icoana, ca să le fie pavăză și scut în viața lor de pustnici, iar ei ți-au strigat așa:

Bucură-te, cea ce mereu te întorci acolo unde este nevoie de tine;

Bucură-te, că ai fost mângâierea călugărilor dintre lacuri;

Bucură-te, că în drum spre mănăstire ai fost purtată pe brațe, cu alai;

Bucură-te, că cei care te purtau nu oboseau deloc;

Bucură-te, că odată ajunsă înapoi, ai adus și sporul mănăstirii;

Bucură-te, că imediat s-a ridicat o biserică mare din piatră;

Bucură-te, că mănăstirea a înflorit ca un trandafir în miez de vară;

Bucură-te, că Icoana a fost așezată în fața altarului, spre închinare;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 5

Când în Rusia a izbucnit ciuma care a ajuns până în Kazan, Maica Domnului, locuitorii au adus Icoana ”Șapte Lacuri” în oraș, iar în aceeași noaptea monahia Mavra, Stareța mănăstirii din Kazan, a avut o vedenie cu un Sfânt asemănător cu Sfântul Nicolae care i-a spus pe un ton aspru să ducă vorbă la locuitorii orașului ”să postească șapte zile, să se pocăiască de păcatele lor și să cheme ajutor pe Dumnezeu și pe Preacurata Maica Sa”, ca prin aceasta vor fi izbăviți de boala cea molipsitoare, și se vor închina lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 5

Dar Mavra nu a dat ascultare, necrezând cele văzute, dar a doua zi Sfântul i-a apărut din nou, spunându-i să anunțe pe toată lumea să iasă în întâmpinarea Sfintei Icoane la poarta orașului pentru că Maica Domnului este la intrarea în oraș și ea aduce salvarea tuturor de la moarte. Te rugăm, Maica Domnului, să primești aceste laude:

Bucură-te, bucuria celor oropsiți;

Bucură-te, slăvită de cei întăriți;

Bucură-te, comoara cea mai de preț a inimii;

Bucură-te, nădejdea noastră în boli și neputințe;

Bucură-te, vindecătoarea sufletelor tulburate;

Bucură-te, cea care ne trimiți soli cerești;

Bucură-te, cea care ne grăiești prin adierea harului;

Bucură-te, ajutătoarea noastră în ispite și greutăți;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 6

Icoana ta, Maica Domnului, a fost adusă în oraș prin Poarta Învierii și a fost plimbată peste tot, iar oamenii și-au plecat capetele astfel încât să fie purtată peste ei ca pe un altar. Pe parcursul întregii procesiuni, clopotul a sunat necontenit în tot Kazanul, iar apoi au adus Sfânta Icoana la Catedrala Buna Vestire, unde oamenii se rugau lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 6

În noaptea aceea s-a făcut priveghere până dimineața, apoi credincioșii au luat din nou Icoana și au ieșit cu ea pe străzi, în procesiune. În timpul rugăciunilor, cerul s-a întunecat ca de furtună însă doar în afara zidurilor orașului căci deasupra cetății era senin și curat ca lacrima, semn al milostivirii lui Dumnezeu și a ta, Maica Domnului. Te rugăm primește laudele noastre:

Bucură-te, că în acea zi s-au făcut copii ale Icoanei tale;

Bucură-te, că oriunde era dusă icoana ta chiar și în copie, bolnavii se vindecau de ciumă;

Bucură-te, răspândind speranța celor necăjiți;

Bucură-te, aducând izbăvirea întregului oraș;

Bucură-te, cea care oprești răul să ne cotropească;

Bucură-te, punând barieră nevăzută furtunilor din viața noastră;

Bucură-te, cea care ne miluiești ca o Mamă;

Bucură-te, cea care ne aperi ca o Războinică;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 7

Sfânta ta Icoană a rămas șapte zile în Kazan, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, iar apoi călugării de la Schitul Șapte Lacuri din pustiu au cerut-o înapoi. Dregătorii orașului au fost de acord, multumindu-I lui Dumnezeu și Ție, Maicii Domnului, pentru izbăvirea de boală, cântând: Aliluia!

Icosul 7

Dar în ziua când Icoana trecuia să plece înapoi în pustiu, s-a pornit o furtună mare cu zăpadă, deși era vară, lucru care s-a repetat timp de trei zile, arătând prin asta voia ta, Măicuța noastră, de a rămâne în Kazan o perioadă. Ne cutremurăm, și te slăvim:

Bucură-te, că toți te dorim și te chemăm în casele noastre;

Bucură-te, că și călugării de la Schit se rugau să te întorci;

Bucură-te, că ai rămas în Kazan pentru a le încerca credința;

Bucură-te, că dorul lor era tot mai mare;

Bucură-te, că la vremea potrivită le-ai ascultat cererea;

Bucură-te, că după un an le-ai împlinit rugăciunea, întorcându-te la ei în pustie;

Bucură-te, bucuria dorului împărtășit;

Bucură-te, mângâierea copiilor care te cheamă;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 8

Însă la scurt timp, în Kazan a izbucnit din nou ciuma necruțătoare și locuitorii orașului au adus iar Sfânta ta Icoană din deșert, Maica Domnului. Au pornit cu rugăciune de la Schitul ”Șapte Lacuri”, slujind Sfânta Liturghie, cu mâinile ridicate în rugăciune și cu inima plină de pocăință, ca Dumnezeu să îi ierte și să le primească cererea de izbăvire: Aliluia!

Icosul 8

Maica Domnului, fiindcă ai scăpat orașul încă odată de ciumă și credincioșii au prins multă evlavie la Icoana ta ”Șapte Lacuri”, de atunci s-a făcut în fiecare an mare sărbătoare, căci pe 26 iunie este adusă Icoana din pustiu la Kazan. Ne bucurăm și îți multumim, Măicuță:

Bucură-te, că în ziua venirii tale în cetate, te întâmpină mulțime mare de credincioși;

Bucură-te, că însuflețești poporul la smerenie și la rugăciune;

Bucură-te, că prin tine credința devine mărturisitoare;

Bucură-te, că tu ne dai puterea de a ne jertfi pentru Dumnezeu;

Bucură-te, că vindeci și alini inimile sfărâmate;

Bucură-te, că ne aduni gândurile la locul de rugăciune;

Bucură-te, că ne vindeci de ciuma păcatelor și a patimilor;

Bucură-te, că ne ungi sufletele cu untdelemnul iubirii tale;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 9

Minuni nenumărate se fac la Icoana ta ”Șapte Lacuri”, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, căci și în vremurile noastre te apleci spre noi cei bolnavi trupește și sufletește care nu ne oprim din a-L slăvi pe Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 9

Nu ne uita, Maica Domnului, întoarce-te spre noi și ne alină cu căldura ta de Mamă, îmbrățișează-ne că suntem însingurați, mângâie-ne că suntem întristati, și noi te slăvim așa:

Bucură-te, vindecând boala nemiloasă a cancerului;

Bucură-te, ridicând ologii din patul durerii;

Bucură-te, cea ce dai vederea orbilor;

Bucură-te, vindecând orice boală de ochi;

Bucură-te, cea ce tai cu sabia Duhului Sfânt rădăcina răului din noi;

Bucură-te, că prin asta ne dai viața din nou;

Bucură-te, că ne naști iar din Duh și Adevăr;

Bucură-te, că ne numești apoi cu numele bucuriei;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 10

Într-o procesiune a crucii de la Mănăstirea Sedmiezerny, Icoana ”Șapte Lacuri” a fost dusă la Kazan, iar de acolo credincioșii au ieșit în întâmpinare ei cu Icoana Maicii Domnului de la Kazan. La locul de întâlnire al celor două icoane s-a făcut o slujbă de rugăciune, iar în fața închinătorilor s-a întâmplat o minune: Maica Domnului din icoana de la Schitul Șapte Lacuri i-a binecuvântat pe credincioși, iar mâna ei dreaptă a rămas pe icoană cu semn de binecuvântare, iar toți cei de față s-au închinat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 10

O copie a Sfintei Icoane a fost dusă și la biserica Petyal din Rusia, și în timpul rugăciunilor a apărut un izvor de apă într-o râpă, într-un loc arid, și de atunci în fiecare an se face slujba de sfințire a apei la izvorul care are darul de a tămădui bolile nervoase și mentale. Ne bucurăm de aceasta și te chemăm, Maica Domnului:

Bucură-te, cea ce vindeci bolile fără leac;

Bucură-te, tămăduitoarea afecțiunilor renale;

Bucură-te, că alungi frica de la noi;

Bucură-te, că ne ridici să putem trece prin trăirile grele ale vieții;

Bucură-te, că ne izbăvești de gânduri și depresie;

Bucură-te, că ne cureți de tristețe și de ură;

Bucură-te, că ne arăți nevrednicia;

Bucură-te, că prin asta ne dai dorirea de a fi adevărați copii ai lui Dumnezeu;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 11

În anul 1980 icoana ”Șapte Lacuri” a fost furată, dar credincioșii s-au rugat fierbinte în biserica mănăstirii Sedmiezerny din pustie, și rugăciunea le-a fost ascultată de Domnul: hoții au fost prinși iar Icoana s-a întors din nou acasă. Mare bucurie s-a făcut atunci și oamenii I-au cântat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 11

În prezent, Sfânta ta Icoană se află în Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Kazan, Maica Domnului. Ne rugăm și noi în fața ta, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, nu ne lăsa în durerile noastre, vino cu harul tău și ne izvăvește, iar noi te slăvim:

Bucură-te, că ne păzești de dezastre;

Bucură-te, că ne ferești de război;

Bucură-te, că ai grijă de călători;

Bucură-te, dându-le drum curat și ferit de ispite;

Bucură-te, că îi aduni pe cei rătăciți;

Bucură-te, că le dai calea cea bună să își găsească sensul în viață;

Bucură-te, că ești ocrotitoarea orfanilor;

Bucură-te, că ne vindeci de frica de moarte;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 12

Caută din cer, Maica Domnului, și cercetează tu viața noastră, ca miluiți de tine să ne ridicăm mâinile la rugăciune curată, chemându-L pe Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 12

Nu doar bolile le vindeci, Preasfântă Maică de Dumnezeu, ci alungi și duhurile rele care se sălășluiesc în oameni, în simțirile și în gândurile lor, tu cureți casele noastre de demonii care ne tulbură, iar noi te lăudăm:

Bucură-te, cea ce ne dai viață din nou;

Bucură-te, că mijlocești iertarea păcatelor la Dumnezeu;

Bucură-te, că ne cuprinzi sub Acoperământul tău cel minunat;

Bucură-te, că ne faci de neatins de demonii cei vicleni;

Bucură-te, că alungi dușmanii văzuți și nevăzuți;

Bucură-te, că închizi gura celor care strigă deșertăciuni;

Bucură-te, că acoperi ochii celor care ne privesc din întuneric;

Bucură-te, că ești pavăză și scut pentru copii noștri;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 13

Stăpâna și Maica vieții noastre, către tine alergăm împovărați de păcate și sufocați de patimi: caută cu blândețe spre noi, și izbăvește-ne de necazuri, boli, dureri și ispite, ca mântuiți să ne rugăm lui Dumnezeu cu Îngerii din ceruri: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icosul 1

Ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare cu Serafimii, iar Îngerii din Ceruri te slăvesc cu glasurile lor ce cântă bucuria, Maica Domnului. Caută și spre noi, care ce ne închinăm Ție și preacintitei tale Icoane ”Șapte Lacuri”, si te lăudăm:

Bucură-te, însuflețirea celor căzuți;

Bucură-te, ridicarea lor din păcat;

Bucură-te, alinarea lacrimilor de durere;

Bucură-te, mângâierea suspinelor de tristețe;

Bucură-te, sprijinul celor singuri și uitați de lume;

Bucură-te, ocrotitoarea femeilor ce și-ai pierdut pruncii;

Bucură-te, liniștirea inimilor zbuciumate de neîmplinire;

Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Condacul 1

Celei mai alese și mai sfinte Stăpâne și pururea Fecioare, Maicii Dumnezeului nostru îi aducem aceste cântări. Iar tu, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, te rugăm primește cuvintele noastre și te strigăm: Bucură-te, Maica Domnului, binecuvântarea sufletelor ostenite de dorul de Dumnezeu!

Rugăciune

Către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ridicăm aceste cuvinte de laudă, iar Tu Maica Domnului te rugăm primește jertfa noastră.

O, Doamnă a Cerului! Maica Mântuitorului nostru! Preasfântă Maica Domnului, ne rugăm Ție și strigăm către Tine după ajutor! Îți cerem, Fecioare Maria, să cureți sufletele noastre, să te rogi pentru iertarea păcatelor, dă-ne sprijinul și ocrotirea Ta! Salvează-ne de bolile grave și dureroase și vindeca-ne sufletele de anxietate si tristețe!

Numai tu, Mijlocitoarea nostră, poți să ne umpli inimile cu dragoste și credință. Iartă-ne pentru faptele noastre rele, călăuzește-ne pe calea cea dreaptă, umple-ne de lumină și de bunătate, Născătoare de Dumnezeu. Vino în ajutorul nostru și nu ne lăsa în necaz și nenorocire, căci înaintea icoanei tale ne rugăm, sărutăm crucea Domnului și ne pocăim pentru păcate. Lăudăm numele Tău în fiecare zi și lăudăm toate minunile tale, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Bibliografie

https://tatmitropolia-ru
https://ru-m-wikipedia-org.translate
https://doxologia.ro

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact