Icoana Maicii Domnului „Trei Bucurii”-26 decembrie

Trimite acest articol mai departe!

Icoana Maicii Domnului „Trei Bucurii” este una din reprezentările rare ale Maicii Domnului și ale Pruncului Iisus, care sunt însoțiți de Dreptul Iosif și de Sfântul Ioan Botezătorul. La această icoană vin cu credință să se roage deopotrivă oamenii  cu probleme în familie, cei care se află departe de casele lor, dar și aceia aflați în felurite nevoi.

Fragment din Evanghelia zilei: Matei, Cap.2, 13:

„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă.”

Prăzuire

Icoana Maicii Domnului „Trei Bucurii” este prăznuită,  pe 26 decembrie, sau pe 8 ianurie pe stil vechi.

Locație

Din păcate, după revoluția din Rusia, în perioada de persecuție a bisericii, icoana originală a „Sfintei Familii” a dispărut, astfel că în vremea noastră credincioșii se pot  închina numai în fața copiilor icoanei „Trei Bucurii”.

Iată câteva din locurile unde se găsesc copii ale acestei sfinte icoane: în Biserica Depunerea Sfintelor Veșminte a Preasfintei Maicii Domnului din Blachernae-Moscova, în Biserica Depunerea Robului din Leonovo, care acum face parte din Moscova.

Biserica Depunerea Sfintelor Veșminte a Preasfintei Maicii Domnului din Blachernae-Moscova
Locatia-Google maps

O altă copie se află în satul Gryazi, regiunea Moscova, în Biserica Treimii Dătătoare de Viață.

Istoric

Legenda spune că la începutul secolului al XVIII-lea, pe vremea lui Petru cel Mare, un pictor a fost trimis să studieze în Italia. De acolo, la întoarcere, a adus cu el o copie a picturii-icoanei Sfintei Familii și a lăsat-o la Moscova la o ruda sa, respectiv la preotul bisericii „Sfânta Treime” de pe strada Pokrovka.

Preotul a așezat acea pictură în biserica sa, deasupra intrării din fața pridvorului.  Timp de 40 de ani, oamenii nu trecut pe lângă aceasta, fară să-i acorde o atenție deosebită.

Până când o tragedie a lovit o femeie.

Mai exact, o nobilă doamnă din Moscova, Pelageya Nikanorovna, a suferit trei pierderi grele la rând, într-o perioadă foarte scurtă de timp: soțul ei a fost calomniat și trimis în exil, moșia a fost luată la vistierie, iar singurul ei fiu iubit a fost capturat în timpul războiului.

Nu-i mai rămase nimic.  Nefericita s-a rugat mult, cerând Împărătesei Cerurilor să-i fie mijlocitoare. Odată, într-un vis, a auzit un glas care i-a spus: „Nu fi tristă, Pelageyushka! Mergi la biserică și vei găsi acolo icoana Mea miraculoasă a „Sfintei Familii”. Roagă-te înaintea ei și nenorocirile tale se vor sfârși!”

Doamna a mers la multe biserici și mănăstiri, până când , în sfârșit, în pridvorul Bisericii Treime din Moscova, a  găsit icoana mult dorită. După o rugăciune fierbinte în fața acesteia, după exact o săptămână, una după alta, au venit trei vești bune: soțul ei a fost achitat și s-a întors din exil, fiul său a fost eliberat din captivitate, iar moșia a fost restituită din vistierie.

Acea familie nu a uitat însă de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Generoși, ei au dat daruri Doamnei Cerești, spunând tuturor rudelor și prietenilor, cui  datorează izbăvirea miraculoasă. Zvonul despre cele întâmplate s-a răspândit rapid în toată zona, apoi dincolo de Moscova.

De atunci, icoana a fost numită „Trei Bucurii”.

De-a lungul timpului Biserica Sfintei Treimi, unde s-a păstrat icoana miraculoasă, a fost reconstruită în rândurile repetate. În 1861, Sfântul Filaret, Mitropolitul Moscovei, a sfințit altarul principal în cinstea icoanei Maicii Domnului a celor Trei Bucurii.

Sfântul Filaret, Mitropolitul Moscovei și Kolomnei

În decembrie 1919, biserica a fost închisă, și de atunci soarta icoanei adusă inițial din Italia, nu mai este cunoscută.

Iconografie

În comparație cu pictura inițială de pe pânza italiană, icoana Maicii Domnului „Trei bucurii”, pictată ulterior, prezintă diferențe semnificative; aceasta este pictată în stilul tradițional de pictură a icoanelor rusești.

În centrul icoanei se află Maica Domnului ținându-l în brațe pe Pruncul Iisus, de ambele părți ale Ei se află Sf. Iosif,  logodnicul Preasfintei Născătoarei, și tânărului Ioan Botezătorul, care a devenit Înaintemergătorul Mântuitorului. În reprezentările rusești mai târzii ale icoanei au fost adăugați pe margine și alți sfinți.

Haina purpurie a Maicii Domnului are o semnificație aparte: subliniază că în fața noastră se află Împărăteasa Cerului în toată măreția Sa. Dar privirea Maicii Domnului, ca întotdeauna în icoanele ortodoxe, este tristă și pătrunzătoare; ea pare să poată citi adânc în inimile celor care se roagă Ei pentru ajutor.

Raritatea acestei sfinte icoane constă în faptul că, de regulă, Dreptul Iosif nu apare în icoane alături de Maica Domnului, fiindcă nu a fost soțul de drept, ci ocrotitorul Pururea Fecioarei Maria.

Despre copiile icoanei Maicii Domnului „Trei Bucurii”

În vechea tradiție a picturii icoanelor rusești, după ce sfânta icoană a devenit celebră, au început să fie realizate mai multe copii ale acesteia. În comparație cu prototipul italian, Copilul Hristos din aceste icoane noi realizate, era de obicei înfățișat în mâinile Maicii Domnului într-o imagine în oglindă - în partea stângă, iar Ioan Botezătorul și Iosif Logodnicul erau pictați pe părțile opuse ale Fecioarei și ale Copilului.

Mulți dintre credincioși au dorit să aibă și ei copii ale icoanei miraculoase. Printre astfel de oameni se numărau chiar și nobili regali nobili.

Astfel, o copie a acestei icoane care aduce fericire a împodobit iconostasul chiliei împărătesei Maria Alexandrovna, soția lui Alexandru al II-lea. Ea i-a fost prezentată de domnișoara de onoare - Anna Fedorovna Aksakova (născută Tyutcheva). După moartea împărătesei, icoana a ajuns la fiul ei, Marele Duce Serghei Alexandrovici, iar acesta, la rândul său, i-a prezentat-o miresei sale, Elisaveta Feodorovna.

Contele Leo Nikolaevici Tolstoi avea o copie cu această icoană. Aceasta încă mai poate fi văzută în interiorul muzeului-moșie „Yasnaya Polyana”.

Muzeul Yasnaya Polyana-regiuna Tula

Această icoană a fost dăruită tatălui scriitorului, Nikolai Ilici, de mătușa sa și, pe tot parcursul Războiului Patriotic din 1812, a purtat-o sub căptușeala pardesiului său de ofițer, ca și cum ar fi o protecție invizibilă împotriva unui glonț rătăcit al inamicului.

Icoana Maicii Domnului "Trei Bucurii" era  plăcută foarte mult de Sfântul Ioan din Kronstadt. Secretarul său personal, Kapitolina Vasilyevna Lavrentyeva-Makova, și-a amintit că în fiecare zi preotul se ruga cu ardoare în fața Maicii Domnului, cerându-i să ofere tuturor ortodocșilor trei bucurii prețuite. Preacurata Fecioară, după rugăciunile sale, a răsplătit oamenilor de o sută de ori. Astăzi, această icoană  miraculoasă, ascunsă zeci de ani în pământ, este din nou dezvăluită lumii și se află în Biserica Sfânta Mijlocire de la Cernihiv.

Icoana Maicii Domnului „Trei bucurii” este la altarul principal al bisericii Sfintei Treimi din Moscova de pe Gryazek. Rectorul Bisericii, Pr. John Caleda vorbește (povestire in limba rusa) despre această icoana.

La Moscova, pe lângă Biserica Treimii dătătoare de viață de pe Gryazek,  există un altar similar în Biserica Depunerea Sfintelor Veșminte a Preasfintei Maicii Domnului din Blachernae. Această icoană străveche se află aici din 1918, de când a fost salvată de la distrugere și adusă aici dintr-o biserică din Belarus devastată

De asemenea o icoană miraculoasă a „Celor Trei Bucurii” se află  în  Sankt Petersburg, în biserica cu același nume, care face parte din Complexul Bisericii Mijlocirii Maicii Domnului de la muzeul de artă al orașului.

Minuni

Prima minune cunoscută săvârșită prin mijlocirea acestei icoane, a fost aceea prin care femeia lovită de trei necazuri într-un interval scurt de timp, prin ruga ei, s-a izbăvit degrabă în chip miraculos.

Chiar și în timpurile noastre, icoana nu încetează să săvârșească minuni. Ea este mijlocitoare pentru cei care sunt departe de familiile lor, pentru cei ce și-au pierdut drepturile asupra proprietăților lor și mult ajutătoare și protectoare a familiilor aflate în nevoi.

Mulți credincioși au remarcat că rugăciunea la icoana celor “Trei Bucurii “ întărește spiritul și statornicia în credință, ameliorează disperarea și depresia, dar semnificația icoanei celor Trei Bucurii este mult mai mare: poate ajuta în orice necaz, de la infirmități fizice până la îmbunătățirea bunăstării materiale.

De asemenea Icoana Maicii Domnului “Trei Bucurii” ajută la restabilirea dreptății celor calomniați în mod nevinovat, înfrângerea dușmanilor, ameliorează infertilitatea, asigură vindecarea afecțiunilor mentale și fizice.

Cuvântul Domnului si Rugăciuni

Cuvântul Domnului: Matei Cap 2, 13-23:

  1. După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă.
  2. Şi sculându-se, a luat, noaptea, Pruncul şi pe mama Lui şi a plecat în Egipt.
  3. Şi au stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească cuvântul spus de Domnul, prin proorocul: "Din Egipt am chemat pe Fiul Meu".
  4. Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte şi, trimiţând a ucis pe toţi pruncii care erau în Betleem şi în toate hotarele lui, de doi ani şi mai jos, după timpul pe care îl aflase de la magi.
  5. Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul:
  6. "Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată pentru că nu sunt".
  7. După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif în Egipt,
  8. Şi i-a zis: Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi mergi în pământul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să ia sufletul Pruncului.
  9. Iosif, sculându-se, a luat Pruncul şi pe mama Lui şi a venit în pământul lui Israel.
  10. Şi auzind că domneşte Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, s-a temut să meargă acolo şi, luând poruncă, în vis, s-a dus în părţile Galileii.
  11. Şi venind a locuit în oraşul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarinean Se va chema.

Acatist la icoana Maicii Domnului „Trei bucurii” (26 decembrie)

Condacul 1

Nu vom păstra niciodată tăcerea despre Stăpâna noastră deși suntem nevrednici. O Preasfântă Fecioară, care ai născut veșnica noastră bucurie pentru mântuire, alungă de la noi toată deznădejdea și întristarea, și noi te chemăm pe tine: Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Icos 1

Dezvăluindu-ți taina, Preacurată Fecioară, Gabriel, Arhanghelul fară trup, striga cu teamă: Bucură-te, cea plină de Har, Domnul este cu Tine! Iar noi păcătoșii cu buzele necurate îndrăznim să-ți strigăm:

Bucură-te, binecuvântată între femei;

Bucură-te, Stăpâna noastră;

Bucură-te, viță a vieții veșnice;

Bucură-te, că ai rămas Fecioară și după nașterea Fiului tău;

Bucură-te, culoare nesfârșită;

Bucură-te, comoară a curăției.

Bucură-te, cădelniță parfumată;

Bucură-te, prețioasă;

Bucură-te, cea plină de viață;

Bucură-te, Lumina care nu înserează niciodată;

Bucură-te, curățire a lumii întregi;

Bucură-te, că ne sfințești sufletele;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 2

Umple-ne inima de bucurie, stinge-ne durerea, Sfântă Fecioară! Luminează-ne sufletul îndurerat cu lumina bucuriei nestricăcioase, iar noi Îl chemăm pe Creatorul nostru: Aliluia.

Icos 2

Rațiunea umană nu poate înțelege cum Tu, o Fecioară nevinovată, l-ai avut pe Dumnezeu în pântece și ai născut un Fiu nestricăcios, așa că noi Îți strigăm cu teamă:

Bucură-te, pământ fără sămânță;

Bucură-te, lăstar aprins;

Bucură-te, smerenie profundă;

Bucură-te, scară care ne duce la cer;

Bucură-te, scară înaltă, visată de Iacov;

Bucură-te, trainic ajutor;

Bucură-te, că ești susținătoarea jurămintelor bune;

Bucură-te, vestirea lui Adam;

Bucură-te, cea prin care s-au rupt porțile iadului;

Bucură-te, că întunericul păcătos ai distrus;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 3

Tu eșți mijlocirea și acoperirea vieții noastre, speranța și salvarea noastră, Atotcântată, vindecă-ne sufletele infectate de lepra păcătoasă, iar noi vom cânta Mirelului Ceresc pentru totdeauna: Aliluia.

Icos 3

Cetele îngerești  îți cântă: “Bucură-te”, iar noi, pe care Maica Domnului ne cheamă, îi strigăm:

Bucură-te, Doamna soarelui cel mai curat;

Bucură-te, că prin tine este prezent Creatorul cerului și al pământului.

Bucură-te, bucuria îngerilor;

Bucură-te, împăcarea minunată a tuturor cu Dumnezeu;

Bucură-te, mai cinstită decât Heruvimii;

Bucură-te, mai slăvită fără de asemănare cu Serafimii.

Bucură-te, bucură-te, zidul nostru și ocrotirea de dușmani;

Bucură-te, înfrângerea și orbirea demonilor;

Bucură-te, deschizându-ne ușile cerului;

Bucură-te, Maria, Doamna noastră a tuturor;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 4

Inima mea este plină de descurajare și de multe întristări, către cine voi striga, Doamnă, la cine voi recurge în durerea mea, la cine îmi voi rosti durerea, cine îmi vă auzi plânsul și suspinul, dacă nu Tu, Maica Domnului, care ai născut bucuria Cerului și a pământului, pe Împăratul Hristos Dumnezeul nostru, căruia Heruvimii și Serafimii îi cântă: Aliluia.

Icos 4

Nu vom tăcea niciodată și nu ne vom îndepărta de Tine, Doamnă, slujitorii Tă, că ne mântuiești de toate necazurile și durerile înverșunate, astfel încât cădem în fața Ta și cântăm cu emoție:

Bucură-te, Bucuria tuturor celor ce se întristează;

Bucură-te, recuperarea celor pierduți;

Bucură-te, mijlocitoarea celor jigniți;

Bucură-te, hrană celor flămânzi;

Bucură-te, dulce Mângâiere;

Bucură-te, adăpostul celor copleșiți;

Bucură-te, că vizitezi pe cei bolnavi;

Bucură-te, acoperirea și ajutorul celor slabi;

Bucură-te, toiagul bătrâneții;

Bucură-te, Maică a Dumnezeului nostru;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 5

Mijlocitoarea lumii, bucură-ne pe toți cei care venim alergând la Tine, Maica celei mai înalte Bucurii, acoperă-ne cu cinstitul tău acoperământ de toate necazurile, nenorocirile, durerile și bolile, să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 5

Tu ești rugăciune puternică, un zid de netrecut, un izvor de milă, un refugiu pentru toți ortodocșii, Fecioara Maria! Primește de la noi cântarea îngerească:

Bucură-te, bucurie și slavă a credincioșilor;

Bucură-te, că toți sfinții sunt o speranță de neclintit;

Bucură-te, eliberare rapidă în necazuri;

Bucură-te, că ne dai mângâiere la nevoie;

Bucură-te, lăcaș divin;

Bucură-te, abis de recompensă și bunăvoință;

Bucură-te, templu viu;

Bucură-te, dulce bucurie pentru orfani și văduve;

Bucură-te, bogăție inepuizabilă;

Bucură-te, mireasă necăsătorită;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 6

Nu ne părăsi, Maica Domnului, în timpul vieții noastre, și dă-ne un sfârșit bun, iar noi strigăm către Mântuitorul Dumnezeu: Aliluia.

Icos 6

Izbăvește-ne de toate ispitele și patimile, O, cea plină de har! Fii generoasă, salvează-ne, fă-ne fericiți, protejează-ne de dușmani înverșunați, așa că strigăm către Tine:

Bucură-te, speranța noastră puternică și de neclintit;

Bucură-te, Regina și Doamnă;

Bucură-te, mare comoară a întregului univers;

Bucură-te, nădejdea tuturor credincioșilor;

Bucură-te, mijlocitoare harnică a neamului creștin;

Bucură-te, că L-ai născut pe Stăpânul tuturor sfinților, Cuvântul cel mai sfânt;

Bucură-te, tron ​​ceresc;

Bucură-te, sursă inepuizabilă de Apă a Vieții;

Bucură-te, împrejmuire și refugiu sacru pentru cei care speră;

Bucură-te, mijlocirea creștină care nu ne face de rușine;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 7

La ceasul morții noastre, Atot-Milostivă, apare-ne și bucură-ne sufletul nenorocit de păcatele trupului nostru blestemat, așa că îi cântam Cuceritorului morții și al iadului: Aliluia.

Icos 7

Nu întoarce fața Ta veselă de la mine, Maica Domnului! Ascultă rugăciunea mea și strigătul meu către Tine, Preasfântă Fecioară! Și când o să te chem în ziua aceea, te rog să mă auzi rapid, și eu îți cânt:

Bucură-te, cântarea solemnă a Îngerilor;

Bucură-te, lauda Apostolilor.

Bucură-te, frumusețea bătrânilor;

Bucură-te, alinarea celor suferinzi;

Bucură-te, stâlp al fecioriei;

Bucură-te, izbăvirea lacrimilor Evei;

Bucură-te, ajutor al postului;

Bucură-te, bucurie nepieritoare a patimilor;

Bucură-te, gingășia călugărilor;

Bucură-te, hrană pentru sfinți;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 8

Cu o lumânare strălucitoare, Preacurata s-a întâlnit cu Mirele sufletelor noastre, să ne dea o inimă veselă și un gând sobru al vieții reale, având grijă de nopțile noastre și de trecerea noastră la viața veșnică, unde este Slava Mântuitorului Judecător al tuturor, ia noi îi cântam lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 8

O Fecioară Preacurată, pentru ne bucura și noi de bucuria cerească cu toți sfinții, mijlocește pentru noi toți și pentru rudele noastre, prieteni și cunoștințe, Domnul să-i odihnească cu rugăciunile Tale atotputernice, Preacurată, într-un loc mai luminos, unde nu este boală, nici durere, nici suspin, doar o viață nesfârșită. Domnul să-i ierte pentru fiecare păcat pe care l-au făcut din tinerețe până la ceasul morții lor, așa că ei strigă cu noi:

Bucură-te, că nu ne-ai părăsit în adormirea ta;

Bucură-te, Maică a Vieții.

Bucură-te, izbăvind sufletele noastre de moarte;

Bucură-te, în rugăciunile tale către Fiul Tău Iisus Hristos Domnul;

Bucură-te, aducându-ne bucurie cerească;

Bucură-te, că l-ai născut pe Dumnezeu în trup;

Bucură-te, mântuindu-ne din groapa distrugerii;

Bucură-te, odihnă veselă a tuturor în credința și nădejdea celor care au murit;

Bucură-te, Speranța celor necredincioși;

Bucură-te, deschizând ușile îndurării pentru noi;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 9

Izbăvește-ne, Maica Domnului, pe noi, robii Tăi păcătoși, de iadul aprins, de întunericul neluminat, de chinurile iadului și mijlocește-ne viața veșnică, și noi îi cântăm întotdeauna celui mai dulce Iisus: Aliluia.

Icos 9

Preasfântă Fecioară, prin mijlocirea Ta înaintea tronului Celui Preaînalt, sfințește-ne sufletul și trupul, mintea și inima, înnoiește-ne cu totul, împodobește-ne, slăvește-ne, mântuiește-ne, luminează-ne și binecuvântează-ne cu binecuvântarea ta cerească și pământească, și noi te chemă pe tine:

Bucură-te, Mamă Fecioară;

Bucură-te, căci Îl cunoști pe Fiul lui Dumnezeu;

Bucură-te, zid indestructibil;

Bucură-te, mântuirea perfectă a sufletelor noastre;

Bucură-te, Doamnă și Mama Eliberatorului de moartea veșnică;

Bucură-te, cu sfinții îngeri și cu toți sfinții;

Bucură-te, că într-adevăr Domnul domnește din Tine;

bucură-te, că scoți murdăria păcătoasă;

Bucură-te, cea mai strălucitoare dimineață de primăvară;

Bucură-te, îmblânzind furtuna înverșunată a sufletului meu;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 10

Apară, Fecioară Maria, pe tot poporul rus credincios în Ortodoxie, acoperă-l cu cinstitul tău acoperământ de orice rău, să cânte lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 10

Fecioara Maria iubitoare de Dumnezeu, Maica Domnului, mântuire credincioasă și speranță! Tu ai multă îndrăzneală față de Regele Ceresc întrupat din Tine, izbăvește-ne de dureri aprige și dureri amare. Îți cerem mângâiere și bucurie, Bucuria noastră, dar mai presus de toate îți cerem mântuirea eternă, strigând cu tandrețe:

Bucură-te, pâinea Vieții, cea ce L-ai născut pe Mielul Divin;

Bucură-te, viță de vie, în care a crescut pentru noi Rodul pântecelui;

Bucură-te, că ne-ai dat vin de bucurie cerească;

Bucură-te, că ești ajutor ceresc și nemuritor;

Bucură-te, Lumină inexprimabilă a Misterului neinserat;

Bucură-te, lumină a sufletului meu întunecat;

Bucură-te, acoperământul meu și Speranța;

Bucură-te, refugiul meu;

Bucură-te, mângâierea mea;

Bucură-te, încântarea mea.

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 11

Deschizând ușa cerului către credincioși, deschide și ușile pocăinței, Maica Domnului, și fie ca Cel Mai Drept Judecător să aibă milă de noi, să nu ne dezvăluie păcatele tainice și să ne rușineze înaintea Îngerilor Săi, să-I cântam pentru totdeauna: Aliluia.

Icos 11

Curăță-ne, Preacurată, de toate murdăriile trupului și ale sufleltului, îndepărteaza întunericul, luminează-ne gândurile din inimă, dă-ne amintirea morții, salvează-ne inima de poftele rele și ascultă-ne plângând:

Bucură-te, că rămâi Îmăpărteasa mea;

Bucură-te, Preafericitul meu mijlocitor;

Bucură-te, ajutoare harnică;

Bucură-te, mijlocitoarea celor suparăți;

Bucură-te, bucurie și mângâiere a celor care plâng;

Bucură-te, mângâiere la moartea mea;

Bucură-te, bucuria sufletului meu;

Bucură-te, frumusețe a Bisericii;

Bucură-te, iluminarea minții mele;

Bucură-te, mângâierea tuturor creștinilor;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 12

Cum voi intra nedemn eu în paza sfinților Tăi, Doamne, Dumnezeul meu? Luminează haina sufletului meu, Dătătorule de viață, cu rugăciunile Maicii Domnului, așa că Iți cânt: Aliluia.

Icos 12

O, Mamă cerească, vocea ta cea dulce aduce bucurie în inimile noastre! Cu noi ai promis că vei fi până la sfârșitul veacului, Fecioară Maria! Cu rugăciunile tale cei orbi văd, surzii aud, ologii umblă, leproșii se curăță, flămânzii se hrănesc, cei goi se îmbracă, văduvele sunt mângâiate, orfanii se bucură, săracii se bucură, păcătoșii sunt mântuiți, urâtii se bucură, cântând:

Bucură-te, chivot al lui Dumnezeu;

Bucură-te, Regină și Doamnă iubitoare de Dumnezeu;

Bucură-te, mântuindu-ne de bucurie și distrugere, lașitate și potop;

Bucură-te, protejându-ne de foc, sabie, invazia străinilor și războiul dintre noi;

Bucură-te, îmblânzind valurile furtunoase ale mării vieții;

Bucură-te, ștergând fiecare lacrimă din ochii noștrii;

Bucură-te, că ne-ai iubit cu adevărat cu dragoste de mamă;

bucură-te, dăruitoarea bunătății divine;

Bucură-te, că în pântecele Tău ai purtat o bucurie veșnică;

Bucură-te, că pregătești un refugiu liniștit pentru sufletele noastre;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 13

O, Mama atotcântătoare, Preacurată Doamnă Fecioară Maria! Primește această mică rugăciune a noastră, pe care ți-o înălțăm ție, puternică mijlocitoare al celor care sunt în durere și întristare; Te implorăm cu crucea cinstită și dătătoare de viață a Fiului Tău, Domnul nostru Iisus Hristos: dă-ne suflet zdrobit, o inimă smerită, lacrimi de duioșie, că multele noastre păcate să fie iertate și dă-ne bucurie nestinsă, și noi să cântăm în Ierusalimul ceresc, Mântuitorului nostru Dumnezeu: Aliluia. (Acest contact se spune de trei ori)

Icos 1

Dezvăluindu-ți taina, Preacurată Fecioară, Gabriel, Arhanghelul fară trup, striga cu teamă: Bucură-te, cea plină de Har, Domnul este cu Tine! Iar noi păcătoșii cu buzele necurate îndrăznim să-ți strigăm:

Bucură-te, binecuvântată între femei;

Bucură-te, Stăpâna noastră;

Bucură-te, viță a vieții veșnice;

Bucură-te, că ai rămas Fecioară și după nașterea Fiului tău;

Bucură-te, culoare nesfârșită;

Bucură-te, comoară a curăției.

Bucură-te, cădelniță parfumată;

Bucură-te, prețioasă;

Bucură-te, cea plină de viață;

Bucură-te, Lumina care nu înserează niciodată;

Bucură-te, curățire a lumii întregi;

Bucură-te, că ne sfințești sufletele;

Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Condacul 1

Nu vom păstra niciodată tăcerea despre Stăpână noastră deși suntem nevrednici. O Preasfântă Fecioară, care ai născut veșnica noastră bucurie pentru mântuire, alungă de la noi toată deznădejdea și întristarea, și noi te chemăm pe tine: Bucură-te, Bucuria noastră, că în brațele Tale ai purtat Bucuria întregii lumi!

Rugăciune 

O, Preasfântă Fecioară, cetatea domnească și Biserică sfântă, ajutătoare tuturor celor care sunt în păcate, întristări, necazuri și boli, mijlocitoare credincioasă! Nu disprețui rugăciunea noastră, nevrednică a slujitorilor Tăi, și roagă-L pe Fiul Tău și pe Dumnezeul nostru, pentru ca noi toți, cu credință și tandrețe, să ne închinăm icoanei Tale miraculoase, și dă-ne bucurie în funcție de orice nevoie: celor care sunt în durere și întristare fii-le consolare, celor care au nevoie de milă fii-le milostivă și celor care se află în multe greutăți dă-le vindecare și întărire neașteptată. O, Preasfântă Doamnă, miluiește pe toți cei care cinstesc numele Tău Preacinstit și dezvăluie-ți atotputernica ta ocrotire și mijlocire pentru toți: du la Fiul Tău fiecare rugăciune, distruge orice faptă rea; fii ajutor în situațîi dificile și periculoase și ne mustră dacă nu facem poruncile Fiului Tău. Ridică copii, dă curaj tinerilor, deschide-le mintea pentru acceptarea oricărei învățături utile. Protejează-ne și salvează-ne de violența domestică și de inamicii văzuți și nevăzuți. Păstreaza căsătoriile în dragoste și în unire și alungă dușmania celor casnici cu pace și dragoste. Și dăruiește-ne tuturor nouă dragoste, pace și evlavie și sănătate cu viață îndelungată. Iar după ne-am trăit în credință și pocăință această viață, dă-ne viață veșnică împreună cu îngerii și cu toți sfinții, ca să ne conduci la Cer ca și pe pământ ca mijlocitoare fermă și nerușinată neamului nostru creștin, așa încât te slăvim pe Tine și pe Fiul Tău Iisus Hristos, cu Tatăl Său și cu Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

RUGĂCIUNEA LA ICOANA MAICII DOMNULUI ,,TREI BUCURII”

Cu întreită bucurie răsplăteşti robilor Tăi celor ce Te cinstesc, care aleargă la acoperământul milostivirii Tale. Bucură-Te, de trei ori fericită de cetele îngereşti, căci Te-ai arătat Templu luminat al darurilor Duhului întru Care a umblat Cel Nevăzut şi Ţi-a lăsat porţile fecioriei nedeschise. Bucură-Te, de trei ori fericită de cetele creştinilor, căci Tu dai ajutor celor ce se nevoiesc să umble pe calea rugpciunii smerite, depărtând de la ei toate săgeţile ispitelor. Bucură-Te, de trei ori fericită de cetele tuturor Sfinţilor, căci ai întrecut pe toţi cei din cer şi de pe pământ cu strălucirea virtuţilor Tale, purtând cununa tuturor laudelor omeneşti şi îngereşti.
În braţele Tale ai purtat pe Mântuitorul lumii şi ocrotitor pământesc ai avut pe dreptul Iosif, împreună cu care roagă-Te să fim ocrotiţi noi de mânia vrăjmaşilor nevăzuţi. Primit-ai ca fiu al Tău pe cuvântătorul de Dumnezeu Ioan, cel ce s-a făcut tuturor creştinilor înaintemergător pe calea înfierii duhovniceşti. Nu ne uita nici pe noi, nevrednicii robii Tăi, care măcar că vieţuim cu nevrednicie, înaintea Ta vărsăm durerile inimilor noastre cu credinţă în milostivirea Ta de Maică.
Bucură trista mea inimă cu darurile Tale şi la judecată fii mie Părtinitoare, că nu am roade de fapte bune pe care să le aduc Stăpânului. Nimic vrednic de mântuire nu am lucrat în această viaţă şi de legăturile patimilor mă văd ţinut. O, vai, ticălosul de mine, că voinţă liberă având, m-am făcut rob răutăţii şi întru cinste fiind aşezat m-am făcut mai necinstit decât dobitoacele pururea săvârşind fapte întunecate. Dar alerg la Tine ca la O Milostivă Apărătoare, ca să întorci de la mine mânia cea dreaptă a Stăpânului.
Pe toţi ne primeşte sub acoperământul milei Tale, ca pururea să-Ţi aducem mulţumire după vrednicie şi să aflăm uşa vieţii veşnice, cea ărin care au intrat toţi Sfinţii. Amin.

Bibliografie

https://doxologia.ro
https://ortodoxianeamului
https://acoperamantulmaiciidomnului
https://omolitvah-ru
https://solba-ru
https://dzen.ru

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact