Sfântul Nectarie, cinstit de lumea ortodoxă în data de 9 noiembrie, este unul din cei mai iubiți sfinți din Grecia, și nu numai, cărturar și ierarh înțelept, teolog erudit și dascăl al Biserici, pe care Dumnezeu la învrednicit cu harul tămăduirii și l-a arătat ca o lumină a Ortodoxiei, care aprinde credința secătuită din inimile multora.
Fragment din Evanghelia zilei: Luca V, 27
"Şi I-a dat putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului."
Deși Sfântul Nectarie a adormit întru Domnul în data de 8 noiembrie 1920, datorită faptului că pe 8 noiembrie este sărbătoarea Sfinților Arhangheli, s-a considerat că prazuirea sfântului nu se poate face în această zi.
În 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a recunoscut cultul de care se bucura deja Sfântul Nectarie și l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.
Mulțime de credincioși se închină zilnic la moaștele și la mormântul Sfântului Nectarie situate în mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, care este unul dintre cele mai îndrăgite locuri de pelerinaj din toată Grecia.
Sfântul Nectarie s-a născut pe 1 octombrie 1846, într-o familie săracă din Silivria, un orășel situat în provincia Tracia de pe actualul teritoriu al Turciei. Părinții săi, Dimos și Maria Kefalas, i-au dat numele de Anastasios și l-au crescut, împreună cu cei 6 frați ai săi, în dreapta credință.
La vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca să lucreze și să se școlească.
În 1866, la vârsta de 20 de ani, Sfântul Nectarie a plecat în insula Chios ca să predea ca învățător. Aici a devenit călugăr, cu numele de Lazăr, la 7 noiembrie 1876, în celebra mănăstire Nea Moni.
Un an mai târziu a devenit diacon - primind la tunderea în marele și îngerescul chip al schimniciei, numele de Nectarie, pe care l-a purtat toată viața.
În continuare, prin generozitatea unui creștin bogat din insulă și cu ajutorul patriarhului Sofronie al IV-lea al Alexandriei, a putut să-și completeze studiile la Atena și să obțină, în 1885, o diplomă a Facultății de Teologie din capitala Greciei.
Tot în 1885 Sfântul Nectarie a pleacat la Alexandria (Egipt), unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. Câțiva ani mai târziu, în 1889, a fost hirotonit episcop și numit mitropolit al Pentapolei (eparhie corespunzând în acea vreme Libiei superioare) de către patriarhul Sofronie, care l-a numit și predicator, secretar patriarhal și reprezentant al său la Cairo.
Dar după doar un an a fost alungat din Egipt în urma calomniilor unor clerici invidioși care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului. Patriarhul a emis un ordin prin care i s-a retras cinstea arhierească.
Astfel, acesta a trebuit să se întoarcă la Atena, singur, nebăgat în seamă, disprețuit, în mari lipsuri materiale. A rămas câțiva ani predicator (1891-1894), iar apoi a fost numit director al școlii teologice Rizarios, care forma viitori preoți. A rămas 15 ani în acest post ecleziastic.
În 1904, la cererea mai multor fiice duhovnicești care-și doreau să devină călugărițe, a ctitorit mănăstirea „Sfânta Treime” de pe insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă. În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, Sfântul Nectarie și-a dat demisia din postul de director al școlii teologice și s-a retras în mănăstirea sa din Eghina, unde a rămas până la sfârșitul vieții.
A murit la 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată care l-a chinuit un an și jumătate. A fost înmormântat în mănăstirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a Sfântului Nectarie.
La câteva luni de zile, după trecerea la Domnul a Sfântului Nectarie, mai precis în luna mai 1921, conducerea Seminarului Teologic Rizareion a hotărât ca în semn de recunoştinţă pentru contribuţia sa la bunul mers al şcolii, pe toată perioada în care i-a fost director, să îi confecţioneze o placă de marmură cu o frumoasă inscripţie, care să fie montată deasupra mormântului.
După prelucrarea respectivei plăci comemorative, au adus-o la mănăstire şi au dispus instalarea ei.
Pentru ca muncitorii să poată lucra în voie, au scos sicriul în care era cuviosul şi l-au depus în biserică. Maicile au vrut atunci să vadă ce s-a întâmplat cu trupul sfântului şi l-au deschis.
O minune!
Mare le-a fost uimirea şi bucuria când au văzut că trupul se păstra întreg, exact aşa cum îl îngropaseră cu câteva luni în urmă şi că un puternic miros de mir umpluse biserica şi toată curtea mănăstirii. S-au închinat cu evlavie şi au sărutat sfintele sale moaşte.
Au dorit apoi să schimbe câteva din veşmintele arhiereşti cu care fusese îmbrăcat sfântul şi iarăşi o minune avea să se întâmple. În momentul în care au vrut să-i pună după gât epitrahilul, capul sfântului s-a ridicat singur spre a primi scumpul şi dulcele jug al Mântuitorului Hristos. De pe frunte şi de pe mâini nu înceta să izvorască mir, umplând de mireasmă locaşul sfânt.
Racla în care se găsesc în prezent o parte din sfintele moaște, situată în bazilica nouă de la poalele vechii mănăstiri
De aceea, o mulţime tot mai mare de închinători şi oameni suferinzi de diferite boli veneau cu evlavie să se închine, sperând în puterea vindecătoare, deja renumită, a Sfântului Nectarie.
După încă un an şi jumătate, maicile au hotărât să deschidă din nou mormântul, spre a vedea iarăşi starea sfintelor moaşte. Le-au găsit neschimbare şi izvorâtoare de mir, având aceeaşi înfăţişare ca în ziua în are fusese îngropat pentru prima dată. Cu bucurie li s-au închinat şi au slăvit pe Dumnezeu, care prin puterea Sa ne arată atâtea semne minunate, spre înţelepţirea şi spre mântuirea noastră.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la trei ani de la îngropare, când în prezenţa a mai multe zeci de credincioşi a fost din nou deschis şi au fost expuse spre închinare sfintele moaşte.
Abia după aproape douăzeci de ani de la adormirea sa, pronia divină a permis desfacerea trupului în cele dintru care a fost alcătuit, dar au rămas, desigur, cinstitele oase, sub formă de sfinte moaşte izvorâtoare de mir.
Auzind acestea, o femeie din Atena s-a întristat foarte tare. În aceeaşi seară a vizitat-o în vis Sfântul Nectarie şi i-a zis: ,,Nu te necăji degeaba! Eu L-am rugat pe Domnul să permită desfacerea sfintelor moaşte. Sunt atâtea biserici noi care s-au construit între timp în cinstea mea. De ce să nu aibă fiecare câte o părticică din sfintele moaşte spre închinare?"
S-a trezit înfricoşată şi cu bucurie în suflet a dat slavă sfântului pentru că o luminase în această îndoială a el.
Sfântul Nectarie şi Mănăstirea „Sfânta Treime” în prezent
Pelerinii care merg la mănăstirea Sfântului Nectarie din Eghina, vor descoperii la tot pasul prezența vie a sfântului.
Mica biserică a mănăstirii conține două abside:
-absida principală este dedicată Sfintei Treimi, unde a slujit Sfântul Nectarie.
Acolo există un candelabru, mult îndrăgit de cuvios, sub care se spune că cel care își pune o dorință, i se va împlini.
-absida laterală adiacentă celei principale, care a fost transformată într-o capelă dedicată Sfântului Nectarie și care adăpostește capul sfântului, păstrat într-o mitră de argint.
În apropierea bisericii există o mică capelă construită pe locul fostului mormânt al Sfântului Nectarie, lângă care se află un pin plantat de el. Cei care și-au așezat capul pe mormânt au menționat că au auzit un ușor zgomot.
În apropiere se află izvorul Sfântului Nectarie.
Loc de pelerinaj este și chilia Sfântului Nectarie, din spatele vechii bisericii. Chilia, o încăpere smerită, a fost păstrată așa cum era în timpul vieții ierarhului, conține patul pe care a dormit, biroul de lucru al Sfântului, hainele pe care le-a purtat și obiectele de folosință zilnică.
Tot în această chilie se află o sfântă icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în fața căreia sfântul a compus imnul închinat Maicii Domnului "Pe Tine te fericim".
La poalele dealului pe care se află mănăstirea, pentru a primi miile de pelerini ce vin în timpul verii şi în ziua prăznuirii sfântului, a fost construită mai târziu Biserica „Sf. Nectarie”, unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult din Grecia (construcție începută în 1973 și încheiată 1994). Acolo în partea din dreapta, există o absidă, unde într-un baldachin din marmură este așezată o racla din argint, în care se află o parte din moaștele Sfântului Nectarie.
Începând cu anul 2002, o părticică din mâna dreaptă a moaștelor Sfântului Nectarie, a fost adusă la Mănăstirea Radu Vodă din București, fiind așezată într-o raclă amplasată într-un baldachin special, în pronaosul bisericii din curtea mănăstirii.
Mănăstirea Radu Vodă, al cărui hram alături de Sfânta Treime, este și Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, organizează an de an un pelerinaj cu ocazia prăznuirii Sfântului Nectarie. În timp, acest locaș de cult a devenit cel mai iubit şi cel mai cunoscut loc de pelerinaj din țara nostră, organizat în cinstea Sfântului Nectarie. Pentru aceasta Mănăstirea Radu Vodă mai este supranumită și “Eghina românească”.
Cu ocazia prăznuirii Sfântului Nectarie, pelerinajul de la Mănăstirea Radu Vodă începe pe 8 noiembrie , printr-o procesiune cu racla sfântului, procesiune care se desfășoară în jurul bisericii mari a mănăstirii. Împreună cu racla Sfântului Nectarie este purtată în procesiune și o raclă cu sfinte moaște ale Sfântului Cuvios Efrem cel Nou.
Apoi, după procesiune, ambele racle sunt așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat în preajma bisericii din curtea mănăstirii.
Mii de credincioși, cu credință și speranță în suflet, vin din întreagă țară, așteptând uneori ore întregi la rand pentru a ajunge în curtea bisericii, spre închinare la sfintele moaște, primind ajutor pe măsura credinței și a nevoințelor lor.
Creştinii se mai pot închina moaştelor Sfântului Nectarie la:
- Patriarhia Română
- Biserica "Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iași (în anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iași, Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, a dăruit pe 15 octombrie, o părticică din moaștele Sfântului, acestei biserici)
- biserica cu hramul Sfinții Constantin și Elena din Cartierul Colentina, Bucuresti
- paraclisul Mănăstirii "Maica Domnului - Bucuria neașteptată" din Mănăstirea rupestră Sinca Veche, județul Brașov (moaștele au fost dăruite de Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos);
- Mănăstirea Putna;
- Schitul "Sfinții Ioan și Nectarie" din Bradetu, județul Argeș;
- Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, județul Tulcea;
- Catedrala arhiepiscopală din Galați;
- Capela "Sfântul Andrei" din cadrul Spitalului Județean Galați;
- Biserica "Sfinții Voievozi" din satul Ghimicesti, comuna Fitionești, județul Vrancea;
- Biserica "Sfânta Treime" din localitatea Bucium, județul Brașov;
- Biserica Spitalului TBC din Sibiu;
- Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" și "Izvorul Tămăduirii" a Spitalului Județean "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava;
- Biserica Memorială "Mihai Viteazul" din Alba Iulia.
Dincolo de mănăstirea din Insula Eghina (Grecia), unde este înmormontat Sfântul Nectarie, părți din sfintele sale moaște mai sunt și la:
- catoliconul mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos (mâna stângă)
- Parohia Ortodoxă Română Sfântul Nectarie din Coslada (Madrid);
- Biserica Sfântul Gheorghe din Toronto - Canada;
- The Orthodox Community of Agios Nectarios - Londra;
- Mănăstirea Rakovica din Belgrad - Serbia;
- Biserica Sfântul Nectarie (Charlotte, Carolina de Nord);
- Piacenza, Parohia Cuviosul Daniil Sihastrul, Biserica Santo Stefano (Istituto Suore Gianelline), Via Scalabrini 25;
- Torino II, Parohia Înălțarea Sfintei Cruci, Biserica Santa Croce, Via Accademia Albertina 11.
Sfântul Nectarie mai este cunoscut și sub numele de Taumaturgul, datorită mulțimii de vindecări pe care le-a făcut atât în timpul vieţii sale, cât şi după înălţarea sa la cer.
Minunile legate de Sfântul Nectarie, consemnate în pravilele bisericeşti, sau multe dintre ele, pur și simplu povestite de oameni, sunt dovada vie a Harului vindecător cu care acesta a fost înzestrat de Bunul Dumnezeu.
Tipologia minunilor atribuite Sfântului Nectarie
Analiza mărturiilor colectate la Mănăstirea Radu Vodă relevă câteva categorii distincte de intervenții miraculoase:
a) Vindecări fizice
Predomină vindecările de cancer, continuând astfel o specializare taumaturgică manifestată încă din perioada vieții sfântului. Cu toate acestea, el însuşi a murit în urma unui cancer de prostată. Se pare, așa cum spunea la un moment dat părintele Arsenie, de la Mănăstirea Radu Vodă: „Tocmai că a suferit de o boală cumplită, vine grabnic în ajutorul oamenilor tot mai des încercaţi, în zilele noastre, de această maladie”. Sunt documentate și numeroase cazuri de vindecare a unor afecțiuni neurologice, endocrine și autoimune. Un element recurent în mărturii este rapiditatea cu care se produce vindecarea după rugăciunea la moaște și ungerea cu ulei sfințit.
b) Vindecări sufletești
O categorie distinctă o constituie vindecările de natură psihică și spirituală. Sunt consemnate cazuri de vindecare a depresiei, a dependențelor și a unor tulburări anxioase. Specific acestor situații este că vindecarea fizică este însoțită de o transformare spirituală profundă, cei în cauză devenind apoi membri activi ai comunității bisericești.
c) Alte intervenții miraculoase
Nu pot fi ignorate nici intervențiile care depășesc sfera medicală: rezolvări neașteptate ale unor situații critice, îndrumări prin apariții, împăcări familiale sau profesionale. Aceste cazuri demonstrează că lucrarea sfântului nu se limitează la aspectul vindecător medical, ci se extinde asupra întregului spectru al nevoilor umane.
O caracteristică distinctivă a minunilor săvârșite prin mijlocirea Sfântului Nectarie este contextul lor pastoral: vindecarea fizică este invariabil însoțită de o transformare spirituală, de o apropiere de Biserică și de o schimbare a modului de viață. Această dimensiune pastorală a lucrării sale vindecătoare justifică pe deplin necesitatea unui cadru pastoral adecvat pentru însoțirea pelerinilor care îi caută ajutorul.
În continuare vom prezenta câteva, o mică parte, din minunile legate de Sfântul Nectarie.
Vindecarea paraliticului
Prima minune după ce Sfântul Nectarie a plecat la Domnul a fost imediat după adormirea sa, din noiembrie 1920. Unul dintre bolnavii cu care împărţise camera de spital era paralizat. Măicuţele care avuseseră grijă de sfânt au pus peste picioarele ologului vesta purtată de Părinte în timpul șederii sale în spital. Bolnavul, diagnosticat cu paralizie pe viaţă s-a vindecat si s-a ridicat pe loc!
Sfântul Nectarie vindecă o mamă, pentru rugăciunea copiilor
Într-o casă din satul Digheliotica Egiou, aflat lângă Marea Egee, trăia Gheorghia Apostolopoulos, bărbatul ei, Kostas, și cei patru copii ai lor. În casă lor, la loc de cinste se află icoana Sfântului Nectarie din Eghina. Pe toți cei patru copii, femeia i-a crescut cu multă dragoste, învățându-i smeriți și iubitori de Dumnezeu.
Dintr-o data, o tumoare canceroasă a zdrobit inima femeii, care nu mai putea să aibă grijă de soțul ei și de cei patru copii ai lor. Doctorul din localitate i-a confirmat boală, trimițând-o la un spital renumit din Atena. Acolo, același diagnostic: cancer.
După mai multe operații, doctorii au renunțat, zicându-i că nu are șanse de vindecare, drept pentru care e mai bine să meargă acasă și să se pregătească de moarte. Zăcând în pat, femeia își îndemnă copiii să se roage neîncetat. Cu ultimele puteri, tot la rugăciune îi îndemnă.
Într-o noapte de noiembrie, femeia a deschis ochii și a spus: „L-am văzut! L-am văzut pe Sfântul Nectarie, care mi-a spus că m-am făcut bine!” În același moment, unul dintre copii a spus: „Și eu l-am văzut, mamă, pe Sfântul din icoană!”
A doua zi, când femeia a mers la spital, doctorii nu au mai putut găsi nici o urmă de cancer.
Poliţistul care și-a recăpătat vocea
Alekos Lihnos, un poliţist binevoitor şi serviabil, dar şi cu un aer sobru, era o bucurie să îl auzi vorbind, cu o voce frumoasă şi cristalină.
Într-o zi însă, parcă se simţi o schimbare în vocea lui, ceva ca o mică strînsoare, parcă îl împiedica să vorbească. Pe zi ce trecea, gâtul i se închidea, iar vocea i se auzea din ce în ce mai stins. S-a dus la doctor și după investigații amănunțite i-au descoperit o tumoare la gât, care trebuia neapărat operată.
Operaţie de cancer la gât! Toată familia s-a tulburat.
S-au strâns cu toţii acasă şi au început să se roage lui Dumnezeu, de la care de multe ori primiseră ajutor, după care au hotărât să meargă la un chirurg faimos care taie cancerul cu cuţitul Sfîntului Duh – la Sfântul Nectarie!
Au pornit spre Pireu, de unde au luat vaporul spre Eghina. S-au dus şi s-au închinat la moaştele sfântului, care îi privea blând din icoană, după care au mers la Sfânta Liturghie. S-au rugat cu toţii, cu evlavie, pentru că Sfântul Nectarie să dăruiască sănătate. După slujbă, s-au apropiat să sărute sfânta raclă. I-au deschis portiţa şi în acel moment de la sfintele moaşte a ieşit că o adiere uşoară. S-au cutremurat de emoţie.
– Minune! au strigat cei de faţă.
Era o minune. Sfântul Nectarie era printre ei. S-au apropiat şi au sărutat sfânta raclă cu buze tremurânde. Apoi au plecat plini de emoţie. O linişte sfântă şi dulce le inundase sufletul şi trupul, le înfrumuseţase chipul. Toate în jur şi înăuntrul lor erau frumoase. O adevărată închipuire a Raiului. Au intrat apoi în vapor, care i-a dus înapoi la Pireu.
Şi cancerul? Unde-i cancerul? Nici urmă de el.
Abia la Pireu emoţia le-a slobozit limbile.
– Binecuvîntat să fie Domnul întru sfinţii Lui! a spus atunci poliţistul, cu vocea frumoasă, curată, cristalină, că şi mai înainte. Tumoarea dispăruse! Cînd însă anume, sau cum, numai Dumnezeu ştie...
Locuieşte pe strada Eghinis 81, Kipseli, Atena 811.
Femeia care a stat de vorbă cu sfântul
După oficierea unei Sfinte Liturghi o doamnă i-a mărturisit unuia dintre părinții de la Mănăstirea Radu Vodă, minunea prin care trecuse nu de mult timp.
Cu câteva luni în urmă fusese diagnosticată cu o formă foarte gravă de cancer la creier, foarte avansat, inoperabil. Medicii i-au spus că mai are de trăit o perioadă scurtă de timp și ca atare să se pregătească pentru asta.
Deși femeia era într-o situație foarte delicată, nu și-a pierdut speranța și credința, așa încât a venit la racla Sfântului Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă. Acolo femeia s-a rugat și făgăduit: " Sfinte Nectarie eu știu că tu ai puterea să ceri de la Dumnezeu orice și ți se va da. Dacă Dumnezeu, prin rugăciunea ta, mă vă face bine, eu îți făgăduiesc că o să vin să te vizitez la mănăstirea ta din Eghina. Iar dacă Dumnezeu socotește pentru mine că e mai bine așa, roagă-l să pot să duc cu bine până la final crucea ce mi-a fost încredințată". Promisiunea ei nu a spus-o nimănui.
Investigatile au continuat, dar nu s-a găsit nici o soluție medicală salvatoare.
Apropiindu-se Paștele, femeia, ca o bună creștină, s-a spovedit și s-a împărtășit.
Mergând la analize din nou, medicii au spus că ceva s-a întâmplat în mod inexplicabil și anume că nu mai are nici o problemă; cancerul era în remisei totală și nu se mai găsea nici o dovadă științifică care să-i pună viața în pericol.
Atunci femeia, înțelegând minunea care i s-a întâmplat, imediat după perioada Paștelui, a mers în Eghina.
Ajunsă acolo, stând la rândul format pentru a ajunge la racla sfântului, s-a apropiat de ea un părinte, care a întrebat-o cum o cheamă, ce face, etc., dialog care a continuat în jur de 45 minute. Când a intrat în biserica mănăstirii, apropiindu-se de locul unde erau moaștele sfântului, acel părinte "necunoscut", a pus mâna pe femeia cea însănătoșită și i-a spus:
"Îți mulțumesc că te-ai ținut de făgăduință și ai venit la mine".
Apoi părintele a făcut câțiva pasi în lateral și s-a făcut nevăzut.
Tămăduirea fetiței bolnave de leucemie
„Acum 5 ani, fetița mea s-a îmbolnăvit de leucemie. Dar Sfântul Nectarie a intrat în viață noastră și ne-a ajutat în fiecare zi să trecem cu bine peste toate greutățile. Fetița e acum sănătoasă, slavă Domnului, merge la scoală, e un copil fericit.
La trei luni facem controlul, iar o dată pe an mergem la endocrinolog. În 2014, medicul mi-a spus că are butonul mamar prezent, deci e posibilă o pubertate precoce, fetița având 8 ani. Deci, ar avea nevoie de tratament, o injecție pe lună, pentru a stopa dezvoltarea precoce.
M-am rugat bunului Sfânt Nectarie, am trimis și un pomelnic la măicuțele de la Eghina și Sfântul Nectarie ne-a ajutat din nou. Am primit de la maici ulei de la candelă, am uns-o pe fetiță și în mai, la control, nu mai era prezentă nici urmă de butn mamar.
Mare minune a făcut Sfântul Nectarie cu fetița mea!”
Simona Băncilă
Ajutorul primit de familia preotului
“Mă numesc Milioara Avarvarei şi Dumnezeu mi-a rânduit să fiu soţie de preot. În acest articol, vreau să mărturisesc tuturor cât bine poate face Sfântul Nectarie, în orice lucru cât de mărunt. La noi în casă, până acum Sfântul Nectarie a făcut două minuni:
Eu cu soţul meu ne doream tare mult măcar încă un copil (avem doi copii minunaţi de 15 şi respectiv 12 ani pe care-i cheamă Maria şi Ciprian).
Din rânduiala lui Dumnezeu, finii noştrii de la Alba, care sunt foarte credincioşi ne-au dat şi nouă o părticică din moaştele Sfântului Nectarie; aşa am ajuns să-l cunoaştem. Am citit cartea cu viaţa Sfântului Nectarie şi am început să ne rugăm.
Ne-am hotărât să mergem şi la mănăstirea Sfânta Treime de pe insula Eghina, să ne rugăm şi noi la racla sfintelor sale moaşte. Am ajuns în Eghina în data 2 februarie 2010.
Capela cu mormântul Sfântului
Acolo ne-am rugat sfântului cu credinţa să ne dăruiască un copil şi i-am promis că îi vom pune numele Nectarie/Nectaria. Însă principalul motiv pentru care ne-am dus în Eghina, a fost să-i cerem sfântului să-l vindece pe soţul meu (Părintele Dumitru) de hepatită C; pe care am descoperit-o cu 6 luni înainte - în iulie 2010.
În prima lună după Postul Paştelui, Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Nectarie, mi-a rânduit să rămân însărcinată. Acum sunt în luna a 9-a şi aştept din clipa în clipă să-l nasc pe Nectarie (aşa mi s-a spus la ecograf, că este băiat).
În ceea ce priveşte boala soţului meu, pot să vă mărturisesc că i s-a aprobat tratamentul cu interferon, iar după 3 luni de tratament, i-a ieşit viremia nedetectabilă.
Dumnezeu şi Sfinţii lui lucrează prin oameni. Să aveţi nădejde că orice veţi cere de la Sfântul Nectarie cu credinţa se va împlini.
Slavă Ţie Doamne, Slavă Ţie !” Milioara Avarvarei
Rugăciunile către Sfântul Nectarie au însănătoșit o femeie depistată cu cancer la sân
“Despre Sfântul Nectarie am aflat într-o zi de sărbătoare pe 21 mai 2012, zi în care am vizitat o bună prietenă care mi-a spus că dorește să meargă în insula Eghina de ziua Sfatului Nectarie, întrucât îi ascultase multe rugăciuni. I-am cerut să o însoțesc pentru că și eu doream să merg în acea excursie. Nu știam atunci câtă nevoie aveam de mila și de ajutorul Sfântului Nectarie.
Peste câteva zile aveam să aflu că eram suspectă de cancer la sân, iar pe 20 iunie am fost operată. De aici a urmat un coșmar cu analize rătăcite, apoi cu un diagnostic cert de cancer și cu trimiterea mea urgentă la o cunoscută clinică de oncologie, unde s-a constatat că am metastaze în toți corpii osoși și o speranță mica de viață.
Nu am încetat să mă rog în tot acest timp.
Înainte de deplasarea mea la un celebru spital din Viena (pentru ședințe de chimioterapie) am fost la Mănăstirea Cotmeana unde am stat de vorba cu Starețul Mănăstirii, un preot cu mult har și care de asemeni m-a încurajat și m-a îndrumat să mă rog Sfântului Nectarie.
În septembrie am ajuns la Viena. Lucrurile aveau să se schimbe radical în ce privește diagnosticul meu. Am renunțat la chimioterapie, făcusem deja două ședințe, și am început un tratament medicamentos; metastazele dispăruseră din toți corpii osoși.
A venit și ziua excursiei în insula Eghina.
Am mers la Sfântul Nectarie să-i mulțumesc pentru minunea săvârșită cu mine. Am plâns tot timpul în preajma sa. A plâns și Sfântul Nectarie. A fost semnul că rugăciunile mele înlăcrimate mi-au fost ascultate. ” Pârvu Georgeta, 29.12.2012
Ajutorul întru naștere de prunci
1. “Doamne ajută! Dragilor vă împărtășesc și eu povestea noastră...ca mărturie pentru ajutorul primit de la scumpul nostru Sfânt.
În urma cu 2 ani, rămăsesem însărcinată. Ne dorem nespus de mult bebelușul și eu și soțul meu. Dar Dumnezeu probabil că nu ne-a știut pregătiți, sau poate a vrut să ne încerce credința și răbdarea...
Apoi am tot așteptat, din nou să apară un bebeluș în viață noastră. Mă rugam Maicuței Sfinte pentru acest dar și i-am făgăduit că de va fi fetiță se va chema Maria . La un moment dat mi-am amintit ca prin minune de Sfântul Nectarie. Am început din acea zi să îi citesc acatistul și să mă rog lui. La câteva zile o prietena mi-a spus că merge în pelerinaj la Eghina și astfel am trimis un pomelnic.
Am continuat să mă rog și... la 3 luni de atunci aflam că Sfântul nostru drag și Maica Sfântă ne-au făcut un cadou... Venea bebe! Am avut nădejdea că va fi bine de această dată și mi-am uns zilnic burtica cu ulei adus de la racla Sfântului.
Într-o noapte am visat că mă aflam într-o biserică necunoscută mie în realitate, iar un călugăr scund, bătrân, cu o cruce atărnându-i pe piept în semn de grad arhieresc, s-a apropiat de mine, s-a aplecat, mi-a atins burtica și a zis:- Doamne, ce binecuvântare!
M-am trezit nedumerită. Nu știam ce biserica era, ce părinte era acela... Ce emoție... În ziua următoare recitind o carte cu viață Sfântului am văzut poza și m-am înspăimânt, mă copleșesc de emoție...Era părintele din visul meu; fratele meu ( teolog fiind) m-a îndemnat atunci să caut imagini din biserica Sfântului Nectarie. Nu am mai fost surprinsă să văd că era biserica din vis...
Este inutil să vă spun că sarcina a decurs mai mult decât normal. Acum o avem lângă noi pe micuța Maria Nectaria. Este un copil superb, sănătos și curios...
Și multe au mai fost darurile sfântului nostru cu noi. Îți mulțumim Măicuță Sfântă și Sfinte Nectarie bun și drag.
Nădăjduiți la bunătatea lui, căci se roagă pentru noi cu blândețe și dragoste multă!” Luisa, 1.03.2013
2. "Bună ziua, anul trecut am rămas însărcinată și am pierdut sarcina la doar o lună de evoluție. Atât pentru mine cât și pentru soțul meu a fost o perioadă grea deoarece ne doream foarte mult să avem un bebeluș. A fost greu pentru noi însă nu ne-am pierdut încrederea.
Ne-am rugat seara de seara la Părintele Nectarie, am citit Acatistul părintelui în fiecare seara atât eu cât și soțul meu, am vizitat săptămânal biserica Radu Vodă, am luat ulei despre care auzisem că face minuni și am crezut și noi în puterea părintelui.
La două luni am aflat că sunt însărcinată și totul merge foarte bine.
Credem că părintele Nectarie ne-a ascultat rugăciunile și a avut grijă să fie bine, ne rugăm în continuare pentru ca sarcina să decurgă la fel de bine în continuare și avem încredere că rugăciunile ne sunt ascultate. Încerc să ung în fiecare zi burtica cu uleiul părintelui pentru că simt că îl ocrotește și îl ajută să se dezvolte sănătos.
Urmează să nasc în noiembrie și dacă va fi băiețel cu siguranță unul dintre prenume va fi Nectarie, pentru că doar noi știm ce a însemnat și ce înseamnă pentru noi această binecuvântare.
O să sfătuiesc pe oricine are nevoie de ajutor să se roage părintelui pentru că atunci când există încredere există soluții. Vă mulțumesc!” Nico, 05.06.2018
3. “Sfântul Nectarie m-a ajutat foarte mult în timpul când eram însărcinată.
În urma unei ecografii mi s-a spus că am lichid mult. Am început să citesc acatistul și după câteva zile s-au adus în oraș și moaștele Sfântului Nectarie. Am fost și m-am închinat, iar la următorul control pe care l-am făcut la un profesor medic, mi-a spus că lichidul este în cantitate normală. Am promis Sfântul că băiețelul se va numi Nectarie Efrem.
După operația de cezariană am mișcat capul și am rămas cu o durere de cap mare; era atât de tare încât nici nu reușeam să ridic capul de jos. Trebuia să fac un calmant injectabil foarte puternic și alăptam.
L-am implorat pe Sfantul Nectarie să mă vindece și durerea a dispărut și nici nu a mai revenit.
Mulțumesc Sfântului pentru ajutorul dat .“ Violeta Elena, 05.09.2013
Sfântul Nectarie l-a vindecat pe monahul Mihail de mai multe boli
Imaginea atașată are caracter orientativ. Monahul din fotografie nu are legătură cu articolul de mai jos
“Mă numesc Mihail şi sunt monah, vieţuitor în Mănăstirea Sfântul Filip din localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa, şi sunt în vârstă de douăzeci şi patru de ani. Cu smerenie şi cu drag am să vă scriu câteva rânduri despre minunea care s-a petrecut cu mine la Sfântul Nectarie, la Mănăstirea Radu Vodă, din Bucureşti.
M-am îmbolnăvit de o boală cam grea. De fapt, de mai multe: hepatită activă de însoţire, colecist alungit, gastrită cronică, ulcer duodenal, stomacul era întors pe dos, aveam reflux gastroesofagian, fierea era plină de mâl şi piatră, sufeream de colon iritabil, aveam o infecţie puternică în gât de doi ani. Toate aceste boli m-au răpus şi nu mai puteam să mănânc, nici să muncesc, îmi afectaseră chiar şi pravila de rugăciune pe care o am, că nu mai puteam să stau pe picioare. Asta era suferinţa mea de doi ani.
N-am putut să mă lupt cu boala, însă într-o zi de vineri, când am ieşit cu vacile la păscut, la şapte dimineaţa, n-am mai rezistat de dureri şi am plecat la cameră să mă întind în pat, ca aşa să îmi treacă durerile, dar nu au mai trecut. M-am chinuit aşa până duminică dimineaţa. La ora douăsprezece, la amiază, am hotărât să plec la spital, când am văzut că mi se umflase tot corpul şi nu mai puteam vorbi de durere.
Am mers la biserică, la Părintele Stareţ Dorotei, şi i-am spus ce se întâmplă şi el mi-a dat binecuvântarea să plec la spital la Constanţa.
Mi s-au făcut analize şi mi s-a pus diagnosticul de hepatită. Am fost transferat la boli infecţioase pe 22 iulie 2010. Am stat până pe 3 august la boli infecţioase, unde mi s-au făcut continuu analize, că nu ştiau ce boală am. După analize au rezultat şase diagnostice diferite, şi, când am auzit, m-am rugat la Sfântul Nectarie şi la Maica Domnului ca să scap. După rugăciune m-am întins în pat.
Deodată am văzut deasupra mea pe Sfântul Nectarie, cum stătea în icoană. Am rămas surprins. Nu am luat în seamă, crezând că este vrăjmaşul care vrea să mă păcălească, şi mi-am văzut de treabă.
Pe 7 august m-am mutat la spitalul CFR Constanţa, doctorii spunându-mi că nu au ce face cu mine. Acolo mi-au zis că nu sunt de competenţa lor şi m-au trimis la Bucureşti, la Fundeni. Am ajuns pe 11 august, într-o miercuri dimineaţa. Îmi era foarte rău. Am aşteptat împreună cu stareţul şi o creştină, care era din Bucureşti. A venit doctoriţa şi m-a preluat pentru analize. Au ieşit aceleaşi rezultate, foarte rele, acelaşi diagnostic. M-au programat pentru operaţie de fiere şi stomac pentru joi dimineaţa, la ora nouă.
Pe 11 august m-am dus să mă internez. La internare mi-a zis să intru în salonul numărul 220 ca să mă pregătească pentru joi. M-am dus, dar nu mai erau locuri. Atunci doctoriţa mi-a zis să merg acasă şi să vin joi dimineaţa din nou. Şi am plecat.
Pe drum mi-am adus aminte de Sfântul Nectarie, care mă vizitase miercuri, prin icoană. I-am spus creştinei care se ocupa de mine să mă ducă la Sfântul Nectarie, la Mănăstirea Radu Vodă, să mă rog la moaştele sfântului. Când am ajuns, m-am rugat şi lângă mine am simţit prezenţa Sfântului Nectarie. Îmi spunea prin gând că m-am făcut bine şi că nu o să mă opereze şi o să plec acasă.
I-am spus creştinei care se ocupa de mine ce mi s-a întâmplat şi am plecat acasă, simţindu-mă foarte rău. Când am ajuns acasă, am adormit, urmând ca de dimineaţă să plec la doctor pentru operaţie.
M-a sunat creştina să mă trezesc. M-am trezit de dimineaţă şi pe drum, cum mergeam, am realizat că minunea se întâmplase. Nu mă mai durea nimic şi puteam să merg şi mi-a dispărut şi ameţeala şi puroiul din gât, pe care îl scoteam în fiecare dimineaţă, şi i-am spus femeii care se ocupa de mine că mă simt foarte bine şi că nu mai am nimic.
Am ajuns la spital la Fundeni. M-a văzut doctoriţa şi mi-a zis să mă duc la analize, să mă pregătească de operaţie. La ora 10:30 era programată operaţia. Când mi-a recoltat sânge mi-au ieşit deodată analizele bune. Nu mai aveam nicio boală, eram sănătos deplin. Doctoriţa o ţinea pe-a ei, că este o eroare de calculator şi mi-a repetat iar analizele. La fel, au ieşit bine. Şi m-a întrebat foarte mirată, şi totodată speriată, ce am făcut de mi-au ieşit analizele bine. Eu i-am spus că m-am rugat la Sfântul Nectarie şi că el m-a făcut bine. Ea m-a întrebat cine este Sfântul Nectarie. I-am spus că e Sfântul Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă, din Bucureşti, mare făcător de minuni.
Mi-a zis că nu mai este nevoie de intervenţia chirurgicală, că m-am făcut bine şi că o să plec acasă. Ne-am bucurat enorm şi eu şi persoana care mă însoţea la drum.
Am mers amândoi şi am dat slavă Sfântului Nectarie că m-a vindecat şi că pot să mă rog din nou, să muncesc şi să am grijă să îmi fac ascultarea la mănăstire. Cu ale lui sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi! Amin.” Monahul Mihail, Manastirea Sfantul Filip, Adamclisi
Vindecarea de ulcer gastric malign
Ileana Boncea din București, fiica de preot, în urma unor analize medicale complexe, i s-a stabilit diagnosticul: ulcer gastric, crater ulceros de natura malignă.
“Înainte de intervenția chirurgicală programată, d-na Ileana Boncea a venit la Mănăstirea Radu-Vodă, să ceară binecuvântare. După ce a primit din partea P. S. Varsanufie mir de la candela Sf. Nectarie și s-a uns în fiecare dimineață, cu multă încredere în Dumnezeu și în darul Sf. Nectarie, făcând ascultare de duhovnic, ulcerul malign constatat de medici a dispărut fară urmă!
Profesorul Radu Petrescu, cel ce urma s-o opereze pe d-na Boncea, a constatat că „nu are ce tăia - rana s-a închis“! Femeia a venit degrabă la Mănăstirea Radu-Vodă, să-i mulțumească Sf. Nectarie.” părintele Arsenie, de la Mănăstirea Radu Vodă
Medicul tratează şi Dumnezeu vindecă!
„Există multe cazuri când un tratament dă rezultatul dorit mult mai repede la un om credincios. Uite, spre exemplu, anul trecut, o doamnă de 45 de ani, diagnosticată cu cancer la sân, pe lângă chimioterapie s-a uns pe frunte cu ulei din candela ce e aprinsă deasupra moaştelor Sfântului Nectarie. S-a vindecat. Tumoarea a dispărut!” părintele Arsenie, de la Mănăstirea Radu Vodă
foto-părintele Arsenie, de la Mănăstirea Radu Vodă
Descoperirea hoţilor
O altă minune a Sfântului Nectarie, s-a petrecut în anul 2009, atunci când racla cu moaştele sale a fost furată din incinta bisericii Mănăstirii Radu Vodă. „Atunci, un echipaj de poliţie i-a prins pe tâlhari aproape imediat. Mărturia poliţistului a fost extrem de interesantă: «Ceva m-a împins să opresc acea maşină şi nu alta…» părintele Arsenie, de la Mănăstirea Radu Vodă
Vindecarea unui limfon malign
“Și pe noi ne-a ajutat și ne ajută Sfântul Nectarie în continuare. În iulie 2009 am aflat că soțul meu are o tumoare în gât neoperabilă și netratabilă. După 2 săptămâni de la aflarea veștii în noaptea de 21 iulie s-a sufocat și am ajuns cu ambulanța la spitalul Universitar. Au reușit să îl intubeze la camera de gardă deși nu era nici un orl-ist și cu atât mai puțin un chirurg toracic. Însă a făcut stop cardiac și a intrat în comă.
A fost mutat la terapie intensivă și acolo ne-au spus că nu va trece noaptea iar dacă se va mai trezi din comă va fi oricum o legumă deoarece în timpul stopului creierul nu a mai fost oxigenat.
Ne-am rugat Măicuței Domnului, Sfântul Nectarie și Sfântul Ioan Rusul să ne ajute și să mijlocească pentru el înaintea bunului nostru Mântuitor. Și rugăciunile ne-au fost ascultate.
A trecut noaptea și a doua zi s-a trezit din comă fară să aibă cea mai mică sechelă.
A urmat o operație cu 10% șanse de supraviețuire. M-am dus la mănăstirea Radu Vodă unde se află o părticică din moaștele Sfântul Nectarie și m-am rugat să îndrume el mâna doctorului care va efectua operația.
M-am întors la spital cu o mare liniște în suflet și nu m-am îndoit nici o clipă că va ieși cu bine din operație. Și chiar așa s-a întâmplat: a operația a fost un succes. Sfinții au îndrumat mâna medicului. În timpul operației i s-a luat biopsie și s-a descoperit tumoarea este un limfom, o forma de cancer care raspunde la tratamentul cu citostatice.
A început în regim de urgență la terapie intensivă prima cură de chimioterapie și după doua săptămâni petrecute la terapie intensivă a fost mutat într-un salon de la secția de chirurgie toracică.
În urma traheostomei i s-a introdus o canulă prin care să poate respira dar cu care nu putea vorbi. În ziua în care a terminat de citit cartea cu viața Sfântul Nectarie a mângâiat imaginea Sfântului de pe copertă și în momentul în care a luat măna de pe carte a început dintr-odată să vorbească.
Au venit asistentele, medicii…nu își puteau explica cum poate vb cu acea canula pe care o avea în gât. Nimeni nu a putut să vorbească cu o astfel de canulă. Dar noi știm cel mai bine explicația: încă o minune a Sfântul Nectarie.
A urmat o a doua operație prin care i s-a înlocuit canula cu un stent pt a putea veni acasă. Soțul meu s-a dus pe picioarele lui în sala de operație unde toți au rămas uimiți cât de repede și-a revenit. S-au hotărât să îi pună stent-ul fară anestezie și soțul meu s-a rugat încontinuu Sfântul Nectarie. Nu a simțit durere, nici cea mai mica jenă, absolut nimic. Sfântul nostru drag a fost alături de el tot timpul operației.
Până și doctorii recunosc că ceea ce s-a întâmplat din noaptea de 21 iulie până în prezent este o minune.
A continuat tratamentul cu citostatice până tumoarea și ganglionii s-ar retras. Am făcut în continuare acatistul Sfântul Nectarie, Sfântul Ioan Rusul și acastistul Maicii Domnului Pantanassa, s-a uns cu ulei de la candela Sfântul Nectarie de la Radu Vodă și de la maslu și ne-am rugat să ne ajute în continuare și să îl vindece complet.
Și răspunsul lor nu a întârziat să apară: în martie 2010 a făcut autotransplant și la analiza pet din iulie nu i-a mai ieșit nici o urma a bolii. La fiecare trei luni face analize și îi ies de fiecare dată bune, boala este în remisie totală.
Măicuță Domnului, Sfântul Nectarie și Sfântul Ioan Rusul veghează asupra lui și ne ocrotesc cu rugăciunile lor.” Ioana C. 23.12.2012
Fără alt interviu, au angajat-o
“Despre Sfântul Nectarie am aflat cu câţiva ani în urmă şi am citit despre viaţa sfântului şi despre o parte din minunile săvârşite de el. În cele ce urmează o să vă povestesc una dintre minunile săvârşite de Sfântul Nectarie cu familia mea.
Fiica mea cea mare terminase facultatea la Cluj şi nu‑şi găsea de lucru. A urmat şi masteratul şi nimic. Tot a încercat în multe locuri, şi‑a depus C.V.‑uri, a fost la interviuri, şi nimic.
În anul 2011, în luna mai, trecând prin Bucureşti, s‑a oprit pe la Mănăstirea Radu Vodă şi s‑a rugat la moaştele Sfântului Nectarie. După o lună, la sfârşitul lunii iunie, era deja angajată la Cluj, la o firmă la care mai fusese la interviu cu câteva luni în urmă şi a fost respinsă, iar acum au sunat‑o şi, fără alt interviu, au angajat‑o.
Îţi mulţumim, Sfinte Nectarie, pentru minunile pe care le‑ai făcut şi le faci pentru noi toţi. Te iubim şi să ai grijă de noi. Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte‑ne pe noi! Amin!” Flori H., Reghin
Mama bolnavă de ciroză
În anul 2011 mama Ioanei, deja depistată cu ciroza din anul 2005, în perioada Paștelui i s-a agravat situația și a ajuns la spital, unde în urma RMN, a tomografului, s-a constatat că în cavitatea abdominală se adunase foarte mult lichid cauzat de un cheag de sânge apărut pe vena portă.
După un tratament de zeci de zile cu tratament antigoagulant pt dizolvarea acelui cheag, rezulatele au fos, nesatisfăcătoare.
Cu inima tulburată, fiica bolnavei, Ioana, a descoperit diverse mărturii ale mai multor persoane care s-au rugat Sfântului Nectarie.
Apoi a mers la spital, a luat câteva lucruri de la mama sa și a mers cu ele la Mănăstirea Radu Vodă. A continuat să se roage atât la Sfântul Nectarie, cât și Maicii Domnului și Sfântului Spiridon. A cumpărat de la magazinul Mănăstirea Radu Vodă ulei sfințit, pe care i l-a dat mamei să se dea cu el.
A simțit că ceva bun, o minune, se va întâmpla.
Într-adevăr, după 10 zile, la examenul RMN, trombul de sânge se diminuase în mod semificativ. Ioana, Bucuresti
Mulțumirile aduse Sfântului Nectarie
“Am scris aceste rânduri cu lacrimi și cu sufletul tremurând.
Vreau să-i aduc Sfântului Nectarie mii de mulțumiri. Soțul meu are cancer laringian și l-am uns cu ulei de la candela Sfântului Nectarie de la mănăstirea Radu Vodă.
Datorita Sfântului Nectarie a trecut cu bine peste ședințele de citostatice și radioterapie. Mulțumim Sfântului Nectarie și te rugăm să fii alături de noi pe drumul greu al vieții.” Mary, 19.02.2013
Uleiul de la Sfântul Nectarie a tratat amețelile și durile de cap
“În 2009 din cauza stresului și oboselii, am avut niste amețeli și dureri de cap, groaznice, încât nu mă puteam deplasa singură.
Am ajuns la urgente și după o investigație, m-a trimis la Neurologie, unde am fost consultată și am primit tratamentul care a durat cam 2 luni și jumătate. În timp ce luam tratamentul, fata mea, Aurora, mi-a adus ulei de la Sf. Nectarie și mi-a zis să mă ung pe frunte.
Dar în ideea că trebuie să fii un om bineplacut lui Dumnezeu, pentru ca acest ulei sfințit să te ajute, nu dădeam zilnic, ci din când în când, mai mult de rușinea fiicei mele pentru că insista mult. Citisem și eu minunile Sfântului Nectarie unde se spunea că unei femei i-a adus fiica ei ulei de la Sfântul Nectarie și ungandu-se s-a vindecat de suferința ei; dar acest lucru m-a minunat și îmi ziceam: câtă credință a avut această femeie și ce viață duhovnicească de s-a vindecat!
Dar la insistențele fiicei mele am început să dau cu ulei de la Sfântul Nectarie zilnic și să mă rog aducandu-mi aminte de cuvintele Mântuitorului care zice: N-am venit să chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși la mântuire.
Și în trei săptămâni insistând să mă ung cu ulei și să mă rog m-am vindecat. “Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale și nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale.” Elena Diculescu, 26.12.2012
“Sfântul Nectarie m-a vindecat de hepatita C”
În anul 2006, un bărbat din Iași a fost diagnosticat cu hepatita C, iar 2008 a început tratamentul care dura 65 de săptămâni.
Deși, așa cum recunoștea, era foarte păcătos, a început să citească mărturii ale unor persone care au primit ajutor prin rugăciune de la Sfântul Nectarie. Deasemenea a mers și s-a rugat la moaștele Sfântului de la biserica din apropierea locuinței sale. Mai mult, a început să citească acatistul Sfântului și chiar a mers și la Mănăstirea Radu Vodă la slujba Sfântului Maslu, unde s-a rugat de asemeni la moaștele Sfântului Nectarie.
Și ajutorul Sfântului nu s-a lăsat așteptat prea mult.
Astfel, deși tratamentul era foarte scump, iar bărbatul provenind dintr-o familie modestă, nu avea resursele financiare să plătească costisitoarele medicamente, în final Sfântul Nectarie nu l-a lastat la greu și a făcut rost de toți banii necesari.
La cinci săptămâni de la terminarea tratamentului, analizele au arătat că virusul nu mai era în sânge.
“Toate acestea le datorez Bunului Dumnezeu, Sfintei Măicuțe Măria și Sfântului Ierarh Nectarie și tuturor sfinților.” Ciobanu Andrei, Iasi
“Din spital a plecat pe picioare”
“Cu ajutorul Sfântului Nectarie socrul meu având 2 accidente vasculare, primul cu paralizie pe partea dreaptă la pat fară a putea vorbi și cu pampers, al doilea cu creierul inundat de sânge cu șanse de doar 5% de supraviețuire.
Am spus toate acestea pentru a înțelege cât de grav a fost .
Cu ajutorul duhovnicului meu am mers la moaștele Sfântului Nectarie cu un tricou de al tatălui socru. Atingând moaștele am simțit o căldură care m-a cuprins în tot corpul. În acel moment nu am realizat ce se întîmpla, însă mai tîrziu ajungând la spital alături de socrul meu am rămas până dimineța .
În acea noapte s-a întâmplat minunea făcută de Sfântul Nectarie; tricoul cu care am fost la Sfântul l-am pus pe fruntea socrului și am citit de 3 ori Acatistul Sfântului Nectarie.
Dimineața nu mai avea nimic.
Chiar și medicul care îl trata a declarat că a fost o minune că trăiește; din spital a plecat pe picioare și putea să vorbească și să gândească. Doamne Ajută !" G., 05.06.2018
“Sfântul Nectarie mi-a salvat soția și copilul de la moarte”
În anul 2011 Florina era în a opta lună de sarcina, când a făcut un sindrom de pre-eclamsie, drept pentru care s-a impus de urgență o operație de cezariană.
Viitoarea mamă, gravidă în ultimul trimestru, prezenta episode de hipertensiune nemaivăzute, edeme, insomnia, cefalee. Cezariana a decurs bine inițial, însă ulterior în faza de recuperare la AȚI au apărut coplicatii: hipertensiunea era foarte mare, iar în plus, a apărut un edem masiv laringo-farigian. Toate acestea, în condițiile în care, bebelușul născut prematur, era la incubator cu oxygen și antibiotic injectabile destul de puternice, încă din prima zi de viață.
În fața acestor pericole, soțul simțind că e pe cale să-și piardă soția și copilul, a alergat degrabă la Sfântul Nectarie la Mănăstirea Radu Vodă, unde fusese inițial și cu soția.
S-a rugat Bunului Dumnezeu și Sfanțului Nectarie, pentru ajutor.
După câteva zile, Sfântul Nectarie, cu Harul primit de la Dumnezeu, a făcut că în scurt timp soția și copilul să-și revină și să poate să meargă acasă în siguranță. Daniel si Florina Popescu
Vindecarea de viciul fumatului
“Dragii mei, mare bucurie este pentru mine Sfântul Nectarie!
Îl cunosc de ceva vreme, dar de puțin timp s-a milostivit și de mine păcătoasă, și m-a ajutat să mă întorc la credință pe care am părăsit-o și, în plus, m-a ajutat să mă las de un păcat de care nu puteam scăpa.
Păcatul pe care l-am părăsit definitiv și imediat ce m-am rugat Sfântului Nectarie a fost fumatul. Pentru mine a reprezentat o minune absolută!
După ce m-am rugat cu lacrimi sincere, din acea după-amiază eu nu am mai pus până astăzi țigară în gură. Și de atunci sunt vreo șase ani. De aceea îi port o vie și puternică recunoștință și mă voi ruga lui de câte ori voi putea. Nu numai pentru a cere ceva, ci pentru a mulțumi pentru ce am.
Credeți în minunile Sfântului Nectarie și în puterea rugăciunilor sale în fața lui Dumnezeu." Antoneta P
Evanghelia zilei după Luca V, 27-32
27. Şi I-a dat putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului.
28. Nu vă miraţi de aceasta; căci vine ceasul când toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui,
29. Şi vor ieşi, cei ce au făcut cele bune spre învierea vieţii şi cei ce au făcut cele rele spre învierea osândirii.
30. Eu nu pot să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut la voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis.
31. Dacă mărturisesc Eu despre mine însumi, mărturia Mea nu este adevărată.
32. Altul mărturiseşte despre Mine; şi ştiu că adevărată este mărturia pe care o mărturiseşte despre Mine.
Rugăciunile începătoare:
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Împărate ceresc, Mângaietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și datătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățeste pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fară de moarte, miluiește-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fară de moarte, miluiește-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fară de moarte, miluiește-ne pe noi!
Slava Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curațește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău.
Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește.
Slava Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se Numele Tău, vie Împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, da-ne-o noua astăzi, și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertam greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.
Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.
Apoi se zic Condacele și Icoasele:
Condacul 1
Pe steaua cea noua strălucitoare a Ortodoxiei, pe al Bisericii nou zid de apărare, cu bucurie în inimi să îl lăudăm. Izvoraște tămăduiri și har bogat. Pentru aceea îi strigăm: bucură-te, Părinte Nectarie!
Icosul 1
Om purtător al bucuriilor celor cerești, te-ai arătat în lume Nectarie, arhiereule al lui Hristos, în viață neprihănită petrecând, drept, cuvios și de Dumnezeu inspirat, în toate dăruit; pentru aceasta și de la noi auzi unele ca acestea:
Bucură-te, cel prin care se înalta cei credincioși
Bucură-te, cel prin care sunt risipiți cei dușmănoși
Bucură-te, vas aurit al întelepciunii
Bucură-te, cel prin care se învinge răutatea lumii
Bucură-te, locaș al sfințeniei și al lucrării cerești
Bucură-te, carte dumnezeiască a noii cetăți îngerești
Bucură-te, cel care pe deplin sfânt te-ai arătat
Bucură-te, cel care de cele materiale te-ai lepădat
Bucură-te, a credinței răsplată strălucitoare
Bucură-te, mijlocitor al Harului cucernic și tare
Bucură-te, cel prin care Biserica se slăvește
Bucură-te, cel pe care insula Eghina se veselește
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 2-lea
Întelepciune având înca din tinerețe, de raza cea dumnezeiască ți-ai luminat sufletul și strălucirii poruncilor celor sfinte ai urmat, Cuvioase. De aceea, în virtuți înaintând, de mic copil ai cântat lui Hristos: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Mergând în orașul Sfântului Constantin, ai avut frica de Dumnezeu ca îndrumător și cercetarea celor sfinte ca apărător. De aceea, hrănindu-te din înțelepciunea cea dumnezeiască, pe cei pe care cu cuvântul tău i-ai umplut de bucurie sfânta, îi auzi strigând unele ca acestea:
Bucură-te, viţă a veșniciei
Bucură-te, nectar al ambroziei
Bucură-te, că de Mântuitorul ne-ai fost trimis vindecător luminat
Bucură-te, că Părinților celor din vechime ai urmat
Bucură-te, piatra cea nouă a zidirii cugetătoare
Bucură-te, cununa nou împletita a Bisericii drept măritoare
Bucură-te, cel ce te-ai arătat că un trandafir proaspăt înflorit
Bucură-te, cel ce de Dumnezeu ai fost dăruit
Bucură-te, steaua cea nouă a credinței poporului
Bucură-te, cel ce strălucești în slava Creatorului
Bucură-te, bunule chivernisitor al poruncilor cerești
Bucură-te, chip al slăvitelor virtuți îngeresti
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 3-lea
Slăvita întelepciune ai căutat-o și ți-ai dorit-o din tinerețile tale și pe Hristos l-ai rugat cu lacrimi fierbinți ca să te împodobeasca cu înalta ei frumusețe. Pentru aceea Nectarie, cu credință și plecăciune strigi către Domnul: Aliluia!
Icosul al 3-lea
S-a bucurat sufletul tău, ca oarecând al marilor Părinți, Vasile și Grigorie, mergând la Atena să dobândesti învățătura cea folositoare. Pentru aceea, cu bucurie îți strigăm unele ca acestea:
Bucură-te, fiu al luminii celei cerești
Bucură-te, vlăstar al evlaviei celei îngeresti
Bucură-te, cel ce ai fugit de amăgirile cele lumești
Bucură-te, că cele spre îndumnezeire n-ai încetat să dorești
Bucură-te, minte purtătoare de Dumnezeu, plină de întelesuri divine
Bucură-te, cărbune al dumnezeiescului Duh, focul aprins al cugetării creștine
Bucură-te, cel ce viață fară de pată ai trăit
Bucură-te, cel ce înșelaciunea lui Veliar ai zdrobit
Bucură-te, cel ce ai deschis ușa sufletului, iubirii lui Hristos
Bucură-te, cel în care a înflorit savârsirea binelui luminos
Bucură-te, sprijinul cel tare al celor credincioși
Bucură-te, săgeată de mult plâns a celor dușmănoși
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 4-lea
Avînd în tine râvna cea dumnezeiască a Cuvioșilor Părinți, fară încetare ți-ai dorit viața cea îngerească. De aceea, în Hios, cu bucurie ai intrat în cerescul cin monahal și pe vrășmașul l-ai lăsat păgubit, cântând Domnului neîncetat: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Auzit-a Arhiereul Cel dintru înalțime rugăciunea ta, strigat-ai către Dansul din toată inima ta. De aceea, degrabă a liniștit apele marii și furtuna a potolit. Vazând acestea, cei ce au fost salvați prin rugăciunile tale, cu mulțumire și credință îți cantă unele ca acestea:
Bucură-te, cel ce de la Dumnezeu ne-ai fost trimis vindecător
Bucură-te, izvor nesecat al minunilor
Bucură-te, astru cel nou al Bisericii, prealuminat
Bucură-te, că în rândul tuturor Sfinților ai intrat
Bucură-te, vas neprețuit al darurilor cerești
Bucură-te, gradina înflorita a fericitelor virtuți îngeresti
Bucură-te, cel ce furtuna mării o liniștești
Bucură-te, că strigătul hulitorilor îl potolești
Bucură-te, noule ales al lui Hristos
Bucură-te, al virtuților grădinar cuvios
Bucură-te, iubitorule de viață duhovnicească
Bucură-te, cel ce ai fost răsplătit cu bucuria cerească
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 5-lea
Sfânt Ierarh te-ai arătat, în aceste vremuri de pe urmă, vrednic de cinstire, ca oarecând Sfinții cei de demult. Căci în același chip ca și ei viață ți-ai petrecut și slăvite minuni ai savârșit, izbăvindu-i din toate necazurile pe cei care striga: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Arhiereu înțelept ales de Dumnezeu te-ai arătat cu adevărat în țara Egiptului, păstor luminat al Pentapolisului, alergând, ca oarecând Pavel, spre viață lui Hristos. De aceea și cei credincioși, cunoscând virtuțile tale, cu glas de bucurie striga unele ca acestea:
Bucură-te, a cetății mărire
Bucură-te, a evlaviei fire
Bucură-te, cel asemenea Cuvioșilor pustiei
Bucură-te, podoaba cea noua a preoției
Bucură-te, vas al blândetii și tezaurului iubirii
Bucură-te, dătătorul păcii și izvorâtorul milei
Bucură-te, că Bisericii te-ai arătat strălucitor
Bucură-te, că celor cuvioși te arați îndrumator
Bucură-te, chip al trăirii celei neprihănite
Bucură-te, candela a îndumnezeirii primite
Bucură-te, ca Arhiereu desavârșit celor înalte slujești
Bucură-te, cuvântator neîntrecut al celor dumnezeiești
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 6-lea
Văzut-au creștinii din toată Biserica Egiptului, că ești un adevărat pastor al Evangheliei. Pentru aceea, mulțimea credincioșilor ce ascultau cuvântul învățăturii tale, gândeau că au dobândit un nou Sfânt Părinte, ce cu putere învața. Și împreună cu tine nu încetau să strige Domnului: Aliluia!
Icosul al 6-lea
Strălucit-ai și în pământul elen, asemenea unui nou Apostol, luminând inimile credincioșilor cu focul sfintelor învățături și cu razele vieții tale Cuvioase. Pentru aceasta, luminați fiind și noi de strălucirea ta, îți strigam unele ca acestea:
Bucură-te, luminator al Bisericii Domnului
Bucură-te, trâmbIța cea tare a adevărului
Bucură-te, cel ce ai avut râvna Apostolilor
Bucură-te, izvorul harului și al vindecărilor
Bucură-te, retor îndumnezeit al cuvintelor vieții
Bucură-te, că pline de har sunt omiliile tale, înțelept al cetății
Bucură-te, cel ce cureți sufletele, de robia patimilor
Bucură-te, că potolești pornirile inimilor
Bucură-te, mare învățător al credincioșilor
Bucură-te, ascet tare, lui Hristos următor
Bucură-te, că multe ispite ai îndurat
Bucură-te, că sufletele spre Hristos le-ai îndreptat
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 7-lea
Mare între Ierarhi și întelept între învatatori, dar și smerit ascet al lui Hristos n-ai încetat a fi, Cuvioase. De aceea, părinte duhovnicesc al celor ce se pregăteau pentru slujirea preoțească, ai fost chemat. Cu ei împreuna, te slăvim și strigam: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Nectar al dreptății și fruct de viață sfântă, căii dumnezeiești ai urmat și norului duhovnicesc; iar pe noi cei aflați la vreme de strâmtoare, neîncetat ne-ai izbăvit. Pentru aceasta, sufletele noastre se bucură, când îți cântă ție unele ca acestea:
Bucură-te, cărare a bucuriei
Bucură-te, adiere a veșniciei
Bucură-te, cel ce izvorasti apele harului
Bucură-te, cel ce ai pecetluit gura balaurului
Bucură-te, primăvara sfințeniei, ce alungi iarna din gând
Bucură-te, strălucire ce luminezi întunericul cel adânc
Bucură-te, cel ce încurci gândurile celor păcătoși
Bucură-te, cel ce bucuri inima celor credincioși
Bucură-te, sprijin al dreptmăritorilor
Bucură-te, nimicitorul ereziilor
Bucură-te, căderea defăimătorilor
Bucură-te, vindecătorul bolnavilor
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 8-lea
Străine minuni Părinte, izvorăsc din mila ta cea mare, și îi ridică pe cei aflați în dureri. De aceea, și la Sfânta Mănăstire, fară încetare sosește mulțime de lume, cerând vindecarea și izbăvirea de boli și cântându-ți neîncetat: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Liman izbăvitor, în insula Eghina, este Mănăstirea ta, Sfinte. Aici, sufletele monahiilor le-ai condus duhovnicește spre mântuire și le-ai îndreptat cu înțelepciune spre Hristos. Pentru acestea, neîncetat se vor ruga către tine zicând:
Bucură-te, a minții sfânta lucrare
Bucură-te, ocean de răbdare
Bucură-te, chip viu al smereniei
Bucură-te, tezaur sfânt al curăției
Bucură-te, candela a purității și chivot al nepatimirii
Bucură-te, locaș al virtuților și sanctuar al cumpătării
Bucură-te, că spre Dumnezeu conduci Mănăstirea ta
Bucură-te, că toată puterea și râvna ți-ai pus pentru ea
Bucură-te, al Eghinei strălucit veghetor
Bucură-te, că degrab’ credincioșilor le dai ajutor
Bucură-te, că pe mulți din pericole i-ai salvat
Bucură-te, ca pe amăgitorul, în prăpastia cea adânca l-ai aruncat
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 9-lea
Pline de har sfânt și de miros de buna mireasma duhovnicească sunt Sfintele tale Moaște. Mirul ce izvoraște din ele bine înmiresmează nu doar Sfânta ta Mănăstire, ci și întreaga insula a Eghinei, sfintindu-i pe aceia care nu încetează a striga către tine: Aliluia!
Icosul al 9-lea
Izvorâtoare de har sunt Sfintele tale Moaște și de bogate daruri cerești. Mulțime de bolnavi sunt vindecați și cei slăbănogi îndreptați. De aceea și noi, împreună cu dânșii, strigăm unele ca acestea:
Bucură-te, scăldătoarea vindecărilor
Bucură-te, dezlegarea suferințelor
Bucură-te, cel ce degrabă alergi în ajutor
Bucură-te, că în vis sau în chip tainic te arați tuturor
Bucură-te, fântâna ce părintească iubire izvorasti
Bucură-te, liman al bucuriei sufletești
Bucură-te, că de îngrozitorul cancer pe mulți i-ai vindecat
Bucură-te, că demonilor rană de mult plâns le-ai dat
Bucură-te, cel ce vanitatea întelepciunii lumești ai îngenunchiat
Bucură-te, că în chip minunat pe credincioși i-ai ajutat
Bucură-te, podoaba de mult preț a Ierarhilor
Bucură-te, cel ce luminezi mintea neștiutorilor
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 10-lea
Ajutor și acoperitor te numesc toți credincioșii, care s-au îndulcit de hrana binefacerilor tale . Căci dintre cei ce te-au chemat cu credință, nici unul nu a rămas nemângâiat prin harul tău. De aceea, toți cu bucurie cânta: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Vestea minunilor tale s-a raspândit pretutindeni, purtătorule de Dumnezeu. Iar tu, și celor de departe, degrabă le-ai venit în ajutor salvându-i de pericole și de necazuri. De aceea, către tine aleargă zicând:
Bucură-te, că Mare ai fost numit între Părinți
Bucură-te, că loc de cinste ai între Sfinți
Bucură-te, că la fel cu cei de demult ești lăudat
Bucură-te, că între Sfinții Părinți ai fost încununat
Bucură-te, triumf al credinței, zid de apărare creștinilor
Bucură-te, izvor al Harului, rușinarea necredincioșilor
Bucură-te, cel ce ne descoperi slava adevărului
Bucură-te, cel ce pecetluiești gura păcătosului
Bucură-te, bucuria și puterea credincioșilor
Bucură-te, sprijinul și întărirea sufletelor
Bucură-te, cel prin care Hristos se slăvește
Bucură-te, cel prin care diavolul se stârpește
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 11-lea
Imne de mulțumire nenumărate, îți înălțam ție Părinte, noi cei izbăviți sub acoperamântul tău. Căci în toate necazurile noastre, degrabă ai venit să ne alungi tristețea. De aceea, cu ajutorul tău, Îl slăvim pe Hristos strigând: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Ai ars zelul demonilor, cu flacările minunilor tale și cu osârdie ai venit în ajutorul credincioșilor, în suferințe grele le-ai stins durerea și i-ai vindecat de mulțime de boli. Pentru aceea, cu evlavie rostesc unele că acestea:
Bucură-te, vindecătorul bolnavilor
Bucură-te, spaima demonilor
Bucură-te, că pe cei chinuiți de friguri i-ai vindecat
Bucură-te, că pe slăbănogi i-ai îndreptat
Bucură-te, cel ce ai înmulțit apa fântânii secate
Bucură-te, că ai binecuvântat Eghina, cu rugăciuni neîncetate
Bucură-te, că prin tine, mila lui Dumnezeu se arată
Bucură-te, cel ce seceta ai oprit și-ai dat ploaie bogată
Bucură-te, izvorul harului nesecat
Bucură-te, stea care pe toți i-ai luminat
Bucură-te, cel care al Mănăstirii iscusit duhovnic te-ai arătat
Bucură-te, că de la monahii imne auzi neîncetat
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 12-lea
Harul Mângâietorului, cu bogăție se revarsă prin Sfintele tale Moaște. Și asemenea unui izvor nesecat, adapă sufletele chinuite și vindecă bolile trupești ale celor ce strigă neîncetat către Domnul: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Cântând împreună cu Cetele cele îngerești, imnul Treimii Celei întreit Sfinte, privește dintru înălțime și spre noi păcătoșii și cu milostivirea ta cea mare, nu înceta să ne ajuți, pe cei ce cu credință strigăm către tine unele ca acestea:
Bucură-te, fiu al Silivriei
Bucură-te, slava Bisericii
Bucură-te, mândria Eghinei
Bucură-te, păzitorul Eladei
Bucură-te, chip și model de cucernic Ierarh
Bucură-te, pavăză și scăpare pentru orice monah
Bucură-te, Luceafărul cel nou al Bisericii
Bucură-te, darul prin care se întăresc cucernicii
Bucură-te, cel prin care patimile se curațesc
Bucură-te, că prin tine pe Dumnezeu Îl slăvesc
Bucură-te, apărător neobosit al credincioșilor
Bucură-te, grabnic mijlocitor către Creator
Bucură-te, Părinte Nectarie !
Condacul al 13-lea
O, Preabunule Părinte, luminatorul Ortodocșilor, Ierarhule al lui Hristos, Nectarie! Stând în fața Tronului lui Dumnezeu, roagă-te, neîncetat, pentru iertarea păcatelor noastre și pentru întoarcerea noastră spre înfierea harului. Căci neîncetat către Mântuitorul strigam: Aliluia!
( Acest condac se rostește de trei ori ).
Pe steaua cea luminoasa a ortodoxiei și pe al Bisericii nou zid de apărare, cu bucurie în inimi să îl lăudam.
Slăvit fiind de lucrarea Duhului, Izvoraște tămăduiri și har bogat. Pentru aceea îi strigăm, bucură-te, părinte Nectarie.
Apoi se zice iarăși Icosul 1 ( Om purtător al bucuriilor celor cerești,...) și Condacul 1 ( Pe steaua cea nouă strălucitoare...). Apoi se zice aceasta rugăciune:
Rugăciune către Sfântul Ierarh Nectarie
O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primeşte această puțină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinţi ne rugăm ţie:
Vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloşia noastră. Vezi bubele sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ţie, Sfinte Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijineşte pe noi, robii tăi. Ia aminte la suspinele noastre și nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloşii și scârbiţii, că ştim, Sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit grele prigoniri pentru dragostea lui Hristos, dar prin ele ai aflat dar de la Dumnezeu și astăzi vieţuieşti luminat în împărţia cea gătită sfinţilor, fiindcă ne-am încredinţat că și după mutarea ta din viață aceasta trecătoare, cine a năzuit la ajutorul tău și cu credinţa ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit ? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai uşurat suferinţa?
Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloşii și scârbiţîi, să te chemam să ne vii în ajutor. Am auzit că trupul tău a rămas neputrezit, pentru a întări în noi credinţa în înviere. Am auzit și că, din dragoste pentru poporul credincios, mai apoi L-ai rugat pe Dumnezeu că binecuvântarea sfintelor tale moaşte să se răspândească în toată lumea. Ştim, o, alesule ierarh, de mulţimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginti arătându-te. Nu cunoaştem nici suferinţă și nici durere pe care să nu le poţi alina. Nu cunoaştem nici o boală căreia tu să nu îi poţi aduce tămăduire, dacă tămăduirea este spre mântuirea celor ce se roagă ţie. Dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulţi bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credinţă și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor. Și aceştia, fără să primească tămăduirea trupească, au primit tămăduirea sufletească și i-au mulţumit Domnului că prin ghimpele bolii au fost aduşi de la iubirea acestei lumi la iubirea celor sfinte, de la calea cea larga a patimilor la calea cea îngusta a mântuirii.
Aceste minuni ale tale, sfinte, ne-au făcut și pe noi a crede că la orice facere de bine eşti gata ajutător și grabnic folositor și sprijin minunat. De aceea suntem încredinţaţi că pe tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credinţa ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și noi credem că și acum acelaşi eşti, sfinte, precum atunci când i-ai ajutat pe cei care au alergat la tine. Credinţa noastră este slabă, dar fiind scârbiţi și în pagubă, alergam la tine cu credinţă și cu lacrimi. Îngenunchind, ne rugăm ţie, Sfinte Ierarh Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a ascultat şi te-a întărit și te-a primit în cereştile locaşuri.
Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutaţi și miluiţi pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviţi, ca să lăudam și să binecuvântam și să slăvim întru-tot-lăudatul și prea-puternicul nume al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum și pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Se face otpustul.
Preotul face începutul obișnuit: Binecuvântat este Dumnezeul nostru;
strana: Împărate ceresc, Sfinte Dumnezeule, Preasfânta Treime, Tatăl nostru;
preotul: Că a Ta este împărăția;
strana: Doamne miluiește (de 12 ori), Slavă, Și acum, Veniți să ne închinăm (de 3 ori),
apoi Psalmul 142
Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta; auzi-mă întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Tins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pamânt însetoșat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață, întru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
și iarăși
Auzi-mă, Doamne, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău.
Auzi-mă, Doamne, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău.
Duhul Tău Cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății.
Slavă, Și acum, Aliluia (de trei ori) și Dumnezeu este Domnul (de trei ori); apoi
Troparele, glasul al 4-lea. «Cel ce Te-ai înălțat pe Cruce»
La făcătorul de minuni preaslăvite, la ierarhul lui Hristos credincioșii cu cuget de smerenie căzând să-i strigăm: Părinte Nectarie, cu harul tău cel prea-dulce, pe toți izbăvește-ne de nevoi și necazuri, și toată boala vindec-o degrab, de la Stapânul iertare cerându-ne.
Slavă,
Dumnezeiescul har, Părinte, avându-l de-a vindeca tot beteșugul și boala, degrabă, ierarhule, rugând pe Hristos, vindecă, rugămu-ne, de întristarea cumplită, de boală, de patimă și amara durere pe credincioșii care îți cinstesc sfintele moaște, Sfințite Nectarie.
Și acum, al Născătoarei de Dumnezeu
Niciodată nu vom tăcea, de-Dumnezeu-Născătoare, a vesti noi nevrednicii puterile tale; că de nu ai fi stătut înainte, rugându-te pentru noi, cine ne-ar fi izbăvit dintru atâtea primejdii?; sau cine ne-ar fi păzit până acum slobozi?; de la tine, Stăpână, nu ne vom depărta, că pe robii tăi pururea îi izbăvești din toate nevoile.
apoi Psalmul 50: Miluiește-mă Dumnezeule și
CANONUL
Cântarea 1-a. Glas 8. «Apa trecând-o ca pe uscat»
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Rănit de săgeata vrăjmașului,la tine, Părinte, cu credință m-adăpostesc. Împacă-mi viața, Ierarhe, tamăduindu-mi și trupul și sufletul.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Viață-n sfințenie petrecând, sfințești totdeauna și de rele îi izbăvești, de-Dumnezeu-purtătorule Părinte, pe cei ce vin la cinstită icoana ta.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Lucrând cu puterea minunilor, alungă, Părinte, de la cei care te chemăm îndată durerea cea trupească, cu harul tău, Ierarhe Nectarie.
stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
Ca Maica Preabunului Dumnezeu, preabună Stăpână, și de mine îndură-te și toată cumplita bântuială a nevăzutului șarpe alungă-o.
Cântarea a 3-a. «Doamne, Cela ce-ai înalțat bolta cea cerească»
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
De dureri felurite-și întristări și nevoi și de uneltirea ascunsă și năvălirile începătorului răutății păzește-i, Părinte Nectarie, pe cei ce te laudă.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Tuturor izvorăște dumnezeiescul tău cap înțelegătoarea dulceață a harului ce îl ai de Ia Hristos Dumnezeu, care ne-alungă, Părinte, amăreala patimii din suflete pururea.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
În ispite și chinuri și în cumplite dureri, Sfinte, petrecându-mi viața, la tine m-adăpostesc; să nu mă lepezi, dar, ci cu a ta cercetare dintru toată patima degrab izbăvește-mă.
stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
Adăpostire zidirii și sprijinire fiind, cu-har-dăruită Fecioară, pe cei care caută adăpostirea ta, de vicleanul balaur îi păzește pururea și de toată sminteala lui.
Izbăvește de tot necazul și vătămarea pe cei care cer mijlocirea ta, de-Dumnezeu-purtătorule Sfinte Ierarhe Nectarie.
Caută cu milostivire, de-Dumnezeu-Născătoare prealăudată, spre necazul meu cel cumplit al trupului și vindecă durerea sufletului meu.
Preotul zice ectenia: Miluiește-ne pe noi, Dumnezeule, și pomenește pe cei pentru care se face paraclisul;
strana: Doamne miluiește (de 12 ori), ecfonisul: Că milostiv și iubitor de oameni; apoi
Sedealna, glasul al 2-lea. «Rugătoare fierbinte»
Izvor îmbelșugat de tămăduiri întru Duhul s-a arătat, Înțelepte, racla moaștelor tale, că vindecă pe cei ce pătimesc și sănătate și tărie dăruiește celor ce vin cu credință, Preasfinte Părinte Nectarie.
Cântarea a 4-a. «Auzit-am, Doamne, taina iconomiei Tale»
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Obștea ta, Ierarhe, neînvăluită pururi păzește-o de ispitele vrăjmașului și de tulburările acestuia.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Tuturor care suferă și îți cer ajutorul, Sfinte Nectarie, vindecare dăruiește-le risipind îndată întristarea lor.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Vindecarea cea după duh și cea după trup, slăvite Nectarie, dăruiește-le cu harul tău celor ce te laudă cu dragoste.
stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
Preacurată, îndreaptă-mă la a pocăinței cărare pururea și năravul rău al patimii de Ia mine alungă-l cu puterea ta.
Cântarea a 5-a. «Luminează-ne pe noi»
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Cald ajutător te-a aflat ostrovul Eghinei, pentru aceea, către tine venind, se izbăvește de tot necazul și patima.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Dă-ne tuturor a trăi viață pașnică și de năvala vrăjmașului pururi netulburată, lerarhe Nectarie.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Cald apărător credincioșii tăi avându-te întru ispite, Părinte Nectarie, cu ajutorul cel de Ia tine se laudă.
stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
Ceea ce-ai născut negrăit pe Ziditorul tău, de vătămare și toată primejdia pururi păzește-i pe cei care te laudă.
Cântarea a 6-a. «Rugăciune voi vărsa către Domnul»
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Durerea cea sufletească, Părinte, și cea trupească degrabă alin-o celor ce-ți cerem a ta rugăciune, de bucurie umplându-ne inima și ceața grelei întristări de Ia noi, ca un bun, risipindu-o.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Părinte, de încercări de tot felul și a vrăjmașului cumplită sminteaIă, de strâmtorări și nevoi și ispite, Mântuitorului pururea roagă-te să-i apere pe cei ce vin cu credință și cer mijlocirea ta.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Cu milă a cerceta totdeauna și-a păzi nu’nceta, Ierarhe, de-Dumnezeu-purtătorule Sfinte, pe credincioșii tăi care au dobândit comoară de neprețuit racla moaștelor tale, Nectarie.
stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
Fecioară, ce-ai zămislit de Ia Duhul pe Hristos lubitorul-de-oameni, cu ocrotirea ta grabnic mă scapă de tirania vicleană a răului, și binele a-l săvârși întărește-mi, Stăpâna mea, sufletul.
Izbăvește de tot necazul și vătămarea pe cei care cer mijlocirea ta, de Dumnezeu purtătorule Sfinte Ierarhe Nectarie.
Curată, care prin cuvânt pe Cuvântul în chip netâlcuit L-ai născut în zilele din urmă, nu înceta rugându-L, ca una ce ai îndrăznire de maică.
Preotul pomenește iarăși așa cum s-a arătat după Cântarea a 3-a; ecfonisul Că milostiv, și îndată
Condacul, glasul al 2-lea. «Păzitoarea creștinilor»
Arătatu-te-ai celor căzuți ridicare și tărie, de Dumnezeu purtătorule, întru vremile de pe urmă, prin harul cel de sus, pentru aceasta și pe noi nevătămați păzește-ne de ispita vrăjmașului, trupului sănătate și sufletului iertare neîncetat de Ia Hristos, Ierarhe, cerându-ne.
Prochimenul, glasul al 4-lea. Preoții Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate și Cuvioșii Tăi se vor bucura.
stih: Răsădit în casa Domnului, în curțile Dumnezeului nostru va înflori.
Evanghelia
Diaconul zice Înțelepciune drepți....
Din Sfânta Evanghelie de Ia loan citire (X, 9-16)
Zis-a Domnul: Eu sunt ușa; de va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pașune va afla. FuruI nu vine decât numai să fure și să junghie și să piardă; Eu am venit ca oile Mele viață să aibă și din belșug să o aibă. Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun își pune sufletul său pentru oi. Iar cel năimit și care nu este păstor, ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind și Iasă oile și fuge, și lupul le răpește și le risipește. Dar cel năimit fuge, pentru că este năimit și nu-i pasă de oi. Eu sunt păstorul cel bun și cunosc pe ale Mele și ale Mele Mă cunosc pe Mine; precum Mă cunoaște pe Mine Tatăl și Eu cunosc pe Tatăl; și sufletul Îmi pun pentru oi. Am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta; și pe acelea trebuie să le aduc, și vor auzi glasul Meu; și va fi o turmă și un păstor.
Slavă, glasul al 2-lea
Pentru rugăciunile lerarhului Tău, Milostive, curățește mulțimea greșalelor noastre.
Și acum,
Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Milostive, curațește mulțimea greșalelor noastre.
Stihira, glasul aI 6-lea. «Toată nădejdea»
stih: Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale șterge fărădelegea mea.
Nouă stea te-ai arătat în anii cei de pe urmă Bisericii lui Hristos prin curăția vieții strălucind, Cuvioase, cu lumina harului celui dintru tine luminându-ne sufletul și gonind pururea, cu a vindecărilor străluciri, și negura vrajmașilor și întunecările bolilor; deci strigăm către tine: Nu înceta să ne izbăvești de tulburarea vicleanului și de asuprirea lui.
Preotul zice: Mântuiește, Dumnezeule, poporul Tău;
strana: Doamne miluiește (de 12 ori); ecfonis: Cu mila;
și celelalte cântări ale Canonului:
Cântarea a 7-a. «Feciorii lui Israel, strămutați din Iudeea în Babilon»
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
De dureri și ispite, de primejdii și oameni gâlcevitori și nevoi de moartea fără veste și toată-mpresurarea, Ierarhe Nectarie, pe toți cei care cinstesc icoana ta păzește-i.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Arătatu-te-ai, Sfinte Ierarhe, preagrabnic ajutător tuturor, în anii de pe urmă, și bolile cumplite vindecând celor care vin și cu credință cinstesc racla moaștelor tale.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Dumnezeiască podoabă și cunună preanouă te-a arătat Hristos ostrovului Eghinei; ci pururea aleargă căutând mijlocirea ta, și-agonisește mereu roada dragostei tale.
stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
La cărarea cea strâmtă a poruncilor Fiului tău întoarce-mă, Stăpână, ridicându-mi din poftele deșarte ticăloasa mea inimă, ca, mântuit cu harul tău, de-a pururi să te laud.
Cântarea a 8-a. «Pe Împăratul Ceresc»
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Râul răutății care-mi cuprinde cu totul ale inimii brazde usucă-l, Părinte, cu puterea rugăciunii tale.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
A toată boala vindecător cunoscându-te, alergăm toți Ia moaștele tale și cu-a ta putere luăm tămăduire.
stih: Binecuvântăm pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Domnul.
Pururi păzește obștea aceasta, Părinte, cu a ta rugăciune preacaldă, dându-i, lerarhe, și darurile tale.
stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
Tămăduiește sufletul meu, Preacurată de a șarpelui rea bântuiaIă, a nepătimirii lumină dăruindu-mi.
stih: Să lăudăm, bine să cuvântăm și să ne închinăm Domnului, cântându-l și preaînălțându-L pe El întru toți vecii.
«Pe Împăratul Ceresc pe Care ÎI laudă oștile» Îngerești, lăudați-L și preaînălțați-L întru toți vecii.
Cântarea a 9-a. «Adevărată de Dumnezeu Născătoare»
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Păzește-ne, Părinte, de toată tulburarea care ne face vrăjmașul cel nevăzut și de primejdia morții, Sfinte Nectarie.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
Alungă, lerarhe, durerea sufletească și cea din trup suferință, cu harul tău, pe care-l ai de Ia Domnul, Părinte Nectarie.
stih: Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi.
La Domnul, lubitorul de oameni, mijlocește pentru ostrovul Eghinei neîncetat și pentru țara aceasta, Sfinte Nectarie.
stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi.
Cu toții lăudându-ți harul tău, Fecioară: neîncetat, ca o maică cu dragoste de fii, pe fiecare ne-acoperi, ne mângâi și ne hrănești.
apoi Cuvine-se cu adevărat și megalinariile:
Pe luminătorul bunei-cinstiri și noua făclie a Bisericii lui Hristos, pe ocrotitorul fierbinte al Eghinei să îl cinstim cu toții, pe Sfântul Nectarie.
Bucură-te, râul nou izvorât prin dumnezeiască revărsare Bisericii, care-adăpi și vindeci cu harul cel predulce pe cei ce ți se roagă, Părinte Nectarie.
De pe înalțimea virtuților luminezi, Părinte, întru cele din urmă vremi, precum o făclie de Dumnezeu aprinsă, simțirea minții noastre, Sfinte Nectarie.
Bucură-te, grabnic izbăvitor de toată-ntristarea și vrăjmașii cei nevăzuți tămăduitorul bolilor celor care moaștelor tale sfinte se închină cu dragoste.
Bucură-te, Sfinte Nectarie, comoara Eghinei, făcătorule de minuni, lauda cea nouă, scutul Ortodoxiei, podoaba cea aleasă a cetei lerarhilor.
Sfinte lerarhe Nectarie, caută cu milă către cei care te cinstim și dă-ne, Părinte, iertare de greșale de Ia Mântuitorul cu mijlocirea ta.
A ta ocrotire n-o depărta, Sfinte lerarhe, de Ia obștea robilor tăi și plinește grabnic cererea celor care iți săvârșesc cu râvnă mereu pomenirea ta.
și aceste două tropare ale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu
Din tine, Născătoare de Dumnezeu, Dumnezeu Cuvântul întrupându-Se negrăit, covârșești, Fecioară, Oștirea cea Cerească; ție, dar, îți aducem cântare de laudă.
Cu toate oștirile Îngerești, cu Botezătorul, cu Apostolii cei slăviți și cu tot soborul Sfinților, Preacurată, Fiului tău te roagă toți să ne mântuim.
Sfinte Dumnezeule, Preasfântă Treime, Tatăl nostru;
preotul: Că a Ta este Împărăția; apoi
Troparul Sfântului, glas întâi. «Locuitor pustiei»
Pe vlăstarul Silivriei și al Eghinei ocrotitor, ce s-a arătat în anii de pe urmă virtuții prieten adevărat, pe Nectarie să-l cinstim credincioșii, al lui Hristos dumnezeiesc slujitor, că izvorăște vindecări de tot felul celor ce cu evlavie strigă: slavă lui Hristos, Celui ce te-a slăvit pe tine, slavă Celui ce te-a făcut minunat, slavă Celuia ce lucrează prin tine tămăduiri tuturor.
Preotul zice ectenia:
Miluiește-ne pe noi, Dumnezeule...,
strana: Doamne miluiește (de trei ori),
Încă ne rugăm pentru mila, viața, pacea,
strana: Doamne miluiește (de trei ori),
Încă ne rugăm să se păzească...,
strana: Doamne miluiește (de 40 ori),
Auzi-ne pe noi, Dumnezeule...,
strana: Doamne miluiește (de trei ori),
iar preotul zice ecfonisul: Că milostiv; apoi face otpustul cel mic,
fără însă a zice Pentru rugăciunile; dupa care zicem acest
Tropar, glasul al 2-lea. «Când de pe lemn»
Tuturor ajutor întru nevoi și ocrotitor în necazuri fă-te, Nectarie, celor ce la tine cu credință vin și dumnezeieștile tale moaște, Părinte, ți le cinstesc pururea, pe care le-a slăvit Hristos cu darul minunilor, care ne alungă durerea și pace dăruiesc tuturora, și de sus iertare greșalelor.
Stăpână, primește rugăciunile robilor tăi și ne izbăvește pe noi din toată nevoia și necazul.
Toată nădejdea mea spre tine o înalț, Maica lui Dumnezeu, păzește-mă sub acoperământul tău.
și acest tropar, glas întâi
Pentru rugăciunile tuturor Sfinților Tăi, Doamne, și ale Născătoarei de Dumnezeu, pacea Ta dă-ne-o nouă și ne miluiește pe noi, ca un singur Îndurat.
și preotul încheie, zicând: Pentru rugăciunile.
Dumnezeului nostru slavă. Amin.
Sfinte Nectarie, facatorule de minuni, omule al lui Dumnezeu. Împlinirea năzuințelor Duhului; Pastorule și liman dumnezeiesc, lucrătorul viei celei de taină a lui Hristos, credincios și sârguincios, care ca un rob credincios al lui Dumnezeu și săvârșitor al tainelor Acestuia ai fost învrednicit de către Acesta cu darurile facerii de minuni și al vindecărilor. Mulți sunt cei care au luat vindecare de la tine, cercetând cu credință și evlavie preacinstitele tale moaște ; cei necăjiți, suferinzi de multe boli, mâhniri, supărări, nenorociri și primejdii. Alții departe gasindu-se, neputând să vină cu trupul, dar crezând că darurile Atotputernicului Dumnezeu dăruite prin intermediul sfinților Săi nu numai celor din apropiere, ci și celor de pe mare departe îi ajunge și îi ajută, luând fiecare dăruirea după cererea sa.
Deoarece noi suntem robi netrebnici ai lui Dumnezeu și ne găsim în mare măhnire, primejdie și supărare, căci văzuți și nevăzuți vrăjmași, dinăuntru și din afară, ca fiarele sălbatice, ziua și noaptea viclenesc împotriva scumpei Mirese a lui Hristos, curatei și Una Sfânta Duhovnicească și Apostolească Biserică pentru a o darâma și a o face nevăzută. Preaalesule Păstor al lui Hristos, noi, oile cele cuvântatoare, pentru care Hristos sângele Său l-a vărsat, îți cerem să îi izgonești și să-i împrăștii.
Și de vreme ce nu suntem vrednici, pentru multele noastre păcate, că din gurile noastre murdare și buzele necurate a ne ruga Preaiubitorului de oameni și Preamilostivului Dumnezeu și Tată pentru dezlegarea cererilor și necazurilor noastre, a supărărilor care mereu ne însoțesc, te implorăm cu durere, cu inima infrânta, cu suspinuri și cu lacrimi să mijlocești împreună cu Preasfântă Maica a lui Dumnezeu și cu toți sfinții să fim izbăviți din multele primejdii, noi, păcătoșii și nevrednicii. Noi, prin multele și nenumăratele păcate și cu nemulțumirea noastră L-am mâniat pe Preabunul și Preainduratorul Dumnezeu și Părintele nostru Ceresc, și va veni la noi și pentru nerecunoștința noastră va fi nu Dumnezeu Multmilostiv și Îndurător, ci Dumnezeul Judecător, spre a ne pedepsi și a ne răsplăti după faptele noastre.
Credem și nădăjduim că mijlocirea tuturor sfintiIor și a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu va imblânzi fața Acestuia și-L vă înmuia, va îndepărta cursele văzuților și nevăzuților vrăjmași, va împrăștia dorințele lor nelegiuite și ne vă izbăvi pe noi din toată primejdia, căci ‘‘mult poate rugăciunea dreptului cea cu osârdie’’ și ‘‘mult poate rugăciunea Maicii spre imblânzirea Stăpânului’’. Vă transforma mâhnirea noastră în bucurie și desfătare și vom cânta împreună cu Sfinții Apostoli, mucenici, mărturisitori și cu toți sfinții ‘‘aceasta este biruința și biruitoarea lumii, credință noastră’’, și ca profetul David: ‘‘Cine este Dumnezeu mare că Dumnezeul nostru? Tu ești Dumnezeu, Care faci minuni. Minunat este Dumnezeu întru sfinții săi!’’
Să-i cântam și să-i lăudam, să mulțumim Maicii Domnului, cea care ne-a eliberat, Grabnic ascultătoarea, Nădejdea și Mântuirea poporului nostru, Maicii noastre duhovnicești, în psalmi și cântari duhovnicești. ‘‘Apărătoare Doamnă, pentru biruință, izbavindu-ne din nevoi, mulțumiri aducem tie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururi Fecioară!’’
Sfantul Nectarie Taumaturgul-editura Ecumenita
Sfantul Nectarie Tamaduittorul din Eghina-Editura Ortodoxia
https://www.crestinortodox.ro
https://evz.ro
http://eviasieghina.ro
https://ortodoxiatinerilor.ro
https://doxologia.ro
https://www.libertatea.ro
https://www.crestinortodox.ro
https://www.youtube.com
https://basilica.ro