Sfântul Nicolae cel Nou-9 mai

Trimite acest articol mai departe!

Sfântul Nicolae cel Nou este un sfânt martir al evului mediu, prezent în inimile credincioșilor din toate timpurile datorită harului său prin care neâncetat sunt înfăptuite minuni și tămăduiri de boli grele.

Fragment din Evanghelia zilei: Ioan, Cap 7-6

"Deci le-a zis Iisus: Vremea Mea încă n-a sosit; dar vremea voastră totdeauna este gata."

Prăzuire

Sfântul Nicolae cel Nou este prăznuit în fiecare an în data de 9 mai.

Locație

Mormântul sfântului cu sfintele sale moaște, se află la locul martiriului său din localitatea Vounena, în Tesalia, la biserica închinată Sfântului Nicolae cel Nou.

Tesalia, situată în sud vest de orașul Thesalonic, este una din cele 13 regiuni ale Greciei, regiune a cărei capitală este orașul Larisa. Actuala Biserică Agios Nikolaos cel Nou din Vounena a fost construită în anii 1962-1963 la inițiativa Pr. Pr. Lambrou Hyta și cu ajutorul locuitorilor din împrejurimile Tesaliei, pe locul uneia mai vechi, care a fost construită în 1883 și a fost distrusă de un incendiu la 22 mai 1962.

De asemenea, părți din moaștele sfântului (capul sfântului), sunt păstrate în Mănăstirea Sfântul Nicolae din Andros.

Această mănăstire este situată pe un deal la nord de Chora, la 5 km de satul Apikia.
Locatia-Google maps

Iconografie

În sfintele icoane Sfântul Nicolae cel Nou este reprezentat ca un tânăr cu părul scurt, fără barbă,  îmbrăcat în haine militare, având în mâna dreaptă o cruce, simbol al mărturisirii credinței în Hristos, iar în mâna stângă o suliță.

Deasupra hainelor militare poartă o mantie roșie, simbol al mucenicei sale. Însă sunt cazuri  în care uneori este înfățișat în haine simple.

În ce priveste numele, sunt diferite reprezentări în care sfântul apare sub numele de Sfântul Nicolae  din Răsărit, uneori din Tesalia, alteori din Vunainois.

Viața și martiriul sfântului

Sfântul Nicolae, Mărturisitorul și Noul Martir din Vounena, s-a născut probabil în Asia Mică. Se spune despre el că încă din tinerețe era foarte credincios, având o neclintită credință în Dumnezeu și o deosebită evlavie. Tânărul Nicolae nu și-a putut ascunde frumusețea vieții, precum o lumină aprinsă nu se aseaza sub obroc, ci se pune în sfeștnic, spre a lumina. Vestea despre tânărul Nicolae a ajuns și la urechile împăratului bizantin din Constantinopol.

Împăratul bizantin din acea vreme, Leon cel Înțelept (886-912), l-a chemat la sine pe Nicolae, spre a se convinge singur de cele auzite despre el.

Leon al VI-lea a reprezentat într-un mozaic la picioarele lui Hristos

Vazându-l, împăratul l-a însărcinat cu o deosebită misiune și cu o mare cinste: căpetenie a provinciei imperiale Larisa, cât și străjer al orașului Tesalonic. Acceptând slujba, tânărul Nicolae și-a continuat viața lui curată, fiind plăcut și iubit de toată lumea din Tesalia.

Când avarii au invadat Tesalonicul, aceștia au cauzat multe ravagii și crime. Nicolae, în fruntea armatei pe care o conducea, a căutat să împiedice dușmanul. În orice caz, datorită numărului extrem de mare al inamicilor, aceștia au reușit să cucerească zona, devastând tot ce au putut și omorând mulțime de oameni.

O parte dintre locuitorii zonei și-au părăsit casele și s-au retras în munți. Nicolae, împreună cu soldații săi, s-au retras în localitatea numită Vounena, unde existau o serie de peșteri și chilii săpate în dealurile abrupte din zona. Rămânând în acest loc, comandantul și soldații săi au început o viață de castitate și rugăciune. Astfel, s-a închegat în Vounena o obște monahală.

Într-o seară, în vremea rugăciunii, un înger al Domnului i-a apărut Sfântului Nicolae cel Nou și i-a spus că ucenicii săi vor fi martirizați pentru credința în Hristos. Așa s-a și întâmplat, inamicii capturându-i pe creștini, iar după o mulțime de torturi, omorându-i. Torturile aveau drept scop părăsirea credinței în Hristos, închinarea la idolii avarilor și supunerea față de conducătorul armatei avare.

Rămânând în credința cea dreaptă până la moarte, numele acestora sunt astăzi scrise în Cartea Vieții. Numele martirilor din Vounena sunt: Grigorie, Dimitrie, Evodie, Teodor, Ioan, Mihail, Pancratie, Panteleon, Hristofor și Emilian, aceștia fiind împreună cinstiți cu două maici: Irina și Pelaghia.

Nicolae singur a scapăt de martiriu, avarii negăsindu-l. Sfântul a continuat viața de post și rugăciune, pe care o începuse, într-o peșteră de sub un stejar. În scurtă vreme însă, și el va fi prins de cotropitorii avari. La început aceștia i-au oferit bani și poziții.  În zadar însă, pentru că Nicolae a rămas ferm în credința sa. Atunci conducătorul a ordonat să-l lege de un copac unde l-au străpuns cu sulițele, iar în cele din urmă, în ziua de 9 mai 920, l-au târât pe jumătate mort și l-au  decapitat, îngropându-i trupul în locul sacrificării sale.

Aflarea sfintelor moaște și începutul minunilor

Nu peste foarte mult timp, undeva la 50 de ani, în provincia răsăriteană unde s-a născut și a crescut sfântul mucenic Nicolae, locuia un domn bogat, ducele de Salonic, Eufemian , care s-a îmbolnăvit de lepră.

Și-a căutat vindecarea  la mulți medici cheltuind mulți bani, dar în zadar.

Apoi a început să invoce diverși sfinți vindecători și să facă fapte bune, sperând în mila infinită a lui Dumnezeu. Și-a oferit banii nevoiașilor, văduvelor, orfanilor și săracilor. L-a rugat pe Dumnezeu să aibă milă de el și să-i dea vindecare.

Într-o noapte, într-o viziune,  sfântul patron al Salonicului, Dimitrios Miroblitul, i-a spus: „Efimian, nu te vei vindeca în acest oraș, pentru că Tesalia îți va oferi  pe cel care îți vă vindeca lepra.”

Continuând să-și caude vindecarea, Eufemian a mers în ținuturile Larisei, la hramul  Sfântului Achillios, despre ale cărui minuni auzise multe.

Sfântul Achillios din Capadocia

Și în timp ce se afla în Larisa și se ruga de multe zile, Eufemian a avut o altă revelație, în care cineva, un om sfânt, i-a zis: “Ridică-te, Eufemian și mergi la muntele Vounena și în vegetația densă vei găsi un ulm înalt, și în interiorul trunchiului copacului, trupul meu. După ce vei curăța zona de copaci, tufișuri și iarbă, să construiești un templu în numele meu . Apoi să te speli de trei ori  în numele Sfintei Treimi, și te vei vindeca de lepră.”

Eufemian l-a întrebat pe sfânt cine este, iar acesta i-a răspuns că îl cheamă Nicolae și că a avut un sfârșit tragic de mâna barbarilor.

Plin de speranță spirituală, Eufemian a pornit spre Vounena, iar când a ajuns acolo, a făcut ce i-a spus Sfântul. La locul indicat de sfânt i-a găsit trupul îngropat, dar neputrezit și frumos mirositor.

După puţin timp acolo a construit o capelă, unde au aşezat moaștele  Sfântului Mucenic.

Mai apoi Eufemian, așa cum îl sfătuise sfântul,  s-a spălat de trei ori cu lichidul ce izvora de la mormântul mucenicului, iar lepra a început să-i cadă din trup ca niște solzi.

Cu lacrimi de bucurie și mulțumire pentru vindecarea sa,  Ducele Eufemian a dat  slava lui Dumnezeu, pentru minunile sfinților Săi, plecând în ținuturile sale tămăduit de boala cea grea a leprei.

De atunci, deși au trecut mai bine de zece secole, amintirea slăvitului Sfânt Mucenic nu a fost ștearsă. Domnul nostru, care dă virtuțile onoarei și nestricăciunii tuturor prietenilor Săi, nu a lăsat uitarea să-l acopere pe viteazul Său soldat Nicolae.

Astăzi, o multitudine de mănăstiri, temple și capele îl venerează pe Sfântul Nicolae cel Nou, iar sărbătoarea lui anuală din inima primăverii oferă ocazia unei comunicări mai directe cu el și exprimarea onoarei și recunoştinţei credincioşilor faţă de căldura, ajutorul și protecția pe care sfântul le oferă celor care îl cinstesc.

Minuni

Cea mai mare minune, care datează din vremuri străvechi și care se petrece neâncetat, este lichidul  de culoare roșie care curge în chip minunat în locul martirizării sfântului. Acesta începe să curgă din după-amiaza zilei de 8 mai, în ajunul sărbătorii Sfântului, și continuă să se reverse până în dimineața zilei de 9 mai.

Creștinii evlavioși care știu acest lucru merg acolo încă din ajun și strâng în sticle minunatul „sânge”, pe care îl împart ca pe o binecuvântare. Se săvârșesc prin acesta multe minuni, celor ce vin cu credință și nădejde în ajutorul Sfântului.

Există, de asemenea, un izvor secat, din care izvorăște Aghiasmă doar în acele zile.

Iată in continuare câteva minuni legate de Sfântul Nicolae cel Nou din Vounena:

 Vindecarea femeii paralizate

Marika Nova s-a îmbolnăvit grav de congestie cerebrală,  pierzându-și vorbirea, fiind paralizată pe jumătate din corp.

În disperarea lor, la 20 ianuarie 1940, copiii ei l-au invitat pe egumenul de atunci, fericitul Polykarpon Keramas, să o binecuvânteze pe mama lor cu sfintele moaște ale Mucenicului Nicolae cel Nou, respectiv cu capul acestuia. Starețul a mers la casa femeii grav bolnave și a săvârșit rugăciunea în timpul nopții. Iar sfântul nu a întârziat să facă o minune.

În scurt timp, jumătatea paralizată a corpului și-a revenit, femeia a început să vorbească, iar în scurt timp și-a recăpătat forțele complet. De atunci a mai trăit 17 ani lăudând pe Dumnezeu, care a vindecat-o prin mijlocirile sfântului.

Andros, Grecia, 20 ianuarie 1940 

Tratament pentru arsuri

Mă numesc Stavros și, în vara lui 2003, ne-am dus la o baie în mare. Nu i-am dat atenție fiicei noastre de patru ani și din cauza expunerii îndelungate la soare s-a ars pe umărul drept. Când am părăsit marea arsura a făcut o rană, s-a umflat și s-a umplut cu lichid.

La prima farmacie pe care am găsit-o, m-am oprit și am întrebat farmacistul dacă e ceva pentru arsura. Mi-a spus:

- Ia-ți fiica și du-o imediat la spital.

Am continuat și am mers la o a doua farmacie. Al doilea farmacist mi-a spus exact același lucru. M-am oprit apoi la o a treia farmacie si farmacistul mi-a dat un unguent, dar mi-a spus si sa imi duc repede fiica la spital.

Când am ajuns acasă, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă rog și să-l implor pe Sfântul Nicolae cel Nou să-mi vindece fiica. Apoi am luat sticluța cu „sângele” lui,  și am uns-o pe locul unde era arsura.

A doua zi arsura dispărut.

Tămăduirea bolilor de piele

In anul 1976 la sărbătoarea Mucenicului din 9 mai, Liceul Regal, Persefona 17, Salamina, a auzit pentru prima dată despre harul miraculos al Mucenicului, vindecarea eczemelor, erupțiilor cutanate și a altor răni. Ea însăși suferise timp de 26 de ani de eczemă, căutand neîncetat tratament pe la medicii și la tot felul de spitalele.

Soțul ei a îndemnat-o să meargă la mănăstirea din Vounena, la mormântul Sfântului Nicolae cel Nou.

Ajunsă la locul sfânt și ungând-și erupțiile cu pricina cu lichidul miraculous care izvorăște acolo,  ca prin minune, în câteva zile, toate problemele de piele s-au vindecat complet.

Vindecarea durerilor de cap

Doamna Aikaterini Karakitsou, mărturisește în scris: „Dragă părinte stareț, am suferit o congestie cerebrală și am avut dureri groaznice în cap. Am și cataractă la ochi și pot vedea puțin, dar cu harul Sfântului, atingând sfintele sale moaște,  durerile de cap mi-au dispărut cu totul. Sper ca harul lui să-mi păstreze lumina până la ultima mea suflare.Te rog să te rogi și pentru mine. Îl laud pe Sfântul pentru minunea care a făcut-o pentru mine”. 

Apariția miraculoasă

Doamna Anastasia Papakonstantis  scrie despre tratamentul mamei sale, doamna Angelikis Kontos, 79 Orfeos, din Atena:

<< Mama mea era bolnavă și medicii ne-au spus că are cancer osos. În timp ce plângeam și imploram pe Dumnezeu pentru vindecarea ei, am văzut un Sfânt care mi-a spus: „Nu plânge, mama ta nu are nimic”. Am întrebat: „Cine ești?” Și mi-a răspuns: „De ce îți amintești?”. Așa că am strigat: „Sfântul Nicolae cel Nou” și Sfântul a dispărut. După două zile i-am făcut analizele mamei și au ieșit negative.>>

Minunea s-a petrecut în august 1976. Doamna Papaconstanti avea în casă icoana Sfântului Nicolae cel Nou.

Sfântul Nicolae cel Nou vrea să fie prăznuit în ziua sa de pomenire

Următorul eveniment minunat a fost povestit de preotul Lambros Symiakakis, vicar al I. N. Agios Georgios Drosia:

„De multe ori eu și preoții mei înaintași, când sărbătoarea Sfântului Nicolae cel Nou, nu cădea într-o sâmbătă sau duminică, am încercat să mutăm sărbătoarea lui într-o altă zi și bineînțeles la altă dată, nu pe 9 mai, când Sf. noi. Dar de fiecare dată când i-am mutat memoria într-o altă zi, în acea zi era o furtună mare și nu putem merge pe insula*. 

Acest eveniment este foarte răspândit în sat, toată lumea vorbește despre el, dar și eu l-am trăit și îl descriu. 

Dar anul acesta când pomenirea Sfântului a fost luni, 9 mai 2011, nu am schimbat data, deși buletinul meteo a dat vânturi puternice de nord-est și ploaie. Regiunea noastră este puternic lovită de aceste vânturi și apoi orice mișcare a bărcilor și a oricăror alte ambarcațiuni este întreruptă. Dar anul acesta, fără ploaie, nu crea vânt și nu îngreuna pelerinii care doreau să urce pe insulă. De fapt, după amiază, condițiile meteo au fost excelente. 

Sfântul vrea să urcăm în insulă în ziua sărbătorii lui și nu în altă zi. Așa că în ziua aceea ne protejează cu condiții meteo potrivite”.         

 * acesta este Ktyponisi sau Englesonisi. O insulă care aparține parohiei Drosia și sărbătorește memoria lui Sfantului Nikolaos în Vounenois, pe 9 mai.

Pedeapsa unui preot de către Agios Nikolaos cel Nou, pentru că nu și-a sărbătorit biserica

“În urmă cu câțiva ani, când pe 9 mai venea sărbătoarea Sfântului Nicolae cel nou, preotul care se afla atunci în satul nostru, a refuzat să meargă să oficieze Sfânta Liturghie în paraclisul Sfântului, dar a preferat să oficieze Sfânta Liturghie în biserica centrala a satului. Când au aflat locuitorii, s-au plâns preotului, dar acesta a refuzat din nou, spunând că paraclisul este vechi, nu are spațiu și nici „necesarul  săvârșirii Sfintei Liturghii.

Toți sătenii s-au supărat pentru că nu puteau sărbători „Sfântul Nicolae cel Nou în căsuța lui” așa cum spuneau ei, dar și pentru că nu puteau schimba părerea preotului, care dimineața lucra normal în biserica centrală a satului.

La prânzul aceleiași zile, preotul s-a dus să-și ia calul să-l pregătească și să se apuce de lucru. Dar când l-a dezlegat, calul a început să tremure, a căzut la pământ și nu s-a putut ridica. Cele două picioare din spate erau paralizate și imobile.

În fața acestei vederi, preotul a început să strige și speriat a chemat un consătean după ajutor. Când l-a văzut pe preot în această stare, i-a spus: „ că aceasta este pedeapsa Sfântului Nicolae cel Nou, pentru că azi i-ai disprețuit sărbătoarea”. Atunci preotul a căzut, a cerut iertare Sfântului Nicolae cel Nou și cu multe pocăință promis că nu o va mai face. L-a rugat pe Sfânt să-l ierte și să-și facă bine calul. Într-adevăr, în puțin timp, calul s-a ridicat fără probleme, sănătos, și așa a început preotul la muncă.

Incidentul de mai sus a fost povestit de preotul-Panagiotis din satul Livadaki din Arkadia, în septembrie 2009

                            Tratarea unui profesor de o boală de piele

Următoarea minune a fost povestită de domnul Kostas din orașul Almyros, martor ocular al evenimentului miraculos:

„Era iunie 2000. La prânz am primit un telefon de la un consilier școlar de filologie care lucra în Larisa și venea din Salonic. M-a întrebat: „Dacă a existat un izvor la poalele Muntelui Orthrys care avea proprietăți vindecătoare”, și a urmat următorul dialog. 

- Da este! I-am răspuns și este în mănăstirea Sfantului Nicolae din Vounenois din Baklali, cam 10 kilometri din Almyros. Poți, Kostas, să mă conduci acolo? Am o problemă cu pielea și Sf. Nicolae poate să mă ajute să scap de ea.  

 - Cu mare plăcere, i-am răspuns. A venit a doua zi și l-am însoțit acolo. Ne-am dus la biserică și ne-am închinat și apoi l-am condus la locul mormântului sfântului. 

- Kostas, îmi dai voie să-mi dau jos cămașa și să mă spăl în interior? M-am retras discret din scenă și l-am lăsat în pace. După aproximativ un sfert de oră m-a sunat și am plecat. Mi-a mulțumit și a plecat la Larissa. 

Cinci zile mai târziu m-a sunat entuziasmat și a anunțat că s-a vindecat și că problema pielii a dispărut complet. 

- Sfântul Nicolae cel Nou a făcut minunea, mi-a spus.”            

                                                                                                                                             Testele tale sunt negative

Următorul eveniment miraculos a fost transmis de preotul Nikolaos din Evia de Nord:

„O cunoscută de-a lui, medic la un spital mare din Atena, suspecta o tumoare într-o parte a corpului ei. S-a dus și a făcut teste și, într-adevăr, unii markeri de cancer au fost ridicați. A repetat examenele și, în așteptarea răspunsurilor, a plecat într-o excursie la Andros. Urma să stea acolo câteva zile și așa că și-a informat o prietenă de-a ei să meargă la spital și să ia rezultatele testelor. În acele zile în care se afla pe insulă, a vizitat Sfânta Mănăstire Sfântul Nicolae din Ores și s-a închinat Sfântului Nicolae din Vounenois aflat acolo.

A fost prima dată când a auzit numele Sfântului Nicolae cel Nou. Înainte nu s-a întâmplat să fi auzit nimic din viața lui și nici măcar nu-l cunoștea pe „acest” Sfânt.

Așa că s-a rugat și l-a implorat pe Sfântul Nicolae cel Nou, să-i fie milă de vârsta ei fragedă și să o ajute pentru că nu va putea suporta povara bolii ei. Când rugăciunea ei a fost terminată, telefonul ei a sunat imediat. Prietena ei era din Atena, care i-a spus că are răspunsurile în mână, toate erau clare și că nu este nicio problemă cu sănătatea ei”.         

Nu-ți fie teamă, vei fi bine!

Doamna Lemonia, din Atena, s-a îmbolnăvit grav și a fost internată în spital. Starea ei era foarte proastă și medicii i-au dat puține speranțe.

Ea însăși descrie evenimentul:

„Într-o zi un cunoscut de-al ei a vizitat-o ​​în spital și i-a adus niște “lichid rșou” de la Sfântul Nicolae cel Nou. 

A băut acel lichid de culoarea  sângelui și în noaptea în care a adormit l-a văzut în vis pe Sfântul Nicolae, care a întrebat-o:

- Ce sa întâmplat cu tine, Lemonia?

- Sunt foarte bolnavă, i-a răspuns ea.

- Nu te teme, o să fii bine, i-a spus el și a plecat.

Într-adevăr, după câteva zile doamna Lemonia a plecat sănătoasă din spital.

„Totuși, a trebuit să merg să-i mulțumesc Sfântului Nicolae cel Nou și așa am mers la Vunena în ziua sărbătorii lui. În seara în care stăteam la priveghi, eu, din toată oboseala zilei și suferința călătoriei, am închis ochii. Apoi a venit ca o umbră lângă mine și arăta ca un preot. Am fost scuturată de pe scaun, atât de puternic, încât femeia de lângă mine m-a întrebat surprinsă:

- Ce sa întâmplat cu tine, Lemonia?  

În acel moment nu le-am spus nimic, dar mai târziu i-am spus că l-am văzut pe Sfântul Nicolae cel Nou, care trăia în interiorul bisericii”.                                      

Sfântul Nicolae „cireșul”, în Agia Larissa

Următorul incident a fost spus de doamna Paraskevi, din Agia Larissa:

În regiunea Agia, Sfântul Nicolae din Vounenois este supranumit „cireșul” pentru că este patronul producătorilor de cireșe, dar sărbătorește și perioada în care cireșele sunt aproape gata de vânzare. Acest obicei există de mult timp și este o tradiție de familie a doamnei Paraskevi și a familiei ei. Mama ei aducea cireșe la sărbătoarea Sfântului Nicolae cel Nou, pentru a fi binecuvântată și împărtășită cu credincioșii, iar astăzi continuă tradiția familiei.

Ziua de 9 mai este un moment în care cireșele au devenit roșii, dar erau gata de mâncare. Așa că un an doamna Paraskevi nu a dus cireșe la sărbătoarea Sfântului pentru că erau necoapte. Ea însăși  povestește acest incident:

„Acest obicei cu cireșele este foarte vechi și începea mereu perioada pe 9 mai când se culeg cireșele și de aceea i-au numit Sfântul Nicolae „cireșul”. Culeg cireșe de la 5 ani, urmând tradiția familiei mele. Odată ce nu s-au terminat, cireșele au întârziat, așa că nu am adus cireșele Sfinte.  Și în aceeași noapte am avut următorul vis. Era un puști în jur de 25 de ani, într-un tricou roșu, care mă urmărea. M-am speriat si am inceput sa alerg. Copilul meu a țipat.

- Oprește-te, nu fugi, vreau să-ți spun ceva.

- Ce vrei să-mi spui, îi spun.

- Sunt Sfântul Nicolae. De ce nu mi-ai adus cireșe anul acesta la sărbătoarea mea?

- Pentru că era necoaptă, îi spun.

- Așa să fie, ar fi trebuit să aduci, răspunde el.

Voi păstra acest vis în viață până voi muri. Sfântul ne ocrotește pe toți, pe noi și producția noastră.

Femeia suferindă de lichid la plămâni și inimă

În 2011 , o credincioasă pe nume Theocharopoulos Georgia a mărturisit un eveniment personal despre care crede că este un miracol al Sfântului Nicolae cel Nou.

Ea a susținut că în 2005 a dezvoltat lichid în plămâni și inimă din cauza unei tumori mediastinale. Femeia a declarat  că a strâns lichidul roșu care a izvorât din copacii în care sfântul a fost chinuit, cu care s-a uns și a făcut semnul crucii unde avea problema de sănătate.

Ea a mai spus că la intervale regulate trebuia să facă radiografii toracice pentru ca medicii să poată monitoriza evoluția bolii ei. Ultima ei programare era programată pentru 9 mai, care este și sărbătoarea sfântului, și când a făcut examenul  cu raze X , trupul ei era complet curat.

În cele din urmă, femeia a adaugat că, înainte cu puțin timp de acest eveniment, o foarte bună prietenă de-a ei l-a văzut în vis pe sfântul îmbrăcat în uniforma lui militară stând pe cal. Acesta i-a întins o foaie goală și i-a spus: „d-ăi asta Georgiei”, care a fost interpretată de ambele femei ca un semn că radiografia o sa fie “curată”.

Tratarea bolilor de piele

“Numele meu este Apostolos și în martie 2008 am mers în pelerinaj la capela lui Sfântul Nicolae cel Nou din Baklali Almyrou, împreună cu soția mea. Acolo este fântâna cu lichidul miraculos. Aveam un fel de nodul în ochi, ceva ca un bob mic care creștea.

Același nodul mi s-a îndepărtat si în vara lui 2003, dar acela s-a vindecat cu tratament medical, dar mi-a lăsat o cicatrice pe ochiul drept. Așa că atunci când am ajuns acolo m-am spălat cu lichidul miraculos pe locul unde aveam problema și mi-am atârnat tricoul de copacii care sunt în jur, conform tradiției. 

Aproape că am uitat de eveniment vreo două luni. Într-o zi, discutând incidentul cu soția mea, mi-am dus mâna la ochi și am constatat că ochiul meu era complet limpede.

Din această întâmplare, mi-am dat seama că ochiul care a fost vindecat cu prescripția medicală păstrează urme ale nodulului, ca un mic bulgăre, în timp ce cel care a fost vindecat de Sfântul Nicolae cel Nou, a dispărut complet. De tunci nu am mai avut așa ceva, sau ceva asemănător.

Litanie pentru ploaie

 „ Este anul 1957, fratele meu Nikos, un văr de-al meu Giorgos, și cu mine am mers la pelerinajul lui Sfântul Nicolae cel Nou pe jos pentru a lua icoana lui Sfântului Nicolae și a o aduce în satul nostru din Vounena. În acea zi, tot satul s-a aranjat cu Preotul Lambros să alcătuim un șir de oameni, în afara satului până la deal, și să ne rugăm cu toții Sfântului pentru ploaie.

Din câte îmi amintesc, ploua de multe luni și tot locul era uscat. Tot satul știa că va avea loc ectenia și s-a adunat multă lume. Ne-am dus și am adus icoana. Pe vremea ecteniei, pe cer nu era un singur nor. Când s-a terminat, noi 3 am luat din nou icoana și am început pe jos să o returnăm la biserică. Nu am avut timp să pornim pentru că și a început să plouă, tare. Unde au fost găsiți acești nori, nici astăzi nu pot înțelege. O spun până astăzi și mă înfioră”.

(dintr-un interviu înregistrat cu Georgios Aglopoulos din Charalambous – Vounena)

Două cazuri de migrene și rezulate diferite

Până în anul 1998, doamna Eleni suferea de migrene severe. Din acest motiv făcea analize și lua pastile. Când avea o migrenă, cădea și se simțea rău ore în șir. Dar starea ei psihologică era și mai proastă. Așa că a decis să meargă să se spele cu lichidul miraculos de la mormântul Sfântului Nicolae cel Nou, în Vounenois.

Ea a mers de fapt cu o altă prietenă de-a ei care a avut aceeași problemă și după ce s-au rugat s-au dus la fântână și s-au spălat.

Doamna Eleni s-a spălat cu apa sfințită și apoi și-a agățat batista de copaci în timp ce prietenei ei îi era milă de pânza ei și cât a fost spălată în apa sfințită nu a agățat-o așa cum se obișnuiește în tradiție, pentru că așa cum spunea ea. ea nu mai avea. Au trecut vreo 13 ani de atunci (2011) iar migrenele doamnei Eleni au încetat complet. Prietena ei, care a însoțit-o pe atunci în pelerinaj, încă se întreabă: „de ce ți-au dispărut migrenele și eu nu?”.

(Minunea mi-a fost spusă de nora Eleni Penekelis 210-2810908 luni, 23 mai 2011)

Cuvântul Domnului și Rugăciuni

Evanghelia după Ioan, Cap 7, 1-13:

1.      Şi după aceea mergea Iisus prin Galileea, căci nu voia să meargă prin Iudeea, deoarece iudeii căutau să-L ucidă.

2.      Şi era aproape sărbătoarea iudaică a corturilor.

3.      Au zis deci către El fraţii Lui: Pleacă de aici şi du-Te în Iudeea, pentru ca şi ucenicii Tăi să vadă lucrurile pe care Tu le faci.

4.      Căci nimeni nu lucrează ceva în ascuns, ci caută să se facă cunoscut. Dacă faci acestea, arată-Te pe Tine lumii.

5.      Pentru că nici fraţii Lui nu credeau în El.

6.      Deci le-a zis Iisus: Vremea Mea încă n-a sosit; dar vremea voastră totdeauna este gata.

7.      Pe voi lumea nu poate să vă urască, dar pe Mine Mă urăşte, pentru că Eu mărturisesc despre ea că lucrurile ei sunt rele.

8.      Voi duceţi-vă la sărbătoare; Eu nu merg la sărbătoarea aceasta, căci vremea Mea nu s-a împlinit încă.

9.      Acestea spunându-le, a rămas în Galileea.

10.   Dar după ce fraţii Săi s-au dus la sărbătoare, atunci S-a suit şi El, dar nu pe faţă, ci pe ascuns.

11.   În timpul sărbătorii iudeii Îl căutau şi ziceau: Unde este Acela?

12.   Şi cârtire multă era despre El în mulţime; unii ziceau: Este bun; iar alţii ziceau: Nu, ci amăgeşte mulţimea.

13.   Totuşi, de frica iudeilor, nimeni nu vorbea despre El pe faţă.

Acatistul Sfântului Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vounena, Grecia (mare vindecător de cancer și de boli de piele)

Tropar, glas 1

Strălucitor Sfânt venit dinspre răsărit, ai purtat crucea muceniciei în Vounena, Sfinte Cuvioase Nicolae. Pentru aceasta ai fost slăvit de Hristos prin râurile de vindecări ce curg de la cinstitele tale moaște. Slavă Celui care ți-a dat darul de a vindeca, slavă celui care te-a încununat în Ceruri, slavă vindecărilor pe care le primim prin tine!

Condacul, glas 2

Doctorul cel fără de plată al celor bolnavi și ajutor nebiruit celor din primejdii, celor întristați fierbinte sprijinitor și apărătorul nostru în toate nevoile, Cuvioase Mucenice Nicolae, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Condac 1

Pe alesul mucenic al lui Hristos care a răsărit ca o stea strălucitoare și a murit întru sfințire în Vounena, îl încununăm cu un cântec de laudă, căci s-a îmbrăcat în Hristos și a fost împodobit cu puterea sfinților și a mucenicilor iar noi îi spunem: Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Icos 1

Ai trăit o viață îngerească în trup omenesc, Nicolae purtătorule de chinuri al lui Hristos, și te-ai arătat ca om cu gândire cerească. Minunându-ne de faptele tale, te chemăm:

Bucură-te, căci L-ai slăvit pe Dumnezeu;

Bucură-te, că nu ai putut fi învins de ispite;

Bucură-te, dobândind iubirea lui Hristos;

Bucură-te, rușinând lingușirea și amăgirea;

Bucură-te, încununat cu înălțimea postului și a evlaviei;

Bucură-te, lovind dușmanii cu adâncimea smereniei;

Bucură-te, că ai strălucit din Răsărit;

Bucură-te, că luminezi ținutul Tesaliei;

Bucură-te, cuvios plin de cinste;

Bucură-te, mucenic în ceata sfinților în Cer;

Bucură-te, că inimile sunt înmuiate de tine;

Bucură-te, că prin tine răutatea dispare;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 2

Încă din tinerețe ai pus ca temelie în sufletul tău frica de Domnul, binecuvântate, venind din părțile Asiei Mici,  trăind cu înțelepciune și de la început ai prevestit viitorul, umblând neprihănit în poruncile lui Dumnezeu Cuvântul, cântându-I: Aliluia.

Icos 2

Împăratul Bizanțului ți-a admirat mintea bogată și te-a ridicat la gradul de guvernator al provinciei Larisa și căpetenia străjerilor din Tesalia , Sfinte Nicolae. Ți-ai continuat viața curată, fiind iubit de toată lumea, iar noi te lăudăm:

Bucură-te, arătătorul purtării cuvincioase;

Bucură-te, vas al virtuților cinstite;

Bucură-te, împlinirea cuvintelor lui Hristos;

Bucură-te, că ai fost rănit de dragostea Lui;

Bucură-te, floare parfumată a desăvârșirii duhovnicești;

Bucură-te, crin albit de rugăciunea curată;

Bucură-te, că te-ai arătat neînvins în suferință;

Bucură-te, că acum te bucuri de slava mucenicilor;

Bucură-te, strălucitoarea înțelepților;

Bucură-te, desfătarea tuturor credincioșilor;

Bucură-te, puterea conducătorilor evlavioși;

Bucură-te, suliță împotriva dușmanilor neînfrânați;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 3

Ai arătat putere minunată în lupte, slăvite Mucenic, iar în lupta duhovniceasă ai fost de neînvins ca un adevărat războinic al lui Hristos, înfrângând legiunile dușmanilor nevăzuți și cântând: Aliluia.

Icos 3

Având sete de viața evlavioasă, ai căutat izvorul cu apă dătătoare de viață veșnică și te-ai sălășluit pe muntele Vounena, Nicolae, căci ai fugit împreună cu tovărășii tăi de necruțătorii agareni construind în pădure așezământ monahal de rugăciune, fiind adăpat din plin de harul lui Dumnezeu, strigând astfel:

Bucură-te, disprețuind tot ce e lumesc;

Bucură-te, urmașul pașilor Mântuitorului;

Bucură-te, părăsind oştirea pământească;

Bucură-te, bogație de curaj;

Bucură-te, slujitorul lui Hristos, Cel ce te-a chemat;

Bucură-te, cinstit următor al Lui;

Bucură-te, că ai ridicat Crucea lui Hristos pe umerii tăi;

Bucură-te, că ai respins ispitele;

Bucură-te, preaslăvit rod de sfințenie;

Bucură-te, lumină strălucitoare a credincioșilor;

Bucură-te, floare a harului nemuritor;

Bucură-te, bogăție de strălucire mereu luminoasă;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 4

Distrugând furtuna patimilor, te-ai îmbogățit de har împlinind cu sârguință poruncile lui Hristos și lucrând fără oprire pentru El. Văzându-ţi râvna, Nicolae, strigăm către Dumnezeu care te-a întărit: Aliluia.

Icos 4

Auzim despre tine, purtătorule de chinuri Nicolae, că Domnul te-a descoperit alături de tovarășii tăi de rugăciune ca niște stele strălucitoare luminând pe cerul bisericii. Alături de ei roagă-te pentru noi care cinstim amintirea ta și chemăm așa:

Bucură-te, strălucirea sfinților;

Bucură-te, slavă mucenicilor;

Bucură-te, fecioria sufletului și a trupului;

Bucură-te, stâlp de neclintit al adevărului;

Bucură-te, tânăr cu trupul dar înțelept cu sufletul;

Bucură-te, cel ce ai dobândit slava virtuților;

Bucură-te, că  luminezi Muntele Vounena;

Bucură-te, împrăștiind întunericul demonic;

Bucură-te, icoana curată a postului;

Bucură-te, oglindă strălucitoare a celor ce lucrează;

Bucură-te, luminarea Eladei;

Bucură-te, flacăra sfântă a Tesaliei;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 5

Sufletul tău, Sfinte Mucenic, a fost împodobit cu șuvoaiele sângelui tău, fiind parcă îmbrăcat în purpură și te-ai adus lui Hristos ca o mireasă curată strigând cu credință: Aliluia!

Icos 5

Te-ai arătat celui rău puternic ca un războinic al lui Hristos, purtătorule de chinuri Nicolae, și îmbrăcat în armura luminii ai înfrânt cu curaj furia agarenilor. Tovărășii tăi au fost prinși și uciși pentru numele lui Hristos, iar tu te-ai ascuns în pădure, salvat de Îngerul Domnului De dragul acestui lucru, te chemăm cu dragoste:

Bucură-te, că evlavia ta a fost biruitoare;

Bucură-te, că ai învins răul;

Bucură-te, semn luminos al curajului;

Bucură-te, zdrobirea nebuniei dușmanilor;

Bucură-te, suflet înflorit în virtuțile postului;

Bucură-te, fiind de neînvins;

Bucură-te, că ești podoaba asceților;

Bucură-te, că tu aduci alungarea barbarilor;

Bucură-te, cel ce ai arătat lămurit puterea lui Hristos;

Bucură-te, rușinarea cetății vrăjmașului;

Bucură-te, că prin tine se întăresc asceţii;

Bucură-te, că prin tine cei credincioși sunt vrednici de ajutorul lui Dumnezeu;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 6

Îngerul strălucitorul cel coborât din Rai ți-a prorocit despre cununa nestricăcioasă pregătită pentru cei ce Îl iubesc pe Domnul, întărindu-te pentru fapta muceniciei și strigând într-un glas către Dumnezeu: Aliluia!

Icos 6

Te-ai făcut părtaș la patimile lui Hristos cu trupul tău sfânt și îndelung răbdător, rănind pe cel înverșunat, și astfel dobândind nepătimirea, Sfinte Mucenice Nicolae. Izbăvește-i de patimi pe cei care strigă:

Bucură-te, mare răbdător;

Bucură-te, tovarășul mucenicilor;

Bucură-te, refugiul cuvioșilor;

Bucură-te, înfrângerea celor răi;

Bucura-te, îndreptând închinarea la idoli;

Bucură-te, rușinarea chinuitorilor tăi;

Bucură-te, că trupul tău a fost pătat de sânge pentru Hristos;

Bucură-te, căci sufletul tău s-a luptat pentru Domnul;

Bucură-te, cel ce ai îndurat legăturile, biciuirile și împungerea săgeților;

Bucură-te, cel ce te împărtășești din plăcerile nesfârșite ale Raiului;

Bucură-te, grabnic ajutător al celor ce te cheamă;

Bucură-te, tămăduitorul bolilor duhovnicești și trupești;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 7

Deși trupul tău cinstit era biciuit, Nicolae purtătorule de Dumnezeu, te-ai dezbrăcat de hainele pieritoare și te-ai îmbrăcat cu o haină nestricăcioasă, strigând către Dumnezeu: Aliluia.

Icos 7

Noule slăvit mucenic, ai udat Biserica lui Hristos cu șuvoaiele sângelui tău aducând prinos roditor prin harul minunilor tale, iar noi te chemăm:

Bucură-te, podoaba triumfătoare a Bisericii;

Bucură-te, întărire în război duhovnicesc a Bisericii;

Bucură-te, ramură verde a Răsăritului;

Bucură-te, căci acum ești egal cu îngerii;

Bucură-te, că din tinerețe L-ai urmat pe Hristos;

Bucură-te, că l-ai rănit pe vrăjmașul și potrivnicul neamului omenesc;

Bucură-te, călăuza și lumina monahilor;

Bucură-te, evlavios conducător;

Bucură-te, propovăduitor minunat;

Bucură-te, rușinarea dușmanilor văzuți și nevăzuți;

Bucură-te, că demonii sunt nimiciți de tine;

Bucură-te, căci prin tine oamenii sunt luminați de lumina lui Hristos;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 8

Pentru necredincioși este de neînțeles să vadă cum tu, Sfinte suferind, ai fost legat de un copac și ai îndurat cu răbdare chinul fără milă, dar tu Te-ai întors la Pomul Vieții veșnice, cântând Domnului: Aliluia.

Icosul 8

După ce ai îndurat cu curaj tot chinul, Sfinte Mucenice Nicolae, agarenii te-au împuns cu săgeți pe tot corpul așa cum Domnului Hristos i-au împuns coasta pe Cruceși ți-au tăiat apoi capul unindu-te pentru totdeauna cu Hristos. Pentru aceasta, roagă-te pentru noi care strigăm cu evlavie către tine:

Bucură-te, săditor de adevăr;

Bucură-te, distrugându-l pe  măgulitorul viclean diavolul;

Bucură-te, războinicul lui Hristos;

Bucură-te, vas ales al harului Duhului Sfânt;

Bucură-te, ascet purtător de Dumnezeu;

Bucură-te, lauda mucenicilor biruitori;

Bucură-te, că luminezi Tesalia cu slava minunilor tale;

Bucură-te, că împlinești rugăciunile celor ce te cheamă;

Bucură-te, îndemnându-ne la post;

Bucură-te, învățătorul nostru răbdător;

Bucură-te, cel ce ai doborât nebunia dușmanilor;

Bucură-te, luminându-i pe credincioși cu minuni;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 9

Toți oamenii propovăduiesc harul făcător de minuni ce l-ai primit de la Dumnezeu, căci tuturor celor ce vin la tine prin credință le dai ceea ce cer și îi vindeci pe cei ce cântă: Aliluia.

Icos 9

Încrezându-se în cuvântul tău milostiv, Eftimie conducătorul Tesaliei s-a grăbit cu evlavie spre Vounena, unde a găsit sfintele tale moaște și s-a tămăduit de boala leprei, preaslăvit Mucenic Nicolae, și a strigat către tine cu bucurie:

Bucură-te, puterea celor slabi;

Bucură-te, mângâierea celor ce plâng;

Bucură-te, primitorul minunilor harului;

Bucură-te, nimicitorul imperiului demonilor;

Bucură-te, că pe cei grav bolnavi i-ai vindecat;

Bucură-te, că le-ai dăruit sănătate minunată;

Bucură-te, că trupul tău este păzit nestricăcios prin grija lui Dumnezeu;

Bucură-te, că și capul tău cinstit a fost dat credincioșilor spre vindecare;

Bucură-te, încurajare veșnică a celor descurajați;

Bucură-te, vindecare grabnică a bolnavilor de cancer și de boli de piele;

Bucură-te, că prin tine suntem eliberați de patimile duhovnicești;

Bucură-te, că prin tine suntem vindecați de rănile trupești;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 10

Trupul tău sfânt și nestricăcios a rămas ascuns în pădurea de stejari din Vounena, Sfinte Mucenice slăvit, și a fost găsit în mod miraculos prin pronia dumnezeiască; acum, prin voia lui Dumnezeu dă har ca o comoară de preț celor ce strigă: Aliluia!

Icos 10

Ești un zid de neînvins și ne aduci mijlocirea dumnezeiască, Nicolae purtătorule de chinuri. Pentru aceasta, întărește-ne cu rugăciunile tale caizbăvindu-ne de ispite săstrigăm către tine:

Bucură-te, bucuria îngerilor;

Bucură-te, slava mucenicilor;

Bucură-te, puternic păzitor al Bisericii;

Bucură-te, strălucirea Tesaliei;

Bucură-te, că ne-ai descoperit moaștele tale;

Bucură-te, că le-ai arătat izvor de vindecare;

Bucurați-vă, ajutorul care vine la noi prin credință;

Bucură-te, mângâietorul și tămăduitorul bolnavilor;

Bucură-te, că ai milă de bolnavi;

Bucură-te, că usuci lacrimile celor care plâng;

Bucură-te, că ne dai binecuvântarea ta;

Bucură-te, căci prin tine răutatea este îngrozită;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 11

Lăudând harul tău, Eftimie cel tămăduit prin mijlocirea ta și toți credincioșii care au primit mila rugăciunilor tale s-au bucurat în Domnul care te-a slăvit, zicându-I: Aliluia!

Icos 11

Amintirea ta este luminoasă de parcă ne-ar aduce primăvara veselă cu cele mai parfumate flori ale darurilor tale, preaslăvit Mucenic. Stejarul de care ai fost legat și ucis de către agareni izvorâște un lichid asemănător cu sângele, fiind tămăduitor tuturor celor care ți se închină și se roagă cu credință la tine, Sfinte Mucenice Nicolae, iar tămâia nestricăciunii îi miruiește pe toți cei care spun acestea:

Bucură-te, jertfa bine-primită a lui Hristos;

Bucură-te, mijlocirea caldă a credincioșilor;

Bucură-te, câmp nestricăcios în multe culori;

Bucură-te, paradis liniștit al creștinilor;

Bucură-te, tămâie a credinței și cădelniță dătătoare de viață;

Bucură-te, aducând harul lui Dumnezeu;

Bucură-te, căci dai tuturor vindecare;

Bucură-te, că te arăți tuturor celor ce plâng;

Bucură-te, sârguincios mijlocitor pentru credincioşi;

Bucură-te, mijlocitorul nostru înaintea lui Dumnezeu;

Bucură-te, că te împărtășești cu bucuria neîncetată;

Bucură-te, că te bucuri de viața veșnică;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 12

Dobândind Harul bogăției cerului, capul tău cinstit se află insula Andros așezat în Mănăstirea Sfântului Nicolae, fiind o comoară de mare preț iar noi Îi strigăm Mântuitorului tuturor, Dumnezeu: Aliluia.

Icos 12

Cântând imnul Sfintei Treimi în cele mai înalte lăcașuri cerești împreună cu îngerii, imploră-L pe Dumnezeu, Sfinte Mucenice Nicolae, să ne scape de toate nevoile și întristarea și să ne dea credință, iar noi te chemăm cu un singur glas:

Bucură-te, tovarășul îngerilor;

Bucură-te, mărgăritar al Domnului;

Bucură-te, părinte purtător de Dumnezeu;

Bucurați-vă, încununat cu sfinții asceți;

Bucură-te, cuvios mucenic, împărtașit pe veci cu Hristos;

Bucură-te, dătătorule de har;

Bucură-te, privitor al slavei nespuse;

Bucură-te, răscumpărător în întristare;

Bucură-te, că prin tine scăpăm de patimi;

Bucură-te, căci suntem plini de lumină prin tine;

Bucură-te, mijlocitorul nostru credincios înaintea lui Dumnezeu;

Bucură-te, bucuria tuturor cuvioșilor;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 13

Sfinte Cuvioase Mucenic Nicolae, războinicul Domnului și al sfinților, cel plin slavă, izbăvește-ne pe noi de necazuri, ispite, de boala cancerului și de alte boli căci noi te chemăm cu dragostea celor ce te cinstesc și strigăm către Sfânta Treime dătătoare de viață: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icos 1

Ai trăit o viață îngerească în trup omenesc, Nicolae purtătorule de chinuri al lui Hristos, și te-ai arătat ca om cu gândire cerească. Minunându-ne de faptele tale, te chemăm:

Bucură-te, căci L-ai slăvit pe Dumnezeu;

Bucură-te, că nu ai putut fi învins de ispite;

Bucură-te, dobândind iubirea lui Hristos;

Bucură-te, rușinând lingușirea și amăgirea;

Bucură-te, încununat cu înălțimea postului și a evlaviei;

Bucură-te, lovind dușmanii cu adâncimea smereniei;

Bucură-te, că ai strălucit din Răsărit;

Bucură-te, că luminezi ținutul Tesaliei;

Bucură-te, cuvios plin de cinste;

Bucură-te, mucenic în ceata sfinților în Cer;

Bucură-te, că inimile sunt înmuiate de tine;

Bucură-te, că prin tine răutatea dispare;

Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Condac 1

Pe alesul mucenic al lui Hristos care a răsărit ca o stea strălucitoare și a murit întru sfințire în Vounena, îl încununăm cu un cântec de laudă, căci s-a îmbrăcat în Hristos și a fost împodobit cu puterea sfinților și a mucenicilor iar noi îi spunem: Bucură-te, fericite Nicolae, mucenic nebiruit al lui Hristos și tămăduitor minunat!

Rugăciune:

Preaslăvite Mucenic al lui Hristos, Sfinte Cuvioase Nicolae, ai trăit o viața îngerească urmând cuvintele lui Hristos Dumnezeu din tot sufletul și din toată inima. Mărturisind numele preasfânt al Mântuitorului mai mult decât orice alt nume și vărsându-și sângele pentru El, ești vrednic de a face minuni prin darul și puterea tămăduirii celei slăvite.

Ne rugăm ție: privește-ne de sus din înălțimea Cerului și împlinește cererile noastre. Nu disprețui, sfinte, rugăciunile noastre, ci izbăvește-ne de toate bolile mintale și trupești, și mai ales de cancerul îngrozitor căci ai dobândit multă îndrăzneală față de Hristos.

Binecuvântează cu rugăciunea și harul tău casele noastre și lucrul mâinilor noastre, roagă-te ca Domnul să ne întărească sănătatea, rodnicia pământului și să ne dea belșug, alungă de la noi orice ispită și orice faptă a dușmanului vrăjmaș care vrea moartea noastră, și roagă-te Domnului Iisus Hristos să ne dea iertarea păcatelor și să caute la noi cu mila Sa infinită, căci EL este Bun și Iubitor de oameni. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Bibliografie

https://www.crestinortodox.ro
https://corortodox.blog
https://el-m-wikipedia
https://proseuxi.gr
https://panagiamil-gr
https://www-larissanet-gr
https://www-in--agiounik
https://hristosinafrica.org

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact