Icoana Bunei Vestiri a Maicii Domnului din Tinos - 30 ianuarie

Trimite acest articol mai departe!

Importanța acestei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului este dată atât de amploarea activităților naționale, religioase, educative, filantropice, sociale desfășurate de biserica din Tinos, cât și de relevanța covârșitoare pe care descoperirea ei o are pentru poporul grec.

Fragment din Evanghilia zilei: Matei V-14

"Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă."

Locație

Această sfântă icoană  a Maicii Domnului se află în biserica Panagia Evaggelistria  din  Tinos.

Tinos este o mică insulă situată la doar patru ore distanță cu feribotul de Atena, către sud-est, în Arhipeleagul Cicladelor.

Impunătoarea biserică a Maicii Domnului din Tinos, cu hramul Buna Vestire, a fost fondată în 1823. A fost zidită pe locul în care a fost găsită Icoana Bunei Vestiri a Născătoarei de Dumnezeu. Este un edificiu impresionant, din marmură albă, şi este cel dintâi monument arhitectonic demn de remarcat de după eliberarea neamului elen, ziua națională a Greciei fiind stabilită în mod intenționat de Buna Vestire, în 25 martie.

Sub biserica Bunei Vestiri se găseşte biserica aflării icoanei. Este locul în care a fost găsită dumnezeiasca Icoană şi peste care s-a zidit ulterior biserica Bunei Vestiri. Această biserică de dedesubt este formată din trei galerii paralele cu tavan trulat legate între ele.

Prăznuire

Sfânta icoană a Maicii Domnului din Tinos este cinstită în cursul anului în mai multe zile:

30 ianuarie, pomenirea anuală a aflării Icoanei, ziua în care aceasta a fost descoperită și care este cea mai însemnată zi pentru insula Tinos.

În după-amiaza din ajun Sfânta Icoană este mutată în procesiune în Biserica Aflării, de dedesubt, şi este aşezată pe locul în care fusese îngopată veacuri întregi. În continuare se săvârşeşte Vecernia mare cu o rânduială specială.

Seara se săvârşesc iarăşi slujbe la care participă o mulţime de credincioşi. În ziua următoare se săvârşeşte Dumnezeiasca Liturghie arhierească urmată de o slujbă de pomenire şi depunerea unei coroane de flori la monumentul arhiepiscopului Gavriil. Pe la orele 2 după-amiaza are loc procesiunea cu Sfânta Icoană aşezată pe un baldachin, pe care au cinstea să-l poarte locuitori şi vizitatori ai insulei Tinos.

Procesiunea urmează, pe uliţele Tinosului, acelaşi traseu pe care l-a urmat prima procesiune cu Icoana, în 1823. Se săvârşeşte apoi Paraclisul pe podiumul instalat pe chei, după care procesiunea se întoarce în Biserică prin partea de răsărit a oraşului.

Alte date când sfânta Icoană a Maicii Domnului din Tinos este cinstită în mod deosebit:

25 martie, de Buna Vestire a Născătoarei de Dumnezeu, care este și hramul bisericii

Mii de oameni vin la aceast sărbătoare, în ciuda vremii nefavorabile care predomină în acest anotimp. În ajunul sărbătorii se cântă Vecernia praznicului, iar apoi se face slujbă de toată noaptea şi Paraclisul. Biserica rămâne deschisă toată noaptea. În ziua Bunei Vestiri se săvârşeşte Liturghie arhierească urmată de procesiunea cu Sfânta Icoană şi Paraclis la ţărmul mării.

23 iulie-pomenirea de peste an a vedeniei Cuvioasei Pelaghia

Este ziua închinată Sfintei Pelaghia, care la 23 iulie 1822 s-a învrednicit de cea mai înaltă cinste de a vedea înlăuntrul chiliei sale pe Născătoarea de Dumnezeu. În dimineaţa acestei zile a anului Icoana este adusă la Mănăstirea „Doamnei Îngerilor” de la Kehrovuni, unde rămâne întreaga zi.

În biserica Sfintei Pelaghia se săvârşeşte Liturghia praznicului şi Paraclisul.

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului (sau Doamna Îngerilor, sau Agia Pelagia) din Tinos

Mii de oameni vin să se închine la Sfânta Icoană. Pe la orele şase după-amiază, preoţii împreună cu mii de oameni însoţesc Sfânta Icoană care este dusă în oraş pedestru. Pe unde trece Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu clopotele bisericilor din sate şi de la bisericuţele din afară sună cu veselie. Locuitorii bătrâni şi neputincioşi ies în drum ca să se închine Sfintei Icoane. Când sfânta procesiune ajunge în oraş se face Paraclisul pe podiumul de pe ţărmul mării, după care, seara târziu, Sfânta Icoană este dusă în biserică.

15 august, de praznicul Adormirii Născătoarei de Dumnezeu

Între 1 şi 13 august de săvârşesc zilnic Paraclise în incinta sfintei biserici. În ajunul praznicului insula este împodobită de sărbătoare şi o mulţime de credincioşi se revarsă pe insulă. Tinosul se transformă într-o nesfârşită casă de oaspeţi. Toată lumea vine la Cea-cu-Dar-Dăruită pentru a-i aduce o ofrandă, pentru a-i citi un Paraclis sau pentru a-i mulţumi Celei-cu-mult-Har pentru vreo binefacere. Seara se săvârşeşte Vecernia mare arhierească, iar în continuare Paraclisul şi Dumnezeiasca Liturghie şi se dă Dumnezeiasca Împărtăşanie. În dimineaţa praznicului, după terminarea Dumnezeieştii Liturghii, urmează o procesiune măreaţă. Baldachinul este purtat de soldaţi ai Marinei Militare.

În toate aceste zile de prăznuire fluxul pelerinilor este neîntrerupt și mulți dintre ei străbat în genunchi cei 800 metri de la țărmul marii până la biserica, implorând ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Iconografie

Preasfânta Născătoare de Dumenzeu este înfățișată într-o cameră, îngenunchiată, cu capul plecat, în timp ce se ruga, în cartea deschisă de pe măsuță fiind înscrise cuvintele pronunțate de ea după anunțul îngerului: “Iată roaba Domnului, fie mie acum după cuvântul tău!”.

În ceea ce privește stilul picturii, icoana nu aparține epocii bizantine ci urcă spre primii ani ai creștinismului, fiind acceptată unanim concluzia că Icoana Maicii Domnului din Tinos este opera Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, fiind una dintre cele trei icoane pictate de acesta în timpul vieții Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; uitandu-se la ele, Maica Domnului a spus: “ Harul Celui Născut de mine și harul meu să fie cu sfintele icoane”.

În prezent icoana Bunei Vestiri din Tinos este acoperită integral cu diamante, safire și perle, bijuterii de aur și argint oferite ca ofrande de împărați, regi și credincioși și doar dacă privești atent se poate observa chipul Maicii Domnului (în dreapta) și chipul Arhanghelului Gavriil ( în stânga).

Istoric

În perioada antică, în insula Tinos exista un templu ridicat în cinstea zeului Dionysos, care, după creştinarea localnicilor, a fost transformat într-o biserică închinată Sfântului Ioan Botezătorul. În această biserică a fost aşezată Icoana Bunei Vestiri pictată de Sfântul Evanghelist Luca.

În secolul X biserica a fost arsă şi demolată de piraţi. Timpul a şters orice amintire şi icoana Bunei Vestiri a rămas îngropată pentru aproape 1000 de ani.

În 1821, Fecioara Maria a dat primul semn al dorinţei ei, arătându-se în visul unui grădinar smerit, în vârstă, Mihalis Polyzois, conducându-l pe câmpul lui Antonios Doxaras, pentru a săpa și ai găsi icoana. Eforturile au rămas însă inutile și, urmate rapid de dezamăgire, au fost abandonate.

Doi ani mai târziu, sora Pelagia, din Mănăstirea Kehrovuniou (în prezent cunoscută ca Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, sau Doamna Îngerilor, sau Agia Pelagia) din apropierea oraşului Tinos, timp de trei săptămâni consecutive, (duminică 9, 16, 23/7/1822) a văzut-o în vis pe Fecioara Maria cerându-i să organizeze săpături pentru dezgroparea icoanei și restaurarea Bisericii ei, îngropată în câmpul lui Antonios Doxaras, în Hora.

Călugărița, însoțită de Maica Superioră a Mănăstirii, l-a înștiințat pe Mitropolitul Tinosului, Gavril, care a invitat autoritățile locale și oamenii din Tinos la Mitropolia Taxiarches, și le-a cerut să contribuie, fiecare în felul său, la acest scop.

Oamenii au început săpăturile de bunăvoie la începutul lui septembrie 1822 și au descoperit fundaţiile vechii biserici bizantine arse și demolate de pirați. Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio urmă de icoană, iar optimismul s-a risipit încet, făcându-i pe oameni să abandoneze treptat efortul.

Speriaţi însă de apariţia neaşteptată a unei epidemii de holeră în insulă, la îndemnul episcopului, ei au reluat lucrul cu o mai mare organizare și tenacitate.

În  paralel cu căutarea icoanei au decis să înceapă și construirea sfintei biserici, așa cum ceruse Maica Domnului, piatra de temelie fiind pusă pe data de 1 ianuarie 1823.

Așa se face că în ziua de  31.01.1823, târnăcoapul lui Dimitris Vlassis, muncitor voluntar din satul Falatada, a lovit icoana făcătoare de minuni a Bunei Vestiri, despărțind-o în două, cu Fecioara Maria pe o parte, iar Arhanghelul pe de altă parte.  Cu excepţia faptului că era spartă în două bucăţi, deşi stătuse atâta timp îngropată, în chip inexplicabil, icoana se păstrase practic intactă.

O dată cu aflarea sfintei icoane, în chiar acea zi a încetat şi epidemia de holeră, care făcuse până atunci sute de victime zilnic. Nu numai că nu s-a mai semnalat nici o nouă îmbolnăvire după găsirea icoanei, însă, în mod minunat, toţi bolnavii rămaşi în viaţă s-au şi vindecat.

Imediat după descoperire, mesajul s-a răspândit rapid în întreaga lume elenistică. Oamenii au sosit din fiecare colț al Greciei pentru a se închina cu umilință Icoanei Divine și a implora eliberarea Națiunii. Se știe că, încă din 1821 Grecia începuse să se organizeze pentru ieșirea de sub jugul otoman.

Descoperirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului în anul 1823 a fost înțeleasă ca o aprobare divină a intențiilor poporului grec ortodox de a-și cuceri independența.

După eliberarea țării, conducătorii revoluției grecești au venit să aprindă o lumânare în fața icoanei și să mulțumească Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru sprijin.

În prezent icoana este aşezată cu cinste într-o impresionantă catedrală, loc de pelerinaj pentru ortodocşii din întreaga lume.

Minuni

Toată istoria pelerinajelor la Tinos, de la momentul viziunii Sfintei Pelaghia (1822) și vindecarea de molimă (1823) și până astăzi este plină de miracole indiscutabile, care presupun prezența și acțiunea Domnului, în cazuri în care firea lucrurilor nu poate ajuta sau explica. Nenumăratele ofrande dovedesc din plin această lucrare de tămăduire trupească și sufletească a rugătorilor către Maica Domnului, dar și recunoștința și mulțumirile pe care aceștia nu încetează să le manifeste.

Așa cum am menționat, icoana Bunei Vestiri din Tinos este acoperită integral cu diamante, safire și perle, bijuterii de aur și argint oferite de împărați, regi și credincioși ca ofrandă pentru rugăciunile care le-au fost ascultate și doar dacă privești atent se poate observa chipul Maicii Domnului și chipul Arhanghelului Gavriil.

Șirul minunilor face,  ca în zilele de prăznuire ale sfintei icoane, fluxul pelerinilor să fie neîntrerupt,  mulți dintre ei străbătând în genunchi cei 800 metri de la țărmul marii până la biserică, implorând ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Multe minuni au loc loc noaptea, în timpul privegherilor. Și în celelalte zile ale anului biserica este deschisă de dimineața – la ora 7.15 se oficiază Sfânta Liturghie – și până la ora 17.30.

Iată două dintre nenumăratele minuni legate de icoana Maicii Domnului din Tinos:

Vindecarea miraculasă a profesoarei

O tânără profesoară, pe nume Maria Kalimaghiru, de fel din Asia Mică, suferea de o formă gravă de neuroastenie, care deja se transformase în nebunie. După o îndelungă tratare şi fără nici un rezultat la clinica din Atena, mama şi fratele ei au adus-o şi în insula Tinos.

Când au venit aici, Maria nu vroia nicidecum să intre în biserică. Au dus-o la hotel, iar seara, chipurile, au plecat la plimbare. Plimbându-se puţin, Maria a spus dintr-o dată că nu ştie de ce are o aşa mare atracţie faţă de biserică şi le-a propus mamei şi însoţitoarelor sale să meargă într-acolo.

Ele au pornit spre biserică, dar aceasta era închisă. Toate erau foarte supărate.

Fratele ei însă, privind pe fereastra bisericii, le-a liniştit:

Spre fericirea noastră, în biserică a rămas o monahie. Acum vine şi ne deschide”.

Mama, uitându-se, a văzut şi ea înăuntru o femeie înaltă, îmbrăcată în negru. Fiica însă în tot acest timp privea cu ochii larg deschişi spre uşa bisericii şi părea că şi-a ieşit din fire.

Fratele ei o urmărea pe femeia în negru fără să clipească. Ea s-a făcut din ce în ce mai mare, ajungând până la măsuri de necrezut. Iar apoi, dintr-o dată, s-a făcut nevăzută, în timp ce în biserică s-a auzit un vuiet puternic, răzbătând până departe.

Îndată au chemat paznicii. Au deschis biserica, însă nu au aflat pe nimeni acolo.

Şi ceea a fost şi mai de neînţeles: după acel vuiet, profesoara Maria s-a făcut pe deplin sănătoasă.

Ea s-a umplut de bucurie. S-au bucurat mama ei, fratele, s-au bucurat toţi dreptcredincioşii din insula Tios. Despre această minune s-a auzit în întreaga Grecie; despre ea se povesteşte mult şi se scrie pretutindeni.

Aceasta s-a întâmplat la începutul acestei luni, septembrie, în anul Domului nostru Iisus Hristos 1935.

Maica Domnului a coborat din sfânta icoană  si a ajutat doua femei nevoiase

Oamenii din Tinos șed deseori la poartă și privesc cum urcă închinătorii la Biserica Maicii Domnului. Adesea văd chipuri întristate și se fac părtași durerii și suferinței acesor străini. Poate de aceea își păstrează sufletele curate și deschise, gata oricând să slujească aproapelui.

Într-o zi de 14 august 1971, Stiliani Maraboti stătea ca de obicei la portiță, uitându-se la  mulțimea de bolnavi, mai mari sau mai mici, îmbrăcați în haine cernite, paralitici, infirmi și orbi, suferinzi de cancer sau de boli grele ale minții, ducând fiecare lumânări și daruri Preacuratei. Privea toată această turmă a durerii îndreptându-se spre Izvorul îndurării, să caute alinare. Pentru toată lumea se ruga în taină și pentru fiecare își făcea câte o cruce, cu gândul să-i primească Maica Domnului rugăciunea. Casa ei se făcuse biserică.

Într-o zi, de ea s-au apropiat două femei, cu un prunc plângând.

– Ne rugăm, dacă ai avea o odaie, nu pentru noi, pentru pruncul care plânge, i-au spus.

– De unde odaie, astăzi, creștinelor, le-a răspuns femeia. Totuși, pentru numele și harul Preacuratei, haideți, veniți. O să mâneți cu noi împreună, o noapte s-o găsi loc și pentru dumneavoastră. După cum vedeți, astăzi tot poporul, toți grecii s-au mutat în Tinos, la noi.

Cele două închinătoare au lăsat pruncul în grija gospodarilor și au plecat la biserică, să se închine și să ia parte la Liturghia de noapte, la miezonoptică.

Pe la trei, în zori, Liturghia s-a sfârșit. Bucuria negrăită a celor două închinătoare s-a prefăcut însă în spaimă. Ca mironosițele din Evanghelie, își spuneau una către alta: unde e casa în care am lăsat copilul? Cum o cheamă pe stăpână? La ce poartă să batem acum, noaptea?

Din dorința prea mare de a se închina icoanei Preacuratei uitaseră să întrebe până și numele gazdei.

Maica Domnului le vedea disperarea care luase locul bucuriei slujbei. Sub chipul unei femei simple, „Bucuria tuturor” s-a coborât din sfânta icoană și, pășind pe treptele locașului său, s-a apropiat de ele zicându-le:

– Urmați-mă! Știu ce casă căutați. Vă conduc eu.

Când le-a văzut, gazda le-a strigat:

– Dar bine, creștinelor, eu n-am loc nici pentru dumneavoastră două și vreți s-o mai primesc și pe a Treia?

– Pentru mine nu e loc, buna mea?, a întrebat Maica Domnului și pe dată s-a făcut nevăzută, așa cum apăruse.

Cuvântul Domnului si Rugăciuni

Evanghelia zilei: Matei V, 14-19

14. Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă.
15. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.
16. Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.
17. Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.
18. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.
19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor.

Acatistul Icoanei Maicii Domnului din Tinos

Tropar, glas 4

Nu vom tăcea niciodată, Maica Domnului, a vorbi despre puterea Ta: cine ne-ar fi salvat de o multime de necazuri, cine ne-ar fi ținut liberi până în zilele noastre? Nu ne părăsi, Stăpână, si salvează-ne întotdeauna de toți cei înverșunați.

Condac, glas 6

Împărătesei celei alese, biruitoarei, care ne scăpa de rău, Te vom lăuda Maica Domnului; iar tu cu puterea ta invincibilă, eliberează-ne de toate necazurile, iar noi te chemăm pe tine: Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 1

Icoana Ta, Preacurată, din insula Tinos este izvor de minuni pentru toți cei care aleargă către Tine cu credință, dăruind tuturor cele spre mântuire, ca să scoată din adâncurile inimii mărgăritarele laudelor de: Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Icos 1

Mulți suferinzi au aflat mângâiere la cinstită icoana Ta, Preacurată, căci nu ai încetat a cerceta pe poporul cel necăjit și a aprinde făclia nădejdii în sufletele cele pustiite de mâhnire, ca toți să Îți aducă întru bucurie cântări ca acestea:

Bucură-Te, tămăduirea celor robiți de boală;

Bucură-Te, mângâierea celor împovărați de întristare;

Bucură-Te, îmblânzirea celor răniți de răutate;

Bucură-Te, mir înțelegător peste rănile noastre sufletești;

Bucură-Te, mireasă a sfințeniei neajunse de gând;

Bucură-Te, a insulei Tinos laudă neîncetată;

Bucură-Te, gură a cântărilor celor îngerești;

Bucură-Te, cer înțelegător al drepților lui Hristos;

Bucură-Te, nădejde tare a celor care se roagă Ție;

Bucură-Te, scăparea noastră dintru adâncul păcatelor;

Bucură-Te, scară prin care suim la înălțimea mântuirii;

Bucură-Te, vas al slavei pecetluit de darul Treimii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 2

De mare dar ai învrednicit pe bătrânul Barba-Polizoi, Preacurată, arătându-Te lui și poruncindu-i să caute icoana Ta cea aducătoare de bogate binecuvântări, ca să cânte toți cu bucurie: Aliluia!

Icos 2

Pe ogorul unui localnic i-ai poruncit bătrânului să sape pentru a afla icoana Ta cea de minuni izvorâtoare, dar ogorul inimii sale era încă acoperit de spinii necredinței și se temea să nu fie vreo înșelăciune diavolească, dar noi mărim purtarea Ta de grijă pentru mântuirea oamenilor și Îți cântăm așa:

Bucură-Te, că Te-ai arătat împodobită cu toată frumusețea bătrânului;

Bucură-Te, că l-ai povățuit cu dulce cuvânt a căuta icoana Ta;

Bucură-Te, că ai voit a-i dărui lui icoana în semn de prețuire;

Bucură-Te, că ai căutat spre inima lui smerită;

Bucură-Te, că rugăciunile lui smerite le-ai primit;

Bucură-Te, că l-ai sfătuit să lepede îndoiala;

Bucură-Te, că i-ai proorocit că va zidi și o biserică;

Bucură-Te, că ai voit a cerceta cu mila Ta insula Tinos;

Bucură-Te, că Te-ai milostivit de cei neputincioși;

Bucură-Te, că i-ai făgăduit bătrânului ajutorul Tău;

Bucură-Te, că și pe noi ne cercetezi în nevoile noastre;

Bucură-Te, că ești grabnică solitoare mântuirii credincioșilor;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 3

Multă nedumerire a cuprins sufletul bătrânului Barba-Polizoi, neștiind dacă arătarea cea minunată este de la Dumnezeu sau de la cel viclean, dar a alergat spre preot ca să-i dezlege taina, cântând: Aliluia!

Icos 3

Mult s-a frământat bătrânul când preotul i-a spus că arătarea minunată este lucrare drăcească și tuturor a povestit minunea, însă doar doi prieteni l-au crezut și împreună au început să sape după icoana cea de minuni izvorâtoare, cântând Ție așa:

Bucură-Te, că ești apărătoare a insulei noastre;

Bucură-Te, că ne-ai cercetat pe noi cu milostivire;

Bucură-Te, că nu ne lași în încercările noastre;

Bucură-Te, mângâierea celor zdrobiți de necredință;

Bucură-Te, nor luminos călăuzitor la Ierusalimul ceresc;

Bucură-Te, blândețe care alungă frica;

Bucură-Te, vas minunat al darurilor cerești;

Bucură-Te, nor cuprinzător al tainelor Treimii;

Bucură-Te, bogăție neîmpuținată de milostivire;

Bucură-Te, scut al mântuirii celor neputincioși;

Bucură-Te, călăuzitoarea credincioșilor spre mântuire;

Bucură-Te, descoperirea tainelor celor mai presus de minte;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 4

Monahiei Peleghia i-ai poruncit Stăpână, să arate minunea icoanei îngropate și să se îngrijească de zidirea Bisericii, ca toți să afle sub acoperământul Ei mila Domnului cântând: Aliluia!

Icos 4

Monahia Pelaghia a povestit episcopului Gavriil despre minunata Ta arătare, Stăpână, prin care i-ai poruncit să înceapă săpăturile pentru aflarea icoanei Tale, iar cu lacrimi preasfințitul slujitor a încuviințat plinirea poruncii Tale, strigând Ție în adâncul inimii unele ca acestea:

Bucură-Te, Împărăteasă purtătoare de grijă pentru toți;

Bucură-Te, că ai binevoit să ne arăți comoara icoanei Tale;

Bucură-Te, că și de mai multe daruri ai voit a învrednici turma Ta;

Bucură-Te, că întru necazurile noastre ne-ai cercetat pe noi;

Bucură-Te, că nu ne lași pe noi niciodată fără ajutorul Tău;

Bucură-Te, că mult s-au ostenit lucrătorii pentru aflarea icoanei;

Bucură-Te, că răspândirea holerei i-a făcut i-a făcut să reia căutările;

Bucură-Te, că fântâna secată s-a umplut de apă cu darul Tău;

Bucură-Te, că după 700 de ani sub pământ s-a descoperit icoana Ta;

Bucură-Te, că și biserică prea frumoasă Ți s-a zidit Ție;

Bucură-Te, că ai trimis și bani pentru săvârșirea zidirii;

Bucură-Te, că toți s-au minunat de purtarea ta de grijă;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 5

Pe căpitanul vasului englez și corabia sa i-ai salvat de la cumplita primejdie și acesta și-a plinit cu bucurie făgăduința, dăruind bani pentru ridicarea lăcașului Tău, în care toți cântă cu mulțumire: Aliluia!

Icos 5

Pe cel bolnav, care se aruncase în apele mării din îndemnul celui viclean, l-ai izbăvit din moarte și ai primit jertfa lui pentru ridicarea bisericii Tale și laudele lui din inimă smerită:

Bucură-Te, că ai cercetat grabnic pe cel din primejdie;

Bucură-Te, că l-ai izbăvit pe el din moarte cumplită;

Bucură-Te, că ai trimis lui grabnic un caic;

Bucură-Te, că ai primit cu bucurie averea lui;

Bucură-Te, că sărăcia nu l-a împiedicat a sluji Ție;

Bucură-Te, că acesta a luat și chipul monahicesc;

Bucură-Te, că tuturor povestea minunile Tale;

Bucură-Te, că bogat era el în credința pentru Tine;

Bucură-Te, că în smerenie a viețuit până la sfârșitul vieții;

Bucură-Te, că ai primit cu blândețe jertfa dragostei lui;

Bucură-Te, că ai auzit grabnic suspinurile inimii lui;

Bucură-Te, că pe toți sprijini pe calea mântuirii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 6

Nu ai depărtat de la izvorul milei Tale, Preacurată, nici pe cei de altă credință, ci pe toți ai adăpat cu apa cea curată a minunilor Tale, ca să cânte Ție cu bucurie: Aliluia!

Icos 6

Pe aga cel care cu credință a venit la biserica Ta, cerând tămăduirea picioarelor paralizate, nu l-ai lipsit de ajutorul Tău, Preacurată, iar el cu bucurie a lăudat minunea Ta, săltând în cântări ca acestea:

Bucură-Te, că pe toți chemi la izvorul tămăduirilor Tale;

Bucură-Te, că Te înduri de tot sufletul necăjit;

Bucură-Te, că nu disprețuiești pe cei bolnavi;

Bucură-Te, că nu oprești milele Tale nici dinspre cei de altă credință;

Bucură-Te, că ai dat tămăduire celui care nădăjduia spre Tine;

Bucură-Te, că nu s-a rușinat el a cere ajutorul Tău;

Bucură-Te, căci cu bucurie a plecat pe picioarele sale de la biserica Ta;

Bucură-Te, că a dăruit Ție bani pentru ridicarea unei fântâni;

Bucură-Te, că până astăzi se păstrează mărturiile minunilor Tale;

Bucură-Te, că toți au slăvit negrăită milostivirea Ta;

Bucură-Te, că nici pe noi nu ne lipsești de darul Tău;

Bucură-Te, ridicarea celor căzuți în boli cumplite;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 7

De femeile care nu mai știau calea către gazda unde rămăsese pruncul lor le-ai povățuit, iar ele cutremurate de purtarea Ta de grijă, au cântat cu bucurie: Aliluia!

Icos 7

Icoana Ta a fost și furată de cel fără frică de Dumnezeu, dar nu ai îngăduit să fie depărtată de insula Ta și s-a aflat imediat, toți lăudându-Te așa:

Bucură-Te, că ai arătat grabnic furtul icoanei;

Bucură-Te, că a fost prins cel care o furase;

Bucură-Te, că nu ai îngăduit nelegiuiri în lăcașul Tău;

Bucură-Te, că pe toți îndemni spre o viață cinstită;

Bucură-Te, că Te înduri de cei disprețuiți;

Bucură-Te, că cercetezi pe cei neputincioși;

Bucură-Te, că nu ai lipsit insula Ta de comoara icoanei;

Bucură-Te, că toți s-au minunat de purtarea Ta de grijă;

Bucură-Te, grabnică tămăduire a celor gârboviți de boală;

Bucură-Te, plinirea rugăciunii celor umiliți;

Bucură-Te, poartă către cer a monahilor;

Bucură-Te, ascultarea rugii credincioșilor;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 8

Lacrimile copilei care se ruga pentru sora sa cu piciorul infectat au revărsat mila Maicii Domnului, iar jertfa de mulțumire adusă a minunat pe toți pelerinii care cântau: Aliluia!

Icos 8

Pe toată linia frontului oastea greacă vedea pretutindeni chipul Tău ce se arăta noaptea îngrijindu-Te de cei în dureri, care aduceau Ție laude de mulțumire ca acestea:

Bucură-Te, apărătoare nebiruită a Ortodocșilor;

Bucură-Te, cea îmbrăcată în durere și slavă;

Bucură-Te, a ostașilor mângâiere fierbinte;

Bucură-Te, apărătoare Doamnă a luptătorilor;

Bucură-Te, vegherea celor din nevoi;

Bucură-Te, pavăză tare a credinței;

Bucură-Te, călăuzitoare a obștii duhovnicești;

Bucură-Te, a soldaților întărire în luptă;

Bucură-Te, milostivire negrăită împărțită credincioșilor;

Bucură-Te, povățuitoare către lumina Învierii;

Bucură-Te, carte nescrisă a Adevărului;

Bucură-Te, carte a rugăciunii smerite;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 9

Cei cu minte înțelenită în patimi nu pot pricepe minunile lucrate spre slava lui Dumnezeu, Preacurată, dar noi, mărturisind adevărul, cântăm cu bucurie: Aliluia!

Icos 9

Întinde mâinile Tale, cu care ai ținut pe Cel Care ne poartă pe noi deasupra valurilor lumești, și cere cu stăruință să se milostivească spre noi și să îmblânzească pe toți cei care ne necăjesc, ca să putem cânta Ție:

Bucură-Te, stindardul păcii lui Hristos;

Bucură-Te, minune mai presus de orice minune;

Bucură-Te, făclie a rugăciunii neîncetate;

Bucură-Te, blândețe care alungă orice teamă;

Bucură-Te, luminarea celor lipsiți de înțelepciune;

Bucură-Te, brațe ale milostivirii lui Hristos;

Bucură-Te, sprijinitoarea celor neputincioși;

Bucură-Te, scară prin care suim la Adevăr;

Bucură-Te, sabie înfricoșătoare duhurilor răutății;

Bucură-Te, îmblânzirea celor otrăviți de răutate;

Bucură-Te, fulger ce alungă gândurile cele rele;

Bucură-Te, stup în care se adună mierea rugăciunii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 10

Cei izbăviți prin rugăciunile Tale din moarte fulgerătoare au adus Ție cu dragoste glasuri de mulțumire împreună cu mireasma laudelor de: Aliluia!

Icos 10

Pe cei aflați în corabia lovită de recif i-ai salvat de la moarte, iar ei ca răsplată au adus Ție o corabie de argint; noi, cei care călătorim pe marea acestei vieți, aducem Ție precum văduva cei doi bănuți laudele acestea:

Bucură-Te, salvarea corabiei invadate de apă;

Bucură-Te, nădejdea celor care călătoresc pe mare;

Bucură-Te, ridicarea noastră din adâncul întristării;

Bucură-Te, că rechinul trimis a salvat corabia;

Bucură-Te, că ne scoți și pe noi din mâinile vrăjmașilor;

Bucură-Te, că smerești răzvrătirile celor nedrepți;

Bucură-Te, că aperi pe cei nedreptățiți;

Bucură-Te, că ne porți în corabia rugăciunii;

Bucură-Te, că ne întărești pe calea pocăinței;

Bucură-Te, că ne ferești de prăpastia pierzării;

Bucură-Te, că întărești pe cei slăbiți de ispite;

Bucură-Te, că ne dai putere pe cărarea mântuirii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 11

Multe suflete aleargă cu nădejde la icoana Ta și află multă milă, aducând înaintea Ta smerite rugăciuni spre slava Căruia cetele îngerești Îi cântă: Aliluia!

Icos  11

Sufletul meu cel înghețat de viforul multor ispite Te rog să îl încălzești cu focul rugăciunii Tale, ca să aduc și eu făclii de cântări ca acestea:

Bucură-Te, apărătoare nebiruită a credincioșilor;

Bucură-Te, mângâierea celor neputincioși;

Bucură-Te, alungarea viforului ispitelor;

Bucură-Te, adierea păcii lui Hristos;

Bucură-Te, mireasmă a înțelepciunii cerești;

Bucură-Te, carte a însemnărilor dumnzeiești;

Bucură-Te, pom sfințit al darurilor duhovnicești;

Bucură-Te, mijlocitoare a împăcării cu Dumnezeu;

Bucură-Te, liman liniștit al pocăinței;

Bucură-Te, mare a înțelepciunii de sus;

Bucură-Te, corabie a scăpării din patimi;

Bucură-Te, îmbrățișarea celor disprețuiți;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 12

Lăcașul Tău este loc ales de pelerinaje unde se aduc neîncetat rugăciuni pentru dobândirea celor de folos spre mântuire, iar noi împodobim lăcașurile inimilor cu rugile către Tine cântând: Aliluia!

Icos 12

Înaintea icoanei Tale se aduc neîncetat jertfe de rugăciuni pentru tămăduirea și mântuirea celor din nevoi, iar noi, cu gând împovărat de neputințe, strigăm către Tine ca să ne dăruiești, Maică, bogată milă, aducându-Ți cântări ca acestea:

Bucură-Te, vederea celor orbiți de păcat;

Bucură-Te, întărirea celor neputincioși cu trupul;

Bucură-Te, pocăința sufletelor regăsite;

Bucură-Te, insulă a minunilor dumnezeiești;

Bucură-Te, bogăție a îndurărilor Părintelui ceresc;

Bucură-Te, risipirea durerilor celor necăjiți;

Bucură-Te, vas al rugăciunii curate;

Bucură-Te, mir de taină al sfințeniei;

Bucură-Te, scară a înțelepciunii duhovnicești;

Bucură-Te, a insulei Tinos podoabă prea strălucită;

Bucură-Te, carte a minunilor nepătrunse;

Bucură-Te, munte al sfințeniei neapropiate;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 13

O, Maică Prealăudată, comoara insulei Tinos, întinde rugăciunea Ta până la marginile pământului și ne cuprinde pe toți întru aceeași dragoste a Cuvântului prin care să ne izbăvim de muncile cele veșnice, cântând: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icos 1

Mulți suferinzi au aflat mângâiere la cinstită icoana Ta, Preacurată, căci nu ai încetat a cerceta pe poporul cel necăjit și a aprinde făclia nădejdii în sufletele cele pustiite de mâhnire, ca toți să Îți aducă întru bucurie cântări ca acestea:

Bucură-Te, tămăduirea celor robiți de boală;

Bucură-Te, mângâierea celor împovărați de întristare;

Bucură-Te, îmblânzirea celor răniți de răutate;

Bucură-Te, mir înțelegător peste rănile noastre sufletești;

Bucură-Te, mireasă a sfințeniei neajunse de gând;

Bucură-Te, a insulei Tinos laudă neîncetată;

Bucură-Te, gură a cântărilor celor îngerești;

Bucură-Te, cer înțelegător al drepților lui Hristos;

Bucură-Te, nădejde tare a celor care se roagă Ție;

Bucură-Te, scăparea noastră dintru adâncul păcatelor;

Bucură-Te, scară prin care suim la înălțimea mântuirii;

Bucură-Te, vas al slavei pecetluit de darul Treimii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 1

Icoana Ta, Preacurată, din insula Tinos este izvor de minuni pentru toți cei care aleargă către Tine cu credință, dăruind tuturor cele spre mântuire, ca să scoată din adâncurile inimii mărgăritarele laudelor de: Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Rugăciune:

O Preasfântă Doamnă Doamna Nascatoare de Dumnezeu, Speranța mântuirii noastre! Uită-te cu milostivire la cei care vin cu credință și dragoste și se închină Preasfintei Tale icoane: primeste cântarea noastră de laudă și fa rugăciune călduroasă pentru noi, păcătoșii, către Domnul, nu socoti toate păcatele noastre, si El ne va mântui și va avea milă de noi. O, Doamnă Prețioasă! Arată-ne milele tale minunate!

Ne rugăm către Tine cu tandrețe: izbăvește-ne de orice întristare, ghidează-ne pe calea tuturor virtutilor și a bunăvoinței, mântuiește-ne de ispite, necazuri și boli, îndepărtează calomniile și certurile de la noi, salvează-ne de trăsnetele fulgerelor, de la incinerarea cu foc, de la tristete, lașitate, potop și boli mortale: dă-ne ajutorul Tău milostiv pe drum, în mări și pe uscat, ca să nu pierim în înverșunare.

O, Maica de Dumnezeu Născătoare plina de milă, cu fermă speranță îți oferim umila noastră rugăciune! Primeste lacrimile și suspinele, nu ne uita în toate zilele vieții noastre, ci rămâi mereu cu noi mijlocind pentru Domnul, dă-ne bucurie, mângâiere, ocrotire și ajutor, ca să ne mantuim și să lăudăm și să mărim Numele binecuvântat și atotcântător a lui Dumnezeu. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Bibliografie

Arhimandritul Teofilact MarinakisIcoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, Editura Sophia 2008

Puterea lui Dumnezeu în minuni mărturisite de Sfântul Nicolae Velimirovici, Editura Sophia/Editura Cartea Ortodoxă, București, 2008
https://www.crestinortodox.ro
https://www.monastiria.gr
https://calendar.ortodox.md
https://www-panagiatinou-gr
https://doxologia.ro

 

 

 

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact