După sărbătoarea Naşterii Domnului, Biserica Ortodoxă prăznuieşte icoana Maicii Domnului „Betleemiţa”, în care chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu debordează de afecţiune şi linişte, iar zâmbetul de pe faţa ei veseleşte sufletele credincioşilor de pretutindeni.
Fragment din Evanghelia zilei: Matei, Cap.2, 13:
„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă.”
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Betleemiţa”, este un odor de mare preţ al Bisericii Naşterii Domnului din Betleem, Cisiordania.
Sfânta icoană este așezată într-un frumos proschinitar, în dreapta scării ce duce în Peştera Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.
Biserica Nașterea Domnului din Betleem se numără printre cele mai importante locașuri de cult creștine, fiind construită pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos S-a născut, mai presus de fire, din Fecioara Maria. Totodată, este una dintre cele mai vechi biserici din întreagă lume (sec. IV).
La scurt timp după ce Împăratul Constantin cel Mare s-a convertit la creștinism, mama sa, Împărăteasa Elena, a construit această măreață biserică, împodobind-o cu mozaicuri, fresce și marmură.
Icoana Maicii Domnului Betleemiţa este prăznuită pe 26 decembrie, odată cu Soborul Maicii Domnului.
Această sfântă icoană este unică în lume pentru faptul că Maica Domnului este reprezentată zâmbind.
Icoana este foarte îndrăgită de către pelerinii care vin din întrega lume la Biserica Naşterii Domnului din Betleem, pentru privirea gingașă și plină de căldură a Maicii Domnului.
Tipul iconografic este Hodigritia sau Îndrumătoarea, reprezentare iconografică a Fecioarei Maria țînându-l pe Pruncul Iisus alături, în timp ce Îl arată ca sursa mântuirii omenirii. Capul Fecioarei se înclină de obicei spre Prunc, iar acesta ridică mâna printr-un gest de binecuvântare.
Nu există date precise despre originea icoanei. După tradiţie, icoana a fost zugrăvită de către Sfântul Apostol si Evanghelist Luca.
Faptul că nu există marturii istorice concrete cu privire la autorul acestei icoane a făcut să apară și opinia că aceasta își are originea în Rusia. De aici ar fi fost adusă în Betleem de către Țarina Ecaterina cea Mare.
Icoana este îmbrăcată într-o ferecătură din aur şi argint deosebit de frumoasă, împodobită cu pietre preţioase, dăruită de ţarina Ecaterina în urma unei minuni pe care a făcut-o Născătoarea de Dumnezeu cu ea.
Când a vizitat Ţara Sfântă, ţarina a dăruit veşmintele ei ca să fie „îmbrăcată” Stăpâna lumii întregi. A oferit chiar şi bijuteriile personale, ca să fie aşezate în icoană şi a hotărât ca pe viitor ţarinele să nu mai poarte rubine, încât acest lucru să rămână un privilegiu exclusiv al Maicii Domnului.
În lunga sa istorie, icoana Maicii Domnului din Betleem a fost dusă în procesiuni atât în Ţara Sfântă, cât şi în Grecia şi Rusia.
De-a lungul timpului multe femei au fost dăruite cu prunci după ce s-au rugat cu credinţă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Cea mai recentă minune a Maicii Domnului din Betleem (din cele marturisite), este următoarea:
“Astăzi dimineaţă, la radio, am transmis marea şi minunata întâmplare ce a avut loc în urmă cu aproximativ două luni în Ţara Sfântă a Ierusalimului. Este vorba despre o intervenţie minunată a Maicii Domnului în vremurile noastre grele. Ca să prindem curaj şi putere.
Întâmplarea ne-au povestit-o în urmă cu aproape o lună părinţii aghiotafiţi (din obştea Sfântului Mormânt), care slujesc ca străjeri la locul de pelerinaj din Sfântul Betleem.
Sâmbăta trecută (26 mai 2012), am avut bucuria de a mă afla din nou la Betleem. Acolo, m-am întâlnit la stăreţie cu Epitropul patriarhal la Betleem, Înaltpreasfinţitul Teofilact, Arhiepiscop de Iordan. După ce am vorbit despre minunea respectivă, m-a sfătuit să vorbesc din nou cu părinţii locului de pelerinaj al Naşterii şi şi-a dat binecuvântarea şi permisiunea să transmit de la radio minunata întâmplare.
Astăzi dimineaţă, când am relatat această minune de la radio, a existat un uriaş interes din partea a foarte mulţi ascultători. Ne cereau să o postăm, ca să aibă acces uşor la ea şi s-o transmită şi altora. Vă transcriem deci minunea spre slava Sfântului nostru Dumnezeu Treimic şi a Preasfintei Maicii Lui şi a noastre.
În după amiaza Marii Luni (9 aprilie 2012), când Bazilica Naşterii din Betleem rămăsese deja aproape goală, părinţii încă mai erau acolo unde slujesc, la câţiva metri mai încolo de scara care duce în Preacinstita Peşteră a Dumnezeieştii Naşteri. La un moment dat, au văzut un bărbat apropiindu-se emoţionat de locul în care erau, luând doua lumânări şi îndreptându-se emoţionat spre icoana Maicii Domnului – Betleemiţa.
Acolo, înaintea ei, le-a aprins şi înlăcrimat s-a întors către monahii, care îl priveau nedumeriţi. Le-a spus că este musulman din regiunea Betleemului şi că în ziua anterioară a văzut-o pe Maica Domnului în somn. Însăşi Doamna Născătoarea de Dumnezeu l-a chemat să meargă în locul unde s-a născut Fiul ei, să treacă prin poarta joasă, să înainteze spre dreapta, să intre în spaţiul care există acolo, s-o găsească şi să-i aprindă două lumânări.
Acest bărbat nu fusese în bazilica din Betleem decât în urmă cu mulţi ani, pe când era copil, şi nu-şi amintea nimic despre biserică. Când a ajuns în acea după amiază, şi-a lăsat maşina cu luminile de avarie aprinse în faţa curţii mari a locului de pelerinaj (în spaţiul în care nu este permisă staţionarea). În maşină aştepta şi soţia lui.
Când a ajuns deci cu pas grăbit înaintea intrării joase a bazilicii, a conştientizat că locul era exact aşa cum îl descrisese Sfânta Născătoare de Dumnezeu. A trecut în partea dreaptă a bisericii lui Iustinian şi a intrat în arcul drept al bisericii, în spaţiul care aparţine ortodocşilor, a cărui scară conduce spre Peştera Naşterii Domnului. Icoana Născătoarei de Dumnezeu se afla exact acolo unde ea însăşi îi spusese şi faţa ei era aceea pe care o văzuse…
Era Preasfânta – „Betleemiţa”!
Aşadar, această icoană a venerat-o musulmanul, care a ajuns în bazilica Naşterii târziu, în după amiaza Lunii celei Mari. Fireşte, nu ştia greceşte, aşa că dialogul (chiar dacă de câteva minute) cu părinţii locului de pelerinaj a avut loc în arabă.
După ce le-a explicat că a văzut-o pe Maica Domnului şi cum i-a descris cu exactitate bazilica Naşterii, a adăugat: „Mi-a spus Născătoarea de Dumnezeu să le spun celor pe care îi voi găsi aici, (părinţilor care slujesc acolo), că Fiul ei va veni din nou şi-i va lua cu El pe toţi aceia care sunt aproape de El. ”
Musulmanul le-a transmis o veste incredibilă!!! Părinţii au încercat să-i ofere o iconiţă a Maicii Domnului, pe care a primit-o cu recunoştinţă. A plecat la fel de grăbit, după cum venise, dar într-un singur minut s-a întors.
Maica Domnului îi spusese că „intrând în biserică îi va vedea pe prietenii ei pe coloane”. Părinţii l-au condus la coloanele din navele bazilicii, unde există icoane-frescă într-o parte acoperite de praf, în altă parte înnegrite, iar în altă parte distruse, care reprezintă sfinţii Bisericii noastre pictaţi cu trupul întreg [aceştia sunt „prietenii” Maicii Domnului].
A plecat din nou grăbit şi din acea zi nu s-a mai întors vreodată. Preasfânta noastră însă, Maica lui Dumnezeu şi Maica noastră, prin această întâmplare minunată, a vrut să ne sprijine şi să ne dea curaj, nădejde şi mângâiere… „Fiul ei va veni din nou şi-i va lua la El pe toţi aceia care sunt aproape de El”.
Aşadar, să nu facem nici un pas departe de El, ca să gustăm mântuirea Lui. Amin!
Am transcris minunea aşa cum mi-au istorisit-o părinţii din Betleem.
Likurgos Markudis.
Cuvântul Domnului: Matei Cap 2, 13-23:
Rugăciune
Rugăciunea la această icoană este o adevărată binecuvântare pentru cei care o rostesc cu credință și nădejde în Ceea ce L-a purtat în pântecele Său pe Stăpânul tuturor:
Ceea ce eşti Izvor a toată înţelepciunea îndrumă paşii noştri pe cărarea mântuirii, Stăpână, căci numai tu ai purtat în pântecele tău şi ai născut pe Cel Ce a luat firea neputincioasă a lui Adam ca s-o înnoiască şi să o aşeze pe scaunul slavei cereşti. În braţele tale ai purtat cu cuviinţă dumnezeiască pe Soarele dreptăţii, Cel Ce cu razele iubirii Sale de oameni luminează inimile celor ce se nevoiesc pe calea dobândirii virtuţilor. Pe Acesta roagă-L, Fericită, să ne dăruiască îndurările Sale, iertând nedreptăţile noastre şi aşezându-ne la limanul vieţuirii curate. Amin!
https://doxologia.ro
https://doxologia.ro
https://www.crestinortodox.ro
https://ziarullumina.ro
https://www.ghidierusalim.ro
https://www.impantokratoros.gr