Icoana Maicii Domnului de la Boian pare să fie un simbol al românilor minoritari din nordul Bucovinei, care sub ocupație rusească au îndurat nenumărate necazuri și suferințe, altarul bisericilor fiind locul unde aceștia au putut să-și verse amarul.
Fragment din Evanghelia zilei: Marcu, Cap. IV-39
"Şi El, sculându-Se, a certat vântul şi a poruncit mării: Taci! Încetează! Şi vântul s-a potolit şi s-a făcut linişte mare."
Această sfântă icoană se află spre închinare în Mănăstirea Boian, situată localiatea cu același nume, unul din cele mai mari sate de români din regiunea Cernăuţi, Ucraina.
Localitatea Boian a făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei, fiind atestată oficial pentru prima dată într-un document din data de 8 aprilie 1528, emis de către Petru Rareș, domnitorul Moldovei. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Bucovina de Nord a fost anexată de către fosta URSS la 28 iunie 1940.
Amintirea acestei sfinte icoane se serbează la 25 septembrie.
Icoana o înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus pe care îl ține în brațe sprijinuindu-l cu mâna stângă. Chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu degajă blândețe, în timp ce Fiul său și Dumnezeul nostru, binecuvântează cu mâna dreaptă.
Fruntea Fecioarei este străjuită de-o coroană de aur, la fel şi cea a Pruncului. De-a latul icoanei sunt înşirate lănţişoare cu cruciuliţe, broşe din aur cu pietre preţioase, lăsate de credincioșii închinători ca semn de mulțumire, s-o împodobească , sau să le poarte noroc.
În seara zilei de 18 decembrie 1993, spre sărbătoarea Sfântului Nicolae (rit vechi), pe când se slujea în biserica din Boian utrenia, la chemarea preotului în faţa iconostasului: „Pe Născătoarea de Dumnezeu şi Maica Luminii, întru cântări cinstindu-o să o mărim”, din ochii Maicii Domnului de pe icoana iconostasului a început să izvorască lacrimi mari, ca boabele de rouă. Obrajii Fecioarei au rămas de-a pururi plânşi. O dâră maronie coboară din ochii blânzi şi trişti ai Fecioarei până înspre colţurile gurii. O săptămână întreagă a plâns, iar mai apoi de câteva ori pe săptămână. Cu un an mai târziu a început să plângă şi Pruncul.
Atunci Înalt Prea Sfinţia Sa Onufrie, Arhiepiscopul Cernăuţilor şi Bucovinei a verificat faptul şi s-a constatat că e o minune Dumnezeiască şi icoana a fost canonizată.
Înalt Prea Sfinţia Sa Onufrie, Arhiepiscopul Cernăuţilor şi Bucovinei
Copiile acestei icoane, au fost înmulţite cu binecuvântarea înalt Prea Sinţiei Sale Onufrie, şi împărţite credincioşilor.
Plânsul icoanei se repetă în răstimpuri, când mai lungi şi când mai scurte. Astfel, din august 1997, nu s-au mai ivit lacrimi pe icoană până în 13 decembrie acelaşi an. În dimineaţa acelei zile s-a citit acest nou Acatist, iar seara a început să plângă. Parohul a observat şi a dat de veste Ierarhului, care a venit a doua zi, după slujbă şi a săvârşit un Te-Deum cu acatistul Maicii Domnului. În tot timpul acesta au izvorât lacrimi.
După ce din sfânta icoana au prins a curge primele lacrimi, oamenii au început să vină puhoi la mânăstire. Lacrimile Fecioarei Maria au vindecat copii bolnavi, năpăstuiţi de soartă. Copiii schilozi au prins a merge, cei orbi au început să vadă. Pentru ca toţi cei nevoiaşi să poată atinge icoana făcătoare de minuni, preoţii au hotărât ca aceasta să fie plimbată din biserică în biserică.
Despre minunile săvârşite de la ea, sunt o mulţime de mărturii ale acelora care au fost vindecaţi. Ele vor fi publicate cândva într-o broşură aparte, dar până atunci, pentru a fi spulberate îndoielile unora, sunt amintite în treacat doar despre unele din ele.
Astfel un copil olog a căpătat umblet, altul cu o tumoare canceroasă s-a vindecat. O femei care erau stăpânite de duhuri rele s-au curăţat şi au devenit normale. Pruncul nou-nascut murea şi după rugăciunile făcute la Maica Domnului, a revenit la viaţă. Toţi creştinii, pe unde s-a făcut procesiune cu această icoană, au rămas întăriţi în credinţa ortodoxă şi mulţumiţi sufleteşte de această binecuvântare.
O altă minune legată de icoana Maicii Domnului de la Boian, s-a întâmplat la slujba de priveghere a Sfintei Icoane „Plângătoare”, la praznicul ei, în timpul Utreniei, luni 24 septembrie (25 septembrie – ziua liturgică) 2018, când Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a fost surprinsă în chip de lumină.
35. Şi în ziua aceea, când s-a înserat, a zis către ei: Să trecem pe ţărmul celălalt.
36. Şi lăsând ei mulţimea, L-au luat cu ei în corabie, aşa cum era, căci erau cu El şi alte corăbii.
37. Şi s-a pornit o furtună mare de vânt şi valurile se prăvăleau peste corabie, încât corabia era aproape să se umple.
38. Iar Iisus era la partea dindărăt a corăbiei, dormind pe căpătâi. L-au deşteptat şi I-au zis: Învăţătorule, nu-Ţi este grijă că pierim?
39. Şi El, sculându-Se, a certat vântul şi a poruncit mării: Taci! Încetează! Şi vântul s-a potolit şi s-a făcut linişte mare.
40. Şi le-a zis lor: Pentru ce sunteţi aşa de fricoşi? Cum de nu aveţi credinţă?
41. Şi s-au înfricoşat cu frică mare şi ziceau unul către altul: Cine este oare, Acesta, că şi vântul şi marea I se supun?
Condacul 1:
Apărătoare Doamnă, pentru descoperirea Sfintei icoanei Tale celei din Boian, mulțumire îți aducem ție noi nevrednicii robii tăi, că ne-ai cercetat prin curgerea lacrimilor din ochii Tăi de pe icoana și pentru că ai voit să ne întărești în credința cea adevărată, ca izbăviți fiind de tot răul, cu lacrimi să-ți cântăm ție: Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Icosul 1:
Arhanghelul Gavriil, în Nazaret, Ți-a adus cântare: "Bucură-te! Domnul este cu tine!", iar tu primind Bunăvestire, te-ai plecat în fața lui cu mulțumire și i-ai răspuns: "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău". Și noi, după două milenii, stând în fața icoanei tale nou-descoperite, cu umilință îți cântăm ție acestea:
Bucură-te, Maica Domnului că ne-ai descoperit icoana ta;
Bucură-te, că printr-însa, Domnul ne-a dat mila Sa;
Bucură-te, că prin ale tale lacrimi, ne trezești și nouă conștiință;
Bucură-te, că ne-ai aprins iubirea și ne-ai întărit credința;
Bucură-te, că ne dai nădejde că nu suntem în părăsire;
Bucură-te, că din păcate și patimi, ne duci pe calea mântuirii;
Bucură-te, că nu ne părăsești, aici în a plângerii vale;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 2:
Știind că noi suntem păcătoși și nevrednici de milostivirea ta, ai binevoit să izvorăști lacrimi din ochi, care se preling pe obrajii chipului tău din iconostasul Bisericii din Boian, ca văzând parohul și credincioșii minunea aceasta, să cânte cu umilință lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 2:
Pricina plânsului icoanei tale, vrând să o înțeleagă, parohul a vestit pe Arhiereu, care de îndată a cercetat icoana și încredințându-se de adevăr, a hotărât că este făcătoare de minuni și i-a alcătuit cântări de laudă, binecuvântând și îndemnând pe toți să-ți cânte ție așa:
Bucură-te, că ținutul nostru cu atâta mila l-ai cercetat;
Bucură-te, că pentru noi păcătoșii lacrimi din icoana ai vărsat;
Bucură-te, că lângă Cruce, ai plâns la moartea Fiului tău;
Bucură-te, Măicuța noastră că de atunci tot plângi mereu;
Bucură-te, că glasul și plânsul spre Biserică ne cheamă;
Bucură-te, că toți primim mângâierea ta de Mamă;
Bucură-te, că pe toți ne îndreptezi pe a mântuirii cale;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 3:
Cu putere de Sus ne întărești, și cu lacrimile tale ne vindeci de bolile cele trupești și sufletești. Cercetează-ne mereu, Maică Preacurată, ca izbăviți fiind de negura necredinței și a rătăcirii, pururea să slăvim minunile tale, cântând din toată inima lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 3:
Având o purtare de grijă deosebită de creștinii din Bucovina, ai binevoit să descoperi icoana ta plângătoare și făcătoare de minuni, ca să trezești și în noi umilință și lacrimi pentru păcatele noastre, remușcări și mustrări de conștiință pentru răcirea credinței și a dragostei față de tine, Maică a noastră a tuturora, chemându-ne pe toți la Fiul tău și Domnul Iisus Hristos, și să-ți cântăm ție așa:
Bucură-te, căci cu plânsul tău, ne întorci din păcat și din rău;
Bucură-te, că vrei cu lacrimi, să ne chemi la Dumnezeu;
Bucură-te, ți-a zis Arhanghelul, la acea Sfântă Bunăvestire;
Bucură-te, că Simeon ți-a profețit și a inimii zdrobire;
Bucură-te, îți zicem astăzi, cei ce în jurul tău ne strângem;
Bucură-te, că privind Icoana, ne rugăm toți și plângem;
Bucură-te, că ai plâns pentru noi, peste vremuri mereu;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 4:
Vifor de necredință și erezie bântuie și acest colț de țară, ca de altfel și alte părți ale lumii, însă tu, Maică Preacurată, cunoscând slăbiciunile și neputințele noastre, ne-ai descoperit icoana ta plângătoare și de minuni făcătoare, ca să rămânem întru adevărată credință, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 4:
Auzind dreptcredinciosii Bucovinei că icoana ta lăcrimează, au alergat cu multă râvnă la biserica din Boian, unde părintele paroh le lămurea împrejurările în care s-au descoperit lacrimi pe Sfânta ta Icoană și, spunandu-și și ei durerile și necazurile lor, primeau mângâiere și îndemn ca să-ți cânte așa:
Bucură-te, Maica a Domnului, umilită și plângătoare;
Bucură-te, Mângâierea noastră, celor ce plâng îndurătoare;
Bucură-te, că doar tu ne sfătuiești ca să ne rugăm plângând;
Bucură-te, că plângi de-a pururi, pentru cei de pe pământ;
Bucură-te, că mânia și pedeapsa, o prefaci în îndurare;
Bucură-te, că rugăciunea ta aduce peste noi a Domnului îndurare;
Bucură-te, că de orice boală, tu ne ești vindecătoare;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 5:
Luceafăr aducător de lumină, s-a arătat icoana ta, Maică Fecioară, copilului cu tumoare canceroasă la ochi, care după trei rugăciuni la icoana ta, s-a vindecat și împreună cu părinții săi ți-au înălțat mulțumire și cu credință și recunoștință au cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 5:
Văzând copiii-coriști din Tighina, că în timpul Sfintei Liturghii, a început din nou să lăcrimeze icoana ta, s-au umilit pentru îndoielile unora și cu pocăință au mărturisit minunea, iar tu, alungând neîncrederea i-ai învățat să-ți cânte ție prin lacrimi astfel de cuvinte de laudă:
Bucură-te, Măicuța noastră că de adevăr ne încredințezi;
Bucură-te, că orice îndoială și slăbire o luminezi;
Bucură-te, că nu-ți este greu să întorci pe cel păcătos;
Bucură-te, că întodeauna tuturor ne ești de folos;
Bucură-te, Fecioară Sfântă, începutul mântuirii;
Bucură-te, că tu ai născut pe Mesia mai presus de fire;
Bucură-te, că ești călăuză, către cer îndrumătoare;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 6:
Mărturisitori ai milostivirii Tale către lumea creștină care nădăjduiește în ajutorul tău, s-au arătat bolnavii de boli fară leac ce și-au cheltuit tot ce aveau cu doctorii de tot felul fară a dobândi tămăduire și care, când s-au rugat cu lacrimi în fața icoanei tale făcătoare de minuni, s-au vindecat și plini de bucurie au cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6:
Rugăciunile înălțate în biserica ta, Născătoare de Dumnezeu, au fost ascultate. Bolnava s-a vindecat de boala cea grea de care suferea și, astfel s-a întărit trupește și sufletește, sporindu-și credința în Dumnezeu și în mijlocirea ta către Fiul tău, încât, plină de bucurie și mulțumire sufleteasca ți-a cântat ție:
Bucură-te, o, îndreptătoare spre sănătate și mântuire;
Bucură-te, că de la noi primești rugăciuni de cerere și mulțumire;
Bucură-te, că suferințele noastre, pe toate ni le înțelegi;
Bucură-te, că ne dai vindecare și de păcate ne dezlegi;
Bucură-te, Stăpâna noastră că ai plâns cu suspine;
Bucură-te, că de la cele rele, ne întorci pururea spre bine;
Bucură-te, că pe toți ne mântuiești, din orice groaznică stare;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 7:
Vrând Domnul să-și arate milostivirea Sa către ținutul nostru bântuit de erezii, necredință și schismă, a binevoit să descopere icoana Maicii Sale, din ochii căreia curg lacrimi, ca văzând necredincioșii această minune să se îndrepte la credința cea ortodoxă și să cânte cântare lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 7:
Minune nouă a făcut Domnul prin descoperirea icoanei tale, reînnoind credința apostolească de secole, ca să se împlinească profeția, rostită când Arhanghelul ți-a adus Bunăvestire. Că atunci ai zis: "Iată de acum mă vor ferici toate neamurile"; și noi îți aducem: Bucură-te! și îți cântăm acestea:
Bucură-te, Stăpâna noastră, că ale tale lacrimi din rătăcire ne-au întors;
Bucură-te, că cei ce în jurul tău se strâng, te fericesc;
Bucură-te, că ne întorci din calea pierzării, iar noi te fericim între neamuri;
Bucură-te, că la aceasta minunile tale ne îndeamnă;
Bucura-te, că în bolile noastre ne mângâi, ne vindeci și ne întărești;
Bucură-te, că ne ajuți să creștem și să sporim în cele duhovnicești;
Bucură-te, că pentru noi ai vărsat lacrimi din icoană;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 8:
Străină minune s-a săvârșit de către icoana ta, atunci când un prunc, îndată după naștere se sfârșea. Dar rugăciunile îndreptate către tine în Sfânta biserica ta, l-au adus iarăși la viață, și mama lui, îndepărtându-i perfuzia, l-a hrănit la sân și bucurându-se că a revenit la viață a cântat cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 8:
Toată Biserica te laudă pe tine, Născătoare de Dumnezeu, ca pe o pricinuitoare a tuturor minunilor, că începând din Cana Galileei și până astăzi, în toate împrejurările, când este nevoie de ajutor pentru împlinirea dorințelor celor bune ale credincioșilor, tu totdeauna intervii și îndemni pe toți: "Să faceți tot ce vă va porunci El". Minunându-ne de mijlocirea ta te lăudăm așa:
Bucură-te, Maică Preacurată că pentru noi minuni săvârșești;
Bucură-te, că plânsul tău ne arată, cât de mult ne iubești pe noi;
Bucură-te, că pe noi ne înveți să facem ce Domnul poruncește;
Bucură-te, că ne chemi cu lacrimi ca să trăim creștinește;
Bucură-te, că binecuvântare cerească la toți ne aduci;
Bucură-te, că ne ajuți să creștem în fapte bune și în virtuți;
Bucură-te, că ne aduci la Domnul, să împlinim poruncile Sale;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 9:
Toată firea îngerească și omenească, te laudă, Stăpână, că porți de grijă neamului nostru, mijlocind neîncetat către Fiul tău și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, pentru toți cei în necazuri și în supărări care îți înalță și rugăciuni și cereri. Și împlinite fiind rugăciunile lor, tu ne chemi pe toți să înălțăm cântare de rugăciune lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 9:
Ritorii cei ce se cred înțelepți nu pot spune mulțimea minunilor ce le-ai săvârșit de-a lungul vremurilor, față de credincioșii robii tăi. Noi te fericim, Stăpâna noastră, că ai născut pe Mântuitorul, suferind împreună cu El toate urmările necredinței iudeilor și ne-ai învățat pe noi credința creștină, ca să-ți cântăm ție unele ca acestea:
Bucură-te, Maica Păstorului Bun, ce ne-ai chemat în slujba Sa;
Bucură-te, că ne-ai dăruit tuturor pace cu Dumnezeu și iertare în dar;
Bucură-te, Mană cerească și dulce, că ne hrănești cu Pâinea vieții;
Bucură-te, în boli, vindecătoare și sprijinitoare bătrâneții;
Bucură-te, Izvorul mângâierii celor care în chinuri plâng;
Bucură-te, că trudiții și împovărații în jurul milei tale se strâng;
Bucură-te, că în clipe grele ne ești călăuză și îndreptătoare;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 10:
Vrând să aduci fericirea în familiile creștinilor, Maică Preacurată, ai trimis vindecări minunate: pe cei din moarte i-ai adus la viață, celor ologi le-ai dat tămăduire, celor orbi vedere, pe cei stăpâniți de duhuri necurate i-ai curățit și pe cei bolnavi de boli fară de leac i-ai vindecat, îndemnând pe toți să se roage lui Dumnezeu, cântându-I: Aliluia!
Icosul 10:
Zid ești cinstitorilor de Dumnezeu, Fecioară, că cei ce cinstesc pe Fiul, cinstesc și pe Maica. Iar tu îi ocrotești de căderea în erezie sau necredință și îi îndemni pe toți să se lupte pentru credința dată Sfinților, odată pentru totdeauna, trăind o viață curată și cântându-ți cântare de laudă:
Bucură-te, că rugăciunile tale ne fac Domnului bineplacuți;
Bucură-te, că pe cei în necazuri cu milostivire îi ajuți;
Bucură-te, Mijlocitoare prin har, către Fiul tău Cel iubit;
Bucură-te, că cei ce se roagă ție, nu vor muri niciodată de moarte năpraznică;
Bucură-te, că ne dai mângâiere în negrăita-ți bunătate;
Bucură-te, că cine cere cu credință, primește de la tine toate;
Bucură-te, Maică Preabună, de orice rele Apărătoare;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 11:
Cei ce nădăjduiesc întru Tine, Stăpână îndurată, nu se vor teme de vrăjmași și nu vor rămânea rușinați, căci prin apostolul Ioan, Fiul tău, ni te-a dat tuturor Maică, zicându-i: "Iată Mama ta!" și din ceasul acela ucenicul te-a luat la sine. Și noi, din pruncie, prin taina Sfântului Botez, am fost înfiați ție, te socotim Maica noastră și plini de recunostiințtă cântăm Fiului tău și Dumnezeului nostru: Aliluia!
Icosul 11:
Lumina cerească, ne-a strălucit nouă, Maică Preacurată, că prin tine ne-a cercetat Răsăritul cel de Sus - Domnul. Credem aceasta și mărturisim cu tărie că tu luminezi în întunericul deșertăciunilor pământești, că tu ești Mijlocitoarea spre mântuire a tuturor păcătoșilor ce se pocăiesc, ești Prea binecuvântată în neam și în neam, Domnul este cu tine și prin tine cu noi, învățându-ne laudele acestea:
Bucură-te, Maica Doctorului celui Mare ce vindecă trupește și sufletește;
Bucură-te, Mană din ceruri ce pe toți flamanzii hrănește;
Bucură-te, Suis prea ușor a celor credincioși către Dumnezeu;
Bucură-te, Scut și Apărătoare de toate săgețile celui rău;
Bucură-te, Rază de Soare că ne-ai adus lumină multă;
Bucură-te, că nu Te întorci nici de la aceia care nu cred și nu ascultă;
Bucură-te, o, Fecioară, că ai primit de la înger bunăvestire;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 12:
Har Dumnezeiesc, Scut și Apărare, dă-ne nouă, Stăpână și Ocrotitoarea noastră, celor ce cădem înaintea icoanei tale făcătoare de minuni; Ridică-ne din somnul păcatelor și păzește acest colț de țara de toată rătăcirea și necredința, învrednicește-ne să rămânem în Biserica Fiului tău în toată viața noastră, laudându-te pe tine și pe Fiul tău, Domnul nostru Iisus Hristos, cântând: Aliluia!
Icosul 12:
Cântând milostivirile și minunile tale, ce le faci printre noi în ultimul timp, ne închinăm ție în fața icoanei tale, prin care mântuiești pe toți cei ce te cinstesc cu bunăcuviință și te cheamă ântrajutor, cântându-ți din toată inima acestea:
Bucură-te, Triumful dreptei credințe de aici din Bucovina;
Bucură-te, că Boianul a ajuns a ta veselă gradină;
Bucură-te, că icoanele tale sunt minunate predici spre mântuire;
Bucură-te, că din înălțimea cerurilor spre noi îți întorci privirile;
Bucură-te, că la fapte bune pe noi toți ne-ai îndemnat;
Bucură-te, că de toată neputința și de boli ne-ai vindecat;
Bucură-te, îți cântă Biserica ție și Fiului tău: Osana!
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)
O, Maică Prealăudată, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare! Primește aceste laude și rugăciuni din gurile noastre întinate. Apară Biserica și țara noastră de toate nevoile și ne învrednicește ca, uniți într-un cuget și o simțire să te slăvim de-a pururea pe tine Maica noastră și pe Fiul tău și Dumnezeul Nostru, cântând cântarea: Aliluia!
Apoi se zice iarăși Icosul 1:
Icosul 1:
Arhanghelul Gavriil, în Nazaret, Ți-a adus cântare: "Bucură-te! Domnul este cu tine!", iar tu primind Bunăvestire, te-ai plecat în fața lui cu mulțumire și i-ai răspuns: "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău". Și noi, după două milenii, stând în fața icoanei tale nou-descoperite, cu umilință îți cântăm ție acestea:
Bucură-te, Maica Domnului că ne-ai descoperit icoana ta;
Bucură-te, că printr-însa, Domnul ne-a dat mila Sa;
Bucură-te, că prin ale tale lacrimi, ne trezești și nouă conștiință;
Bucură-te, că ne-ai aprins iubirea și ne-ai întărit credința;
Bucură-te, că ne dai nădejde că nu suntem în părăsire;
Bucură-te, că din păcate și patimi, ne duci pe calea mântuirii;
Bucură-te, că nu ne părăsești, aici în a plângerii vale;
Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
și Condacul 1:
Apărătoare Doamnă, pentru descoperirea Sfintei icoanei Tale celei din Boian, mulțumire îți aducem ție noi nevrednicii robii tăi, că ne-ai cercetat prin curgerea lacrimilor din ochii Tăi de pe icoana și pentru că ai voit să ne întărești în credința cea adevărată, ca izbăviți fiind de tot răul, cu lacrimi să-ți cântăm ție: Bucură-te, Maică Preacurată că noi suntem rodul lacrimilor tale!
După aceea zicem aceasta rugăciune:
Rugăciune
O, Preasfântă Fecioară, Maica lui Hristos Domnul și Dumnezeul nostru, ascultă suspinele noastre cele din adâncul inimilor, caută din înălțimea cerurilor spre noi cei ce cu credință și cu dragoste ne închinăm preacuratei icoanei tale celei făcătoare de minuni. Că iată tulburați de grijile vieții și cufundați în păcate, privim la Chipul tău, și ca și cum ai fi de față, îți aducem rugăciunile noastre. Caută din cer și ne mântuiește de toată reaua întâmplare, de orice boală și primejdie și de toată bântuiala duhului celui rău. Păzește-ne tari în credință, să nu ne clatine furtunile acestei lumi.
Că n-avem al ajutor și altă mijlocitoare, nici mângâiere, ci numai pe tine Maica tututor scârbiților și a celor împovărați de greutățile și necazurile acestei vieți. Ajută-ne nouă neputincioșilor, alina durerile și scârbele noastre, pe cei rătăciți povățuiește-i la calea cea dreaptă care duce la mântuire, vindecă inimile noastre cele bolnave și mântuiește pe cei deznădăjduiți. Dăruiește-ne nouă că să trăim restul vieții noastre în pace și întru pocăință. De sfârșit creștinesc ne fă parte, iar la înfricoșătoarea Judecată a Fiului tău și Dumnezeului nostru, fii nouă mijlocitoare ca să fim socotiți întru cei de-a dreapta Sa, ca totdeauna să te cântăm și să te slăvim ca pe buna Apărătoare a neamului creștinesc, împreună cu cei ce bine au plăcut lui Dumnezeu, în vecii vecilor. Amin!
Troparul glasul 4
Bucură-te, ținutul Boianului, că nu ești mai prejos între cetățile creștinești, căci întru tine a arătat Domnul icoana făcătoare de minuni a Preacuratei Maicii Sale, care plânge pentru păcatele noastre, și cu lacrimile sale binecuvântate, din ochii noștrii orice lacrimă a șters.
Condacul glasul 4
Prin descoperirea la Boian a icoanei Maicii Domnului cetele îngerești s-au minunat, lumea s-a întărit cu harul Sfântului Duh, sărutând izvorul lacrimilor de pe fața Pruncului Hristos și a Preacuratei Maicii Sale, prin ele căpătând vindecare și mântuire sufeletelor noastre.
Mărimuri
Te mărim, te mărim pe Tine, Preasfântă Fecioară, și cinstim icoanta ta cea Sfântă, din care izvorăsc vindecări, celor ce aleargă cu credință.
https://episcopia-ungheni.md
https://www.ganduridinierusalim.com
https://ortodoxiamarturisitoare