Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ - 1 octombrie

Trimite acest articol mai departe!

Izbândind din aprigele încercări ale vremurilor, icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ, își revarsă de secole Harul său asupra oamenilor căreia i se închină, reprezentând un simbol al credinței ortodoxe de peste Prut.

 

 

Fragment din Evanghelia zilei: Luca XI, 27-28

"Şi când zicea El acestea, o femeie din mulţime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!
Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc."

Locaţie

În ultimii ani această icoană Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului se află în incinta Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”, din Chişnău, cu excepţia Postului Mare, când se întoarce la Mănăstirea Hârbovăţ.

Mănăstirea Hârbovăţ, mănăstire de călugări, este una dintre mănăstirile importante de pe teritoriul Republicii Moldova, situată pe valea râului Ichel, la aproximativ 10 kilometri de oraşul Călăraşi. A fost întemeiată în anul 1730 de către boierul Constantin Carpuz. Însă, după părearea unor istorici, bazele mănăstirii ar fi fost puse în veacul al XVII-lea de către câţiva călugări fugari, veniţi din mănăstirea Bersan – Polonia. Denumirea de Gârbâvăţ, provine de la primul ei stareţ, ieroshimonahul Ioanichie, era gărbov şi atunci mănăstirea s-a numit: ,,a gârbovului”, iar mai târziu a "Gârbovăţului”.

După anul 1960, în timpul comunismului, mănăstirea a fost închisă, practic desființată, diferitele incinte ale acesteia fiind transformate în şcoală pentru copii cu handicap, depozite și chiar grajduri de animale. Numai după anii 1990, s-au făcut renovări semificative și s-au redeschis locașurile de cult de odinioară.

Una dintre copiile acestei sfinte icoane se află astăzi în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bin.Cneaz Alexandru Nevski„ din orașul Ungheni.

În fiecare zi de miercuri, în faţa acestei sfintei icoane se săvârşeşte acatistul de către preoţii slujitori ai catedralei şi cei veniţi din împrejurimi.

Iconografie

Această sfântă icoană este pictată pe pânză şi lipită pe un lemn de tei, cu dimensiunile de 65×98 cm.

Icoana Maicii Domnului din Hârbovăț este de tip Hodighitria („Îndrumătoarea”). Pruncul Iisus este așezat pe mâna stângă a Fecioarei. Iisus ține în mâna stângă un sul de hârtie, iar cu mâna dreaptă binecuvântează.

Chipul Maicii Domnului este reprezentat printr-o imagine ce te îndeamnă spre rugăciune, milă şi jertfă. Ea ne redescoperă trăirile şi sentimentele sufleteşti, readucându-ne spre o conştientizare a vieţii şi trăirii noastre sufleteşti.

Prăznuire

Icoana Maicii Domnului din Hârbovăț este prăznuită pe 1 octombrie.

Istoric

Originea acestei sfinte icoane este necunoscută.

Sfânta icoană a Maicii Domnului a fost adusă la mănăstirea Hârbovăţului, în jurul secolului al XVIII-lea, când stareţ al acestei mănăstiri era egumenul Pahomie.

Acest egumen datorită vieţuirii sale avea mulţi fii duhovniceşti, unul dintre ei era şi colonelul Nicolae Alexei Albaduev, un nobil din Moscova. În anul 1790 acest colonel a venit în postul Crăciunului la duhovnicul său să se măsturisească şi să se împărtăşească cu Sfintele Taine. După ce s-a împărtășit cu Sfintele Taine, colonelul a procurat un cal neânvăţat de la stareţul mănăstirii pentru ai uşura drumul spre casă. Dorind să plece spre casă pe data de 14 Decembrie, a încălecat pe acest cal tânăr şi neînvăţat, iar calul trântind-ul jos colonelul a murit. Pe data de 17 decembrie trupul decedatului a fost înmormântat în incinta bisericii vechi lângă icoana Sf. Nicolae.

În urma acestei întâmplări, la mănăstirea Gârbovăţ au venit rudele colonelului, aducând cel mai scump dar al familiei sale, o icoană a Maici Domnului. Aceasta era o sfinţenie a familiei Albaduev care era păstrată din neam în neam.

Din acel moment, icoana a fost cunoscută sub numele de icoana Maicii Domnului din Hârbovăț.
În 1816 Ştefan Lupu a îmbrăcat-o într-un veşmânt de argint împodobit cu pietre scumpe.
În decursul anilor, mănăstirea a fost distrusă de turci de trei ori, dar de fiecare dată când s-au întors la mănăstire monahii au descoperit printre ruine și cenușă, intactă, icoana Maicii Domnului, cu excepția faptului că marginile pânzei s-au înnegrit.

În 1908, Sfântul Mucenic Serafim Chichagov a fost numit episcop de Chișinău și Hotin. El a introdus obiceiul de a se săvârși săptămânal Acatistul Maicii Domnului înaintea sfintei icoane.

Minuni

Creştinii din întreaga ţară a Moldovei vin şi se închină ei înălţând rugăciuni cerând iertare de păcate şi mila sa. Această icoană este foarte importantă, nu numai prin valoarea ei spirituală ci şi prin istoria ei.

 

Izbânda trecerii prin incendii

Tradiţia ne spune că mănăstirea Gârbovăţului, până în anul 1812, a fost dărâmată şi arsă de trei ori, iar această sfântă icoană totdeauna a fostă găsită după aceste incendii nevătămată în cenuşă, cu faţa în jos.

Acest adevăr ne este descoperit şi de această sfântă icoană. Vopseaua de ea e răscoaptă de foc şi s-a înegrit, iar faţa şi mâinile Fecioarei şi ale Pruncului Iisus, pe care Maica Domnului îl ţine pe mâna stângă, sunt cu totul curate şi s-au păstrat foarte bine. Lucrarea focului şi puterea lui Dumnezeu, care a scăpat sfânta icoană de trei incendii, lămurit se vede pe mâna stângă a Dumnezeescului Prunc, în care El ţine o hârtie: mânuţa Mântuitorului este neatinsă de para focului, pe când hârtia din mână, până la atât s-a răscopt , că-i greu a o o deosebi ca hârtie, sau a altceva. Chiar şi pânza, pe care este zugrăvită această sfântă icoană în multe locuri a fost arsă. Felul cum a fost scăpată de cele trei incendii provocate din diferite cauze ne descoperă taina minuni sale. Prin puterea ei sfinţitoare a devenit cinstită în întreaga ţară. Tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei, bolnavi şi sănătoşi alergau la această sfântă icoană aducând-ui jertfă de rugăciune şi mulţumire.

Vindecarea bolilor lumeşti

Din momentul aducerii Sfintei Icoane la Mănăstirea Hârbovăţ mulţi dintre credincioşii care au năzuit cu rugăciune fierbinte s-au învrednicit, prin mijlocirea Împărătesei Cerurilor, de vindecarea diferitelor boli şi uşurarea în nevoile lor. De atunci semnele minunilor şi ale vindecărilor se înmulţesc spre slava Preacuratei şi Milostivei Aparatoare a neamului creştinesc.

Din scrisoarea generalului de infanterie Ioan N. Inzov, adresată stareţului Mănăstirii Hârbovăţ, arhimandritului Ioanichie aflăm că P. Diordiev, care suferea de alienare mintală, fiind trimis la mănăstire, după rugăciunile făcute înaintea Sfintei Icoane, a fost miluit prin Împărăteasa Cerurilor cu vindecare desăvârşită.

Ioan M. Grecin-Liudvigski, fiu de comerciant din comuna Putintei, şi soţia sa Maria, în declaraţia lor din 23 septembrie 1861, prezentată stareţului Mănăstirii Hârbovăţ, arhimandritului Ieronim, mărturisesc că Maria a suferit de o straşnică boală de dinţi, care îi provoca dureri cumplite în tot corpul şi junghiuri, ea nemaiputând să meargă şi pirzându-şi orice nădejde. Boala a durat din decembrie 1860 până în aprilie 1861, când Maria a fost adusă în faţa Icoanei Făcătoare de Minuni (între satele Daşcova şi Bravicea, icoana fiind în trecere de la Chişinau la Hârbovăţ), unde a vărsat lacrimi şi s-a rugat Împărătesei Cereşti să o miluiască. A doua zi s-a mărturisit şi s-a împărtaşit cu Sfintele Taine, simţindu-se apoi cu desăvârşire sănătoasă.

Preotul T. Laşcu povesteşte un caz nu mai puţin uimitor. Este vorba de epitropul bisericii din Gordineşti Alexandru Dementi, care în anul 1863 a fost paralizat năprasnic în partea stângă a capului, dimpreună cu ochiul stâng, limba şi mâna. Văzând că toate încercările de ajutor ale rudelor sunt zădarnice, el a năzuit la ajutorul Maicii Domnului, a cerut să se slujească Acatist şi Tedeum înaintea Sfintei Icoane de la Hârbovăţ. Apoi şi el însuşi s-a pus pe rugăciuni fierbinţi către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Şi iată că s-a învrednicit de vindecarea bolii sale, făcându-se iarăşi sănătos.

Olga Podguski din Căinarii Vechi, în scrisoarea sa din 12 august 1902 notează: „Sora mea, o învăţătoare sărmană, avea o copilă, ce zăcea în pat, slăbănoaga, vreme de doi ani, neputându-se nici ridica. Respiraţia îi era foarte anevoiasă din pricina slăbiciunii pieptului, iar în spate îi crescuse o cocoaşă. Iată însă, că, înainte de a pleca eu la Hârbovăţ, am fost pe la sora mea şi, privind cu mare jale copila, am zis surorii mele: „Ştii tu ce gând mi-a venit? Am sa încredinţez această copilă Maicii Domnului şi am să dau rugăciuni înaintea Icoanei Făcătoare de Minuni din Hârbovăţ”.
Deci, rugându-mă eu, nevrednică, cu multe lacrimi, Maicii Milostive timp de două zile, am cerut de au slujit preoţii şi Tedeum, dând o prescură şi o Liturghie. După ce m-am întors acasă, am dat prescura surorii mele, împreună cu o camaşă nouă, ce o luasem şi o pusesem înaintea icoanei Maicii Domnului în timpul când m-am rugat.

Cu această cămaşă sora mea a îmbrăcat copila şi i-a dat o bucăţică de prescură să mănânce.
Şi iată că, după acestea, în scurt timp, fetiţa a început a se ridica şi a umbla, iar cocoaşa s-a ascuns, ca şi cum n-ar fi fost niciodată.”

Ludmila Şaptefraţi, medic de familie din Negureni, Teleneşti, a istorisit cum, în 1994, fetiţa ei de doi ani – Iuliana – s-a vindecat într-un chip minunat de arsuri în urma rugăciunilor fierbinţi ale întregii familii la Icoana Maicii Domnului. Copilul a avut arsuri de gradul III şi IV la ambele mâini şi se afla într-o stare gravă după prima operaţie. A doua intervenţie a medicilor, spre mirarea lor, a avut un efect miraculos şi a înlăturat urmările arsurilor.

Parascovia Ureche din satul Scorteni, Orhei, în mărturisirea sa, povesteste despre întamplarea minunată pe care a trăit-o în anul 1997. Atunci, în preajma sărbătorii Sf. Arh. Mihail şi Gavriil, fiind bolnavă de picioare şi având insuportabile dureri de cap, a ieşit să întâmpine Icoana Făcătoare de Minuni şi a trecut pe sub această sfinţenie. Brusc ei, care abia îşi simţea picioarele, i-a venit ideea să petreacă icoana până la marginea satului (10 km). Drumul a fost uşor şi după aceea durerile din picioare au părăsit-o. Rugăciunile către Maica Domnului, care, din acea zi, au însoţit-o în permanenţă, i-au luat şi suferinţa durerilor de cap.

Olga Croitoru din Ordasei, Teleneşti a suferit de o problemă cardiacă pronunţată (a fost şi operată) până în decembrie, 2002, când în satul ei a sosit Icoana Făcătoare de Minuni. Trecând pe sub icoană, cu credinţă şi rugăciuni înalţate la Maica Domnului, a simţit o fierbinţeală puternică în tot corpul şi, după aceea, inima ei a uitat de aritmii şi nu a mai deranjat-o.

Tot în decembrie, 2002, în timpul aflării Icoanei Maicii Domnului la Ordăsei, călugării-însoţitori, împreună cu parohul bisericii din sat, părintele Vitalie Şaptefraţi, au făcut, la invitaţia directiei şcolii, un Tedeum în incinta acestei instituţii, care nicidecum nu putea ieşi din reparaţie. După un timp scurt, conform cuvintelor directoarei, s-au găsit toate cele necesare şi şcoala, bucurându-i pe toţi cu noua sa înfătişare, şi-a reluat ritmul normal de lucru.

Părintele Boris Boldescu din Verejeni, Teleneşti a fost martorul unui caz minunat, întâmplat în parohia sa. Într-o vara călduroasă şi secetoasă, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăţ, trecând prin Verejeni, la solicitările sătenilor, poposea în casele lor. În pragul unei case, părintele Boris, împreună cu însoţitorii icoanei şi cu familia-gazdă, au văzut aievea cum din ochii Prea Sfintei Născatoare de Dumnezeu s-au prelins lacrimi. De ce plângea Maica Domnului? Din cauza secetei, lipsei ploii pe ogoare? Sau din cauza secetei noastre sufleteşti, lipsei credinţei în sufletele noastre?

Şirul minunilor, cu siguranţă, este mult mai mare. Atât doar, că noi, asemeni celor nouă leproşi din pilda evanghelică, uităm să mulţumim pentru vindecări şi minuni sau o facem numai Vverbal, prin telefon, lipsind urmaşii de mărturiile scrise.

Ocrotitoare a moldovenilor

Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăţ a fost şi rămâne a fi o adevărată ocrotitoare a credincioşilor din Moldova. Deplasările Icoanei Maicii Domnului au fost de-a lungul timpului adevarate sărbători ale spiritului ortodox.

Cuvântul Domnului şi Rugăciuni

Evanghelia zilei

Luca Cap. X, 38-42

38. Şi pe când mergeau ei, El a intrat într-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit în casa ei.
39. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui.
40. Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socoteşti că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i deci să-mi ajute.
41. Şi, răspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijeşti şi pentru multe te sileşti;
42. Dar un lucru trebuie: căci Maria partea bună şi-a ales, care nu se va lua de la ea.

Luca Cap. XI, 27-28

27. Şi când zicea El acestea, o femeie din mulţime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!
28. Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc.

Acatistul Icoanei Maicii Domnului de la Hârbovăţ

La Chişinău, în fiecare vineri, la ora 7.00, în faţa icoanei se săvârşeşte Acatistul Acoperamântului Maicii Domnului, oficiat de IPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei, împreună cu un sobor de preoţi din municipiul Chişinău.Sînt minunate rugăciunile fierbinţi cu lacrimi făcute de credincioşi, inclusiv de cei din generaţia tânară, în faţa Sfintei Icoane.

Condacul 1

Apărătoarei şi conducătoarei neamurilor creştineşti, călăuzitoarei şi izbăvitoarei, cântări de laudă aducem noi, credincioşii care ne-am adunat înaintea sfintei tale icoane, iar tu, Sfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, ca ceea ce ai îndurări nespuse, primeşte rugăciunea noastră ce o aducem înaintea sfintei tale icoane făcă-toare de minuni, ca în umilinţa inimii să-ţi cântăm: Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovăţului şi a Moldovei ocro-titoare.

Icosul 1

Stăpână, primul care ţi-a adus această laudă a fost Arhanghelul Gavriil, când ţi-a binevestit că vei zămisli pe Fiul lui Dumnezeu. Iar, după prea mărita ta adormire, toate puterile cereşti îţi aduc pururea această laudă în ceruri. Deci, cum să cutezăm noi, păcătoşii, a împreuna glasurile noastre cu ale celor fără de trupuri? Însă, amintindu-ne de îndurarea ta către toţi câţi se pocăiesc, cu frică şi cu dragoste îţi grăim unele ca acestea:
Bucură-te, ceea ce eşti adâncul milei;
Bucură-te, ceea ce eşti mare nesecată de iubire;
Bucură-te, bună solitoare a neamului creştinesc;
Bucură-te, ceea ce eşti în Hârbovăţ cetate mare;
Bucură-te, care pe oamenii pravoslavnici la Mănăstirea Hârbovăţului îi atragi cu legământurile iubirii;
Bucură-te, care toată scârba din sufletele lor o goneşti;
Bucură-te, ceea ce prin icoana ta de minuni făcătoare, ca printr-o stea ne conduci pe noi;
Bucură-te, care cu rugăciunile tale, năvălirile patimilor degrabă le alungi;
Bucură-te, care eşti pentru cei ce se îndoiesc întărire în cele bune;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 2

Toate puterile cereşti te văd, de Dumnezeu aleasă Fecioară, Împărăteasă, Maică a Cerescului Împărat, rugându-te Fiului tău şi Dumnezeului nostru pentru creştini. Iar noi, păcătoşii, văzând pe pământ sfânta ta icoană şi îngenunchind în faţa ei, cu bucurie ne închinăm ţie, cântând: Aliluia!

Icosul 2

Mijlocirea cea osârdnică cerească dăruieşte-ne-o nouă, Împărăteasă, căci cum am putea lăuda numele tău cu gurile noastre? Tu ne eşti solitoare bună şi puternică ca să ne ajuţi în toate nevoile, spre a-ţi cânta cu umilinţă acestea:
Bucură-te, ceea ce ne mângâi prin rugăciunile ce le aduci Fiului tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, că cu rugăciunile tale ne izbăveşti de veşnicile suspinuri;
Bucură-te, că cu rugăciunile tale de Maică îl faci pe Fiul tău şi Dumnezeu îndurător spre noi;
Bucură-te, că cu rugăciunile tale linişteşti dreapta mânie a lui Dumnezeu asupra noastră;
Bucură-te, că cu solirile tale ni se iartă păcatele;
Bucură-te, că cu ajutorul tău patimile noastre se nimicesc;
Bucură-te, ceea ce ne ajuţi în toate necazurile şi nevoile noastre;
Bucură-te, că pe cei ce te prea măresc întotdeauna îi slăveşti;
Bucură-te, că cu bucuria ta linişteşti întristările noastre;
Bucură-te, ceea ce mereu ne dăruieşti bucurie;
Bucură-te, ceea ce ne deschizi uşile Raiului;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 3

Stăpână, arătat-ai îndoita putere a darului tău pe pământul Moldovei, când în locul pe care te-ai arătat, întreit ai înmulţit averile cu icoana ta cea făcătoare de minuni, care cu mâna ierarhului Pahomie primită a fost de la Moscova, fiind dăruită de mama lui Nicolae Albaduev, care a jertfit-o Sfintei Mănăstiri Hârbovăţ, pentru care cu bucurie cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3

Având nesecată bogăţie de îndurări, întinzi mână de ajutor tuturor marginilor pământului, dând vindecare celor bolnavi, uşurare celor suferinzi, vedere orbilor şi tuturor de toate, împlinind a fiecăruia trebuinţă. Deci, noi cu mulţumire îţi cântăm acestea:
Bucură-te, că numai tu ne eşti Maica milostivirii;
Bucură-te, ceea ce ne-ai arătat chemarea de mult preţ a milei;
Bucură-te, că dăruieşti tuturor îndurări fără de număr;
Bucură-te, ceea ce vindeci ranele păcatelor noastre;
Bucură-te, că pe cei drepţi îi aşezi în locaşurile Raiului;
Bucură-te, că eşti nădejde a primirii bunurilor celor aşteptate;
Bucură-te, că pe toţi cei căzuţi îi pui iarăşi în starea de dar în curând;
Bucură-te, care ajuţi tuturor celor ce au nevoie de ajutorul tău;
Bucură-te, bucuria noastră, izbăveşte-ne de toate nevoile, boalele şi linişteşte în-tristările noastre;
Bucură-te, ceea ce uneşti pravoslavnicii din Moldova prin sfânta ta icoană;
Bucură-te, că eşti bucuria călugărilor din Hârbovăţ;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 4

Cerească Împărăteasă, tu ne ajuţi întotdeauna în viforul multor nevoi ce ne năvălesc pe noi, care cu credinţă scăpăm la tine şi ne închinăm icoanei tale purtătoare de vindecări, căci despre cea dintâi icoană a ta ai zis cândva: cu această icoană este harul meu şi puterea mea. Astfel noi credem cu adevărat cum că tu ne ajuţi nouă celor ce cântăm: Aliluia!

Icosul 4

Cămară aleasă a Duhului Sfânt, primind Dumnezeu în cer mijlocirea ta pentru noi, îţi împlineşte cererea, iar noi, păcătoşii, pe pământ, văzând sfânta ta icoană ce ne luminează ca un soare, cu îndrăzneală îţi cântăm, ca Maicii Domnului, astfel:
Bucură-te, ceea ce ne-ai arătat pe Soarele cel văzut numai de îngeri;
Bucură-te, ceea ce ne luminezi cu lumina care nu se stinge;
Bucură-te, ceea ce ne înviezi pe noi, cei morţi de păcate;
Bucură-te, ceea ce pe mamele cele sterpe le faci născătoare de prunci;
Bucură-te, ceea ce curând goneşti pe duşmanii cei răi, care pe neaşteptate năvălesc asupra noastră;
Bucură-te, ceea ce întotdeauna ne îndulceşti cu bunătăţile cele dorite;
Bucură-te, ceea ce degrabă ne mângâi în necazurile şi scârbele noastre;
Bucură-te, că pe cei ce cheamă numele tău îi scapi de moarte năprasnică;
Bucură-te, că celor ce nădăjduiesc spre tine le dăruieşti viaţă fără de sfârşit;
Bucură-te, că pe cei care au către tine credinţă şi iubire îi duci la cer;
Bucură-te, ceea ce ne eşti puternică solitoare şi ne aperi de toate împrejurările;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 5

Stea dumnezeiască, cale aleasă către Soarele dreptăţii te-ai arătat, Stăpână. Celor ce se mântuiesc povăţuitoare. Precum în viaţa pământească ai fost către Fiul tău solitoare pentru oamenii din Cana Galileii, tot aşa şi după slăvita ta plecare la ceruri, rugăciunile credincioşilor din toate părţile pământului, ce se aduc Fiului tău şi Domnului nostru Iisus Hristos şi aici pe pământul Moldovei, în Mănăstirea Hârbovăţului, le înalţi la scaunul lui Dumnezeu, dăruindu-i lumii felurite vindecări, - celor ce cântă: Aliluia!

Icosul 5

Văzând oamenii în Mănăstirea Hârbovăţului în vremurile de demult şi în zilele mai de pe urmă, icoana trecând prin satele Moldovei, mulţime de vindecări şi minuni dăruite de tine, Maica lui Dumnezeu, ei îşi întăreau sufletele în dorinţa mântuirii, aducând călduroasa pocăinţă de păcatele lor şi aşa îţi cântau ţie:
Bucură-te, ceea ce le eşti orbilor vedere şi şchiopilor umblare;
Bucură-te, că eşti izbăvitoare de demoni a celor îndrăciţi prin frică şi spaimă;
Bucură-te, ceea ce ai întors cu minune para focului de la lăcaşul tău şi ai înviat pre pruncul Simeon prin rugăciunile stareţului;
Bucură-te, că prin acestea ai arătat din nou oamenilor puterea vechilor tale minuni;
Bucură-te, că vindecările de la sfânta ta icoană s-au înmulţit până-n zilele mai de pe urmă;
Bucură-te, ceea ce în toată lumea dăruieşti izvoare de vindecări de la sfânta icoană;
Bucură-te, ceea ce mai mult decât aceste daruri îmbogăţeşti duhovniceşte pe cei ce ţi se roagă ţie;
Bucură-te, că cu tine se laudă neamurile creştineşti;
Bucură-te, că şi cei cu puţină credinţă aleargă la ajutorul tău;
Bucură-te, că eşti nădejdea pământenilor şi ajutătoare în nevoi;
Bucură-te, bucuria celor cereşti şi a celor pământeşti;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbo-vă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 6

Biserica lui Hristos propovăduieşte minunile tale, Născătoare de Dumnezeu, care-s ca nisipul mării şi ca stelele cerului. De la răsărit până la apus minunile tale sunt lăudate, căci nu există oraş sau ţară unde tu să nu fi lucrat cu puterea lui Dumnezeu spre izbăvirea, mântuirea, luminarea şi vindecarea celor numiţi cu numele lui Hri-stos, adică a creştinilor. Mai cu seamă prin sfintele tale icoane faci minuni, revărsând de la ele râuri de tămăduiri, milostiviri şi îndurări oamenilor care se chinuiesc în necazuri şi boli. Drept aceea te mărim cu glasuri de cântări duhov-niceşti şi cântăm Fiului tău şi Dumnezeului nostru: Aliluia!

Icosul 6

Dumnezeiască pruncă, Fecioară, răsărit-ai în dumnezeiasca revărsare de lumină a slavei, ţinând în braţe pe veşnicul prunc Iisus Hristos, înconjurat de cetele puterilor arhangheliceşti, precum te vedem zugrăvită pe icoana, ce se numeşte tainicul Rug nears al lui Moise prin care dăruieşti credincioşilor daruri pline de îndurări, izbăvindu-i de foc şi de trăsnete. Vindecând pe cei slăbănogi, mângâind pe cei scârbiţi şi trimiţând tuturor cele bune şi folositoare de suflet spre a-ţi cânta cu glasuri netăcute unele ca acestea:
Bucură-te, că de tine se bucură în triumf soborul îngeresc şi neamul omenesc;
Bucură-te, că slava ta este mai presus decât laudele cereşti şi pământeşti;
Bucură-te, că de la înălţimea cerească, cu dragoste de mamă, priveghezi peste toată lumea;
Bucură-te, cea care pe cei scârbiţi de pe pământ îi cercetezi cu binefacerile tale;
Bucură-te, ceea ce nu treci cu vederea, în nenumăratele tale binefaceri, pe cei dispreţuiţi şi lepădaţi;
Bucură-te, ceea ce, în bunătatea inimii tale, scoţi din groapa pierzării pe cei dez-nădăjduiţi;
Bucură-te, ceea ce eşti alavastru ce porţi vindecări de orice neputinţă;
Bucură-te, ceea ce eşti purtătoare de mir binemirositor al lui Hristos, care ai umplut de bună mireasmă omenirea căzută;
Bucură-te, ceea ce dezlegi legătura păcatelor la păcătoşii care se pocăiesc;
Bucură-te, ceea ce zdrobeşti capcana patimilor celor ce se nevoiesc în curăţie;
Bucură-te, ceea ce eşti bucurie lină pentru tinerele mame, care îşi alăptează pruncii;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbo-vă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 7

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, vrând să încălzeşti inimile cu dorinţa vieţii veşnice prin minunile tale, vindeci pe cei bolnavi, izgoneşti dracii, slobozeşti pe cei robiţi, înviezi pe cei morţi, pentru ca noi, înţelegând puterea lui Dumnezeu, să dispreţuim cele ce sunt în deşert şi să adăugăm cele dumnezeieşti în sprijinirea sufletelor noastre, cântând neîncetat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 7

Mănăstirea Hârbovăţului suferind iară cele mai grele prigoniri, când împreună cu întreaga ţară, prin viclenie, a fost despărţită de pravoslavnica credinţă şi dată sub stăpânirea ereticească, după un timp îndelungat a fost reîntoarsă creştinilor pra-voslavnici. Apoi, fiind chemaţi călugării care erau împrăştiaţi, venind, au scos din cenuşă Sfânta icoană a Maicii Domnului, care de trei ori a fost în foc, dar au găsit-o neatinsă, nearsă, stând cu faţa în jos. Atunci toţi au îngenuncheat înaintea Stă-pânei, cântând:
Bucură-te, apărarea Hârbovăţului;
Bucură-te, mustrarea ereticilor agareni;
Bucură-te, că lăcaşul tău nu pentru totdeauna l-ai părăsit;
Bucură-te, ceea ce ne înveţi frica lui Dumnezeu;
Bucură-te, că cu solirea ta mulţi turci s-au întors la credinţa ortodoxă;
Bucură-te, că din vremuri vechi mulţi eretici s-au îndreptat cu înţelepciunea ta;
Bucură-te, ceea ce chemi din nou pe credincioşi la rugăciune în sfântul tău lăcaş;
Bucură-te, că pe cei necredincioşi îi înveţi să se închine sfinţeniei de aici;
Bucură-te, ceea ce eşti pururea lăudată de drepţi şi de cuvioşi;
Bucură-te, că la tine năzuiesc cu pocăinţă cei căzuţi;
Bucură-te, ceea ce eşti întoarcerea la credinţă a celor lepădaţi;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbo-vă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 8

Voind Domnul cel îndelung răbdător şi a toate ştiutor să arate iubirea Sa de oameni din adâncul îndurărilor Sale, te-a ales de a fi Lui Maică, izvorul nesecat al milei, fiindcă, după dreapta judecată a lui Dumnezeu, chiar de-ar fi cineva vrednic de osândă, să fie, totuşi, păstrat cu puternica ta mijlocire şi să cânte Fiului tău şi Dumnezeului nostru: Aliluia!

Icosul 8

Dumnezeule, bucuriile tale cele minunate Le-ai arătat în prea curata Maica Ta şi cu minuni ne-ai dăruit icoana ei care luminează pe oameni mai mult decât razele soarelui, fiindcă ei ca şi cum ar vedea pe Născătoarea de Dumnezeu, cu căldura credinţei şi cu dragoste cântă:
Bucură-te, ceea ce peste pământul Moldovei întinzi icoana ta ca pe un nor;
Bucură-te, că pe aceasta ne-o arăţi drept milă şi apărare ca pe un veşmânt;
Bucură-te, că prin icoana ta izvorăşti pretutindenea o mulţime de minuni;
Bucură-te, că prin arătarea icoanei tale luminezi pe toţi oamenii;
Bucură-te, că cu aceasta arăţi în biserică un nou semn de dar;
Bucură-te, că noi, privind la icoana ta, ne închinăm ţie, adevăratei Născătoare de Dumnezeu;
Bucură-te, că cu icoana ta, ca cu un stâlp de foc, alungi întristările şi întunericul păcatelor;
Bucură-te, că cu icoana ta luminezi mintea noastră asupra păcatului;
Bucură-te, că cu această biserică ai înrămat-o;
Bucură-te, că prin apărarea ta suntem păziţi noi, păcătoşii şi goneşti de la noi haina neagră a întristărilor noastre;
Bucură-te, ceea ce ne îmbraci cu veşnica bucurie;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 9

Străină minune vedem despre tine, Maica lui Dumnezeu, precum de boalele tru-peşti, prin sărutarea sfintei tale icoane şi prin stropirea apei sfinţite, se vindecau cei ce cu credinţă cer vindecare, aşa şi patimile sufleteşti şi cele trupeşti ale roabei tale Elena s-au vindecat. Prin vederea şi prin purtarea sfintei tale icoane prin sate şi prin casele oamenilor credincioşi, cei ce cu dragoste o primeau se întăreau în credinţă, umplându-şi inimile de umilinţă, lăudându-te şi cântându-ţi: Aliluia!

Icosul 9

Eu, nevrednicul, sunt cu totul plin de păcate, în deşertăciuni lumeşti mă pierd, iar pentru sufletul meu nimic nu agonisesc. Dar, privind la sfânta ta icoană, Stăpână, şi luminare de la dânsa primind, iarăşi pe calea mântuirii mă îndrept şi în bucuria inimii, îţi cânt ţie:
Bucură-te, comoara curăţiei;
Bucură-te, adâncul milelor;
Bucură-te, ceea ce pururi către Fiul tău rugăciuni adânci pentru cei credincioşi înalţi;
Bucură-te, ceea ce nu respingi rugăciunile păcătoşilor;
Bucură-te, că deznădăjduirea suferinţei Elenei ai acoperit, odată cu vindecarea bolii negre;
Bucură-te, că cei ce cheamă numele tău se ridică din căderea cea străină;
Bucură-te, prin care eresurile luptătoare împotriva icoanelor în toată lumea au fost ruşinate;
Bucură-te, prin care credinţa adevărată pe pământul Moldovei s-a reîntors;
Bucură-te, ceea ce înalţi sufletele la nevoinţa întregii înţelepciuni - la viaţa în fe-ciorie;
Bucură-te, ceea ce înveţi pe cei ce ne obijduiesc;
Bucură-te, a inimilor noastre umilinţă şi a sufletelor nădejde;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 10

Domnul cel iubitor de oameni, voind să mântuiască neamul omenesc de înşe-lăciunea vrăjmaşului, ni te-a dăruit pe tine, Maica pământenilor, spre ajutor, zi-când: „Fii ai oamenilor, iată Maica Mea, ea va fi acoperământ şi scăpare celor obijduiţi", ca prin tine să-i ridice din adâncul păcatelor pe toţi cei care cântă: Aliluia!

Icosul 10

Împărate ceresc - aşa se roagă întotdeauna pentru noi cereasca Împărăteasă - primeşte pe tot omul care Te prea măreşte şi cheamă numele Tău unde se face pomenirea sfântului Tău nume şi pentru numele Tău mă pomeneşte şi pe mine. Nu-i îndepărta de la faţa Ta, ci să fie peste ei bunăvoinţa Ta, primeşte de la dânşii toată cererea şi pe toţi îi izbăveşte din nevoi. Noi însă, păcătoşi fiind, nădăjduim în rugăciunile tale de Maică şi grăim acestea:
Bucură-te, că tu eşti rugătoarea noastră fierbinte către Dumnezeu;
Bucură-te, că rugăciunile tale de Maică au multă putere pentru a-L face îndurat pre Stăpânul;
Bucură-te, ceea ce eşti nădejdea celor deznădăjduiţi şi le linişteşti durerile;
Bucură-te, ceea ce luminezi nevrednicia noastră cu darul tău;
Bucură-te, ceea ce cu curăţia ta ne curăţeşti întinăciunile noastre;
Bucură-te, ceea ce cu mireasma ta faci rugăciunile noastre drepte;
Bucură-te, ceea ce pulberea trupului nostru stricăcios o schimbi în nestricăciune;
Bucură-te, ceea ce contra slăbiciunilor noastre ne dai întărire;
Bucură-te, ceea ce vindeci boalele noastre sufleteşti şi trupeşti;
Bucură-te, ceea ce degrabă împrăştii norul patimilor, scârbelor şi a întristărilor ce vin asupra noastră;
Bucură-te, ceea ce, prin stăruitoarele tale rugăciuni, ne dăruieşti toate cele de folos;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 11

Toată firea îngerească se minunează, Doamne, de lucrarea Ta cea plină de mi-lostivire, căci ai dăruit mult păcătosului neam omenesc o apărătoare şi ajutătoare puternică. Plecându-se spre neputinţele noastre, prin minunata sa icoană, ea ne dăruieşte mângâieri nespuse - celor ce cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 11

Te-ai milostivit, Stăpână, cu lumina vieţii vremelnice şi nădejdea vieţii veşnice, pentru un oarecare om din Moldova care era să moară, dar chemând sfânta icoană în casa lui, gustând apa sfinţită de la icoana ta şi spălându-se cu ea, îndată s-a făcut sănătos. Această minune văzând-o, rudeniile şi credincioşii, cu frică şi cu umilinţă, ţi-au strigat:
Bucură-te, ceea ce eşti vindecătoarea celor bolnavi;
Bucură-te, ceea ce asculţi pe creştini în scârbe şi în boale;
Bucură-te, că cu tine a fost alungată moartea de la omul care o aştepta;
Bucură-te, că cu tine ni s-a dăruit neclintita credinţă;
Bucură-te, că bunăvestirea Arhanghelului Gavriil se împlineşte în faţa ochilor no-ştri;
Bucură-te, că după graiul lui eşti pururea fericită;
Bucură-te, că Mănăstirea Hârbovăţului ţi-ai ales-o drept loc de permanentă petre-cere;
Bucură-te, că, fiind purtată prin sate, multe semne şi minuni ai făcut;
Bucură-te, ceea ce n-ai respins nădejdea celor ce te-au primit cu credinţă în casele lor;
Bucură-te, ceea ce primeşti cererile cele fierbinţi ale tuturor creştinilor ce se roagă ţie;
Bucură-te, ceea ce ne dăruieşti sănătate şi ne conduci spre mântuire;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 12

Darul vindecărilor şi umilinţa rugătoare de la a ta stăpână icoană, izvorând, să nu fie în deşert sufletelor noastre, dacă pentru păcate în nesimţire împietrită am căzut, însă, ca una ce ai putere de a învia morţii, trezeşte şi a noastră sufletească amorţire şi cu gând bun inimile noastre le luminează, ca linguşirea păcatului urând, să cân-tăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 12

Cântând puternicul tău ajutor, te lăudăm toţi ca pe o mare solitoare a noastră şi ne închinăm ţie, celei ce te rogi pentru noi, căci credem şi nădăjduim că vei cere de la Fiul tău şi Dumnezeu bunătăţile cele veşnice şi cele vremelnice tuturor celor ce cu dragoste strigă astfel:
Bucură-te, tare apărătoare a toată lumea;
Bucură-te, sfinţirea tuturor celor cereşti şi pământeşti;
Bucură-te, binecuvântarea tuturor timpurilor anului;
Bucură-te, călcarea tuturor curselor şi a ispitelor ce vin de la lume, de la trup şi de la diavol;
Bucură-te, neaşteptata împăcare a celor cumplit învrăjbiţi;
Bucură-te, neştiuta îndreptare a păcătoşilor celor nepocăiţi;
Bucură-te, ceea ce nu lepezi pe cei nebăgaţi în seamă de toţi şi părăsiţi în lume;
Bucură-te, ceea ce răpeşti din groapa pierzării pe cei cu totul căzuţi în deznădejde;
Bucură-te, ceea ce ai lăsat să se aducă în locaşul tău icoana ta, ca pe o propo-văduitoare a mântuirii, de către mama lui Nicolai Albaduev;
Bucură-te, ceea ce din înălţimea cerului priveşti la robii tăi apăsaţi de păgâni;
Bucură-te, ceea ce pe cei credincioşi îi scapi din orice nenorocire şi îi îndemni spre fapte bune;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 13 (de 3 ori)

O, Maică prea lăudată a lui Hristos Dumnezeul nostru, care ai înfiat prin iubirea ta toate neamurile creştineşti! Noi, pământenii, nu ne pricepem a te lăuda precum se cuvine. Dar, fiind biruiţi de dragostea ta şi ridicându-ne privirile la sfânta ta icoană de minuni făcătoare, te rugăm să nu ne lipseşti pe noi, toţi fiii tăi, de îndurarea ta şi de apărarea ta fierbinte în scârbele, boalele şi toate nevoile noastre şi îţi cântăm: Aliluia!

Apoi se zice iarăşi:

Icosul 1

Stăpână, primul care ţi-a adus această laudă a fost Arhanghelul Gavriil, când ţi-a binevestit că vei zămisli pe Fiul lui Dumnezeu. Iar, după prea mărita ta adormire, toate puterile cereşti îţi aduc pururea această laudă în ceruri. Deci, cum să cutezăm noi, păcătoşii, a împreuna glasurile noastre cu ale celor fără de trupuri? Însă, amintindu-ne de îndurarea ta către toţi câţi se pocăiesc, cu frică şi cu dragoste îţi grăim unele ca acestea:
Bucură-te, ceea ce eşti adâncul milei;
Bucură-te, ceea ce eşti mare nesecată de iubire;
Bucură-te, bună solitoare a neamului creştinesc;
Bucură-te, ceea ce eşti în Hârbovăţ cetate mare;
Bucură-te, care pe oamenii pravoslavnici la Mănăstirea Hârbovăţului îi atragi cu legământurile iubirii;
Bucură-te, care toată scârba din sufletele lor o goneşti;
Bucură-te, ceea ce prin icoana ta de minuni făcătoare, ca printr-o stea ne conduci pe noi;
Bucură-te, care cu rugăciunile tale, năvălirile patimilor degrabă le alungi;
Bucură-te, care eşti pentru cei ce se îndoiesc întărire în cele bune;
Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovă-ţului şi a Moldovei ocrotitoare.

Condacul 1

Apărătoarei şi conducătoarei neamurilor creştineşti, călăuzitoarei şi izbăvitoarei, cântări de laudă aducem noi, credincioşii care ne-am adunat înaintea sfintei tale icoane, iar tu, Sfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, ca ceea ce ai îndurări ne-spuse, primeşte rugăciunea noastră ce o aducem înaintea sfintei tale icoane făcă-toare de minuni, ca în umilinţa inimii să-ţi cântăm: Bucură-te, cea plină de dar Născătoare de Dumnezeu Fecioară, lauda Hârbovăţului şi a Moldovei ocro-titoare.

Bibliografie

https://doxologia.ro
https://altarulcredintei.md
http://logos.md
https://manastireahirbovat.md

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact