Această sfântă icoană este una dintre cele mai puternice icoane făcătoare de minuni de la noi din țară, pentru că, așa cum spun credincioșii, din ochii Maicii Domnului izvorăște un mir cu putere miraculoasă, aici fiind săvârșite numeroase minuni.
Fragment din Evanghelia zilei Luca, Cap 11:
“Şi când zicea El acestea, o femeie din mulţime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!
Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc”
Această sfântă icoană se găsește spre închinare la Mănăstirea Hadâmbu, lăcaș de cult situat în satul Hadâmbu, comuna Mogoşeşti, Iași.
Icoana este este așezată într-un baldachin de lemn, în biserica cea nouă a mănăstirii închinată Acoperământului Maicii Domnului.
Mănăstirea Hadâmbu este o mănăstire ortodoxă aflată la o distanță de 30 de kilometri față de municipiul Iași. Zidită într-o curte fortificată cu ziduri de piatră, mănăstirea a fost înălțată pe la jumătatea secolului al XVII-lea. În anul 1659, voievodul Gheorghe Ghica i-a dăruit fostului chelar Iani Hadâmbu un loc "în pădurea Iasilor, la Dealul Mare", pentru a construi o biserică cu hramul Nașterii Maicii Domnului. Așezământul monahal este un complex fortificat reprezentativ pentru arhitectura moldovenească din secolul al XVII-lea. În anul 1991, după o perioadă în care a fost părăsită, Mănăstirea Hadâmbu a fost redeschisă vieții monahale.
Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu nu are încă stabilită o zi anume de prăznuire, aceasta fiind cinstită în mod deosebit de praznicele Împărătești legate de Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu: Adormirea Maicii Domnului-15 august, Nașterea Maicii Domnului-8 septembrie.
De menționat este faptul că în data de 8 septembrie este sărbătorit și hramul Mănăstirii Hadâmbu.
Icoana Peasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Hadâmbu a fost pictată de preotul Octavian Zmău în anul 1938.
Icoana este unică în Romania, ea înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul, într-un mod aparte, Pruncul fiind ținut pe mâna dreaptă a Maicii Domnului, iar nu pe cea stangă, precum este în majoritatea icoanelor.
Icoana de la Hadâmbu seamănă cu Icoana Maicii Domnului "Axion Estin", una dintre cele mai renumite și iubite icoane din Biserica Ortodoxă, păstrată în Biserica Protaton din Sfântul Munte Athos.
Ferecătura generală a icoanei, făurita din argint de către meșterul argintar Ioan Cotfas din Târgu Neamț, a fost suflată cu aur în atelierele de la Sofrino din Moscova. Coronițele din aur masiv, aplicate pe îmbrăcămintea icoanei, împodobite cu pietre prețioase, rubine, safire și smaralde, au fost lucrate de meșteri iscusiți de la Monetăria Statului.
Icoana a fost pictată de către părintele Octavian Zmău din Roman, la rugămintea ieromonahului Iov Mazilu, care a fost egumen al Schitului Hadambu între anii 1937-1959.
În perioada comunistă, icoana Maicii Domnului a fost ținută într-o ladă, dat fiind faptul că schitul în care se afla fusese închis.
Abia în anul 1990, aceasta a fost așezată în biserica mănăstirii Hadambu, după noua sfințire a acesteia.
Doi ani mai târziu, de Bobotează, din ochii Maicii Domnului a început să curgă mir, iar călugării au început să-l strângă și să-l dea credincioșilor. Puterea icoanei a fost “incercată” în luna ianuarie 2003, când mănăstirea s-a făcut scrum într-un incendiu.Toate cărțile bisericești, obiectele din clădire au ars, chiar și paracliserul care a încercat să salveze câte ceva din foc, a murit.
Cu toții au fost uluiți, când din cenușă a fost găsită neatinsă de focul mistuitor icoana Maicii Domnului. De atunci, curtea mănăstirii este permanent plină de credincioși care vin să se închine și să se roage în speranța că icoana va face și pentru ei o minune.
Sfânta icoană este scoasă în procesiune la Adormirea Maicii Domnului, la Nașterea Domnului și la Înălțarea Sfintei Cruci.
Această icoană este cunoscută de către toți credincioșii care vin la Mănăstirea Hadâmbu ca fiind făcătoare de minuni. Acest fapt se datorează mirului care izvoraște din icoană săptămânal, precum și minunilor nenumărate care s-au săvârșit înaintea ei. Toți creștinii sunt impresionați de urmele vizibile pe care le-au lăsat lacrimile de mir pe uleiul pictat al icoanei.
Mulți povestesc despre miracolele făcute de-a lungul timpului de sfânta icoană.
Sunt mii de istorisiri, spuse sau nespuse, vestite sau păstrate în taina sufletelor despre minunile Maicii Domnului de la Hadâmbu. Oamenii bolnavi sufletește au plecat vindecați, dureri ascunse, suferințe vechi și boli incurabile, infirmități sau cancere, neputințe spirituale sau blesteme vechi, toate se șterg în lacrimile Maicii Domnului, care a primit de la Fiul ei iubirea infinită și nesfârșită pentru neamul omenesc.
"Despre minunile care s-au întâmplat aici ar fi mai potrivit să vedeți ce spun oamenii. Misiunea noastră, a călugărilor este să ne rugăm pentru fiecare om. Dumnezeu vindecă, tămăduiește. Depinde foarte mult de credința omului. Dacă te duci în orice mănăstire, la orice icoană și ai credință, vei fi vindecat", a spus părintele Iorest de la Mănăstirea Hadâmbu.
Iconița care a țâșnit din sobă
O credincioasă din comuna Mogoșești, aflată chiar la poalele Dealului Mare, a cumpărat de la mănăstire, acum doi ani, o iconiță a primei Icoane Făcătoare de Minuni, care avea formatul unei cărți poștale, fiind plastifiată și având pe verso mențiunea “Sfințită“. Femeia s-a întors acasă, dar – din neglijență – a rătăcit reproducerea icoanei într-un vraf de hârtii nefolositoare, pe care le-a aruncat în foc. Spre stupoarea ei, la numai câteva clipe după ce focul din sobă a fost aprins, cele trei inele de fontă ale godinului au sărit și, sub privirile sale uluite, reproducerea sfințită a Icoanei Făcătoare de Minuni a țâșnit drept în mijlocul camerei, pe covor, fără nici o urmă de arsură!!!
Preotul vindecat de leucemie
Un preot paroh din Brașov a căzut la pat bolnav, fiind suspect de leucemie. Înainte de a-și face toate analizele medicale, el a trimis-o pe soția sa la Schitul Hadâmbului cu straiele sale preoțești, rugând-o să le atingă de icoanele ce plânseseră cu lacrimi de mir.
Întoarsă acasă, preoteasa și-a găsit bărbatul foarte abătut, căci primise între timp confirmarea necruțătorului diagnostic. Amintindu-și de vorbele Mântuitorului: “Rugați-vă ca și când ați primit deja ceea ce cereți și vi se va da vouă după credință“, Sfinția Sa ne-a povestit că a îmbrăcat straiele preoțesti atinse de Icoanele Făcătoare de Minuni, cu mare încredere în milostivirea Prea Sfintei Fecioare Maria.
După o săptămâna, preotul brașovean era complet vindecat și sosea la Mănăstirea Schitul Hadâmbului, unde îngenunchea în fața Sfintelor Icoane, plângand cu lacrimi fierbinți de recunostință.
Femeia vindecată de o boală a coloanei vertebrale
În primăvara anului 2009, o credincioasă din Suceava a venit la Schitul din Dealul Mare pentru că suferea de o gravă leziune a coloanei vertebrale, ce o condamna la o operație chirurgicală extrem de periculoasă și fără sorți prea mari de izbândă.
Femeia a rămas două zile la mănăstire, rugându-se neîncetat la toate cele patru Icoane, cu gândul la cei doi copii pe care îi avea de crescut. Într-o duminică, după Sfânta Liturghie, disperata mamă a rămas în genunchi în fața uneia dintre icoane, chiar și după ce biserica se golise de lume.
Privind în ochii Prea Sfintei Fecioare Maria, i s-a părut ca ochii Maicii clipesc, după care a simțit o atingere ușoară pe spate, ca un curent de aer. S-a întors să vadă dacă mai era cineva lângă ea, dar a descoperit că rămăsese absolut singură în biserică.
Odată ajunsă acasă, femeia s-a internat la Spitalul Municipal din Suceava. Examenele medicale premergatoare operației i-au facut pe medicii chirurgi să descopere uluiți că leziunile coloanei vertebrale dispăruseră în chip de-a dreptul miraculos. Femeia ne-a povestit că doctorii care au venit în rezerva spitalului să-i comunice vestea incredibilei vindecări nu înțelegeau de ce pacienta lor plânge în hohote, închinându-se, în loc să râdă!
Cităm din cuvintele ei: "Am ajuns la această mănăstire și m-am așezat în genunchi la prima icoană. Am plâns cu lacrimi amare, căci știam că nu am altă scăpare afară de Maica Domnului. Am stat la dezlegările de noapte și a doua zi, la Sfânta Liturghie, am venit din nou la icoana și mă rugam să facă ce o vrea cu mine, dar mai bine să mor decât să sufăr atâta durere. Deodată, am simțit ceva că ma apasă pe spate, am dat cu mâna crezând că este cineva, dar nu era nimeni. Era Maica Domnului. M-a ridicat din patul spitalului, m-a vindecat. De atunci, vin la 40 de zile de la Suceava sa-i mulțumesc Maicii Domnului", a lăsat mărturie Doinița G., din Suceava, pe una din cărțile scăpate de incendiu de la Mănăstirea Hadambu.
De atunci, credincioasa din Suceava, ca și preotul de la Brașov, vin aproape în fiecare lună la Mănăstirea Schitul Hadâmbului pentru a da slavă Numelui lui Dumnezeu și pentru a mulțumi Prea Sfintei Fecioare Maria, care îi privește cu blândețe, iubire și milostivire, din rama Icoanelor Făcătoare de Minuni.
Tămăduirea unui cancer cu metastaze
Un preot din Sibiu a povestit că s-a rănit cu o sapă la piept, rana atingând și mamelonul. Doctorii i-au spus că nu e nici o problemă, dar apoi rana s-a cronicizat, iar o jumătate de an mai târziu a fost diagnosticat cu cancer.
Uluit și înfricoșat, preotul nu a acceptat diagnosticul, ci a mers la Tg. Mureș și la București, peste tot primind aceeași sentință, ba mai mult spunându-i-se că boala s-a întins, având metastaze în organism. Se apropia de moarte. Înnebunit de durere, având doi copii mici, preotul nu a disperat.
Auzise de la o credicioasă de icoana făcătoare de minuni de la Hadâmbu, care plânge cu mir și vindecă toată durerea și întristarea.
A plecat cu mașina la Hadâmbu, a mers toată noaptea, unde a căzut la picioarele Maicii Domnului, rugând-o să îi idea viață pentru a-și crește copiii. După o jumătate de ceas de plâns și de rugăciune, a simțit o adiere de vânt răcoritor pe fața lui, ca o mireasmă de mir ceresc, și a înțeles că Maica Domnului îl ascultase.
S-a ridicat în picioare, a mulțumit Fecioarei îndurărilor și a plecat acasă.
Aici a postit post negru, numai cu apă, timp de șapte zile, rugându-se mereu Maicii lui Hristos. După cele șapte zile, a mers, cu inima strânsă, la Spital pentru o nouă expertiză. Doctorul – care îl cunoștea – i-a zis: “Hai Dom Părinte, te văd om serios, ce te mai controlezi atâta? Ți-am spus. Ai cancer și metastaze. Pregătește-te de moarte. Ce mai, ești om în toată firea!“.
După radiografie, doctorul plictisit, s-a uitat așa într-o doară la filme.
A încremenit. Gura i s-a încleștat. Arăta speriat filmul, iar preotul nu pricepea nimic. Într-un târziu a exclamat: “Minune a lui Dumnezeu! În loc de formațiunile canceroase, nu mai sunt decât niște cicatrici. Așa ceva n-am văzut în treizeci de ani de meserie!!!“.
Preotul a izbucnit în plâns. Era atât de zdrobit de durere și de cutremur încât a căzut jos, acolo în spital și a rămas așa multă vreme. Apoi a simțit din nou adierea de lumină pe care o simțise la Hadâmbu. Așa i s-a confirmat lucrarea minunată a Maicii Domnului.
S-a ridicat și a plecat acasă. O putere nevăzută, o bucurie îi susura în suflet, un izvor de îndurări se deschisese în el. Simțea nevoia să strige pe străzi minunea întâmplată cu el, să salte de bucurie, să spună tuturor cum s-a născut din nou. Simțea nevoia să ajute și el pe alții, să dăruiască lumină și bucurie, ajutor celor în suferință.
Dar știind că este neputincios, a jurat în fața icoanei Maicii Domnului că va purta cu el toată viața filmele care arătau clar că era năpădit de cancer și diagnosticul multiplu declarat indubitabil la Sibiu, la Tg. Mureș și la București, și filmele de după minune, cu cicatricile de pe trupul lui, ca niște urme de răni ale păcatului, tămăduite, miruite de mâinile Maicii lui Dumnezeu.
Și oriunde se va afla a jurat că va povesti, ca un misionar, minunea cea mare pe care Maica Domnului a săvârșit-o cu el. Și spunea: “E atât de simplu să ceri cu toată inima! E atăt de simplu să te vindeci! E atăt de ușor să ceri de la mama ta laptele cel sfânt al vindecării“.
Povestea femeii, lăsată scrisă pe unul din caietele de la Hadâmbu
"Acum zece luni am fost diagnosticată cu o boala necruțătoare: cancer.
Spaima care a cuprins toată familia mea a fost crâncenă. Cu un băiețel de cinci luni acasă, singura putere de a trece de această încercare a fost de aici (Sfânta Mănăstire Hadambu), de la acest Sfânt Locaș unde, în fața icoanei făcătoare de minuni, am primit puterea de a trece peste toată suferința.
Nu am cuvinte de a mulțumi în fiecare zi Maicii Domnului și bunului Dumnezeu pentru că sunt în viață și am trecut cu bine de groaznica operație. Mulțumim părintelui stareț Nicodim care mi-a fost alături mie și familiei mele și care nu a ezitat nici un moment să ne sprijine și să ne ajute cu Sfintele Rugăciuni. Oriunde m-aș duce, gândul meu și toată speranța mea este aici, căci acesta este locul care m-a vindecat".
Nicoleta D.
O minune petrecută în anul 2005
O femeie, diagnosticată cu cancer, și-a gasit vindecarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu.
"Pot spune că am fost bolnavă de cancer, iar doctorii nu-mi dădeau șanse prea mari de trait, nici de mers. Dar m-am rugat la Dumnezeu și la Maica Domnului care au făcut minuni cu mine. Doctorul a spus că mă pot vindeca prin tămăduirea sufletului și atunci mi-am amintit de Mănăstirea Hadâmbu, de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Am venit la mănăstire și m-am rugat. După aproape o lună de zile am început să merg. S-a întâmplat o minune Dumnezeiasca".
Lăsată scris de Luminița O.
Băiatul vindecat de Maica Domnului
„Mă numesc Stanache Viorica și povestesc următoarea minune săvârșită de Sfânta Icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni: În anul 1991 am avut un băiat bolnav și operat de stomac. După operație, doctorii ni l-au dat acasă, spunându-ne că nu mai avem ce face cu el. Să-l lăsăm să se stingă în pace. Am venit aici la Hadâmbu și m-am rugat cu lacrimi fierbinți și Maica Domnului mi l-a vindecat. Acesta trăiește, e sănătos, și mai are încă un copil. Mulțumesc Maicii Domnului pentru ajutorul dat”.
Dăruirea de prunci
„Mă numesc Tărâță Dorina Georgiana și împreună cu soțul meu în urmă cu un an am venit la mănăstire aduși de un prieten. Aici ne-am rugat Măicuței Domnului să ne dăruiască un copil. Noi aveam jumătate de an de când am încercat să avem un copil și nu reușisem. Medicii ne-au făcut tot felul de analize și ne-au spus că suntem sănătoși și totuși nu rămâneam însărcinată. Ne-am dorit atât de mult un prunc încât am venit aici și ne-am rugat. Tot aici am adus și lumânările de cununie de la nunta noastră și am pus pomelnic cu dorința de a avea un copil. Ne-am rugat la icoană amândoi cu lacrimi, și culmea, când am aflat că sunt însărcinată, era data când venisem la mănăstire. Așa, cu mila Maicii Domnului s-a născut minunea noastră, Daria Elena și suntem cei mai fericiți oameni de pe pământ”. (10 05 2009)
Rugăciunea la icoana Maicii Domnului a învins tumora abdomninală
“Mă numesc Filote Mitică și sunt din Pașcani. În anul 2002 am fost diagnosticat cu tumoră (cancer) abdominală, după care am făcut citostatice și radioterapie. Am auzit de Mănăstirea Hadâmbu și imediat am venit să mă rog la icoana Maicii Domnului. Prima dată am fost în Duminica a IV a după Paști, a slăbănogului. În al doilea an, stând la slujbă, mi-am dat seama că am venit în aceeași duminică a anului. De atunci vin în fiecare an, în aceeași Duminică, m-am făcut bine și mulțumesc Maicii mele pentru ajutor”.
Ajutorul Maicii Domnului într-o problemă de fibrom
“Mă numesc Iancu Dana din Pașcani. Am fost operată de fibrom uterin în anul 2006. După trei ani în 2009 am fost din nou diagnosticată cu fibromatoză. Un prieten de familie ne-a povestit de cazul lor care a găsit vindecare prin minunile Maicii Domnului de la Hadâmbu. Am venit și eu înainte de operație în Duminica slăbănogului. Când m-am dus la a doua operație, nu mi-au mai găsit aceeași boală, ci una mult mai ușoară. Numai Maica Domnului și Puterile cerești mi-au ajutat și am trecut cu bine și mi-am revenit după operație foarte foarte ușor. Doamne ajută la toată lumea și pe mine păcătoasa!“ (27.06.2009)
Grabnicul ajutor primit ca urmare al rugăciunilor
"În august 2004, aparent spontan, am facut icter. Investigată la Craiova, am fost trimisă la Bucuresti unde s-a stabilit că aveam o tumoră care trebuia operată. Dupa operație, ajunsă acasă, stăteam toata ziua în pat, nu puteam mânca. (...) Privind la televizor, am vazut un reportaj despre mănăstirea Hadâmbu. Când soțul meu s-a întors acasă de la serviciu, i-am povestit și fără a sta pe gânduri a spus că trebuie să mergem, deși sunt 600 de kilometri de la Drăgășani până aici și nu se știa de voi rezista drumului. A doua zi dupa slujbă mi-a revenit pofta de mâncare și vitalitatea. Rugăciunile la cele patru icoane făcătoare de minuni au avut un rezultat evident" Maria D., Vâlcea
Declaratia unei studente vindecată de căderea parului
“Sunt studentă la spaniolă-germană. Vreau să vă scriu că în urmă cu zece ani – 1996 – am chelit de 13 ori. Am făcut tratament la Vaslui, Iași și București și nu m-am vindecat.
Vara purtam o șepcuță, iar iarna o căciuliță pentru ca nimeni să nu-și dea seama de boala pe care o sufeream. O treime din cap era fără pic de păr. Întreaga familie a trăit această suferință ani de zile, făcând drumuri de la Iași la București, fără nici un rezultat.
Auzind de Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hadâmbu, am venit aici cu speranța că mă voi vindeca. Mama mea l-a rugat pe părintele stareț să se roage pentru mine, iar părintele m-a miruit de mai multe ori și a făcut o slujbă specială pentru mine, în care mi-a pomenit numele.
Măicuța Domnului a făcut o minune mare și m-a vindecat. Îi mulțumesc din suflet că m-a ajutat. Părintele stareț m-a ajutat foarte mult. Cât de mult vaorează într-adevăr pentru omul de lângă noi care suferă, care plânge, care este îndurerat, să îi spui câteva cuvinte. Îți mulțimesc Sfântă Fecioară pentru tot ce ai făcut pentru mine, și vă mulțumesc și sfinției voastre, Părinte Stareț“.
Cap 1:
Cap 10:
Cap. 11:
Pentru rugăciunile Sfinților Părintilor noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluește-ne pe noi. Amin.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluiește (de trei ori),
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și in vecii vecilor. Amin
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin
Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că, nepricepandu-ne de nici un răspuns, această rugșciune aducem Ție, ca unui Stăpân, noi păcătoșii robii Tăi, miluiește-ne pe noi.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Doamne, miluiește-ne pe noi, ca intru Tine am nădăjduit, nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută și acum ca un milostiv și ne izbăvește pe noi de vrăjmașii noștri, că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Ușa milostivirii deschide-o nouă binecuvântată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim în tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.
Crezul
Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute.
Și întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.
Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, și S-a făcut om.
Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat.
Și a înviat a treia zi, după Scripturi.
Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui.
Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit.
Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin prooroci.
Întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică.
Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor.
Aștept învierea morților.
Și viața veacului ce va să vie.
Doamne miluiește, (12 ori)
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm, şi să cădem la Hristos Împăratul nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm, şi să cădem la însuşi Hristos Împăratul şi Dumnezeul nostru.
Și trei închinăciuni.
Psalmul 142
Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta; auzi-mă, întru dreptatea Ta.
Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viață mea o călca în picioare; facutu-m-a să locuiesc în întuneric că morții cei din veacuri.
Mâhnit e duhul în mine și inimă mea încremenită înlăuntrul meu.
Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit.
Tins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu că un pământ însetoșat. Degrabă auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu.
Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se pogoară în mormânt. Fă să aud dimineața milă Ta, că la Tine mi-i nădejdea.
Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu.
Scăpa-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne.
Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu.
Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății.
Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață.
Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Amin.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. (de trei ori).
Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă, binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului. (de 3 ori)
Nasterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toata lumea, ca din tine a răsărit Soarele dreptătii, Hristos, Dumnezeul nostru. Și dezlegând blestemul a dat binecuvântare și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață vesnică.(de două ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Astăzi, poporul cel binecredincios luminat prăznuiește, umbrit fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și către preacinstită icoana ta privind, cu umilință grăim: Acoperă-ne cu cinstitul tău acoperământ și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos, Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.
Doamne, miluiește (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Psalmul 50
Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta
Și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea.
Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățeste.
Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea.
Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu.
Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea.
Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale, mi-ai arătat mie.
Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curați; spală-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi.
Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le.
Inima curată zidește întru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele.
Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine.
Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește.
Învăța-voi pe cei fară de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce.
Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta.
Că de ai fi voit jertfă, ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi .
Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului.
Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.
Condacele și Icoasele
Condacul 1
Veniți toți credincioșii să prăznuim, cu cântari duhovnicești, minunile Maicii Domnului săvârșite prin icoana sa cea izvorâtoare de mir de la Mănăstirea Hadâmbu și să-i strigăm celei pline de har: Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Icosul 1
Soborului celor iubitori de Dumnezeu, stăruind în rugăciune în biserica închinată ție și cu uimire văzând lacrimile de mir ce au rourat icoana ta, Maica a lui Dumnezeu, i-a tresăltat inima de bucurie și a început a grăi așa:
Bucură-te, că icoana taina Celui Necuprins o deslușește
Bucură-te, că lumina harului divin fața pământului o sfințește
Bucură-te, că prin icoane toată suflarea se înnoiește
Bucură-te, că prin ele milostivirea lui Dumnezeu se vădește
Bucură-te, că prin sfințire materia lor se primenește
Bucură-te, că prin icoane credința oamenilor se întărește
Bucură-te, că prin ele multe erezii s-au biruit
Bucură-te, că icoanele odor neprețuit Bisericii s-au vădit
Bucură-te, că icoanele făcătoare de minuni dreapta credință au adeverit
Bucură-te, că necredincioșii văzând minunile s-au smerit
Bucură-te, că printr-însele lumea s-a luminat
Bucură-te, că icoanele scut neînfruntat s-au arătat
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 2
Voind să ridice lăcaș de rugăciune și căutând un loc prielnic, dorit de Dumnezeu, dregătorul Iane Hadâmbul, prin Pronie divină, a ascultat ruga călugărilor viețuitori în codrii Iașilor din Dealul Mare și a înălțat un schit Sfântului Ierarh Nicolae, ca împreună cu aceștia să-I cânte lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 2
Cetate duhovnicească nouă, în cinstea Nașterii tale, Maica Fiului lui Dumnezeu, a ridicat boierul Iane Hadâmbul, în poienița din Dealul Mare, drept mulțumire pentru izbăvirea lui de mânia năvălitorilor, în care monahii să-ți cânte ție, așa:
Bucură-te, că Iane Hadâmbul s-a arătat iubitor al lucrurilor sfinte
Bucură-te, că și -a plecat urechea la a călugărilor rugăminte
Bucură-te, că lângă schitul vechi, biserică nouă ți-a întemeiat
Bucură-te, că pentru noua mănăstire, Andoca, bijutierul, moșia sa i-a dat
Bucură-te, că însuși domnul țării, Gheorghe Ghica, în fapta cea bună l-a sprijinit
Bucură-te, că meșterii silindu-se, degrabă lucrul au isprăvit
Bucură-te, că în noul lăcaș călugării și credincioșii te-au preacinstit
Bucură-te, că la Praznicul Nașterii tale, vlădica Ghedeon cu soborul de ierarhi ai Moldovei lăcașul au târnosit
Bucură-te, că salba mănăstirilor închinate ție ca un nou mărgăritar s-a împodobit
Bucură-te, că cingătoarea duhovnicească a Iașilor prin noua mănăstire s-a întărit
Bucură-te, că de ctitori mănăstirea ta a fost cu multe daruri înzestrată
Bucură-te, că boierul Iane, pentru ocrotirea ta, ți-a adus răsplată
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 3
Ca o mamă ocrotitoare de fii, Născătoare de Dumnezeu, ai purtat grijă, în timpuri de răstriște, viețuitorilor mănăstirii din Dealul Mare, ferindu-i de toată primejdia, pentru care drept mulțumire cântau lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 3
Ca o grădină preafrumoasă închinată ție, Maica lui Dumnezeu, s-a făcut ctitoria lui Iane Hadâmbul, în care călugării îți cântau cu glas mare așa:
Bucură-te, că boierul Iane Hadâmbul de Dumnezeu a fost călăuzit
Bucură-te, că loc prielnic rugăciunii în poienile din CodriiIași lor a găsit
Bucură-te, că toate cele dobândite de el în viață, schitului le-a dăruit
Bucură-te, că drept hram ziua Nașterii tale a rânduit
Bucură-te, că de atunci Ocrotitoarea mănăstirii te-ai arătat
Bucură-te, că înaintea tronului Treimii pentru noi mijlocești neîncetat
Bucură-te, că mănăstirea în ceasuri de cumpănă ai apărat
Bucură-te, că din mâinile năvălitorilor acest sfințit loc de rugăciune l-ai scapăt
Bucură-te, că prin rugăciunile monahilor pe prădători i-ai rușinat
Bucură-te, că prin mijlocirea ta, tălharii de păcatul prădării s-au lepădat
Bucură-te, că pentru păcatul lor, cu danii felurite mănăstirea au înzestrat
Bucură-te, că mulți, văzând pocăința lor, la tine au alergat
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 4
Ca o lumânare s-a topit ctitoria lui Iane Hadâmbul după moartea ctitorului ei, din pricina vitregiei vremurilor care au adus duhul pustiirii asupra zidurilor acestei cetăți duhovnicești, dar prin purtatea ta de grijă, Prebinecuvântată Născătoare de Dumnezeu, alți binefăcători s-au ridicat pentru lăcașul afierosit ție, cântând lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 4
Valul uitării a fost ridicat de pe Schitul Hadambu de un vrednic dregător, numit Andrei Beldiman, din dragoste pentru tine, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, pentru a nu se stinge candela rugăciunii curate și râvna pentru cele sfinte încât, uimiți fiind de chipul minunat în care ai ocrotit aceasta mănăstire, îți cântăm cu bucurie așa:
Bucură-te, că în vremuri de răstriște, flacăra rugăciunii nu s-a stins în schit
Bucură-te, că schitul închinat ție în timpuri grele nu s-a risipit
Bucură-te, că dregătorul Andrei Beldiman s-a jertjit pentru acest loc sfințit
Bucură-te, că prin lucrul mâinilor lui, în pomelnicul ctitorilor s-a înveșnicit
Bucură-te, că egumenul Galatei, Ghesarie, fapta lui a pecetluit
Bucură-te, că văzându-i dragostea, pe noul ctitor întru toate l-a sprijinit
Bucură-te, că acesta cu osteneli și cheltuieli vatra monahală a înnoit
Bucură-te, că aici viața duhovnicească a sporit
Bucură-te, că stolnicul plin de râvnă a vegheat la bunăstarea mănăstirii
Bucură-te, că obștea a înzestrat-o cu cele trebuincioase viețuirii
Bucură-te, că și în timp de război, liturghia nu a încetat
Bucură-te, că mulțime de credincioși la schitul din Dealul Mare continuu a alergat
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 5
Cazând iarași în paragină schitul din Dealul Mare, lovit de jafuri, războaie, secularizare și uitare, om destoinic a ridicat Dumnezeu, pe cuviosul părinte Iov care a luat asupra sa jugul vindecării vetrei monahale, învățând pe toți cei din biserică să-I cânte lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 5
Cu osteneala iubitorului de Dumnezeu părinte Iov, viața monahală în mănăstirea lui Iane Hadâmbul degrabă a reînviat, potolind astfel setea duhovnicească a credincioșilor care, plini de credință, îți cântau Preacurată Maică așa:
Bucură-te, că părintele Iov sfântul lăcaș l-a primenit
Bucură-te, că rănile războiului de pe ziduri cu jertfa le-a tămăduit
Bucură-te, că viața duhovnicească a mănăstirii a sporit
Bucură-te, că din iubire pentru Hristos în turnul de piatră al cetății s-a nevoit
Bucură-te, că în vremuri de prigonire pravila nu și -a lăsat
Bucură-te, că a pustinicilor viețurire a îmbrățișat
Bucură-te, că poruncile lui Dumnezeu cu sfințenie le-a urmat
Bucură-te, că pe necredincioși cu smerenie i-a înfruntat
Bucură-te, că mărturisirea credinței necontenit a împlinit
Bucură-te, că lui Hristos toată viața a slujit
Bucură-te, că în vremuri de cumpănă lumină pentru mulți s-a arătat
Bucură-te, că și acum de sub tâmplă mănăstirea o veghează neîncetat
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 6
Ridicând valul paraginii și dorind să împodobească bisericuța, părintele Iov, starețul de demult, a cerut părintelui Octavian, din ținutul Romanului, să zugrăvească Icoana Axionița, ca înaintea ei să-ți cânte ție cântarea: Bucură-te!, iar lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6
Plin de râvnă și inspirat precum odinioară Sfântul Evanghelist Luca, părintele Octavian a zugrăvit chipul tău cel de o neasemuită frumuseste, purtând ca Axionița în brațele tale pe Pruncul Hristos, Împăratul cel veșnic, drept mângâiere după nenumăratele persecuții și încercări abătute asupra acestei mănăstiri, icoana ce s-a și arătat în vremurile din urma făcătoare de minuni, pentru care îți cântăm așa:
Bucură-te, că icoana ta, luminată de harul divin, mir a izvorât
Bucură-te, că evlavia credincioși lor în urma minunilor a prisosit
Bucură-te, că prin aceasta mănăstirea, din loc ruinat, s-a făcut odor neprețuit
Bucură-te, că mulți ucenici cu jertfelnicie s-au ostenit
Bucură-te, că prin ocrotirea ta, cetate lui Dumnezeu au rezidit
Bucură-te, că nimeni din mănăstire nu a plecat neomenit
Bucură-te, că celor fară de adăpost, case li s-au ridicat
Bucură-te, că celor loviți de inundații și incendii multe ajutoare li s-au dat
Bucură-te, că bătrânilor, și văduvelor și orfanilor daruri li s-au oferit
Bucură-te, că în numele tău, multe fapte de milostenie s-au săvârșit
Bucură-te, că bisericile ocrotite de tine cu pictură și odoare au fost înzestrate
Bucură-te, că în ele, multe cântări duhovnicești îți sunt înălțate
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 7
După nenumărate prigoniri asupra monahismului și după strămutarea la cele veșnice a părintelui Iov, redobândindu-se libertatea Bisericii, o altă obște râvnitoare și iubitoare de Dumnezeu Cel în Treime în mănăstirea închinată ție de Iane Hadâmbul a venit că să-I cânte Lui cântarea: Aliluia!
Icosul 7
Cu voia și cu lucrarea Sfintei Treimi, vatra monahală din Dealul Mare, prin mijlocirea ta, Născătoare de Dumnezeu, a reînviat și zidurile cele părăsite odinioară au fost tocmite din nou și mai mult înfrumusețate, iar dimpreună cu ele și sufletele credincioși lor, de aceea toți cei care vin îți cântă așa:
Bucură-te, că o obște nouă în mănăstire ai adunat
Bucură-te, că în lucrarea lor de la început i-ai ajutat
Bucură-te, că în încercări și în ispite pe părinți nu i-ai părăsit
Bucură-te, că aceștia în ceasuri de cumpănă nu au deznădăjduit
Bucură-te, că în semn de recunoștință catedrală ți-au clădit
Bucură-te, că biserică nouă Acoperământul tău s-a zidit
Bucură-te, că la sfințirea ei, împreună cu soborul de arhierei te-ai bucurat
Bucură-te, că și casa monahală, numită arhondaric, s-a ridicat
Bucură-te, că așezământul cu pecetea ta a fost însemnat
Bucură-te, că de oameni evlavioși a fost înfrumusețat
Bucură-te, că multe troițe pe Dealul Mare lui Hristos s-au ridicat
Bucură-te, că astfel , la Drumul Crucii credincioșii cugetau neîncetat
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 8
Nenumărate sunt binefacerile revărsate de tine, Mijlocitoarea noastră către Dumnezeu, asupra mănăstirii, a viețuitorilor și a închinătorilor ei, pentru aceasta cu dragoste cântam lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 8
Prin multe încercări și lipsuri a trecut obștea monahală, dar tu, ca o Multmilostivă și Ocrotitoare, nu ai încetat a trimite ajutorul și binecuvântarea ta la bună vreme, prin icoanele izvorâtoare de mir, ca semn văzut al lucrării harului divin, pentru care cu nemăsurată mulțumire îți cântăm așa:
Bucură-te, că Dumnezeu te-a ales mănăstirilor Ajutătoare neadormită
Bucură-te, că Mijlocitoare pentru oameni ai fost menită
Bucură-te, că de Dumnezeu ne ești hărăzită
Bucură-te, că viața lumii prin tine a fost schimbată
Bucură-te, că în mănăstiri de monahi ești lăudată
Bucură-te, că în parohii de preoții ești cu evlavie invitată
Bucură-te, că neîncetat de credincioși ești mult așteptată
Bucură-te, că ești a dregătorilor nebiruită tărie
Bucură-te, că oamenilor de tot felul le ești bucurie
Bucură-te, că bătrânilor singuri le ești ocrotire
Bucură-te, că pentru vremuri bune ești mijlocire
Bucură-te, că foametei și secetei, ca un alt Ilie, pui stăvilire
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 9
Călugări și călugărițe, pustnici și schivnici deopotrivă aleargă la icoana ta cea făcătoare de minuni din Dealul Mare și , cu lacrimi de umilință, se roagă ție să-i întărești în încercările cele de multe feluri și să-i călăuzești în viața lor duhovnicească, ca pe cei care, împreună cu toată firea îngerească, îi cântă lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 9
Icoana ta cea făcătoare de minuni adună în jurul ei pe toți iubitorii de îngerească viețuire ce doresc fară încetare să cunoască lumina cea neapropiată, lucrând cu frică și cutremur pentru a lor mântuire și nădăjduind spre ajutorul tău; pentru aceasta cu inima înfrântă și smerită ei îți cântă așa:
Bucură-te, a monahilor însoțire
Bucură-te, a schimnicilor desăvârșire
Bucură-te, a sihaștrilor continuă liniștire
Bucură-te, a maicilor împlinire
Bucură-te, a celor începători protectoare
Bucură-te, a celor ce se nevoiesc sprijinitoare
Bucură-te, a stareților povățuitoare
Bucură-te, că mănăstirilor le ești ocrotitoare
Bucură-te, că în vremuri de răstriște, pe monahi i-ai ocrotit
Bucură-te, că viața duhovnicească în mănăstiri prin tine a sporit
Bucură-te, că de călugări ești neîncetat slujită
Bucură-te, că de preoți și credincioși ești mult dorită
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 10
Mulțimi de credincioși din toate părțile aleargă cu credință, în vreme de bucurie dar și de necaz, la icoana ta făcătoare de minuni ca să-ți aducă mulțumire pentru toate cele dăruite lor și să cânte lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 10
Prin icoana ta cea făcătoare de minuni, Maica lui Hristos-Dumnezeu, cei căsătoriți și copiii lor primesc binecuvântare, pentru care, cu sporită credință, îți cântă așa:
Bucură-te, că la nunta din Cana, pe Fiul tău L-ai întâlnit
Bucură-te, că prin mijlocirea ta, El nunta taină a rânduit
Bucură-te, că celor căsătoriți le ești ocrotitoare
Bucură-te, că în tulburări le ești împăciuitoare
Bucură-te, că în nerodire le ești dezlegare
Bucură-te, că în suferințe le ești alinare
Bucură-te, că în primejdii le ești ajutătoare
Bucură-te, că în lipsuri le ești îndestulătoare
Bucură-te, că soțiilor prigonite le ești adăpost
Bucură-te, că pruncilor părăsiți le ești rost
Bucură-te, că celor robiți de păcate le ești slobozire
Bucură-te, că tinerilor evlavioși le ești bucurie
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 11
Mulțime multă de oameni bolnavi sufletește și trupește, plini de nădejde se adună în jurul icoanei tale de minuni făcătoare căutând vindecare pe care dobândind-o, în semn de recunoștință îi cântă lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 11
Multe suferințe sufletești și trupești și -au găsit vindecare la icoana ta cea făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hadâmbu, mult milostivă Maică, arătând prin aceasta lucrarea harului Sfântului Duh printr-însa, pentru care și noi, cu mulțumire, îți cântăm așa:
Bucură-te, că în icoana ta Fiul lui Dumnezeu S-a încăput
Bucură-te, că cei bolnavi la icoana ta vindecare au primit
Bucură-te, că de cancer pe mulți i-ai scapăt
Bucura-te, că metastazele le-ai curățat
Bucură-te, că pe paralitici de tot felul i-ai îndreptat
Bucură-te, că pruncilor în boala le-ai ajutat
Bucură-te, că pe cei în comă la viață i-ai readus
Bucură-te, că multe fracturi prin minune s-au închis
Bucură-te, că bolile fară de leac la icoana se tămăduiesc
Bucură-te, că doctorii în fața minunilor tale, se smeresc
Bucură-te, că mulți din moartea păcatului se izbăvesc
Bucură-te, că sub adumbrirea ta, multe fapte minunate în smerita tacere se săvârșesc
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 12
Văzând lacrimile de mir ce au curs în multe rânduri din icoana ta și au lăsat urme pe chipul tău cel prealuminat, Preacurată Fecioară, dar și mulțimea binefacerilor pe care le-ai mijlocit de la Dumnezeu pentru cei ce s-au rugat ție cu credință, cântam lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 12
În chip tainic și cu iubire nesfârșită mijlocești, Ocrotitoarea noastră, înaintea tronului lui Dumnezeu pentru cei ce se roagă ție cu credință, cântându-ți așa:
Bucură-te, că Dumnezeu prin tine icoană vie lumii S-a dăruit
Bucură-te, că icoanele izvor de lumină s-au făcut
Bucură-te, că lumina lor de sub obrocul necunoașterii a ieșit
Bucură-te, că focul năprasnic al necredinței nu le-a mistuit
Bucură-te, că lumea prin ele s-a îmbogățit
Bucură-te, că lumina taborică în icoane s-a sălășluit
Bucură-te, că sunt pline de fiorul nemuririi
Bucură-te, că prin sfințire sunt hrisov al veșniciei
Bucură-te, că pe credincioși în credință îi întăresc
Bucură-te, că viață îngerească îi sporesc
Bucură-te, că le ești lumină și pace pe pământ
Bucură-te, că le ești pecete duhovnicescului sfârșit
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Condacul 13
O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, la icoana ta cea făcătoare de minuni cazând noi păcătoșii și smeriții, cu umilință și cu zdrobire de inimă, cerem să te milostivești spre mănăstirea aceasta, spre toți părinții, frații și ostenitorii ei; spre toți ctitorii, binefăcătorii și închinătorii, precum și spre toți cei bolnavi sufletește și trupește, care aleargă la tine cu credință cântând lui Dumnezeu cântarea: Aliluia! (de trei ori)
Si din nou:
Icosul 1
Soborului celor iubitori de Dumnezeu, stăruind în rugăciune în biserica închinată ție și cu uimire văzând lacrimile de mir ce au rourat icoana ta, Maica a lui Dumnezeu, i-a tresăltat inima de bucurie și a început a grăi așa:
Bucură-te, că icoana taina Celui Necuprins o deslușește
Bucură-te, că lumina harului divin fața pământului o sfințește
Bucură-te, că prin icoane toată suflarea se înnoiește
Bucură-te, că prin ele milostivirea lui Dumnezeu se vădește
Bucură-te, că prin sfințire materia lor se primenește
Bucură-te, că prin icoane credința oamenilor se întărește
Bucură-te, că prin ele multe erezii s-au biruit
Bucură-te, că icoanele odor neprețuit Bisericii s-au vădit
Bucură-te, că icoanele făcătoare de minuni dreapta credință au adeverit
Bucură-te, că necredincioșii văzând minunile s-au smerit
Bucură-te, că printr-însele lumea s-a luminat
Bucură-te, că icoanele scut neînfruntat s-au arătat
Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști
tămăduiri!
Condacul 1
Veniți toți credincioșii să prăznuim, cu cântari duhovnicești, minunile Maicii Domnului săvârșite prin icoana sa cea izvorâtoare de mir de la Mănăstirea Hadambu și să-i strigăm celei pline de har: Bucură-te, Marie, preacurată Împărăteasă, care prin icoana ta cea făcătoare de minuni ne izvorăști tămăduiri!
Rugăciune către Maica Domnului
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, milueste-ne pe noi!
O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, tu care ești Ocrotitoarea și Mijlocitoarea noastră la Dumnezeu Treime, cu umilință și cu zdrobire de inima cădem înaintea icoanei tale pe care de nenumărate ori ai arătat-o făcătoare de minuni prin lucrarea harului divin, ascultă și puțina noastră rugăciune și plinește cererea noastră. Te rugăm Multmilostivă, du rugăciunile noastre la prestolul Sfintei Treimi, prin care îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra acestei sfinte mănăstiri, de la întemeierea ei și până în acest ceas, prin tine, Acoperitoarea noastră. Nu te sfii, Preasfântă, din pricina mulțimii păcatelor noastre, să mijlocești la Fiul tău și Dumnezeul nostru, pentru noi care alergăm cu stăruință și credință la sfânta ta icoana, și cerem să acoperi în toată vremea mănăstirea aceasta, toate bisericile și mănăstirile de la o margine la alta a lumii, precum și pe tot omul care caută întrânsele ajutor și sprijin, cu cinstitul tău Acoperământ, în cinstea căruia a fost ridicat hram, și nu-i lasă să fie pradă vrăjmași lor văzuți și celor nevăzuți.
Împlinește Preacurată Născătoare de Dumnezeu, prin Cel pe Care L-ai născut, Domnul nostru Iisus Hristos, rugăciunile și cererile cele de folos ale tuturor pruncilor, copiilor, tinerilor și vârstnicilor, ale celor căsătoriți și ale celor necăsătoriți, precum și cele ale ierarhilor, părinților din mănăstiri și parohii, monahilor și monahiilor, schimnicilor și pustinicilor care se roagă pentru țara noastră cea mult încercată și pentru toată lumea, rodind bunele doriri ale ctitorilor de biserici și mănăstiri, de cămine pentru copiii orfani sau părăsiți și de așezăminte pentru bătrânii singuri, de spitale și case sociale, precum și ale credincioși lor care se roagă cu zdrobire de inima și nădejde înainte icoanei tale, celei de minuni făcătoare.
De asemenea, te rugăm mult milostivă Maică, celor aflați în suferințe sufletești și trupești de tot felul arată-te tămăduitoare și curmă-le suferință, celor deznădăjduiți din pricina lipsurilor materiale și spirituale arată-te întăritoare și sprijinitoare; celor fară de adăpost fii acoperitoare; profesorilor le dăruiește înțelepciune; studenților și elevilor le luminează mintea pentru înțelegerea bunelor învățături; celor care veghează la liniștea țării, conducători și ostași , dă-le gânduri bune pentru Biserică și țară; celor care veghează la sănătatea trupească și sufletească a oamenilor, dăruiește-le pricepere și răbdare; pe cei care călătoresc pe uscat, pe ape și prin aer și pe cei care sunt în tot felul de încercări, lipsuri, nevoi și necazuri îi ocrotește cu Acoperământul tău cel puternic. Revarsă mila ta asupra noastră, a tuturor, și mijlocește pentru noi lumina iertării păcatelor noastre și împlinerea cererilor de folos de la Dreptul Judecător. Pentru că primind ajutorul și ocrotirea ta, Născătoare de Dumnezeu, toți deopotrivă, în semn de recunoștință, să slăvim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin
Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea-nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fară de asemănare decât serafimii, care, fară stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te slăvim.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fară de moarte, miluește-ne pe noi.(de 3 ori)
Slavă Tatălui, și Fiului și Sfântului Duh. Și acum, și pururea și în vecii vecilor. Amin
Preasfântă Treime, miluește-ne pe noi. Doamne, curătește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele tău.
Doamne, miluește. (de trei ori)
Slavă Tatălui, și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eșți în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noș¬tri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluește-ne pe noi. Amin.
Stăpână prea milostivă şi bună, primeşte rugăciunea mea cea ticăloasă ce se aduce ţie din gură netrebnică, deşi toate le ştii, şi mai ales neputinţa mea. Că eu prin tine scap la bunătatea Fiului tău şi prin tine, Doamna mea, m-am abătut din calea ce ducea spre moarte. Şi ştiind faptele şi toate mişcările mele, cele din zi şi din noapte, cele cu lucrul şi cuvântul, cele întru ştiinţă şi întru neştiinţă, îndreptează-mă, că eu pe tine te am mijlocitoare către Hristos, Dumnezeul nostru.
Miluieşte-mă şi mă ajută, îndemnându-mă la tot lucrul bun, după voia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Tu ştii, Stăpână preabună, că din braţele maicii mele spre tine am alergat, ţie am fost dăruit, deşi rău m-am ocârmuit, dar nu am ştiut altă scăpare, părtinitoare, sprijinire şi mijlocitoare către Dumnezeu fără numai pe tine. Şi acum, Stăpâna mea, mărturisindu-mi toate faptele mele cele necuvioase, te rog să mi le ştergi şi să mă miluieşti. Ştii, Stăpâna mea Născătoare de Dumnezeu, că sunt ca o oaie rătăcită şi ca un străin smerit, care nu are unde să îşi plece capul, fără numai la tine, Maica lui Hristos, Dumnezeul meu. Tu eşti, Stăpână, ajutorarea mea, tu curăţia mea, tu acoperământul meu, tu chezăşuitoarea mea către Dumnezeu, tu tatăl meu, tu maica mea, tu povăţuitoarea mea şi întru tine îmi pun toată nădejdea mea. Tu cunoşti sărăcia mea şi ştii că nu am pe nimeni, fără numai pe tine şi pe Hristos, Cel ce s-a născut din tine. Să nu te îngreţoşezi de mine, nici să mă lepezi de la faţa ta, Preacurată, ca să nu biruiască mulţimea răutăţilor mele bunătatea ta, că al tău este noianul milostivirii, ca ceea ce eşti Maica lui Dumnezeu cel milostiv. Numai de voieşti şi eu m-am mântuit. Nimeni nu se împotriveşte ţie, că eşti Maică a lui Iisus Hristos, Dumnezeul meu, Cel ce a făcut toate.
Ştiu că multe sunt păcatele mele şi nu sunt vrednic a privi la înălţimea cerului din pricina fărădelegilor mele, dar dacă tu vei binevoi cine se va împotrivi? Ajută-mi, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, mie, celui fără de îndrăzneală şi să nu mi se socotească îndrăzneala întru păcat, ci iartă-mă degrabă şi dă-mi umilinţă. Dă-mi izvor de lacrimi, suspinare şi zdrobire de inimă, ca să plâng păcatele mele, că eu sunt cel ce am nelegiuit înaintea Fiului Tău şi Dumnezeu mai mult decât toată firea. Şi ştiu, Stăpâna mea, că sunt fără de răspuns, nevrednic de toată iubirea ta de oameni, ci vrednic de toată osânda. De aceasta, prin tine, scap la mila Fiului tău, a Stăpânului şi Făcătorului meu cel bun. Deci ocârmuieşte-mă şi mă învaţă, Născătoare de Dumnezeu. Şi cerând în dar mila ta cea bogată, miluieşte-mă precum voieşti şi nu mă lepăda de la faţa ta, nici nu mă depărta de acoperământul tău, nu mă înstrăina de milostivirea ta. Miluieşte-mă pe mine, cel ce spre tine am toată nădejdea şi arată-ţi întru mine puterea ta, Născătoare de Dumnezeu. Că de mă vei mântui pe mine, păcătosul, mare va fi mila ta, mare milostivirea ta, mare nepomenirea ta de rău, mare îndelungă răbdarea ta. Iar de vei milui pe cel vrednic, nu va fi lucru minunat.
De aceea ajută-mi, milostiveşte-te spre mine şi-mi întinde mâna ta mie, leneşului, trândavului, nemulţumitorului, împietritului, neumilitului, judecătorului strâmb, gânditorului de rău, desfrânatului, hulitorului, ocărâtorului, clevetitorului, celui plin de toată fapta rea, de cuvinte viclene şi gânduri urâte, celui străin şi gol de toată fapta cea bună şi vrednic de toată osânda şi pedeapsa. Cu adevărat, Stăpâna mea Preasfântă, Născătoare de Dumnezeu, milostiveşte-te spre mine, lipsitul şi ticălosul, şi fă cu mine milele tale bogate. Ca, fiind mântuit, să laud pe Cel ce S-a întrupat din tine, Hristos Dumnezeul nostru, şi pe tine te măresc, mântuirea mea, sprijinirea mea, mângâierea mea şi păzitoarea mea din toate zilele vieţii mele. Ajută-mi mie, Stăpâna mea ce sfântă, ajută-mi şi iarăşi strig, ajută-mi. Şi mă învredniceşte ca să fac voia Fiului tău şi Dumnezeului meu în toate zilele vieţii mele, să mă tem de El şi să-I slujesc cum se cuvine. Şi aşa, săvârşindu-mă, Stăpâna mea Născătoare de Dumnezeu, să fiu povăţuit de sfinţii îngeri la locaşurile cele dumnezeieşti şi luminoase prin mijlocirea ta cea bineprimită, unde să-I slăvesc în veci pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, treimea cea preasfântă. Amin.
https://www.crestinortodox.ro
https://hadambu.mmb.ro
https://ortodoxia.me
https://www.wowbiz.ro