Icoana Maicii Domnului Siriaca de la Ghighiu-Izvorul Tamaduirii

Trimite acest articol mai departe!

Icoana Maicii Domnului Siriaca de la Ghighiu, este una dintre cele mai renumite icoane din țară, o icoana foarte veche și mult iubită de credincioși, în fața căreia s-au petrecut nenumărate minuni.

Fragment din Evanghelia zilei- Matei Cap 6, 3-4:

Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta,

Ca milostenia ta să fie într-ascuns şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.”

Locație

Icoana Maicii Domnului “Sirianca” se găsește spre închinare în biserica mare a Mănăstirii Ghighiu, mănăstire de maici având hramul Izvorului Tămăduirii.

Mănăstirea Ghighiu ține de  satul Ghighiu, comuna Bărcănești, județul Prahova, fiind amplasată la o distanță de numai 6 kilometri sud-est de Ploiești, pe șoseaua Ploiești - Buzău.

Construcția inițială a fost ridică în urmă cu patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din renumiții Codri ai Vlăsiei.

Actuala mănăstire a fost construită între anii 1858 și 1866, şi sfinţită pe 31 martie 1866, de stareţii Eftimie şi Antonie, cu ajutorul Mitropolitului Nifon. Aceasta atrage mulțime de  credincioși din toată țara; două sunt motivele pentru care oamenii vin să se roage aici: icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Siriaca și un renumit izvor tămăduitor.

Tradiţia spune că în spatele mănăstirii, încă din vechime, era un izvor tămăduitor, cu o apă rece şi bogată, care a ţâşnit chiar pe locul unde s-ar fi arătat Maica Domnului, poruncind logofătului Coresi să ridice mănăstirea. De la acest izvor şi-a luat mănăstirea hramul Izvorul Tămăduirii.

De asemenea, tradiţia spune că acest  izvor are  apa tămăduitoare, lucru dovedit în timp, prin mărturiile oamenilor care au băut această apă cu credinţă şi s-au vindecat de diferite boli.

În perioada comunistă, în anul 1958, izvorul a fost acoperit cu o dală de beton, dar apa a continuat să picure, făcându-şi cale pe lângă placa de beton, care a fost îndepărtată abia peste 30 de ani. Cel care a curăţat cu grijă izvorul a fost Părintele Pantelimon, care îndurase grele suferinţe în beciurile comuniste, unde a fost întemniţat.

De hramul mănăstirii, la marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii, curtea aşezământului se umple până la refuz de credincioşi, iar aleea care duce la izvor este parcursă de oameni în genunchi, în semn de smerenie şi recunoştinţă.

Prăznuire

Cinstirea icoanei Maicii Domnului Siriaca este înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în Săptămâna Luminată de Izvorul Tămăduirii, precum și în data de 25 februarie, data la care aceasta a fost dăruită Mănăstirii Ghighiu de Preasfinţitul Vasile Samaha.

Iconografie

Această sfântă icoană pictată pe lemn de santal, este o culme a artei sacre siriene. Icoana de la Ghighiu este aparte; este una din puținele reprezentări în care Măicuța suferă, pare întristată amarnic de suferințele Fiului și de păcatele oamenilor.

Din orice colț ai privi-o, Maica Domnului pare că te urmărește cu ochii ei plânși, îngreunați de durere și, brusc, fară să înțelegi prea bine ce se întâmplă, nu te mai simți singur, ai cu cine vorbi și cui să ceri ajutor.

Istoric

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu datează din secolul al XVI-lea și a fost păstrată anterior, un timp îndelungat, în satul Bhamdoun din Liban, unde împodobea biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe”.

Icoana a ajuns în România în anul 1958, fiind adusă de către episcopul vicar al Patriarhiei de Antiohia,Vasilios Samaha și oferită Patriarhului Justinian Marina.

Actul oferirii icoanei Mănăstirii Ghighiu a constituit o minune, episcopul Vasilios Samaha fiind îndemnat de Maica Domnului în vis, ca sfânta icoană să ajungă în România și să fie depusă în această mănăstire.

Sfânta icoană a ajuns Mănăstirea Ghighiu în data de 25 februarie 1958, cu o delegație condusă de către Părintele Patriarh Teoctist, pe atunci episcop vicar patriarhal.

Așezând icoana în biserica mare, brusc, oaspetele sirian, episcopul Samaha, a izbucnit în plâns. Cu lacrimile șiroind pe obraz, a căzut în fața icoanei și a început să-și ceară iertare Maicii Domnului că a luat-o de la locul ei, ca urmare a necredinței oamenilor care au alungat-o din Siria, necredință care într-un sfârșit s-a finalizat cu însăși distrugerea lăcașului unde sfânta icoană fusese adapostită odinioară.

Așa cum mărturisește monahia Epiharia Lungu, stareța mănăstirii, sfânta icoană „Este un dar de mare preț și o binecuvântare a lui Dumnezeu. “ Venirea acestei icoane s-a petrecut în timpul regimului comunist, perioadă istorică ostilă Bisericii, astfel că icoana Maicii Domnului a fost adăpostită, atunci, în Paraclisul mănăstirii, puțini credincioși știind și venind pentru a îngenunchea în fața ei.

În anul 1992, Maica Domnului s-a arătat monahiei Pelaghia Tudor, stareța de atunci a sfântului lăcăș, care se afla într-un pelerinaj la Locurile Sfinte, poruncindu-i: «Scoateți-mă de aici! Am venit să ajut lumea!» Imediat, icoana Maicii Domnului «Siriaca» a fost mutată în biserica mare a mănăstirii, unde se află și în prezent spre închinare credincioșilor.

Icoana a sporit faima mănăstirii, fiind încă o mărturie despre îndurarea lui Dumnezeu și demonstrând încă o dată că în acest loc "și-a făcut biserica pentru a locui într-însă". La icoană, după o străveche tradiție athonită, se înșiruie puzderie de lănțișoare aurite - în semn de mulțumire și recunoștință pentru toate minunile săvârșite prin mila și rugăciunile și mijlocirea Maicii Domnului la Fiul ei și Dumnezeu nostru.

Minuni

Pornind de la cuvintele Maicii Domnului «Am venit să ajut lumea!», atât obștea de monahii, cât și credincioșii care vin și se închină depun mărturie despre ajutorul primit de la Maica Domnului în diferite împrejurări și împlinirea rugăciunilor lor, de la însănătoșirea din boli care nu mai aveau vindecare, izbăvirea din primejdii și accidente, zămislirea și nașterea de prunci în condițiile în care medical nu existau șanse, multe familii aflate în pragul divorțului și-au găsit liniștea și împăcarea, găsirea unui loc de muncă, soluții la ieșirea din datorii grele, ajutor în călătorii, luminarea minții și reușită la examene și multe alte nevoi și cereri”.

Pe de altă parte, mănăstirea și monahiile au fost mereu protejate în încercările vremurilor.

Minunile icoanei Maicii Domnului Siriaca nu s-au oprit, ele continuă și azi, credința și stăruința rugătorilor fiindu-le răsplătită de fiecare dată.

De aceea, zilnic, mulțime de oameni vin să aducă mulțumire Maicii Domnului pentru ajutorul primit.

Iată în continuare o parte din minunile legate de icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu.

Minunile trăite de stareța Mănăstirii Ghighiu

Stavrofora Pelaghia Tudor († 26 martie 2013), stareţa Mănăstirii Ghighiu între anii 1955 şi 2008, a trăit două minuni și în același timp arătări ale Maicii Domnului care s-au petrecut în viața cuvioşiei sale.

Prima minune a avut loc în anul 1995, când monahia se afla în pelerinaj la Locurile Sfinte, iar Maica Domnului din icoană i s-a arătat în vis, spunându-i să o aducă din paraclis, unde fusese așezată în 1958, în biserica mare. Visul s-a repetat de trei ori la rând. Menționăm că icoana a fost ținută ca un odor de mare preț, în biserica din cimitir, ocrotit față de comuniști. Cum a revenit în mănăstire, maica stareță Pelaghia a purces la împlinirea poruncii date de Maica Domnului de a fi adusă icoana în biserica mare, spre a fi de ajutor tuturor celor care se roagă ei cu credință. Icoana Maicii Domnului „Siriaca” a stat în paraclisul mănăstirii timp de 34 de ani.

A doua minune s-a petrecut în anul 2006. Fiind în vârstă de 86 de ani și având o veche suferință cardiacă, în ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului monahia a făcut o complicație, ajungând de urgență la Spitalul Județean, mai mult moartă decât vie. În comă fiind, primele manevre medicale făcute nu s-au arătat prea eficiente. Două zile situația a fost destul de incertă. Atunci medicul curant, Dr. Octavian Sârbu, a introdus o nouă schemă de tratament care imediat a dat rezultate. Starea generală a început să se îmbunătățească progresiv. Când a putut să vorbească, Stavrofora Pelaghia Tudor a povestit că Icoana Maicii Domnului din biserică i s-a arătat stând deasupra patului și se mira cum stătea așa în aer fără să fie sprijinită pe ceva. De atunci a simțit că Maica Domnului o va face sănătoasă.

Vindecarea unor boli grele

Tot din mărturisirile monahiei Cipriana Lupașcu, ghidul mănăstirii înțelegem ca mulți copii au fost salvați de la încercări și boli necruțătoare.

Toți aceștia vin cu familia, în duminici și sărbători, să mulțumească Maicii Domnului pentru ajutorul primit. „În 2018, a venit o doamnă care ne-a dat un pomelnic pentru mama ei ce se afla în comă. A venit zi după zi, o perioadă îndelungată, rugându-se pentru însănătoșirea mamei, căreia medicii nu-i mai dădeau nici o șansă de supraviețuire. După un timp, această doamnă a venit împreună cu mama ei să mulțumească Maicii Domnului. Mama era sănătoasă și bucuroasă că trecuse cu bine peste această mare încercare.”

Un ieromonah fiind bolnav de meningită și aflându-se într-o stare din care numai Dumnezeu îl mai putea vindeca, aflase fără să vrea că a doua zi va muri. Totuși, în agonia în care se afla, s-a oprit cu gândul la Icoana Maicii Domnului, la care se ruga de obicei cu credință. Noaptea, în vis, s-a aflat stând în genunchi în fața acestei Icoane și Maica Domnului a scos Preasfânta-i mână din Icoană și i-a făcut semnul Sfintei Cruci pe cap. Buimăcit de această minune, s-a trezit…era transpirat din cap până-n picioare, dar în clipa aceea a simțit că se făcuse sănătos!..spre uimirea medicilor care credeau că nu va mai putea face nimic, după cum îi spuseseră numai cu o zi înainte.

Săndina și Gheorghe din Ploiești: “ Mulțumesc Maicii Domnului și Bunului Dumnezeu pentru că l-a salvat pe fiul lor Mihai de la accidentul rutier grav care l-a avut și se roagă în continuare pentru sănătatea lui și a medicilor care l-au tratat”   30.12.2009

Izbăvirea de secetă

În decursul timpului, s-a întâmplat de mai multe ori ca preoții și monahiile din Mănăstirea Ghighiu să facă procesiuni cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în livada de lângă Izvorul cu apă tămăduitoare și să săvârșească Taina Sfântului Maslu, iar apoi rugăciuni de ploaie.

Maicile dau mărturie că, de fiecare dată, după terminarea rugăciunilor și a procesiunii, începeau să se adune norii și cerul să slobozească ploaie curată.

 Ajutor în reușita la examene și găsirea de loc de munca

O tânără a mărturisit că, în 2012, înainte de a susține examenul de licență la Facultatea de Muzică, s-a rugat la icoana Maicii Domnului să ia examenul cu nota zece și a atins lucrarea de icoană. Era conștientă că nu s-a pregătit suficient, iar lucrarea era făcută în grabă, dar avea nevoie de o notă mare. După examen, a venit și a mulțumit Maicii Domnului pentru că a fost punctată cu nota maximă.

O alta credincioasa spunea: „M-am rugat Măicuței Domnului  și Bunului Dumnezeu șă mă ajute să îmi găsesc de lucru. M-am prezentat la examen, unde îmi era foarte frică și aveam mari emoții, deoarece eram 4 candidați pe un singur post. Vreau să-i mulțumesc Măicuței Domnului pentru ajutorul dat mie și soțului meu Ciprian, pentru că amândoi am luat examenul”.

 “Mă numesc Giura Daniela din Drobeta Turnu Severin, și am venit la Sf. Icoană Făcătoare de Minuni acum 4 ani cu rugăciunea de a mă ajuta să-mi găsesc serviciu bun. Acum grație Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului am un serviciu bun, stabil și sunt împlinită profesional.”

Dobândirea de prunci

Monahia Cipriana Lupașcu, ghidul mănăstirii, a relatat mărturii ale mai multor familii care au primit darul de a avea copii, după ce s-au rugat la această icoană, chiar dacă medicii nu le mai dădeau speranțe în această privință.

Bordea Carmen și Bordea Adrian din București, s-au rugat la Icoana Maicii Domnului pentru că de 7 ani nu făceau copii. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2002 iar în 2003 s-a născut Matei, apoi în 2006 s-a născut Tudor. “Mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru acest mare dar. Amin!”

“Mihai și Anca-Maria Dincă părinți, mulțumim Măicuței Domnului (Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului) din Sfânta Mănăstire Ghighiu, deoarece în urma rugăciunilor fiica noastră Ioana-Mihaela care nu putea să aibă copii acum este gravidă. Din mila lui Dumnezeu am scris noi astăzi 08. Dec. 2008, București.”

Filofteia: “Am venit la Ghighiu pe data de 19.05.2008 și ne-am rugat pentru dăruirea de nepoți și pe 21 mai am primit vestea că vom fi bunici. Acest nepot îl așteptam de 8 ani și minunea s-a produs numai după ce am fost la această mănăstire cu Icoana Făcătoare de Minuni. Pe 20 ianuarie 2009 a venit pe lume Clara-Maria, o fetiță sănătoasă și frumoasă. Pe 27 septembrie am fost la Biserică pentru a mulțumi pentru acest miracol și fetița a fost împărtășită.”

Mă numesc Milandru Georgeta Daniela și am venit la Icoana Făcătoare de Minuni a Sfintei Fecioare Maria să mă rog să am un copilaș. Măicuța Domnului mi-a ascultat rugăciunea și l-am dobândit pe Mihai Bogdan. Dau slavă Maicii Domnului pentru minunea care a făcut-o cu mine păcătoasa. Milandru Georgeta Daniela din București, Str. Petru Rareș, Nr. 32, Ap. 6, Et.2, Sect.1”

Am venit la Icoana Făcătoare de Minuni de nenumărate ori și ne-am rugat în repetate rânduri ca să avem nu copil. Maica Domnului de la Ghighiu ne-a ascultat rugăciunea și ne-a dăruit-o pe Eva Maria. Mulțumim Maicii Domnului. Amin”   06.01.2010, București. Doina și Lucian Cojocaru

Mă numesc Laura Pricope și sunt din București, am venit des la mănăstire și m-am rugat Icoanei Făcătoare de Minuni și Bunul Dumnezeu și Iisus Hristos și Maica Domnului m-au ajutat să rămân însărcinată după 4 ani de tristețe și suferință. Și dăm Slavă Maicii Domnului pentru minunea din viața mea!”  5 august 2010

“Subsemnata Năstase Nina îmi doream din tot sufletul un copil cu ani în urmă și am trecut prin multe încercări dar cu rugăciunea la Icoana Maicii Domnului de aici de la Mănăstirea Ghighiu mi-a dăruit o frumusețe de fetiță. Rugându-mă la Icoana Maicii Domnului cu lacrimi și dorința mare spunând dacă îmi va împlini dorința să am un copil îi voi pune numele Maria și așa s-a întâmplat. Mulțumesc din suflet acestei Icoane a Maicii Domnului.”   27.11.2010

Eu, Ene Dana-Elena, am venit la începutul lunii februarie 2011 la Icoana Făcătoare de Minuni și m-am rugat să am și eu un copilaș. În urma rugăciunii Maica Domnului m-a învrednicit și mi-a răspuns la rugăciunea mea pe care o aștept de 10 ani. Îi mulțumesc Maicii Domnului pentru darul divin. Amin!” Ploiești, Prahova

 Vindecarea miraculoasă a copilului fară speranță de viață

S-a întâmplat în anul 1996. Trăiam fără nici o grijă. Aveam casă, maşină, o familie minunată şi, ca fotograf, câştigam destui bani. Era vară. Împreună cu soția trebăluiam prin curte. Băiatul nostru de 9 ani, Dănuț-Nicolae, dormea într-un hamac. Între timp, eu am plecat în oraș să fac ceva cumpărături. Când m-am întors acasă, soția era neliniștită. L-a găsit pe Dănuț căzut din hamac. Se lovise cu capul de ciment şi, chiar dacă mai respira încă, copilul era inert, ca o legumă. Nu mai avea memorie, nu mai recunoştea pe nimeni.

L-am dus urgent la Spitalul Județean, unde i s-au făcut primele investigații. La prima întâlnire cu doctorul, acesta a ridicat din umeri şi m-a întrebat ce meserie am.

Când a auzit că sunt fotograf, mi-a arătat radiografia. Am văzut numeroase clișee negative și puteam observa cel mai mic detaliu. Craniul prezenta o fisură longitudinală, prelungă de aproximativ 10 cm. Semăna cu un pepene plesnit. Doctorul a continuat spunându-mi: „Numai Dumnezeu ţi-l mai poate salva. Oricum, chiar dacă trăieşte, va fi un handicapat toată viaţa”.

Pe vremea aceea, nu ştiam prea multe nici despre Biserică, nici despre Hristos. Împins de disperare, m-am suit în maşină şi am pornit spre Mănăstirea Ghighiu. Mai fusesem la mănăstire, ocazie cu care mi se întâmplase ceva ciudat. Pentru că intrasem în biserică să fotografiez o nuntă, maica Lavrentia m-a rugat să fotografiez şi icoana Preasfintei Fecioare. Am fost avertizat că icoana nu se lasă fotografiată, dar eu mi-am văzut de meserie cum ştiam mai bine. Spre surprinderea mea, la developare, nunta a ieşit perfect, dar chipul Maicii Domnului nu se putea distinge. Apărea ca o pată de lumină. Pentru faptul că i-am promis maicii Lavrentia că-i voi aduce fotografii cu Icoana Maicii Domnului, am venit în zilele următoare cu toată aparatura necesară pentru a realiza o fotografie profesională. Am consumat două filme fotografiind icoana din toate unghiurile posibile. Rezultatul a fost același.

Din 72 de poziții foto, nu mi-a ieșit nici una. Am venit din nou dezamăgit la mănăstire și am întâlnit-o pe maica Lavrentia pe scările bisericii. I-am arătat pozele spunându-i că este tot ceea ce pot să fac. Atunci maica mi-a zis: „Fă ce fac eu” şi a început să meargă în genunchi, bătând metanii, de la pridvorul bisericii până în faţa icoanei. Maica a zis iar: „Acum fotografiază!”. Am făcut cum mi-a spus, dar cu convigerea că rezultatul va fi același. La developarea filmului am rămas impresionat că abia acum am reuşit să redau chipul Preasfintei Fecioare pe peliculă.

Cu tulburarea acestei amintiri și cu gândul la ce se va întâmpla cu fiul meu, am intrat în biserică şi, ajuns în dreptul icoanei, în sufletul meu s-a produs un vârtej teribil. Am început să plâng. Boceam fără ruşine. Din ochi ţâşneau lacrimile, iar din piept răbufneau toate strigătele mele de disperare, încât şi preotul şi-a întrerupt slujba şi, ieşind din altar, a întrebat speriat: „Ce-i aici? Cine-a murit?”.

Impresionate, măicuţele au făcut cerc în jurul meu şi, aşezându-se în genunchi, potopite şi ele de lacrimi, au început să se roage cu toatele, cerând milostivirea Maicii Domnului in vindecarea copilului, care se zbătea între viaţă şi moarte la spital.

Vă mărturisesc că atunci, în faţa icoanei, am simţit la modul cel mai palpabil cum se săvârşea minunea. Brusc, un clopot uriaş şi transparent m-a acoperit, iar din toate părţile mă învăluia o căldură ca de forjă, de ziceam că din clipă-n clipă mă voi topi. Apoi, la fel de inexplicabil, clopotul s-a ridicat şi am simţit pe cap o mângâiere pe care nu o voi uita toată viaţa, mângâiere însoţită de o voce caldă, învăluitoare: „Du-te acasă, omule. Copilul tău se va face bine”. M-am ridicat şi am privit în jur. Nu era nimeni decât maica Lavrentia, care se ruga la câţiva metri distanţă, în genunchi, cu mâinile împreunate și soția mea potopită de durere.

Nu ştiu de ce n-am mai putut plânge. Secase izvorul lacrimilor. O linişte de necuprins și o bucurie imensă mă învăluia şi, senin, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, mi-am luat soţia de mână, spunându-i: „Aurelia, copilul va fi bine”. Am mers direct la spital. Într-adevăr, minunea se săvârşise. Copilul ne aştepta. Se dăduse jos din pat. Evoluția lui în timp a fost favorabilă, spre mirarea medicilor. După o săptămână, l-am luat acasă. Mergea, mânca, se juca, alerga. După o lună, la insistențele unor prieteni medici l-am dus la Bucureşti pentru a face un tomograf. Nu voiam să merg, dar pentru insistența lor am pornit la drum. Tot timpul m-am rugat la Maica Domnului să mă ierte și să nu considere acest lucru ca o neîncredere în puterea ei. Rezultatul la tomograf a ieşit perfect. Doctorița care l-a examinat pe Dănuț nu a putut crede că a avut craniul fisurat. Nu era nici o urmă de calcificare. Fisura prelungă dispăruse ca şi cum nici n-ar fi fost. Dincolo de minunea vindecării în sine, a mai fost ceva care m-a impresionat profund. Când am adus băiatul la spital, în salon mai era o bătrână lovită uşor la cap. Se internase pentru nişte analize de rutină. Câteva zile mai târziu, în timp ce externam copilul, rudele bătrânei îi ţineau lumânarea. Murise, în timp ce copilul meu (considerat fără şansă) trăia.

Consider că minunea constă nu numai în vindecarea miraculoasă a fiului meu, dar și în faptul că viața familiei noastre a devenit una religioasă, apropiată de Dumnezeu și Biserică. Astăzi Dănuț-Nicolae are 27 de ani și este student la a doua facultate. După ce a terminat Facultatea de Informatică urmeză Dreptul, la Iași.

Analizele de sânge ale copilei care s-au îmbunătățit rapid

Irene Ecaterina, fetița Arhidiaconului Mihail Bucă, suferindă  de leucemie, avea o imunitate foarte scazuta, urmare a tratamentul cu citostatice.

„Marți dimineață, analizele ei arătau că valoarea celulelor neutrofile, cu rol primordial în apărarea de germenii patogeni, era aproape de zero – mai precis 10”, povestește Arhid. Mihail Bucă. Iar trombocitele, cu rol în coagularea normală a sângelui, aveau valoarea în jur de 56.000, în condițiile în care aceasta trebuie să depășească 100.000.

Se pot face tratamente specifice pentru creșterea acestor valori, dar ne-ar fi fost destul de greu după ce, la cura anterioară, am petrecut șase săptămâni în spital.

Înainte de acest moment, medicii luaseră hotărârea că este mai bine ca Irene Ecaterina să petreacă timpul dintre curele de citostatice acasă, în mediul care îi este mai familiar, pentru a intra cu forțe noi în a patra cură de citostatice. Ca precauție, fetița merge din două în două zile să facă analize de sânge.

Atunci familia a luat o decizie: s-au agățat de Maica Domnului.

Arhidiaconul Mihail Bucă și soția, Daniela, au luat-o pe Irene Ecaterina și au mers marți seară, 16 august 2022, la Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu, jud. Prahova.

„Am mers marți seară la Mănăstirea Ghighiu, chiar dacă aceasta presupunea să o scoatem pe Irene afară din casă și să o lăsăm să interacționeze cu maicile și cu alți oaspeți ai mănăstirii, în pofida sfaturilor medicilor”, declară mama fetiței.

„A fost un gest disperat și asumat, cu credința că Maica Domnului nu ne lasă”, adaugă ea. „Irene este ca acasă la această mănăstire, unde îmbrățișează și sărută icoanele din biserică de când era foarte mică”.

Stavrofora Epiharia Lungu, stareța Mănăstirii Ghighiu, a luat-o în brațe pe fetiță, a deschis vitrina icoanei și a atins-o pe Irene Ecaterina de Maica Domnului. Părinții s-au închinat și ei.

„A fost pentru prima dată când ne-am atins și noi direct de lemnul icoanei și m-a uimit ce mireasmă frumoasă emană”, povestește Daniela, soția Arihd. Mihail Bucă.

Joi s-au dus din nou cu fetița la spital pentru analize. „Simțeam că este mai bine, afta din gură se retrăsese, mulțumită tratamentului prescris de doamna doctor”, povestește Daniela.

Dar mare a fost mirarea și bucuria părinților și a medicilor să vadă că și neutrofilele crescuseră la 680, iar trombocitele la 128.000! Aceasta i-a făcut pe medicii să permită lăsarea acasă a fetiței până luni, ceea ce este încă o victorie de etapă în lupta Irenei pentru sănătate.

„Ghighiu este mănăstirea noastră de suflet și dăm slavă Maicii Domnului, care tot timpul face minuni. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” spune Daniela.

„Trebuie să mulțumim ori de câte ori avem ocazia și să-i încurajăm și pe alții: dacă te duci cu credință și nădejde, Dumnezeu nu te lasă.”

Bărbatul al cărui diagnostic a dispărut in chip minunat

“Vă scriu și eu despre minunea care mi s-a întâmplat după ce m-am rugat la icoana Maicii Domnului. Într-o zi de vineri din luna august a anului 2008, la doar 25 de ani în urma unui RMN cerebral mi s-a pus diagnosticul de anevrism cerebral. Acest diagnostic însemna că aveam o venă la creier care se putea rupe în orice clipă și să fac un atac vascular cerebral. Printr-o cunoștință luni dimineața urma să mă vadă un neurochirurg de la Spitalul Bagdasar pentru investigații suplimentare și să hotărască dacă se poate rezolva printr-o intervenție minimă invazivă sau trebuie operație clasică. Sincer tot ce-mi doream era să se poată rezolva prin intervenția minimă invazivă.

Sâmbătă am fost cu familia mea la M-rea Ghighiu și ne-am rugat la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, iar luni m-am dus mult mai liniștit la spital. Am efectuat un computer tomograf pentru a se măsura dimensiunea anevrismului și a se stabili tipul intervenției chirurgicale. Minunea a venit o dată cu rezultatul computerului tomograf: eram perfect sănătos, nu mai aveam nici un anevrism. Îi mulțumesc din suflet Maicii Domnului și Bunului Dumnezeu!” Dimitrie Selu 02.07.2014

Cuvântul Domnului și Rugăciuni

Evanghelia după Matei Cap 6, 1-13:

  1. Luaţi aminte ca faptele dreptăţii voastre să nu le faceţi înaintea oamenilor ca să fiţi văzuţi de ei; altfel nu veţi avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri.
  2. Deci, când faci milostenie, nu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii în sinagogi şi pe uliţe, ca să fie slăviţi de oameni; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor.
  3. Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta,
  4. Ca milostenia ta să fie într-ascuns şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.
  5. Iar când vă rugaţi, nu fiţi ca făţarnicii cărora le place, prin sinagogi şi prin colţurile uliţelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor.
  6. Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.
  7. Când vă rugaţi, nu spuneţi multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate.
  8. Deci nu vă asemănaţi lor, că ştie Tatăl vostru de cele ce aveţi trebuinţă mai înainte ca să cereţi voi de la El.
  9. Deci voi aşa să vă rugaţi: Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău;
  10. Vie împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ.
  11. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi;
  12. Şi ne iartă nouă greşealele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri;
  13. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău. Că a Ta este împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!

Acatistul Maicii Domnului Siriaca de la Ghighiu

Condacul 1

Mutatu-te-ai la viață, fiiind Maica Vieții, însă lumea nu ai părăsit-o, ci veghezi pururea asupra fiilor tăi, cei ce se roagă ție, iar prin sfântă icoana ta și apa izvorului tău dăruiești credincioșilor vindecare trupească și mângâiere sufletească. Pentru aceasta strigăm ție: Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Icosul 1

Cu blândețe ai căutat spre cei smeriți, care păstrează nestinsă în cămara inimii făclia dragostei către tine, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu; de aceea, ai voit ca sfințită icoana ta să fie adusă din pământul Siriei, ca să lucreze fapte minunate și pe plaiurile României, în Mănăstirea Ghighiu, spre mântuirea celor ce te cinstesc pe tine, zicând unele ca acestea:

Bucură-te, rai gânditor în care S-a sălășluit Cuvântul;

Bucură-te, oglinda Răsăritului ceresc;

Bucură-te, ușa mântuirii credincioșilor;

Bucură-te, hotarul nestrămutat al înțelepciunii;

Bucură-te, bucuria nerăpită a creștinilor evlavioși;

Bucură-te, mijlocitoarea împăcării cu Dumnezeu;

Bucură-te, podoaba Mănăstirii Ghighiu;

Bucură-te, priveliștea frumuseții cerești;

Bucură-te, comoara minunilor dumnezeiești;

Bucură-te, ocrotitoarea monahiilor râvnitoare;

Bucură-te, apărătoarea celor ce se nevoiesc pentru Hristos;

Bucură-te, veselia inimilor celor smeriți;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 2

Împărăteasa cerului, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, prin sfântă icoana ta numită Siriaca, te-ai așezat lângă izvorul tău de la Mănăstirea Ghighiu și pe toate le chivernisești spre buna sporire a obștii rugătoare, precum și spre mângâierea și bucuria dreptcredincioșilor, care cântă Domnului neîncetat: Aliluia!

Icosul 2

Prin rugăciunile tale cele către Domnul, ne dăruiești nădejde și întărire în fața ispitelor și a încercărilor de tot felul, aducând pacea lui Hristos în inimile smerite ale celor ce cu evlavie te cinstesc și îți cântă așa:

Bucură-te, scut nebiruit în lupta duhovnicească;

Bucură-te, solitoare a mântuirii credincioșilor;

Bucură-te, ancoră neclintită a nădejdii noastre;

Bucură-te, ceea ce ne scoți din cumplite primejdii;

Bucură-te, scară, care ne înalți prin smerenie la Hristos;

Bucură-te, ocrotitoare a rugătorilor evlavioși;

Bucură-te, chip înfrumusețat de raze minunate;

Bucură-te, dăruitoare de tămăduiri grabnice;

Bucură-te, nădejde a familiilor doritoare de prunci;

Bucură-te, fereastră către Împărăția cerurilor;

Bucură-te, lumină povățuitoare a celor orbiți de păcat;

Bucură-te, carte în care S-a scris Cuvântul vieții;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 3

Arătatu-te-ai în chip minunat episcopului Vasile din Siria, Preacurată, cerându-i să aducă icoana ta în România, ca un răspuns la rugăciunile neîncetate și pline de iubire ale dreptcredincioșilor români, care cu evlavie îți mulțumesc pentru odorul dăruit și Îl laudă pe Dumnezeu cântând: Aliluia!

Icosul 3

Ascultător față de porunca ta, Preacurată, credinciosul și evlaviosul episcop Vasile a pornit spre îndepărtata Românie, ca să aducă darul cel de mare preț și să îndeplinească voia cea dumnezeiască; astfel, venirea sfintei tale icoane a adus mare bucurie binecredincioșilor, dar mai ales întărire în mărturisirea drepteicredințe în vremuri de prigoană; de aceea ți-au cântat cu mulțumire acestea:

Bucură-te, ceea ce ne-ai trimis binecuvântare prin sfântul tău chip;

Bucură-te, ceea ce nu ai trecut cu vederea rugăciunile noastre;

Bucură-te, ceea ce ai întărit evlavia credincioșilor români;

Bucură-te, întărirea monahiilor în trezvie și nevoință;

Bucură-te, aducătoare de bucurie duhovnicească;

Bucură-te, Maica iubitoare a tuturor creștinilor;

Bucură-te, ceea ce ne-ai trimis comoara darurilor tale;

Bucură-te, ceea ce ai venit în mijlocul fiilor tăi iubiți;

Bucură-te, povățuitoare pe marea acestei vieți;

Bucură-te, ceea ce risipești durerile noastre;

Bucură-te, turn de tărie în fața necazurilor;

Bucură-te, pavăza iubitorilor de curăție;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 4

Vrednicul de pomenire Justinian, Patriarhul României, a primit, de la evlaviosul episcop Vasile din Siria, icoana ta cea făcătoare de minuni spre întărirea poporului credincios, prigonit de cei fără de Dumnezeu. Iar Biserica dreptslăvitoare, scăpând din acele încercări, cântă cu bucurie Fiului tău: Aliluia!

Icosul 4

În sunet de clopote și cântări duhovnicești, cu multă bucurie soborul de slujitori, având în frunte pe ierarhii Vasile și Teoctist, a așezat icoana ta în paraclisul mănăstirii, unde s-a făcut întâia rugăciune, cinstindu-te cu duhovnicească închinare și aducându-ți aceste laude:

Bucură-te, cununa mănăstirii Ghighiu;

Bucură-te, povățuitoarea noastră spre mântuire;

Bucură-te, sfințitoarea gândurilor noastre;

Bucură-te, ceea ce ne dăruiești îndemn la rugăciune;

Bucură-te, mireasa Împărăției cerurilor;

Bucură-te, icoana viețuirii îngerești;

Bucură-te, pace sfântă a inimilor smerite;

Bucură-te, ceea ce ai venit pe pământ românesc;

Bucură-te, lumina rugăciunii neîncetate;

Bucură-te, ocrotitoarea ierarhilor ortodocși;

Bucură-te, povățuitoarea slujitorilor evlavioși ai Bisericii;

Bucură-te, candelă care luminezi inimile monahilor;

Bucură-te, călăuză a dreptcredincioșilor;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 5

A lăcrimat cu durere și cu umilință în suflet episcopul Vasile când tu, Maica lui Hristos i-ai șoptit tainic în inimă pricina pentru care ai adus icoana ta la obștea monahală de la Mănăstirea Ghighiu, iar el, cerându-și iertare de la tine, Preacurată Fecioară, a înțeles că este voia lui Dumnezeu, Căruia I-a cântat: Aliluia!

Icosul 5

Prin lucrarea ta, Preacurată Stăpână, umbrit de raza Duhului, Preasfințitul Episcop a înțeles că din pricina păcatelor poporului său, ai luat din patria lui icoana înaintea căreia, la despărțire, a cântat cu umilință așa:

Bucură-te, dătătoare de binecuvântări cerești;

Bucură-te, ceea ce înnoiești inimile prin smerenie;

Bucură-te, trâmbiță care ne trezești din somnul păcatului;

Bucură-te, ceea ce nu voiești pierzarea oamenilor;

Bucură-te, mustrătoare spre îndreptare a celor fărădelege;

Bucură-te, pământ al făgăduinței dăruit credincioșilor;

Bucură-te, ceea ce ne îndemni stăruitor la pocăință;

Bucură-te, mijlocitoare grabnică pentru poporul umilit;

Bucură-te, înțelepțire tainică a smeriților rugători;

Bucură-te, ceea ce nu îngădui înmulțirea păcatului;

Bucură-te, ceea ce iubești evlavia celor prigoniți;

Bucură-te, ceea ce odihnești inimile curate și smerite;

Bucură-te, sfântă alinare a sufletelor noastre;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 6

În vremea prigoanei începute de cei fără de Dumnezeu, ai primit închinare de taină de la binecredincioșii care s-au îndreptat cu evlavie către tine, ocrotitoarea lor, Maica lui Dumnezeu, că au păstrat aprinsă dragostea către icoana ta cea sfântă, numită Siriaca, prin care primim binecuvântări și tămăduiri, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 6

Te-ai arătat stareței Pelaghia, pe când se închina la Locurile Sfinte, și i-ai spus: Scoateți-mă de aici, am venit să ajut lumea!, poruncindu-i ca, după căderea potrivnicilor lui Dumnezeu, să mute icoana ta în biserica mare a mănăstirii, spre bucuria tuturor credincioșilor care îți cântă laude ca acestea:

Bucură-te, ceea ce ai împlinit lucrare dumnezeiască;

Bucură-te, pavăza nebiruită a mănăstirii Ghighiu;

Bucură-te, dar dumnezeiesc revărsat peste lume;

Bucură-te, ceea ce toate le faci pentru mântuirea noastră;

Bucură-te, ceea ce din icoană Îl arăți pe Fiul tău;

Bucură-te, ceea ce ai auzit suspinele celor din nevoi;

Bucură-te, ceea ce ai lucrat în lume venirea harului;

Bucură-te, împlinitoarea cererilor dreptslăvitorilor;

Bucură-te, risipitoarea gândurilor întunecate;

Bucură-te, stâlp de foc al rugăciunii neîncetate;

Bucură-te, îndemnătoare la pocăință spre mântuire;

Bucură-te, porumbiță care vestești împăcarea cu Dumnezeu;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 7

Mulțime de credincioși s-au adunat într-un gând să vadă cinstită icoana ta care, prin minune dumnezeiască, a fost adusă din Siria în România; iar noi, aflând de bunăvoința ta spre noi, de mijlocirea și purtarea ta de grijă, Maica lui Dumnezeu, strigăm cu mulțumire Fiului tău: Aliluia!

Icosul 7

Cu mare bucurie și evlavie, soborul de monahii și slujitorii Sfântului Altar ți-au așezat icoana cu numele Siriaca în biserica mare a mănăstirii, ca pe o comoară a darurilor dumnezeiești, că ai binevoit să asculți cu blândețe rugăciunile inimilor smerite împovărate de dureri și suferințe, care te laudă neîncetat așa:

Bucură-te, acoperământ dăruitor de sfințenie;

Bucură-te, lăcaș al Vieții, care ai venit în casa robilor tăi;

Bucură-te, ceea ce pe toți ne ocrotești cu rugăciunile tale;

Bucură-te, ceea ce cu dragoste ne-ai adus icoana spre închinare;

Bucură-te, îndrumătoarea rugătorilor credincioși;

Bucură-te, ceea ce nu ai trecut cu vederea cererea lor;

Bucură-te, stea care ne călăuzești prin noaptea vieții;

Bucură-te, pod care ne treci de pe pământ la cer;

Bucură-te, ocrotitoare a monahiilor râvnitoare;

Bucură-te, apă de tămăduiri din izvorul dumnezeiesc;

Bucură-te, biruitoare asupra vrăjmașilor nevăzuți;

Bucură-te, mângâiere a sufletelor necăjite;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 8

Îndurarea ta, Preasfântă Maică a Milostivirii, nu încetează a se revărsa asupra tuturor celor ce cu dragoste și cu credință vin înaintea sfintei tale icoane și primesc binecuvântare de la izvorul tău, cerând ajutor de la tine și cântând Domnului Dumnezeu, Izvorul a tot binele: Aliluia!

Icosul 8

Pe copilul cel greu bolnav din pricina loviturii la cap l-ai vindecat în chip minunat, bucurându-l pe tatăl său care se ruga cu stăruință; iar acum pe noi, cei încercați de multe ispite, Maică iubitoare de milostivire, acoperă-ne cu ocrotirea ta, ca să se înalțe gândul nostru cu laude ca acestea:

Bucură-te, izbăvirea copilului de primejdia morții;

Bucură-te, ceea ce ai adus la pocăință pe tatăl rătăcit;

Bucură-te, ceea ce, tainic, îi chemi pe toți la rugăciune;

Bucură-te, izbăvitoarea din păcat a sufletelor noastre;

Bucură-te, primitoarea rugăciunilor celor întristați;

Bucură-te, ceea ce ridici de la noi povara suferințelor;

Bucură-te, ceea ce risipești norul cel greu al ispitelor;

Bucură-te, vindecarea sufletelor rănite de patimi;

Bucură-te, cununa iubitorilor de nevoință;

Bucură-te, scară a rugăciunii monahiilor înțelepte;

Bucură-te, temelie a mântuirii credincioșilor;

Bucură-te, izvor nesecat al darurilor dumnezeiești;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 9

Lacrimile celor ce aleargă la tine și rugăciunile lor nu le treci cu vederea, Preacurată Fecioară, ceea ce ești plină de har, grabnica noastră ajutătoare în nevoi și în necazuri, că tu mijlocești iertarea noastră și lucrarea Fiului tău în noi, cei ce strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 9

Mulți bolnavi au aflat prin mijlocirea ta, Preacurată, tămăduire de boli grele și s-au dezlegat legăturile nerodirii multor femei când tu, cea născută din Dreapta Ana, care mai înainte era neroditoare, ai înălțat rugăciune către Dătătorul de viață și Mântuitorul celor ce te laudă pe tine așa:

Bucură-te, mergere ușoară a șchiopilor;

Bucură-te, vedere limpede a orbilor;

Bucură-te, glas vestitor de bucurie al muților;

Bucură-te, auzire mult dorită a surzilor;

Bucură-te, alinarea celor cuprinși de dureri;

Bucură-te, cunună preaslăvită a fecioarelor;

Bucură-te, dezlegarea nerodirii de prunci;

Bucură-te, întărirea mamelor evlavioase;

Bucură-te, binecuvântarea familiilor creștine;

Bucură-te, comoară cerească a credincioșilor;

Bucură-te, masa purtătoare a Pâinii vieții;

Bucură-te, ceea ce ne izbăvești de osândirea cea veșnică;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 10

Atingerea de sfântă icoana ta sfințește pe cei credincioși și alungă duhurile viclene care vor să le facă rău, de ale căror ispite păzește-ne și pe noi, robii tăi, Preacurată, ca să cântăm Fiului tău, Mântuitorului nostru Iisus Hristos: Aliluia!

Icosul 10

Minunile tale cele mai presus de cuget sunt săvârșite de multe ori în tăcere, că noi, din neputință și necunoștință nu putem să-ți aducem laude după vrednicie; dar, fiind înconjurați de multe primejdii, avem nevoie de ajutorul tău, pe care primindu-l te cinstim cu laudele acestea:

Bucură-te, ceea ce nu treci cu vederea rugăciunile noastre;

Bucură-te, ceea ce reverși tămăduiri celor bolnavi;

Bucură-te, lauda sfinților și a dreptcredincioșilor;

Bucură-te, ceea ce săvârșești în taină minunile tale;

Bucură-te, izgonitoarea duhurilor necurate;

Bucură-te, vindecarea rănilor pricinuite de patimi;

Bucură-te, îndreptătoarea noastră către pocăință;

Bucură-te, ceea ce pe toți ne primești sub ocrotirea ta;

Bucură-te, ceea ce ajuți și ridici pe cei umiliți;

Bucură-te, ceea ce în vreme de îndoială ne dai credință tare;

Bucură-te, ceea ce în vreme de necaz ne dai nădejde;

Bucură-te, călăuzitoare la limanul mântuirii;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 11

Din pântecele tău a răsărit Soarele slavei, Care cu lumina îndurărilor Sale mângâie sufletele însetate de mântuire, iar pe sfinții Săi îi arată raze purtătoare ale harului dumnezeiesc, prin care și noi, fiind luminați, cântăm Domnului: Aliluia!

Icosul 11

Întinde preacuratele tale mâini la rugăciune, Preabinecuvântată, și oprește năvala ispitelor ce vin asupra noastră, ca una ce ai răbdat străpungerea inimii, văzând pironit pe Cruce pe Hristos, Care a ridicat pe Adam din stricăciune; și trecând cu vederea sărăcia inimii noastre, primește de la noi, păcătoșii, laude de mulțumire ca acestea:

Bucură-te, lumina rugăciunii dreptcredincioșilor;

Bucură-te, făclia nestinsă care luminează în lume;

Bucură-te, ceea ce ai răbdat durere la Răstignirea Fiului tău;

Bucură-te, ceea ce alini durerea sufletelor noastre;

Bucură-te, mijlocitoarea noastră către Împăratul slavei;

Bucură-te, ceea ce ne scoți din primejdie pe noi păcătoșii;

Bucură-te, ceea ce asculți suspinele celor din nevoi;

Bucură-te, ridicarea celor căzuți în deznădejde;

Bucură-te, scăparea din patimile cele vătămătoare de suflet;

Bucură-te, limpezime a minții celor ce te cinstesc cu evlavie;

Bucură-te, liniște a celor trecuți prin grele pătimiri;

Bucură-te, mângâiere a celor răniți de sabia întristării;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 12

Preasfântă Fecioară, cerul înțelegător întru care am văzut pe Hristos, Răsăritul Cel de sus, luminează și cerul inimilor noastre prin mijlocirile tale, risipind întunericul păcatului, ca să cântăm neîncetat lui Dumnezeu, Ziditorul cerului și al pământului: Aliluia!

Icosul 12

Ca una ce ocrotești țara noastră cu a ta rugăciune, ferind-o de toată primejdia, acoperă, apără și păzește pe cei ce se închină ție cu credință și îi izbăbește de toată nevoia și necazul, ca să-ți aducă laude ca acestea:

Bucură-te, ocrotitoare a Mănăstirii Ghighiu;

Bucură-te, lăcaș al Înțelepciunii dumnezeiești;

Bucură-te, rai cuvântător, sălaș al Soarelui dreptății;

Bucură-te, corabia mântuirii celor din primejdii;

Bucură-te, acoperământul celor neputincioși;

Bucură-te, ceea ce ne scoți din întunericul ispitelor;

Bucură-te, nădejdea mântuirii celor rătăciți;

Bucură-te, călăuză spre Adevărul neschimbat;

Bucură-te, ușa pocăinței celor păcătoși;

Bucură-te, apărătoare nebiruită a celor evlavioși;

Bucură-te, icoană a smereniei desăvârșite;

Bucură-te, grabnică ajutătoare și izbăvitoare;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 13

O, Preacurată Maică Fecioară, acoperământ nebiruit împotriva ispitelor, ocrotește-ne pe noi, care cinstim sfântă icoana ta numită Siriaca și luăm cu credință apa binecuvântată din izvorul tău; dăruiește-ne vindecare sufletelor și trupurilor și luminează calea mântuirii noastre ca să cântăm cu mulțumire lui Dumnezeu: Aliluia!

Acest Condac se zice de trei ori, apoi se rostește iarăși Icosul 1 

Icosul 1

Cu blândețe ai căutat spre cei smeriți, care păstrează nestinsă în cămara inimii făclia dragostei către tine, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu; de aceea, ai voit ca sfințită icoana ta să fie adusă din pământul Siriei, ca să lucreze fapte minunate și pe plaiurile României, în Mănăstirea Ghighiu, spre mântuirea celor ce te cinstesc pe tine, zicând unele ca acestea:

Bucură-te, rai gânditor în care S-a sălășluit Cuvântul;

Bucură-te, oglinda Răsăritului ceresc;

Bucură-te, ușa mântuirii credincioșilor;

Bucură-te, hotarul nestrămutat al înțelepciunii;

Bucură-te, bucuria nerăpită a creștinilor evlavioși;

Bucură-te, mijlocitoarea împăcării cu Dumnezeu;

Bucură-te, podoaba Mănăstirii Ghighiu;

Bucură-te, priveliștea frumuseții cerești;

Bucură-te, comoara minunilor dumnezeiești;

Bucură-te, ocrotitoarea monahiilor râvnitoare;

Bucură-te, apărătoarea celor ce se nevoiesc pentru Hristos;

Bucură-te, veselia inimilor celor smeriți;

Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Condacul 1

Mutatu-te-ai la viață, fiiind Maica Vieții, însă lumea nu ai părăsit-o, ci veghezi pururea asupra fiilor tăi, cei ce se roagă ție, iar prin sfântă icoana ta și apa izvorului tău dăruiești credincioșilor vindecare trupească și mângâiere sufletească. Pentru aceasta strigăm ție: Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

După care citim această:

Rugăciune

O, Stăpâna mea, Maică a Cuvântului și Preacurată Fecioară, cu lumina rugăciunii tale curățește mintea mea de toată cugetarea cea deșartă și strălucește-mi raza înțelepciunii, ca să te măresc pe tine cu laude, punând înaintea ta toată nădejdea mea de mântuire. Din ținuturi îndepărtate ai trimis icoana ta Siriaca, și ai binevoit să te adăpostești în Sfânta Mănăstirea Ghighiu, unde prin izvorul din apropiere ne vin tămăduiri ca niște curgeri neîncetate spre bucuria celor ce au trebuință de al tău ajutor. Nu ne lăsa lipsiți de mijlocirea ta, ci, văzând dorința noastră de îndreptare, treci cu vederea greșelile noastre cele multe și grele, neosândiți păzește-ne la Judecata Fiului tău și izbăvește-ne de focul cel veșnic. Preasfântă Fecioară, tu ai adus umilință în sufletul Episcopului Vasile, care a vărsat lacrimi de pocăință pentru țara sa. Fă ca și inimile noastre cuprinse de evlavie pentru tine, să îți aducă rugăciune smerită, iar sufletele noastre să cunoască pocăința cea curățitoare de păcate. Oprește-ne de la tot felul de patimi, iar în vremea ispitelor ocrotește-ne cu sfântul tău acoperământ și luminează-ne mintea să mergem pe calea mântuirii. Adu-ți aminte, Maică Preamilostivă, de toți cei din nevoi și peste toți revarsă bunăvoința ta. Pe cei din primejdii izbăvește-i și adu-i la limanul păcii lui Hristos; risipește supărarea din sufletele celor întristați de apăsarea necazurilor; femeilor neroditoare ascultă-le rugăciunea și dăruiește-le prunci care să fie buni credincioși ai Bisericii lui Hristos; pe copii ocrotește-i, pe tineri izbăvește-i din mrejele deșertăciunilor lumești, pe bătrâni sprijinește-i și pe toți călăuzește-i la limanul pocăinței și al săvârșirii faptelor bune; pe fecioare păzește-le în desăvârșita înțelepciune, ca să-și înfrumusețeze viața cu milostenia și curăția; fii ocrotitoarea monahilor și monahiilor care, prin lucrarea virtuților, se nevoiesc spre Împărăția cerurilor. Pe toți întărește-ne întru răbdarea necazurilor și a ispitelor de multe feluri, dăruindu-ne pace, liniște și biruință în lupta cea duhovnicească. Îți mulțumim cu bucurie pentru milostivirea și purtarea ta de grijă, prin care de multe ori ne-am izbăvit din necazuri. Nu înceta a mijloci pentru noi binecuvântată călătorie pe calea mântuirii. Păzește-ne de toate săgețile celui potrivnic, prin mijlocirile tale către Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul tău. Iar Sfântă Mănăstirea ta Ghighiu păzește-o de toate uneltirile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, în pace, în viețuire creștinească, în slujirea aproapelui și primirea de străini cu bucurie, spre lauda ta, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu și slava Preasfintei Treimi: a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

După citirea acestei rugăciuni se rostește Condacul 1

Condacul 1

Mutatu-te-ai la viață, fiiind Maica Vieții, însă lumea nu ai părăsit-o, ci veghezi pururea asupra fiilor tăi, cei ce se roagă ție, iar prin sfântă icoana ta și apa izvorului tău dăruiești credincioșilor vindecare trupească și mângâiere sufletească. Pentru aceasta strigăm ție: Bucură-te, Maică Fecioară, ușa milostivirii!

Bibliografie

https://www.crestinortodox.ro
https://ziarullumina.ro
https://doxologia.ro
https://doxologia.ro
https://basilica.ro
https://cronicaromana.net

 

 

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact