Icoana Maicii Domnului Umilenie - 28 iulie

Trimite acest articol mai departe!

Icoana Maicii Domnului Umilenie este una dintre puținele icoane în care Maica Domnului este înfățișată fară Pruncul Hristos, icoana în fața căreia s-a rugat până în ultimele clipe ale vieții pământești unul dintre marii sfinți ai ortodoxiei.

Fragment din Evanghelia zilei: Matei, VIII-28

"Şi trecând El dincolo, în ţinutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizaţi, care ieşeau din morminte, foarte cumpliţi, încât nimeni nu putea să treacă pe calea aceea."

Locație

Inițial, după trecerea la Domnului  a Sfântului Serafim, această sfântă icoană a fost spre închinare în Mănăstirea Sfânta Treime Serafim-Diveevo.

Această mănăstire ortodoxă face parte din eparhia Nijni Novgorod a Bisericii Ortodoxe Ruse, adăpostește aproximativ 400 de călugărițe, iar în Catedrala Treimii cu altarul său principal, se găsesc  sfintele moaște ale Sfântului Serafim, Făcătorul de Minuni din Sarov.

Ulterior, în luna iunie a anului 1991, icoana a fost predată patriarhului Alexei al II-lea, iar în prezent se găseşte în reşedinţa Patriarhală din Chisty Lane.

Reședința patriarhală din Chisty Lane  este fosta moșie a orașului Ofrosimov, situată la Cristy Lane,  în districtul Administrativ al Moscovei.  Din 1943, aici se află instituții ale Patriarhului Moscovei, inclusiv reședința sa de lucru.

Prăzuire

Data prăznuirii icoanei făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a cuviosului Serafim de la Diveevo ("Umilenie")  este 28 iulie (respectiv 10 аugust pe stil vechi).

Alte zile în care aceastei icoane i se acordă o cinstire aparte este pe 2 ianuarie (în ziua adormirii în Domnul a Sfântului  cuvios Serafim de Sarov), pe 19 iulie (în ziua prăznuirii aflării moaștelor Sfântului cuvios Serafim de Sarov).

Iconografie

Icoana Maicii Domnului Umilenie, cunoscută şi sub numele de „Tandrețea” sau „Bucuria tuturor bucuriilor” a fost pictată pe o pânză întinsă pe un lemn de chiparos, având  dimensiunile de 67x49 cm.

Preotul Pavel Florensky în cartea „Stâlpul și declarația adevărului” a scris: „Icoana tandreței este remarcabilă prin faptul că pe ea este înfățișată Maica Domnului fără copil și chiar înainte de conceperea Sa - în momentul bucuriei arhanghelului, adică ca Vas Preacurat al Duhului Sfânt."

Icoana o înfăţişează pe Maica Domnului în momentul primirii „Bunei-Vestiri”. Deasupra aurei Sale este scris în limba slavonă: „Bucură-te, mireasă nenuntită!”

Istoric

Icoana a fost păstrată de cuviosul Serafim de Sarov în chilia sa.

Cuviosul Serafim de Sarov, marele sfânt al Rusiei, care ne învaţă că scopul vieţii creştine este dobândirea darului Duhului Sfânt, ajunsese la o aşa măsură duhovnicească încât Maica Domnului i s-a arătat aievea de mai multe ori în timpul vieţii sale.

Cuviosul a avut o evlavie deosebită pentru Pururea  Fecioara Maria, care l-a salvat de la moarte, l-a ocrotit şi l-a povăţuit mereu.

Această icoană a Maicii Domnului este icoana în faţa căreia pe 2 ianuarie 1833 se ruga Sfântul Serafim, aşezat în genunchi, adormind întru nădejdea Învierii.  

Înaintea ei, Sfântul Serafim avea șapte lămpi aprinse, ocupând aproape toată chilia, iar aceasta semnifică din nou Duhul Sfânt în cele șapte daruri ale Sale - cele șapte duhuri cele mai înalte. Călugărul a poruncit să numească icoana " Bucuria tuturor bucuriilor.”

Bătrânii mănăstirii Diveevo și-au amintit că, cu puțin timp înainte de moartea să, cuviosul Serafim, arătând spre icoana chiliei, le-a spus surorilor Diveevo care l-au vizitat: „Vă încredințez și vă las în grija acestei Împărătese a Cerului”.

După moartea bătrânului, starețul Nifon de la Schitul Sarov a dat această icoană a Maicii Domnului surorilor de la Mănăstirea Diveevo (pe care chiar sfântul o întemeiase).

Maicile au ferecat icoana într-o îmbrăcăminte de argint și i-au construit un paraclis în Catedrala Sfintei Treimi. Mai târziu, mitropolitul Serafim (Ciceagov) a alcătuit o slujbă specială, iar după canonizarea cuviosului Serafim de Sarov, icoana a fost copiată în mii de exemplare.

De ce a devenit posibil acest lucru poate fi înțeles luând în considerare cuvintele mitropolitului Antonie de Sankt Petersburg și Ladoga, care spuneau că „totul despre un om sfânt este sfânt și miraculos, chiar și umbra lui, chiar și hainele lui, și nu doar trupul său, sau oase. (...) Chiar și praful pe care au umblat picioarele unui sfânt capătă puteri vindecătoare. Deci după sfântul bătrân Serafim, pământul din mormântul său, piatra pe care s-a rugat, apa din izvorul pe care a săpat, sunt venerate ca sfinte și (...) făcătoare de minuni”.

Aceste cuvinte explică pe deplin de ce, odată cu canonizarea lui Serafim de Sarov, a existat o recunoaștere neoficială, dar pe scară largă a miraculozității icoanei sale.

După mutarea cuviosului Serafim în rândul sfinţilor, ţarul Nicolae al II-lea a dăruit icoanei un veşmânt de mare preţ.

Tarul Nicolae al II-lea

În anul 1927 mănăstirea Diveevo, unde se păstra originalul icoanei «Bucuria tuturor bucuriilor», a fost închisă, dar chipul sfânt a reuşit însă să fie scos pe ascuns.

Timp de decenii icoana a fost păstrată de către oameni evlavioşi. În luna iunie a anului 1991, icoana a fost predată patriarhului Alexei II-lea, iar astăzi se găseşte în reşedinţa Patriarhală.

Odată pe an - în sâmbăta Acatistului Bunei Vestiri - icoana cuviosului Serafim “Umilenie” de la Diveevo este scoasă spre închinare în catedrala Patriarhală „Botezul Domnului”.

Alte copii ale acestei sfinte icoane

Așa cum am amintit, după canonizarea cuviosului Serafim de Sarov, icoana a fost copiată în mii de exemplare.

Unele din aceste exemplare au o istorie aparte.

O astfel de icoana este icoana Maicii Domnului „Umilenie” din localitatea Lokoti, regiunea Breansk, Federația Rusă.

Totul a început în 1994, când un locuitor al satului Lokoti, Natalya Nikolaevna, a cumpărat calendarul de perete de anul trecut - cu imaginea icoanei Maicii Domnului „Tandrețea” - imaginea preferată a Sfântului Serafim de Sarov.

Ea a tăiat imaginea și a atârnat-o pe perete acasă. Într-o zi din 1999, Natalya Nikolaevna, fiind acasă din cauza unei boli grave, a simțit un parfum: părea că întreaga cameră era saturată cu aroma de flori care venea de la icoana Fecioarei Maria!

L-au chemat pe preot, au cântat un acatist, iar icoana a inceput să curgă mir.

Natalia Nicolaevna a început să povestească cele întâmplate mai multor persoane, precizându-le că din icoană curge mir frumos mirositor. Unii au fost sceptici, dar ea nu s-a lăsat intimidată şi a crezut că este o minune. S-a dus la un meşter pentru a îmbrăca icoana în metal preţios şi pentru a face un chivot pentru "Umilenie".

Când a scos icoana de pe perete, să o ducă la meşter, Natalia Nicolaevna a observat că pe spatele icoanei a apărut "chipul necreat de mâna omului al Maicii Domnului" (Umilenie).

“Dacă partea din față a calendarului era tipărită pe cea mai simplă hârtie, iar în spate era pur și simplu hârtie albă, când au scos imaginea de pe perete, au văzut că pe partea reversă a hârtiei, Maica Domnului și-a reprofilat chipul. Iată de ce această icoană este neobișnuită” - spune custodele icoanei, Iurie Şişcov, Rusia.

Icoana a căpătat două fețe identice și nimeni nu s-a încumetat să acopere una din ele. iar oamenii din localitatea Lokoti au început să afle despre minune şi să meargă în pelerinaj.

Icoana Maicii Domnului Umilenie este una dintre multele icoane făcătoare de minuni ale Rusiei. În momentul de faţă, acest sfânt chip este făcător de multe semne şi minuni, prin darul Maicii Domnului, arătate mai ales prin curgerea mirului, care se poate vedea asemenea unor picături ce se preling din partea de sus a icoanei, pe sub acoperământul de sticlă cu care este protejată icoana. În partea de jos, la interior, bumbacul, special aşezat, este îmbibat de curgerea mirului.

Menționăm că această sfântă icoană a Maicii Domnului din Lokoti a fost adusă spre închinare și în țara noastră: 2012-Târgu Frumos, Roșiori.

Minuni

Însemnările despre viața Sfantului Serafim de Sarov, relatează:  „obiceiul lui de a-i unge pe cei veniți a rămas cu el fără piedici, pentru că cei unși au primit vindecare”.

Cea mai cunoscută poveste este vindecarea proprietarului M.V. Manturova. Când omul vindecat s-a repezit să sărute piciorele părintelui Serafim, bătrânul a spus cu severitate: „Este treaba lui Serafim să omoare sau să trăiască? Aceasta este lucrarea singurului Domn! Mulțumiți Domnului Atotputernic și Maicii Sale Preacurate.”

Viața lui Serafim de Sarov conține o serie de cazuri similare de vindecare: o țărancă din provincia Vladimir - de boli articulare, un țăran M.B. din satul Avtodeev, raionul Ardatovsky - de la consecințele unei lovituri crude, viitorul călugăr al deșertului Sarov, Alexandru - de la o boală de auz.

Rusia, Oraş Novgorod-Biserica Sfintei Treimi

În anul 1337, această icoană s-a făcut cunoscută prin următoarea minune: Pe 8 iulie la amiaza zilei, paznicul Bisericii a auzit un foşnet în interiorul bisericii şi s-a grăbit să intre în ea. Îngrozindu-se, el a văzut că icoana Maicii Domnului ce se afla aşezată deasupra uşilor în partea de nord, a fost ridicată de o oarecare putere nevăzută, plutind în aer, iar din ochii Maicii Domnului picurau lacrimi. Tot atunci a fost anunţat despre acestea arhiepiscopul Alexie, care de îndată, însoţit fiind de întreg cinul preoţesc şi mult norod, pornind în Procesiune a poposit la locul înfăptuirii minunii. Icoana a fost aşezată de către arhiepiscop într-un chivot anume construit.

Letopiseţul bisericii, scris de mână, aminteşte de alte minuni, săvârşite de această icoană.

În anul 1337, în Novgorod s-a răspândit epidemie de ciumă. Norodul a invocat-o pe Împărăteasa cerească înaintea icoanei ei şi epidemia de ciumă a încetat.

Ca prinos de mulţumire adus Maicii Domnului pentru minunata ei protecţie, în anul 1352, arhiepiscopul Vasile a stabilit ca în fiecare an să se săvârşească Procesiune din soborul din Sofinsk spre Biserica «Sfintei Treimi».

Succesorul lui, Alexie, a fost martorul noii minuni săvârşite de la icoana « Înduioşătoarea». În vara anului 1366, în Novgorod a fost incendiată biserica “Sfânta Treime”. Flăcările au cuprins întreaga biserică, însă icoana Maicii Domnului s-a arătat în văzduh, deasupra bisericii care era cuprinsă de flăcări. Întregul norod a văzut această minune, inclusiv arhiepiscopul Alexie care a venit acolo cu Procesiune.

În timpul săvârşirii molebenului, icoana aflată la înălţime în văzduh, a coborât uşor în mâinile episcopului iar focul s-a stins, rămânând pe icoană, urma lui: partea din spate a lemnului s-a ars o jumătate de arşin (jumătate de arşin = 0,35 m).

Marele cneaz Ioan al III-lea, a luat în anul 1497 această icoană şi a dus-o în Moscova, unde s-a aflat până în anul 1508, apoi a fost readusă în Novgorod la insistenţele prinţesei Maria, căreia în somn i s-a arătat Maica Domnului, poruncindu-i să readucă icoana făcătoare de minuni.

În anul 1508, icoana “Înduioşătoarea” a fost mutată în biserica “Sfânta Treime”.

Sfințenia a făcut multe tămăduiri de cancer, iar femei care nu puteau naște, rugându-se înaintea Maicii Domnului, s-au vindecat și au născut copii sănătoși.

Reamintim deasemenea, după cum deja am menționat  în cazul din localitatea Lokoti, că icoana Maicii Domnului Umilenie este izvorâtoare de mir, cu excepția perioadelor Postului Mare.

Legat de icoana Maicii Domnului din Lokoti se vorbește despre vindecarea miraculoasă a oamenilor grav bolnavi după ce s-au rugat înaintea acesteia.

Astfel, după o călătorie la Lokoti, o ecografie a unui locuitor din Bryansk, care se pregătea pentru o operație oncologică serioasă, nu a scos la iveală o tumoare. Totuși, medicii au insistat asupra intervenției chirurgicale și ce surpriză a fost când au văzut doar un mic ulcer la locul tumorii!

În 2006, la Consiliul Nașterii Domnului, care a avut loc la Universitatea de Stat din Moscova, icoana a fost recunoscută ca un miracol. Oamenii de știință experți, pictorii de icoane și clerul au ajuns la această concluzie.

Cuvântul Domnului și Rugăciuni

Evanghelia dup Matei, Cap. VIII, 28-34

28. Şi trecând El dincolo, în ţinutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizaţi, care ieşeau din morminte, foarte cumpliţi, încât nimeni nu putea să treacă pe calea aceea.
29. Şi iată, au început să strige şi să zică: Ce ai Tu cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuieşti?
30. Departe de ei era o turmă mare de porci, păscând.
31. Iar demonii Îl rugau, zicând: Dacă ne scoţi afară, trimite-ne în turma de porci.
32. Şi El le-a zis: Duceţi-vă. Iar ei, ieşind, s-au dus în turma de porci. Şi iată, toată turma s-a aruncat de pe ţărm în mare şi a pierit în apă.
33. Iar păzitorii au fugit şi, ducându-se în cetate, au spus toate cele întâmplate cu demonizaţii.
34. Şi iată toată cetatea a ieşit în întâmpinarea lui Iisus şi, văzându-L, L-au rugat să treacă din hotarele lor.

Evanghelia dup Matei, Cap. IX- 1

1. Intrând în corabie, Iisus a trecut şi a venit în cetatea Sa.

Condacul 1

Celei mai smerite Împărătese, a lumii şi a îngerilor, îi aducem cereri, mulţumiri şi laude, că s-a învrednicit a fi cea mai frumoasă floare a omeni-rii, întru care a binevoit Dumnezeu a Se face Om, pentru mântuirea noas-tră. Iar tu, Floarea smereniei, Maică Preacurată, dăruieşte-ne nouă din smerenia ta, ca să-L primim pe Dumnezeu în sufletele noastre!

Icosul 1

Îngerii, înaintea oamenilor, ţi s-au închinat, Fecioară smerită şi de toţi lăudată, iar Arhanghelul Gavriil a fost trimis să-ţi spună vestea cea de taină, pe care ţi-a dezvăluit-o Dumnezeu numai ţie:
Bucură-te, Maica Smereniei;
Bucură-te, Fecioara aleasă ca o floare a omenirii;
Bucură-te, ceea ce eşti şi vei fi cea mai lăudată;
Bucură-te, Maica Domnului;
Bucură-te, Împărăteasa îngerilor;
Bucură-te, cea pentru care Dumnezeu a umplut lumea cu icoane făcătoare de minuni;
Bucură-te, Poarta Întrupării;
Bucură-te, veşnic arătătoarea Pruncului Dumnezeiesc;
Bucură-te, răsadul cel bun, urmaşa Evei;
Bucură-te, împlinirea aşteptărilor celor de demult;
Bucură-te, mirarea cetelor îngereşti;
Bucură-te, Maică smerită a lui Dumnezeu;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

 

Condacul al 2 - lea

Viaţa Maicii Sfinte a fost un neîntrerupt „Aliluia", pentru care îngerii s-au înfricoşat şi capul şi-au plecat, recunoscând-o pe dânsa drept Împără-teasa lor preaslăvită, cea mai frumoasă floare înflorită în toată omenirea.

Icosul al 2 -lea

Coborându-se Fecioara de mică în adâncurile nebănuite de noi ale smereniei, Domnul a binecuvântat-o mai mult decât pe toţi şi prin glasurile îngereşti şi omeneşti o laudă aşa:
Bucură-te, Măicuţa durerilor;
Bucură-te, ceea ce suspini pentru toate sufletele;
Bucură-te, ceea ce te bucuri de mântuirea noastră;
Bucură-te, ceea ce ai zis: „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău";
Bucură-te, chipul desăvârşit al smereniei;
Bucură-te, Învăţătoarea noastră întru ale tăcerii şi modestiei
Bucură-te, ceea ce ne dai speranţă şi putere pe calea nevoinţei;
Bucură-te, cel mai frumos palat al lui Dumnezeu;
Bucură-te, întâia biserică sfinţită;
Bucură-te, cutremurarea iadului;
Bucură-te, Izgonitoarea setei de răzbunare;
Bucură-te, Încurajatoarea celor nebăgaţi în seamă de lume;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 3 - lea

Lacrimile Preacuratei s-au făcut pentru noi izvor de bunătăţi, de milă şi de har, curgând nesecat prin icoanele sale lăsate lumii. Iartă-ne, Măicuţa noastră, a oropsiţilor, pentru durerile pe care ţi le pricinuim prin greşelile noastre. Pentru toate lacrimile sfinte vărsate pentru noi, Îi cântăm cu smerenie Fiului tău: Aliluia!

Icosul al 3 - lea

Nimeni nu a mai plâns pe pământ şi în cer mai cu durere decât Maica lui Dumnezeu. Şi nu numai la moartea Fiului ei pe Cruce, când prin inimă i-a trecut sabie, după proorocie, ci şi atunci când a văzut moartea sufle-tească a fiecăruia dintre noi, iar lacrimile ei au rodit bucurie şi întoarcere la Dumnezeu a multora, pentru care îi cântăm Fecioarei aşa:
Bucură-te, smerenie înlăcrimată;
Bucură-te, ceea ce te bucuri pentru întoarcerea noastră la Dumnezeu;
Bucură-te, cea mai cinstită fiică a Evei;
Bucură-te, ceea ce porţi cel mai frumos şi mai slăvit nume, Marie;
Bucură-te, Împărăteasa care nu trece cu vederea pe niciuna din slugile sale;
Bucură-te, smerenie în laudă;
Bucură-te, Ghiocelul omenirii;
Bucură-te, după cum ţi-a spus Arhanghelul;
Bucură-te, cu o bucurie mai mare decât a Evei în Rai;
Bucură-te, mai mult decât Sfânta Elena la găsirea Crucii;
Bucură-te, alături de Fiul tău, în cer;
Bucură-te, strigătul de biruinţă al Evei celei mult-întristate;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 4 - lea

Noi nu putem răbda cât ai răbdat tu pentru omenire. Noi nu putem înţelege durerile sufletului tău smerit, o, Maică. Iartă-ne puţinătatea credinţei, a nădejdii şi a dragostei şi primeşte din partea noastră, ca dar, cântarea către Fiul tău: Aliluia!

Icosul al 4 - lea

Cei care au crezut că te-au înţeles pe deplin s-au cufundat în mândrie şi înşelare, iar cei care s-au smerit, îngenunchind înaintea icoanei tale, au primit de la Dumnezeu, prin tine, revărsarea harului. De aceea îţi mulţu-mim, grăind:
Bucură-te, răbdarea fără cârtire;
Bucură-te, smerenie nepoticnită;
Bucură-te, taină adâncită şi neînţeleasă;
Bucură-te, Împărăteasa noastră cea plină de bunătate şi dăruire;
Bucură-te, Maică Sfântă ce împodobeşti bisericile cu icoana ta;
Bucură-te, prietena omenirii;
Bucură-te, rugătoarea noastră în cer;
Bucură-te, sufletul cel mai strălucitor;
Bucură-te, ceea ce te-ai transformat în bucuria credincioşilor;
Bucură-te, ocrotirea noastră;
Bucură-te, cea nedescrisă de cuvinte;
Bucură-te, Maică, în faţa căreia graiul omenesc se retrage neputincios;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 5 - lea

Nu e nimeni care să nu fi auzit de numele tău cel sfânt, Preacurată Fecioară Maria. Cei care nu l-au cinstit, mult au pierdut, iar cei care l-au păstrat în inimă cu evlavie, închinându-ţi-se ca Maicii lui Dumnezeu, au fost răsplătiţi de Fiul tău cu împlinirea rugăciunilor, la vreme potrivită. De aceea noi, credincioşii, îi cântăm Fiului tău împreună cu îngerii: Aliluia!

Icosul al 5 - lea

Pământul s-a umplut de biserici, dintre care nenumărate poartă hra-mul tău, al preasfintelor tale sărbători, Fecioară Maria. Ele sunt buchetul de flori pe care ţi-l oferim împreună cu rugăciunile noastre dinaintea icoanelor tale. Ajută-ne, Maică a Domnului şi a noastră, ca să ne păstrăm credinţa iubitoare, neschimbată, până la sfârşit, şi să-ţi putem cânta în veşnicie aşa:
Bucură-te, ajutătoarea noastră de zi cu zi;
Bucură-te, darul nostru de la Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce ne-ai fost dată ca Maică;
Bucură-te, că suntem nevrednici de mila ta cea mare;
Bucură-te, că fără tine ne-am poticni la vreme de încercare;
Bucură-te, miluitoarea noastră cea fără părtinire şi neobosită;
Bucură-te, sporitoarea darurilor date nouă de Dumnezeu;
Bucură-te, înţelepţirea noastră neştiută;
Bucură-te, Rai înflorit pe pământ;
Bucură-te, perla ascunsă, cu chip blând;
Bucură-te, cea îmbrăcată pururea în haina cea strălucitoare a smereniei;
Bucură-te, ceea ce ne înţelegi dorurile şi durerile;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 6 - lea

Milioane de minuni au răsărit, ca stelele pe cerul lumii, prin mijlocirea ta, Fecioară. Ele nu se opresc până la sfârşitul lumii, până la ultimul strigăt al vreunui credincios către tine. Uimiţi de bunătatea ta, îngerii Îi cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6 - lea

Viaţa fiecărui creştin este presărată cu minuni ale Maicii Domnului, ştiute şi neştiute. De multe ori, Preacurata nu aşteaptă cererea noastră, pentru a ne ajuta, ci fiind o Maică plină de iubire şi răbdare, ne îndreaptă pe calea mântuitoare, dorind să ajungem biruitori alături de Fiul ei şi de dânsa, în Raiul redeschis. Plini de cucernicie, ştiind că de multe ori am uitat să-i mulţumim Fecioarei Maici, noi îi cântăm acum aşa:
Bucură-te, bucură-te cu bucurie nesfârşită;
Bucură-te, ceea ce ne dăruieşti bucurii duhovniceşti;
Bucură-te, Maica izvorâtoare de minuni;
Bucură-te, ceea ce ne deschizi ochii sufletului asupra bunătăţilor netrecătoare;
Bucură-te, că ne scoţi din valurile lumii şi ne duci spre pacea lină;
Bucură-te, ceea ce ne ajuţi să ne ruşinăm de păcatele noastre;
Bucură-te, vas ales al smereniei;
Bucură-te, că ne sprijini la necaz, ca să înţelegem mâna Proniei în toate;
Bucură-te, templul cel slăvit al Duhului Sfânt;
Bucură-te, Maica bucuriei, smereniei şi răbdării;
Bucură-te, cea mult cântată şi mult lăudată;
Bucură-te, Fecioara cu cel mai bun nume;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 7 - lea

Atunci când frica şi jalea vor cuprinde omenirea, la Judecata de Apoi, când cărţile îngerilor se vor deschide şi nu va fi loc de fugă pentru nimeni, şi atunci mila ta va îmbrăţişa făptura, încât tu vei mijloci la Dreptul Jude-cător pentru iertarea păcatelor noastre, Născătoare de Dumnezeu.
Temându-ne de clipele acelea, alături de îngerii cei buni cântăm cu umilinţă: Aliluia!

Icosul al 7 - lea

La tine nu este pedeapsă fără timp de îndreptare, la tine nu este faţă îndelung întoarsă de la cei păcătoşi, la tine nu este oprire a izvorului minunilor, Fecioară Maria. De aceea noi, cei păcătoşi, te strigăm să ne ajuţi, să ne schimbăm viaţa, să urmăm calea pocăinţei şi să îţi cântăm:
Bucură-te, Maică a milei;
Bucură-te, ceea ce ne ajuţi întotdeauna;
Bucură-te, fericire în smerenie;
Bucură-te, Fecioară strălucitoare;
Bucură-te, Maica Soarelui veşnic;
Bucură-te, Apărătoarea noastră în faţa Dreptului Judecător;
Bucură-te, Floare între florile Raiului;
Bucură-te, mâna întinsă păcătoşilor;
Bucură-te, ceea ce plângi pentru păcatele noastre;
Bucură-te, izvor de pocăinţă;
Bucură-te, Maică a creştinilor, lăsată nouă de Hristos;
Bucură-te, mângâierea noastră;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 8 - lea

Cu câtă seninătate ai stat, Maică, înaintea încercărilor vieţii, învelindu-te cu haina dragostei de Fiul tău şi Dumnezeu şi împodobită fiind cu o cunună de smerenie neţărmuită. Pentru aceasta, îngerii ţi-au slujit şi îţi slujesc cu bucurie, cântând Fiului tău preaiubit: Aliluia!

Icosul al 8 - lea

Aşa a binevoit Dumnezeu, ca să Se facă Om şi să aibă drept Maică pe cea mai frumoasă şi mai smerită dintre fecioarele lumii, pe Maria, fiica Anei. Îţi mulţumim, Doamne, că prin dânsa Tu ai căutat spre noi, ca să ne afli. Căci noi suntem oile cele pierdute, care suspină să le găseşti, grăind către Maica Ta aşa:
Bucură-te, mărgăritarul cel mai de preţ al pământului;
Bucură-te, lună între stelele Raiului;
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu (Theotokos);
Bucură-te, cea anunţată de proorocii din vechime;
Bucură-te, ceea ce ai fost lăudată de Elisabeta;
Bucură-te, bucuria păstorilor veniţi la iesle;
Bucură-te, uimirea magilor veniţi din Răsărit;
Bucură-te, cea către care dreptul Simeon s-a închinat şi a profeţit;
Bucură-te, ceea ce ai plecat în Egipt, la sfatul îngerului;
Bucură-te, cea sub ochii căreia a crescut Pruncul dumnezeiesc;
Bucură-te, iubire de mamă pentru neamul creştinilor;
Bucură-te, cea mult cinstită de către Sfinţii Apostoli;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 9 - lea

Dorind să-ţi arate cinstea şi supunerea pe care ţi le poartă, Mântuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos, a săvârşit prima Sa minune la îndemnul tău părintesc, Fecioară Maria, pe când vă aflaţi la o nuntă din Cana Galileii. Îţi mulţumim deci, ajutătoarea noastră, începătoarea minunilor, şi cu umilin-ţă Îi cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 9 - lea

Pentru mila şi ruga ta, Fecioară, Domnul a transformat apa în vinul cel bun, în Cana Galileii, învăţându-ne că aşa va fi pentru noi, cei păcătoşi, trecerea de la moarte la viaţă. Ne închinăm ţie, Maică şi Fecioară, şi te lăudăm grăind:
Bucură-te, cea plină de milă şi de har;
Bucură-te, ceea ce nu ne treci cu vederea de-a lungul vieţii noastre;
Bucură-te, rugătoarea noastră puternică;
Bucură-te, cea ale cărei rugăciuni sunt mereu ascultate;
Bucură-te, Preasfântă care ai pogorât cerul pe pământ;
Bucură-te, deschizătoarea uşii milei;
Bucură-te, smerenie îmblânzitoare;
Bucură-te, gând curat împodobit cu modestie;
Bucură-te, lacrima sfinţită a pământului;
Bucură-te, cea care te-ai făcut pricina celei dintâi minuni a lui Iisus;
Bucură-te, ajutătoarea familiilor creştine;
Bucură-te, ocrotitoarea copiilor;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 10 - lea

În lumea aceasta durerea nu conteneşte, suspinul nu se opreşte. Bucuria este trecătoare şi prea puţină pentru sufletele noastre însetate de veşnicie. Multă mângâiere şi alinare primim noi de la icoana Fecioarei Maria, rugându-ne cu credinţă. Bucuria cea veşnică să o ceri pentru noi, Fecioară, ca să putem cânta Domnului în vecii nesfârşiţi: Aliluia!

Icosul al 10 - lea

Exemplu de smerenie şi de răbdare ne este nouă Maica Preasfântă. Când suntem copleşiţi şi însinguraţi ne ridicăm ochii spre icoana dânsei, ştiind că nu ne-a părăsit. Te rugăm să ne dăruieşti din dulceaţa smereniei şi blândeţii tale, Fecioară, şi să ne ancorezi în răbdare până la sfârşitul vieţii noastre pământeşti, iar noi să te lăudăm aşa:
Bucură-te, oglindă străvezie a Raiului;
Bucură-te, ceea ce muţi din loc munţii neputinţelor noastre;
Bucură-te, curcubeul păcii şi al speranţei;
Bucură-te, alinătoarea inimilor obosite;
Bucură-te, ajutorul sărmanilor răbdători;
Bucură-te, minune tăinuită în smerenie;
Bucură-te, Maică a curăţiei sufleteşti;
Bucură-te, mânăstire în care a locuit Hristos;
Bucură-te, duioşie negrăită;
Bucură-te, preafericită şi mult-lăudată Fecioară;
Bucură-te, puritate neîntrecută de îngeri;
Bucură-te, ceea ce ne dai minunile ca o ploaie de primăvară;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 11 - lea

Ne smerim înaintea ta, Împărăteasă a blândeţii şi a bunătăţii şi îţi adu-cem în dar rugăciunile noastre nevrednice. Ştim că nu le vei trece cu vede-rea, ci le vei înfăţişa Fiului tău ca pe darurile celor trei Crai, cerându-I pentru noi milă, har şi pocăinţă. Dă-ne, Maică, rugăciunea neîncetată a inimii curate, ca să-I cântăm şi pe pământ, şi în cer, lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 11 - lea

Tânjeşte sufletul nostru, Maică, după rugăciunea cea fără oprire a ini-mii, pe care tu ai avut-o, învăluită în smerenia ta adâncită. Nu ne lăsa, Maică, dorul neîmplinit, ci ajută-ne să ne transformăm în vase ale harului, în sfeşnice nestinse, ca împreună cu femeile mironosiţe şi cu cetele nenumărate ale tuturor Sfinţilor să te putem lăuda neîntrerupt, cântând:
Bucură-te, Maică a rugăciunii smerite;
Bucură-te, ceea ce nu ţi-ai curmat rugăciunea plină de iubire;Piczo Glitter Graphics
Bucură-te, Fecioară Maria, mijlocitoarea rugăciunii inimii;
Bucură-te, smerenie dezvăluită de Dumnezeu;
Bucură-te, Preacinstită Maică, noua Evă minunată;
Bucură-te, cea pe care şarpele cel vechi nu a putut să o ademenească;
Bucură-te, învingătoarea ispitelor prin smerenie şi iubire;
Bucură-te, prietena celor ce se ostenesc în rugăciuni şi privegheri;
Bucură-te, întăritoarea mânăstirilor ortodoxe;
Bucură-te, Floare neîntinată şi neveştejită a fecioriei şi smereniei;
Bucură-te, ceea ce ne îndemni la Împărtăşania cu Trupul şi Sângele Fiului tău iubit;
Bucură-te, Maica Mântuitorului lumii;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 12 - lea

Nu îndrăznim să privim chipul tău preafrumos din icoană, în care străluceşti ca o Împărăteasă a lumii. Cu capul plecat te rugăm, Maică a noastră, să nu ne lipseşti în viaţa cea veşnică de vederea chipului tău minunat şi a Fiului tău Celui biruitor. Primeşte, Doamnă şi Stăpână, firava noastră rugă, din inimă zdrobită, ca glasul nostru să se poată împleti în eternitate cu cel îngeresc într-un neoprit: Aliluia!

Icosul al 12 - lea

Inima noastră plânge, Maică, după vederea ta neîncetată, ca Doamnă şi Împărăteasă în Rai, alături de Dumnezeu, de Îngeri şi de Sfinţi. Ajută-ne şi învaţă-ne să urcăm acolo, pe treptele rugăciunii smerite, având darul discernământului, pentru care să îţi mulţumim cu umilinţă:
Bucură-te, Doamna noastră preacinstită;Piczo Glitter Graphics
Bucură-te, strălucire plină de iubire;
Bucură-te, ceea ce ai bucurat pe părinţii tăi cei credincioşi;
Bucură-te, cântec în acorduri de smerenie şi har;
Bucură-te, ciocârlia lumii, ceea ce te-ai înălţat cel mai mult spre Soarele neapus;
Bucură-te, privighetoare ce ne alini dorurile cele curate ale inimii;
Bucură-te, slava şi frumuseţea omenirii;
Bucură-te, scară împodobită spre cer;
Bucură-te, psaltire alungătoare a demonilor;
Bucură-te, cea mai strălucitoare biserică a noastră;
Bucură-te, Regina Îngerilor şi a Sfinţilor;
Bucură-te, ceea ce ne aştepţi în Raiul lui Hristos;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

Condacul al 13 - lea

O, Floarea smereniei, Maica bunătăţii şi a iubirii neţărmuite, Fecioară Maria, ajută-ne pe calea acestei vieţi, dăruindu-ne răbdare şi rugăciune smerită, cuget plecat şi ochi deschişi ai sufletului, ca să te putem slăvi pururea în Raiul duhovnicesc, unde ne aştepţi cu dragoste, de-a dreapta Fiului tău. Şi atunci, mântuiţi, să-I putem cânta Lui, neîncetat: Aliluia!
(de 3 ori)

Apoi se zice iarăşi

Condacul 1

Celei mai smerite Împărătese, a lumii şi a îngerilor, îi aducem cereri, mulţumiri şi laude, că s-a învrednicit a fi cea mai frumoasă floare a omeni-rii, întru care a binevoit Dumnezeu a Se face Om, pentru mântuirea noas-tră. Iar tu, Floarea smereniei, Maică Preacurată, dăruieşte-ne nouă din smerenia ta, ca să-L primim pe Dumnezeu în sufletele noastre!

Icosul 1

Îngerii, înaintea oamenilor, ţi s-au închinat, Fecioară smerită şi de toţi lăudată, iar Arhanghelul Gavriil a fost trimis să-ţi spună vestea cea de taină, pe care ţi-a dezvăluit-o Dumnezeu numai ţie:
Bucură-te, Maica Smereniei;
Bucură-te, Fecioara aleasă ca o floare a omenirii;
Bucură-te, ceea ce eşti şi vei fi cea mai lăudată;
Bucură-te, Maica Domnului;
Bucură-te, Împărăteasa îngerilor;
Bucură-te, cea pentru care Dumnezeu a umplut lumea cu icoane făcătoare de minuni;
Bucură-te, Poarta Întrupării;
Bucură-te, veşnic arătătoarea Pruncului Dumnezeiesc;
Bucură-te, răsadul cel bun, urmaşa Evei;
Bucură-te, împlinirea aşteptărilor celor de demult;
Bucură-te, mirarea cetelor îngereşti;
Bucură-te, Maică smerită a lui Dumnezeu;
Bucură-te, Floarea smereniei, Fecioară Maică!

RUGĂCIUNE CĂTRE PREASFÂNTA NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU

Preasfântă Fecioară, Floare a smereniei, bunătăţii şi a dragostei curate, Sfeşnic strălucitor şi plin de har, primeşte puţina noastră rugăciune şi nu ne ruşina în cererile noastre.
Ştim că nu avem Fericirea inimii curate, pentru a-L vedea pe Dumnezeu, şi nici Fericirea celor smeriţi, pentru a fi mângâiaţi de harul necreat. De asemenea, nici de celelalte Fericiri, propovăduite de Fiul tău, nu ne-am apropiat. Nefericiţi şi zbuciumaţi, singuri vinovaţi de nefericirea noastră, strigăm către tine, Maică şi Învăţătoare a noastră, ca să ne ajuţi să urcăm pe cele nouă trepte ale Fericirilor, către Fiul tău Dumnezeiesc, de care nu vrem să ne lipsim nici acum şi nici în vecii cei fără de timp.
Primeşte această zdrobire a inimii noastre sălbăticite şi cere pentru noi mila cerească şi puterea de a ne recunoaşte şi spovedi cu sinceritate păcatele cele de voie şi pe cele fără de voie, ca să ne putem împărtăşi cu Sfintele Taine, cele dăruite nouă spre viaţa veşnică.
Nu ne uita, Maică a creştinilor, Maica noastră, bucuria noastră în întristări şi sprijinitoarea noastră în necazuri şi dă-ne curajul mărturisirii dreptei-credinţe prin fapte bune, în toate zilele vieţii noastre. Amin.

RUGĂCIUNE DE MULŢUMIRE CĂTRE MAICA DOMNULUI

Nu ne vom opri elanul inimii numai la cereri şi laude, ci dorim din tot sufletul să-ţi mulţumim pentru întreg ajutorul văzut şi nevăzut, Regină înfrumuseţată, Preasfântă Maică a Împăratului făpturii.
Ne adăugăm mulţumirea la izvorul de recunoştinţă al tuturor credin-cioşilor, care curge neîncetat spre tine şi spre Fiul tău, fiind plin de lacrimi de bucurie pentru rugăciunile ascultate şi pentru inima odihnită la lumina Adevărului veşnic.
Îţi mulţumim cu smerenie, înaintea icoanei tale, Preacinstită Maică!
Îţi mulţumim cu lacrimi, cu rugăciuni, cu acatiste şi cu cântări duhovniceşti!
Îţi mulţumim în fiecare zi a vieţii noastre, cu gândul plin de recunoştinţă! Amin.

Bibliografie

https://www.academia.edu

https://pravoslavie.ru
https://tuapsevesti.ru
https://drevo-info.ru

add_filter(‘jpeg_quality’, function($arg){return 100;});

Contact